Terrarystyka

No więc ja bym się chciał "pochwalić" swoimi kochanymi pupilkami.

Jestem w posiadaniu przepięknych (aktualnie) dwóch ptaszników. Jednym jest samiczka gatunku Brachypelma smithi po dziewiątej wylince (w języku fanatyków rpg 9lvl :) ), a drugim też samiczka, ale z gatunku Acanthoscurria geniculata i po 10 wylince.

Obie laseczki są jeszcze młodziutkie jak nastolatki. Pierwsza ma ok, 9cm i ok. 4.5cm DC (DC = długość ciała, czyli bez nóżek), natomiast druga ma lekko ponad 10cm i 5cm DC z kawałkiem.

Zdjęć pokazujących ich wdzięków nie pokarze z jednego powodu. Telefonem z aparatem 2mpx nie obejmę ich cudnych kolorków :angry: Ale jak jesteście ciekawi to wpiszcie ich nazwy gat. w google.

Te ptaszniki są bardzo wolne i spokojne (no może Gienia nie tak bardzo...), ale swojego czasu miałem sprinterkę Psalmopoeus cambridgei i partyzanta Pterinochilus murinus. No i tam jeszcze kilka, ale to wstyd się chwalić takimi "ciotami" ;]

Pod koniec wakacji mam nadzieje, że Gienia (ta druga laseczka) już będzie dorosła to wtedy rozmnożę ten gatunek. Będę miał ok. 800 małych więc jak ktoś chce prezent to mówcie :rolleyes:

I jak zrobi się ciepło to w planach mam zakup małego wężyka. Zbożowego, Mlecznego albo Pytona Tygrysiego.

To tyle ze mnie ;)

Może jest jeszcze na forum jakiś hodowca?

Oh, dawaj foty:).

Jak nie masz aparatu to pozycz od znajomego, bo czym tu sie chwalic, jak nie mozemy ich zobaczyc:P.

Telefonem z aparatem 2mpx

To akurat najwazniejsze nie jest :F

Z tymi hodowcami to chodziło mi raczej o terrarystyke :D ale chyba trzeba będzie zmienić temat na ogólny o zwierzętach i tyle :]

Edit:

To dodam takie o zdjęcia (jedno nawet lepszej jakości :] )

Gienia 1

Gienia 2

Smithi

Fajne hobby :D kiedyś zastanawiałem się nad kupnem kameleona ale przeraziły mnie nieco ceny porządnego terrarium. Tak z ciekawości.. co by się stało jakby Gienia Cię ugryzła w palec? To jest gatunek groźny dla człowieka?

Tu masz opis gatunku http://www.terrarium.com.pl/zobacz/acantho...culata-161.html

Poniższy fragment to cześć ww linku:

Jad tego gatunku ptasznika nie został jeszcze dokładnie przebadany. Co do jego działania słyszałam sprzeczne wieści. Część osób twierdzi, że jest niebezpieczny dla człowieka, część ma przeciwne zdanie. Ja przychylam się do tej drugiej opinii - owszem, jad jest groźny, ale innego gatunku, Acanthoscurria juruenicola. Przeglądałam dość dużo publikacji na temat jadowitości Acanthoscurii i znalazłam tylko wspomnianą A. juruenicola. Ale nawet on nie przyczynia się do śmierci człowieka. Acanthoscurria geniculata jest ptasznikiem pobudliwym. Były przypadki pokąsania opiekuna ? w miejscu ukąszenia powstawała dość bolesna opuchlizna, przez kilka dni występuje podwyższona temperatura. Bywają osobniki agresywne, które przy najmniejszym poruszeniu w ich otoczeniu przyjmują postawę obronną prezentując imponujące kły jadowe. Są też osobniki spokojne - wiem to z doświadczenia, jestem ich posiadaczką. Najczęstszą formą obrony tego pająka jest wyczesywanie z odwłoka włosków parzących

O cholera, duze sa. Osobiscie troche boje sie pajakow, wiec takiego bydlaka bym hodowac nie mogl.

Moze i sie ich boje, ale urode docenic potrafie. Ladne :).

Co do jadu to w praktyce jest jednym ze słabszych. Nieco mocniejszy od mojego drugiego pajuna B. smithi którego jest porównywalny do jadu osy ;)

Jak udziabie w palucha to się zrobi czerwony i spuchnie. Chyba, że masz uczulenie to możesz umrzeć, ale co tam :]

Jak jesteś uczulony na jad pszczoły to też od ugryzienia umrzesz.

Tyle, że prawdziwy terrarysta nie da się udziabać przez jego pupile. Zachowuje się ostrożność i w nagrodę dostaje się dużo satysfakcji z oglądania życia tych stworzonek. Zazwyczaj ugryzieni zostają ludzie którzy mają takie zwierzęta dla szpanu. Chcą przykozaczyć na fotka.pl albo nk.pl fotką z pająkiem na ręce albo twarzy. Takie zabawy czasami kończą się kąsaniem ze strony naprawdę pokojowo nastawionych zwierząt.

@Chmarus: to ile masz na wydania na terra dla tego kameleona? W praktyce to takie terra nie jest drogie. Chyba, że jesteś noobem w tym temacie i pójdziesz do zoologa w mieście to wtedy wybulisz kasiory. A tak normalnie to dla małego kameleona terra z wyposażeniem będzie w granicach 200-250zł.

@Dzz: ejj no może to dziwnie zabrzmi, ale ja też się ich boję... ale ich zachowania i uroda przewyższają nad strachem i jakoś daje rade.

OMG! ja mam Arachnofobię nie wiem jak to się pisze ale chyba dobrze xD. Według mnie są one 5/10 xD ( nie obraź się ) nie lubię pająków i jakbym miał trzymać takie zwierzaki to bym najprawdopodobniej się zabarykadował w pokoju.

No ale są tacy ludzie co lubią się tym zajmować xD więc Giant szacun dla ciebie

Nie wiem jak zacytować xD ale tam napisałeś że będzie ich 800!! To prawda ?? będzie ci po terrarium latać osiemset małych pająków?? Co będzie jak ci się z 30 wymcknie?? xD

Bardzo duże i ładne te pająki. Bardzo mi się to hobby podoba, ale nie mam na to czasu. Jeśli bym już kupował jakieś zwierzę to na pewno nie pająki, bo jakoś nie przepadam za tymi stworzeniami. Też tak jak Chmarus chętnie kupiłbym kameleona. Mój kolega też ma takich pająków dużo, tylko że jak je ostatnio widziałem to jeszcze małe były. A właśnie jak szybko rosną takie pająki?

Śliczne Ptaszniki lubię pająki.Ostatnio zastanawiam się nad kupnem węża

To ja chce prezent ;P

//Co wnosisz do tematu? NIC. Zaśmiecasz tylko temat głupim postem. OSTRZEŻENIE! - Q8A

Edit:

Będę miał ok. 800 małych więc jak ktoś chce prezent to mówcie

Właśnie to wniosłem... `mówiłem` czyli napisałem. I co?

Rosną dosyć szybko nawet :) Na przykładzie A. geniculaty.

Młody L1 ma ok 0.2-0.3mm DC. Moja samiczka ma ponad rok. A z tego co ludzie piszą to od tego 0.3mm DC do 14cm DC rosnie w ok. 2 lata.

Co do młodych to tak, prawda że będzie ich ok. 800 sztuk. W trzecim kokonie już jest ich ok. 1200 ;)

Tylko nie do końca jest tak, że tyle maluchów biega po terra ^^

Gdy samica złoży kokon to po jakimś czasie się go jej zabiera i jak ma ok. 4tyg to się go otwiera. Po tym czasie wypełzają z niego młode nimfy. Gdy przejdą pierwszą wylinkę, czyli będą już L1 to wtedy przekłada się każdego do osobnego pojemniczka.

W naturze jest pięknym widokiem jest gniazdo samicy obłożone całą armią maluszków. Prawdziwe cudo!

Uwielbiam tzn. nietypowe zwierzaczki, a nie te domowe pieściuchy.Tylko jestem ciekaw czy w takim zadupiu jak białystok można tanio kupić kameleona i ile ogólnie kosztuje taki przyjaciel razem z domkiem i pożywieniem.Jak wiesz co nieco to może masz jakieś kontakty w bstoku.

No więc ja bym się chciał "pochwalić" swoimi kochanymi pupilkami.

Jestem w posiadaniu przepięknych (aktualnie) dwóch ptaszników. Jednym jest samiczka gatunku Brachypelma smithi po dziewiątej wylince (w języku fanatyków rpg 9lvl :) ), a drugim też samiczka, ale z gatunku Acanthoscurria geniculata i po 10 wylince.

Obie laseczki są jeszcze młodziutkie jak nastolatki. Pierwsza ma ok, 9cm i ok. 4.5cm DC (DC = długość ciała, czyli bez nóżek), natomiast druga ma lekko ponad 10cm i 5cm DC z kawałkiem.

Zdjęć pokazujących ich wdzięków nie pokarze z jednego powodu. Telefonem z aparatem 2mpx nie obejmę ich cudnych kolorków :angry: Ale jak jesteście ciekawi to wpiszcie ich nazwy gat. w google.

Te ptaszniki są bardzo wolne i spokojne (no może Gienia nie tak bardzo...), ale swojego czasu miałem sprinterkę Psalmopoeus cambridgei i partyzanta Pterinochilus murinus. No i tam jeszcze kilka, ale to wstyd się chwalić takimi "ciotami" ;]

Pod koniec wakacji mam nadzieje, że Gienia (ta druga laseczka) już będzie dorosła to wtedy rozmnożę ten gatunek. Będę miał ok. 800 małych więc jak ktoś chce prezent to mówcie :rolleyes:

I jak zrobi się ciepło to w planach mam zakup małego wężyka. Zbożowego, Mlecznego albo Pytona Tygrysiego.

To tyle ze mnie ;)

Może jest jeszcze na forum jakiś hodowca?