Teza do pracy maturalnej

Witam. Jako temat pracy maturalnej wybrałem temat:

Różne środowiska, różne sposoby komunikowania się. Dokonaj analizy języka wybranych grup (uczniowie, kibice sportowi, miłośnicy komputerów itp.)

Myślałem nad taką tezą: "Język internetowy jako język ogólnoświatowy".

Czy to dobra teza? Może Wy podacie mi swoje przykłady tezy do takiego tematu.

Ogólnie analizował bym internetowców (ludzi którzy przesiaduja długo w internecie), więźniów (grypsy), oraz ludzi głuchoniemych (język migowy)

Pozdrawiam

P.S

Piszę to na tym forum, ponieważ myślę, że jakiś redaktor (pewnie dobry z j. polskiego) mógłby mi pomóc :)

Hej teza to stwierdzenie wynikające z naszych badań i odpowiadające na postawione pytanie. Np. Czy komunikacja poprzez internet wpływa na stosowanie uproszczonego języka? Teza - Częsta komunikacja przez internet powoduje stosowanie języka uproszczonego. Teza tak powinna być poparta badaniem, analizą etc.

Okej dzięki za informacje :)

A macie może jakieś ciekawe grupy społeczne których język można zanalizować i przedstawić w mojej pracy? Oczywiscie muszę ten język poprzeć filmem lub książką, ewentualnie artykułem.

Na 100% biorę głuchoniemych i więźniów. Internetowców wziąć nie mogę.

Bardzo popularną grupą są osoby pracujące w biurze, ich gryps jest w sumie łatwo przeanalizować. Znajdziesz tam wiele zapożyczeń z języka angielskiego.

Jeśli to ma być nie tylko język to można zwrócić uwagę na sposób komunikowania się np. żołnierzy w trakcie misji, czy komunikowanie się i język kierowców np. ciężarówek :)

Internautów nie internetowców...

napisac prace bedzie ci bardzo ciezko samemu wiec lepiej poprostu popros kogos staraszego kumpla czy kogos , zeby ci dal / sprzedal za drobna oplata prace :) tak robi 90% uczniow :) Sam nic nie zdzialasz zbytnio.

warn_ico.png
Nakłanianie do oszustwa nie jest mile widziane ~umbra

Czemu uważasz, że będzie mi ciężko napisać pracę na ten temat?

napisac prace bedzie ci bardzo ciezko samemu wiec lepiej poprostu popros kogos staraszego kumpla czy kogos , zeby ci dal / sprzedal za drobna oplata prace tak robi 90% uczniow Sam nic nie zdzialasz zbytnio.

Nie mierz wszystkich swoją miarą. Poza tym nie namawiaj do rzeczy nielegalnych.

Pracę maturalną wcale nie jest tak ciężko napisać, a temat jaki wybrałeś @grexterro, daje Ci dużo swobody i możesz się wykazać, nie opierając się nawet na sztampowych lekturach.

Witam. Jako temat pracy maturalnej wybrałem temat:

Różne środowiska, różne sposoby komunikowania się. Dokonaj analizy języka wybranych grup (uczniowie, kibice sportowi, miłośnicy komputerów itp.)

Myślałem nad taką tezą: "Język internetowy jako język ogólnoświatowy".

Czy to dobra teza? Może Wy podacie mi swoje przykłady tezy do takiego tematu.

Ogólnie analizował bym internetowców (ludzi którzy przesiaduja długo w internecie), więźniów (grypsy), oraz ludzi głuchoniemych (język migowy)

Pozdrawiam

P.S

Piszę to na tym forum, ponieważ myślę, że jakiś redaktor (pewnie dobry z j. polskiego) mógłby mi pomóc :)