TERA - warto zaczynać?

Hejka.

Jestem fanem gier non-target MMORPG.

Zainteresowałem się TERĄ, głównie z powodu fajnie wyglądających bossów i iście azjatyckiej grafiki.

Problem leży w tym, że 36 GB to nie jest dla mnie mało i chciałbym usłyszeć opinie osób grających, zanim się zdecyduję.

Z góry dziękuje .

Na początku w kwestii technicznej: Musisz mieć co najmniej 100 GB wolnego, bo gra się ściąga i ściąga (przynajmniej wersja od gameforge) Dopiero po całkowitym zainstalowaniu instalator wywala pliki tymczasowe ;) Byłem zdziwiony jak na mojej 100GB partycji brakło miejsca :) Inna sprawa, że musisz mieć bardzo mocny sprzęt bo gra jest kiepsko zoptymalizowana, na moim i5 i GTX 970 wyświetlały się szare tekstury podczas wczytywania postaci i NPC co niesamowicie wkurza i głównie przez to już nie gram. Sama TERA to dobry produkt, choć od dłuższego czasu z każdym update skupiają się na pierdołach zanim poprawić to co było bolączką czyli engine i end-game.

Mimo ww. minusów uważam, że warto dać szanse tej produkcji .

optymalizacja gry leży i kwiczy, dlatego też nie gram w Tere, ale gdyby działało u mnie płynnie bez żadnej zacinki to grałbym i to pewnie byłby mój #1 mmo na dłuższą metę, praktycznie wszystko mi się w tej grze podoba + jako, że nie mam zbytnio dużo czasu na grę w ciagu dnia/tygodnia to ta gra jest w sam raz. podsumowując bardzo polecam grę.

Nie wiem o co wam chodzi, u mnie gra chodziła na średnich na kompie intel core 2 duo E8400 2gb ram i karcie GeForce 9600GT.

Potem po przesiadce na i5 4590, 8gb ram, r9 280x (obecnie r9 390, ale tu tez zadnych problemow) gra chodzi na maksymalnym ustawieniach bez zajakniecia. Co do samej gry nie wyszedlem poza 30lvl, ale tak to moge ci ja polecic. Fajnie sie walczy, otwarte pvp, dungeony i oczywiscie klimacik.

Co tu można powiedzieć o terze. Jeżeli nie masz dużo czasu na grę i chcesz szybko osiągnąć end game, to możesz spokojnie się zabrać za grę. Grafika w grze jest przyjemna. Z optymalizacją nie jest tak źle jak mówią wszyscy, a przynajmniej na NA bo na europejskiej wersji o dziwo mam dużo mniej fpsów. (obie wersje mają osobne pliki optymalizacyjne). Ogólnie co do gry lvlowanie jest przyjemne. Możesz pójść story questami lub polecieć do 65lvla robiąc tylko instancje, ale nawet expiąc na instancjach polecam zrobić do końca fabułę od 60 do 65 bo jest dosyć oryginalna. Co do samych bossów, instancji, bamów itd wszystkie wyglądają świetnie, a zwłaszcza instancja Manaya's Core na której ostatni boss i jego komnata wygląda pięknie. Ogólnie instancje po wbiciu 65 wyglądają naprawdę dobrze. End game polega ogólnie na robieniu instancji w party i questy dzienne, bo alchemia i etching po ostatnich patchach umarły. Ogólnie masz do wyboru europejską wersję gry od gamefaila i amerykańską wersję gry od enmasse z odrobinę większym pingiem, którego nie czuć bo sam gram już dłuższy kawał czasu. Ogólnie jeżeli chcesz szczegółowych informacji czy masz jakieś konkretne pytania to możesz pisać do mnie śmiało na pw. Odpiszę jak najszybciej. ;)

Gra spoko, jedna z najlepszych gier z systemem non target ale musisz mieć świadomość tego, że możesz ujrzeć elinke w stroju pandy z chmurką wymiotującą tęczą nad głową i na mouncie w postaci małego kolorowego autka. Poza tym moim zdaniem jest w miarę ok ale nie wymagaj hardkorowej gry czy wymagających dungów które swoją drogą są bardzo klimatyczne i bardzo fantasy. Podsumowując polecam grę jeśli wytrzymujesz cukierkowość.

Nie wiem o co wam chodzi, u mnie gra chodziła na średnich na kompie intel core 2 duo E8400 2gb ram i karcie GeForce 9600GT.

Potem po przesiadce na i5 4590, 8gb ram, r9 280x (obecnie r9 390, ale tu tez zadnych problemow) gra chodzi na maksymalnym ustawieniach bez zajakniecia. Co do samej gry nie wyszedlem poza 30lvl, ale tak to moge ci ja polecic. Fajnie sie walczy, otwarte pvp, dungeony i oczywiscie klimacik.

Miałem podobny sprzęt jak w nią grałem i też chwaliłem ją sobie za super optymalizacje

Polecam RaiderZ na prywatnym serwerze :)

Non target, ciekawi bossowie, system walki oparty na taktykę, ciekawy świat. Wielkość ok 4,5 Gb

Ja mam pytanko czy dalej w terze występują tylko 4 rodzaje mobów ze zmienionymi teksturami czy w końcu dodali coś więcej. Mnie w TERze zabiła nuda ciągle te same schematy i proste bossy. Oczywiście mówię o grze z przed kilku lat nie wiem jak teraz. Graficznie była fajna i system walki całkiem przyjemny tylko ta powtarzalność.

Ogółem Tera jest dość powtarzalna. Aczkolwiek jest też prosta, a wbicie level capa to kwestia kilku dni. Na serwerach nie ma problemu za znalezieniem ludzi którzy pomogą w instancjach czy w ogarnięciu gry. Dotyczy do serwerów amerykańskich. Gra w Terę polega na szybkim wbiciu lvl, zrobieniu eq a potem robisz raidy, pvp, wojny gildii itp. Jak uda ci się nie znudzić wbijając poziomy to będziesz się dobrze bawił. Zamierzam niedługo wrócić do gry na serwer Celestial Hills, więc jak go wybierzesz to służę pomocą. Pozdro.

jak byś chciał zagrać mogę z tobą kontakt pw jak coś :)

Ogólnie gra jest strasznie monotonna, robi się kilkadziesiąt questów na level, tylko idź zabij 10 tych, 20 tamtych, pozbieraj 5 kwiatków, zbierz 10 futer.

Grind się tam nie opłaca, bo mało expa się dostaje, a szkoda bo system walki jest bardzo dobry, skille też są spoko.

Poza tym Unreal Engine czyli jak masz słaby sprzęt to będzie lagowało.

Ogólnie gra jest strasznie monotonna, robi się kilkadziesiąt questów na level, tylko idź zabij 10 tych, 20 tamtych, pozbieraj 5 kwiatków, zbierz 10 futer.

Grind się tam nie opłaca, bo mało expa się dostaje, a szkoda bo system walki jest bardzo dobry, skille  też są spoko.

Poza tym Unreal Engine czyli jak masz słaby sprzęt to będzie lagowało.

Jakiś gościu ostatnio pisał (w tym temacie co inny gościu szukał gry podobnej do RaiderZ), że można grindować level i to się opłaca (doszło to nie dawno).

O ile dobrze pamiętam.

Jakiś gościu ostatnio pisał (w tym temacie co inny gościu szukał gry podobnej do RaiderZ), że można grindować level i to się opłaca (doszło to nie dawno).

O ile dobrze pamiętam.

Możliwe, ja w to już stosunkowo dawno grałem.

Gralem w TERE dwa lata temu. Gra jest przepiękna, system walki bardzo mi się podoba, gra jest dla mnie idealna, najlepsze MMORPG jak dla mnie oczywiście. ale jeśli jesteś hardkorowym graczem to może buc dla ciebie później mało do roboty.(tak słyszałem),

przestałem grać z powodu słabego komputera (No bo po co grać w tak piękna grę na średnich), może kupię sobie na gwiazdkę nowy PC to na pewno tam wrócę.

jesli masz dobrego kompa to ściągaj śmiało jeśli nie to jednak nie polecałbym.

osobiście nie polecam. ze względu na ostatnią politykę jeśli chodzi o rozwój gry przez producentów. do enmasse nic nie mam ale z powodu jaki ostatnio content do tej gry jest wpychany prze panów z bluehole czuję się okropnie zrażony jednak jako gracz z zachodu jestem ostatnimi czasami z frustrowany co devowie tam robią, a mianowicie:

nowe klasy są genderlockowane. nowe klasy a bardziej ich design niż mechanika są robione pod publikę koreańską kompletnie olewając zachód. weźmy na przykład klasę brawlera z samej nazwy jest to klasa pasująca bardziej do męskich postaci ale panowie z bluehole zrobili z niej panią lekkich obyczajów z robo-pięściami. jeśli myślisz sobie że olejesz te nowsze klasy i weźmiesz się starsze? taki wał inna klasa tylko dla kobiet gunner jest zasięgowym tankiem z dużą ilością silnego cc więć pvp odpada.

drugim według mnie błędem jest wręcz prze ogromny seksizm w tej grze. nie odbierajcie tego źle nie jestem jakąś obrażoną na świat feminazistką , ale prostym 18-19 latkiem który lubi cycki ale to co jest w tej grze to mnie obrzydza. elin rasa małych około 12 letnich dziewczynek standard już w mmo ale co się tam dzieję to podpada pod pedofilię jeśli chodzi o stroje z item shopu, gracze nie są lepsi używają tam rozbudowaego kreatora postaci aby ucharakteryzować je na prostytutki najgorszego sortu już nie wspominając o innych rasach.

ostatnio porzuciłem tą grę ale kilku moich znajomych co jeszcze gra w tere oraz czasami jak przeglądam forum wspominają o lekkiej casualizacji tej gry chociaż to już jest raczej polityka wydawcy niż producenta wystarczy spojrzeć na różnicę między EU a NA.

pozrzędziłem a teraz czas na zalety

walka- o ile ma swoje minusy jak np fakt że wiele skillów ma autolocka ale to wina sprzętu niż woli twórców. to z wieloma bossami fajnie się walczy i miło wspominam wielu z nich. jak np wielki krabopająk który zwipował mi drużynę a ja ich bronię kiedy healer wskrzesza. sami twórcy też się bawią konwencją semi-bossów jak np bamy-big ass monster i mini bossy w formie zwykłych mobków

item shop nie jest p2w- w item shopie nie ma nic co jest wymagane aby być dobrym w pvp a mam na myśli to że nie mam tam przedmiotów które dadzą healerowi moc solowania 5 wariorów i maga bo kupił sobie broń, są tam głównie mounty oraz kosmetyka

ostatnia rzecz to to że enmasse czyli wydawcy NA słuchają graczy mają bardzo aktywnego Youtuba choć niektóre z ich filmików to czysty cringe w koncentracie ale sam fakt że nie mają ip blocka dla ludzi uciekających od gamefaila i to jak próbowali go wygryźć za pomocą steama zanim GameJew popłakał się i groził sądem mówi wiele o obu wydawcach

podsumowując obecny stan tery to jest coś coraz bardziej podobnego do quens blade jak masz paru znajomych to wal śmiało ale jeśli nie interesuję cię jedynka do loli podczas solowanie radzę unikać tej gry straciła ona już swój czar jednak nic nie pomaga określić gry jak jej przetestowanie decyzja jest twoja

1. dobry wybór

2. jak ktoś nie umie zmniejszyć detalów albo wyłączyć cieni to narzeka

3. od zawsze gra źle działa bo wybrali BARDZO C....... firmę Gfor......

4. nie ma już Nexusow wie ci lagów, ale gimby nie ogarniają i ciągle narzekają (nie wpadną na pomysł ze to możne ich wina ..., ze sterownikiem coś nie tak, albo netf już za stary.... )

5. bez pt nie ma co grac tym bardziej jak chcesz pograć leczajem (chodzi mi o insty bo na dungi to pewne pt ale na instach jak ludzie nie ogarniają to zawsze wina hela zresztą wszędzie już tak jest)

6. jak masz ochotę to z miła chęcią z tobą pogram

Nie wiem czy aktualizacje popsuły optymalizacje, czy co ale ja w Tere grałem na lapku z i3 370m, geeforce 420m, 3gb ram i grało się przyjemnie. Laptop kupiony pod koniec 2011r za 2300zł. Wiec jeśli optymalizacja jest na tym samym poziomie co 2 lata temu to nie wiem czego oczekujecie.

ja gram od beta testów i do dziś nie naprawili jak była tak jest po prostu GameF..... to ci..... firma.

Nie było Nexow były lagi, Nexy się pojawiły ludzi wywalało z gry, usunęli Nexy są lagi.

Zarabiają kasę ale w d.... maja grywalność, i tak ktoś zapłaci, taka polityka GameF...... Nie grałem na amerykańskim serwie wiec nie potwierdzę, ale ponoć działa lepiej i płynniej, to akurat mnie nie dziwi.

Gra na jedną postać, więc się zastanów. Chyba, że lubisz robić dwa, trzy razy te same questy i to od 1lvl do maxa