TESO czy Black Desert

Cześć. Planowałem kupić WoWa, ale mój kolega kupi go dopiero w grudniu, a ja nie chcę grać sam. Jako, że nagrałem się już na privach dużo, to postanowiłem kupić jakąś inną grę. I tutaj pojawia się mój problem, gdyż nie mogę się zdecydować na dwie gry wspomniane w tytule. Którą grę lepiej kupić?

teso, bdo to p2w I dla nollajferow

teso, bdo to p2w I dla nollajferow

Czy BDO polega na "expieniu" na spocie?

mozolny grind musisz kupic pety do zbierania drop udzwig I stroj na pvp takzr min 100e

no I farmisz nonstop zeby rng enchantowax gear nie polecam.

jak szukasz nolifienia to juz poczekaj na nowy serwer w archeageu lepszy deal

TESO :P

TESO to aktualnie najbardziej prawilna gra na rynku. Za smieszne pieniazki mamy znakomita gre bez P2W, oraz bez koniecznej interakcji w item shop. Na samej podstawce gry mozemy swietnie sie bawic grubo pare miesiecy bez pospiechu bo swiat jest tak ogromny. ze odkrycie wszytskich miejsc, tajemnic i skarbow przykuje nas na amen :) Populacja gry ogromna, wiec nie ma problemu z czym kolwiek. Polecam serdecznie!

PS. Sciagam ponownie gre bo na rynku nie ma nic ciekawego.

Abel śmiechłem... 100euro ? dobry jesteś ;) Wszystko możesz kupić za uzbierane pieniądze w grze.. ;)

W BDO jest grind - ale misji fabularnych także nie brakuje ;P

itemy z is mozna kupić na ah - a p2w jest takie jakby go nie było... Przynajmniej ja nie wizę go prawie wcale:D

Jeśli wolisz grind i combo, szybki styl walki to polecam BDO :D

Z wielką przyjemnością oraz oddaniem dla serii mogę powiedzieć że TESO to jedne z najlepszych gier MMORPG ostatniej dekady. Oczywiście WoW i FFXIV także należą do tej grupy ale TESO jest młode i jeszcze może nam wiele zaoferować :)

Abel śmiechłem... 100euro ? dobry jesteś  Wszystko możesz kupić za uzbierane pieniądze w grze.. 

itemy z is mozna kupić na ah - a  p2w jest takie jakby go nie było... Przynajmniej ja nie wizę go prawie wcale

Jeśli wolisz grind i combo, szybki styl walki to polecam BDO 

Ale to nie ja napisałem o tych 100 euro xd

Sam dziś zacząłem grać w teso ale nie ogarniam co i jak xD w co dawać punkty jaka broń itp. jak szukałem jakichś gotowych buildów to są z uwzględnieniem dodatków i nie "pasują" :>, co do oprawy AV miodzik, włączyłem co się dało i stałe 100fpsów

Zdecydowanie polecę TESO

Abel śmiechłem... 100euro ? dobry jesteś  Wszystko możesz kupić za uzbierane pieniądze w grze.. 

itemy z is mozna kupić na ah - a  p2w jest takie jakby go nie było... Przynajmniej ja nie wizę go prawie wcale

Jeśli wolisz grind i combo, szybki styl walki to polecam BDO 

Ah zapomnialem, ze rzeczywiscie teraz za golda mozna kupic rzeczy z Cash Shopu na aukcji, co nie zmienia fakcji ze:

Stroj pvp+pve+6 petow(zeby zupgradowac) + udzwig to sobie troche chlopak pofarmi, a gra jest do dupci :)

Też polecę TESO bo pomimo kilku rzeczy, które bym zmienił to nadal jedna z lepszych gier i na pewno uczciwsza niż BDO.

W takim razie sorki Abel, a co do quaku po co ci 6 petow? Jeden starczy by drop zbierał, udźwig? Może i gram 2 miesiące ale co to za problem? Mi to jeszcze nie przeszkadzało że mam taki udźwig.. ;) a co do stroju.. To aż takie ważne? 4h farmienia i masz na strój.. Według mnie bdo lepsze od teso, dynamiczna walka i combo robi swoje ;)

W takim razie sorki Abel, a co do quaku po co ci 6 petow?  Jeden starczy by drop zbierał, udźwig?  Może i gram 2 miesiące ale co to za problem?  Mi to jeszcze nie przeszkadzało że mam taki udźwig..  a co do stroju..  To aż takie ważne?  4h farmienia i masz na strój.. Według mnie bdo lepsze od teso,  dynamiczna walka i combo robi swoje 

Chlopie, gralem, wydalem kilkaset £ i wiem jak wyglada shop + farma + gra w bdo.

Ja tylko nie rozumiem po co sie oszukiwac? Nie dosc ze najgorsze p2w w 2016 roku to jeszcze brak balansu klas, chujowe rng + farma dla nolife'ow, world bossy i generalnie potwory z tak tepym IP - i zostawili furtke w plikach gry, zeby sobie ludzie haxami mogli cast/att/speed zmodyfikowac.

Do botow sie nie doczepie, ale haxy ktore dzialy na przestrzeni kwietnia-czerwca (nie wiem jak pozniej bo nie sledzilem), ktore zwiekszaly twoj cast/att speed 100x i ludzie solowali bossy to wiesz...

W korei jak ciebie zbanuja to masz QQ, bo nie dosc ze mozesz miec problemy prawne(potrzebujesz ich ver. dowodu osobistego do grania w mmo - wiec tam az tak nie oszukuja) to juz w mmo nie pograsz.

Wiec nie zalatkowali wszystkiego i tepy pearl abyss wypuscil gre mmo do nas, gdzie mozna bylo w "plikach gry" wyedytowac swoj att/cast speed i nie tylko (speed hacki), ludzie konie farmili w chmurach.

na own3dcore za na poczatku 100e potem 30e kupowales sobie att/cast/speed hacka i qq :)

Ja generalnie nie przepadam, za podejsciem do mmo ala gw2/teso/swtor gdzie w sumie mozesz grac solo, ale tam kupujesz gre i tyle. Poza tym, dla normalnych ludzi ktorzy cos w zyciu robia poza siedzeniem w domu to sensowniejsza gra, bo nie wiem jaki masz fun z gry w BDO:

gdzie pve ssie,

bossy/mechanika/ai to tragedia wiec zostaje CI pvp

a ktos kto botuje/gra dluzej/wydaje ma np. 100 wiecej ap/dp i niszczy cie.

W sumie to już mam w nosie co piszą ludzie na BDO, Ja grę polecam ESO w sumie również jest fajne. Kwestia tego czego szukasz.

ESO - Zamknięte PVP ale za to fajnie sie walczy o zamki itp, fajne dungi i triale ale za to questy głownie solo i gra w dużej mierze opiera sie na questowaniu i w taki sposob wbiasz lvl

(chociaz sa inne mozliwosci ale watpie by poczatkujacy gracz wiedzial co i jak) mnie z ESO odpychała duża ilosc botow przy pvp. Podobno teraz dzieki botom ludzie robia solo dungi wiec troche przesada.

BDO - Otwarty swiat, otwarte pvp o wszystko, grindownik jak L2 bez instancji. Fakt jest IS ale wiekszosc ludzi nawet nie wie na czym sie on opiera. Jest sporo ilosc questow dosc ciekawy znacznie lepiej rozwiniety crafting, ktory ma znaczenie w grze i daje duzo mozliwosci zarabiania.

Twoja decyzja co wybierasz obie sa fajnie tylko jedna jest bardzo hejtowana przez dziwnych ludzi.

Jeszcze jedna rzecz potwierdzajaca ze KUAK niema pojecia o czym pisze i tym zakoncze moj wywod w BDO mozna miec odpalone narazie 4 pety a on napisal o 6 sciu.... Smaczkow jest wiecej ale co ja tam bede pisal cebulak wie lepiej.

W sumie to już mam w nosie co piszą ludzie na BDO, Ja grę polecam ESO w sumie również jest fajne. Kwestia tego czego szukasz.

ESO - Zamknięte PVP ale za to fajnie sie walczy o zamki itp, fajne dungi i triale ale za to questy głownie solo i gra w dużej mierze opiera sie na questowaniu i w taki sposob wbiasz lvl

(chociaz sa inne mozliwosci ale watpie by poczatkujacy gracz wiedzial co i jak) mnie z ESO odpychała duża ilosc botow przy pvp. Podobno teraz dzieki botom ludzie robia solo dungi wiec troche przesada.

BDO - Otwarty swiat, otwarte pvp o wszystko, grindownik jak L2 bez instancji. Fakt jest IS ale wiekszosc ludzi nawet nie wie na czym sie on opiera. Jest sporo ilosc questow dosc ciekawy znacznie lepiej rozwiniety crafting, ktory ma znaczenie w grze i daje duzo mozliwosci zarabiania.

Twoja decyzja co wybierasz obie sa fajnie tylko jedna jest bardzo hejtowana przez dziwnych ludzi.

Jeszcze jedna rzecz potwierdzajaca ze KUAK niema pojecia o czym pisze i tym zakoncze moj wywod w BDO mozna miec odpalone narazie 4 pety a on napisal o 6 sciu.... Smaczkow jest wiecej ale co ja tam bede pisal cebulak wie lepiej.

Pisał, że 6 petów, żeby je upgradeować.

Grałem w BDO od bety, mam tego najdroższego packa. Przez pewien czas nolifeiłem jak głupi, grało się bardzo przyjemnie. Jednak tak jak było wspomniane wyżej, gra ma słaby balans i niestety p2w. Ogólnie w eso mało grałem więc się nie wypowiem.

Pozdrawiam

@Quaku powiem tyle. Uja się znasz, a się wypowiadasz. "Kilkaset euro wydałem", nie będę się przyczepiał, żeby to chamsko nie brzmiało - ale wątpię. A jeśli wydałeś, to tylko Twoja wina i pytam się po co, skoro gra taka ch*jowa? ;) Weź rozpędź się w stronę ściany, ona sama Ci prz****ie. Najgorsze p2w 2016 roku? A ARCHEAGE?! Potwory z tępym "IP"? A po co Ci adres IP pamiętać? Wgl fajnie, że potwory swój własny mają :) Takie nowoczesne są :) (Tak, to jest ironia, chyba chodziło Ci o AI, albo SI tłuku -.-). To jest grindownik. WIĘC POGÓDŹ SIĘ PAJACU Z TYM, ŻE JAK KTOŚ GRA DŁUŻEJ, TO MA WIĘCEJ. NA TYM POLEGA TYP GRY. Dziękuję, (nie)pozdrawiam Pana.

@Quaku powiem tyle. Uja się znasz, a się wypowiadasz. "Kilkaset euro wydałem", nie będę się przyczepiał, żeby to chamsko nie brzmiało - ale wątpię. A jeśli wydałeś, to tylko Twoja wina i pytam się po co, skoro gra taka ch*jowa?   Weź rozpędź się w stronę ściany, ona sama Ci prz****ie. Najgorsze p2w 2016 roku? A ARCHEAGE?! Potwory z tępym "IP"? A po co Ci adres IP pamiętać? Wgl fajnie, że potwory swój własny mają   Takie nowoczesne są  (Tak, to jest ironia, chyba chodziło Ci o AI, albo SI tłuku -.-). To jest grindownik. WIĘC POGÓDŹ SIĘ PAJACU Z TYM, ŻE JAK KTOŚ GRA DŁUŻEJ, TO MA WIĘCEJ. NA TYM POLEGA TYP GRY. Dziękuję, (nie)pozdrawiam Pana.

Ale cebulka polecialo.

Wydalem, bo jak jeszcze gralem to nie bylo az takiego p2w jak macie teraz. (Mozna bylo to nabyc przez cash shop, a teraz ludzie za perelki wam gear wystawiaja na AH, co jest jeszcze gorsze bo juz zamiast donator wydac tam na lzy i inne duperele, zeby expa nie tracic i siebie boostowac WYDAJE KASKE od razu NA GOLDA) ;) -> wystawia na ah

Bo widzisz, jak ja kupilem sobie 6 petow zeby je zmergowac za 60e, stroje po 30e, udzwig za kolejne tyle, majtki, okulary i co tam jeszcze bylo to sobie ubralem postac.

Teraz ludzie, tacy jak ja ktorzy sobie moga pozwolic na wydatek, kupuja to i sprzedawaja Wam, za to maja zasoby, ktore juz nie tylko przekladaja sie na p2w (w postaci petow/udzwigu/+do lucka/strojow) = ++ do farmy.

Teraz ludzie, ktorzy wydaja po prostu maja zsyp golda na upgrade, a Ty sobie mozesz pobiegac jak mieso armatnie :D

Nie chodzi w tym poscie, zeby sie chwalic wydatkiem czy nie, nie chodzi o to zeby plakac - bo mi to rybka, chcialem = wydalem. Ja po prostu, wiem jak jest i mu napisalem, zeby wiedzial w co sie pakuje. Teraz jest jeszcze wiekszy p2w, podejrzewam ze po mergu (spada wam populacja), w koncu zjada do f2p i wtedy bedzie jeszcze wiekszy p2w jak jest.

W zasadzie to juz chyba bardziej sie nie da, bo w grze w ktorej nie da sie tradowac, mozna kupic za £££ itemaski i sprzedac je za Golda na AH to juz wiecej nie ma chyba nic do dodania, chociaz to sie po Kakao games dowiemy soon :D

Najzabawniejsze jest to, ze Daum sobie zmienil nazwe na Kakao po tym jak byl placz o massowe zwroty (przez Paypala) ;)

@Quaku powiem tyle. Uja się znasz, a się wypowiadasz. "Kilkaset euro wydałem", nie będę się przyczepiał, żeby to chamsko nie brzmiało - ale wątpię. A jeśli wydałeś, to tylko Twoja wina i pytam się po co, skoro gra taka ch*jowa?   Weź rozpędź się w stronę ściany, ona sama Ci prz****ie. Najgorsze p2w 2016 roku? A ARCHEAGE?! Potwory z tępym "IP"? A po co Ci adres IP pamiętać? Wgl fajnie, że potwory swój własny mają   Takie nowoczesne są  (Tak, to jest ironia, chyba chodziło Ci o AI, albo SI tłuku -.-). To jest grindownik. WIĘC POGÓDŹ SIĘ PAJACU Z TYM, ŻE JAK KTOŚ GRA DŁUŻEJ, TO MA WIĘCEJ. NA TYM POLEGA TYP GRY. Dziękuję, (nie)pozdrawiam Pana.

Nie będę się rozpisywał nad całym tekstem tylko co do ARCHEAGE to znowu robisz ten sam błąd co kilka osób porównując grę f2p z b2p.