The Elder Scrolls Online - Kilka pytań początkującego

Witam wczoraj zacząłem grać w TESO. Mam więc kilka pytań.
Chce zagrać Templariuszem ze sztyletami :wink:

1. W razie jak źle wydam pkt. statystyk lub umiejętności to czy w późniejszym etapie gry będę mógł je zresetować?
    2.Czy w spolszczeniu od Skrybów Tamriel da się włączyć napisy PL tekstów które NPC czasami mówią jak np. gdzieś z nami biegną? Nie podczas bezpośredniej rozmowy.
    3.Skąd wezmę konia? Czy potrzebuję do tego jakiegoś dodatku do gry?
    4.Zauważyłem że do umiejętności Broni dodaje się jedynie broń jaką zabijemy pierwszego wroga, a co jeżeli zrobiłem postać i pierwszego wroga zabiłem np. z łuku i mam umiejętności pod łuk a chce grać np. sztyletami? Zabijałem sztyletami ale kolejne umiejętności od nich się nie pojawiają… (ok pojawiła się teraz broń 2-ręczna :wink: )

Z góry dzięki za odpowiedzi, jeżeli miałbym jeszcze jakieś pytanie to dodam je pod postem :wink:

1. Można resetować przez zwoje (scrolle) z crown store (ja je miałem chyba z jakichś eventów/nagród za codzienne logowanie/skrzynek?). Poza tym, są kapliczki, w których za golda możesz resetować, ale koszt skaluje się wraz z poziomem postaci.
  2. Nie wiem.
  3. Z tego co pamiętam to konie dostawało się na 10 lvlu albo można było kupić je w stajni. Oprócz tego oczywiście crown store, grind, skrzynki i czasami na twitchu można wyłapać poprzez oglądanie streamów.
  4. Trochę nie rozumiem o co chodzi. Generalnie możesz założyć broń taką jaka Ci pasuje, a wraz ze zdobywaniem doświadczenia będziesz awansować w danej dziedzinie. Jak teraz pozakładasz np. heavy armor i sztylety to zaczniesz powoli dostawać levele w tych skillach, tak jak to działało w ostatnich grach z serii TES.
1lajk
  1. Bez problemu, za nagrody za zdobycie któregoś levela(chyba coś około 40) dostaniesz darmowe zwoje do zmiany tych atrybutów i umiejętności. Możesz je zmieniać za złoto ile razy chcesz. W każdym mieście jest specjalny punkt z kapliczkami gdzie zmienisz je za złoto.
  2. Nie cała gra jest niestety spolszczona. ok 75% na razie. Dlatego niektóre dialogi towarzyszy czy npc moga być nie spolszczone.
  3. Wiele mountów zdobędziesz poprzez aktywności w czasie gry, z eventów, za niektóre achievmenty. No i tego bazowego za 10 lvl. Ważne żeby codziennie wzmacniać umięjetności mounta u stajennego(razem 180 poziomów) za 250g. U ka zdego stajennego możesz kupić też trochę ładniejszego za kilkadziesiąt tysięcy golda.
  4. Za założeniu jednej z 6 typów broni i zadaniu jakoś obrażeń wrogowi automatycznie się odblokuje drzewko umiejętności broni. Nie ma żadnych limitów.
1lajk

1 - Jak już inny mówili - w każdym “największym mieście” nacji (Zone’y to Grahtwood, Stormhaven i Deshaan) masz kapliczki do resetowania punktów. Jest to bodajże 500 golda za każdy posiadany skillpoint? Z atrybutami chyba zawsze albo 2k albo 5k za reset.
2. Nie wydaje mi się, ale jeżeli jest taka opcja to w Accessiblity (Ustawienia dostępności? Nie używałem spolszczenia, ale tam są napisy)
3. Masz wybór jednego z trzech koni po wbiciu 10 lvl (możesz mieć wszystkie 3 nabijając 3 postaci na 10), poza tym masz inne skiny w stadninie i w crown storze. Konie nic same z siebie nie zmieniają, szybkość poruszania się masz tylko i wyłącznie z treningu - w stadninie za bodaj 500 golda dziennie boostujesz jedną z trzech statystyk

4 - Typy broni “metalowych” nie mają swoich drzewek. Masz dual wield (dwie bronie jednoręczne), twohanded (broń dwuręczna) albo One Handed + Shield (jednoręczna i tarcza). Nie możesz używać skilli z broni której nie masz wyekwipowanej, od 15 lvl masz bar swapa (na tyldzie), która pozwala ci nosić 2 różne bronie i mieć dwa paski skilli.

1lajk

Ok dzięki wielkie!

Kolejne pytania :wink:
1.Jakie dodatki polecacie zainstalować?
Obecnie zainstalowałem mini-mape co jest kozak, są jeszcze jakieś przydatne? Nie chce żadnych co mi na mapie odkryją wszystko bo mi to całą eksploracje zepsuje ;/

2.Jak wygląda handel w tej grze? Podobno przedmioty wystawiane przez graczy są w sklepach gildii. Ale, czy w danym sklepie są itemy wystawione tylko przez członków danej gildii? JEżeli tak to da się jakoś wyszukiwać przedmiotów odrazu z wszystkich wystawionych rzeczy w grze?

1. Masz pełno addonów do każdego aspektu gry, wiec zalezy jakich ulatwien szukasz. Są addony na instancje, są addony ułatwiające reakcje itp.

2. https://eu.tamrieltradecentre.com/pc/Trade wpisujesz nazwe albo szukasz po filtrze i wyjdzie ci w jakim sklepie jest item wystawiony

1lajk

Dzięki za powyższe odpowiedzi :slight_smile:

I kolejne :wink:

1. Dlaczego na niebieskich itemkach z lochów pisze “Zbywalne” i jakiś czas dodany.

2.Co zbierać a co zostawiać? Obecnie chce być Nocnym Ostrzem pod łuk ze średnią zbroją więc wszystkie lekkie i ciężkie pancerze sprzedaje u kowala a średnie przerabiam bo chce wyuczyć się krawiectwa zeby tworzyc właśnie średnie pancerze. Bronie sprzedaje wszystkie. Co do komponentów to zbieram jedynie te pod Krawictwo reszte pomijam żeby miejsce oszczędzać. Dobrze czy źle?

1. Z tych których używam, w kolejności od “must have”, pomijając te na eksplorację:
  • TTC (Tamriel Trade Center) - dodaje “price check” bazowany na bazie danych z ich strony (przegoogluj TTC) - na ich stronie możesz też globalnie wyszukiwać przedmioty na sprzedaż w Guild Store’ach bazując na danych od użytkowników (mają klienta który przesyła informacje o odwiedzonych przez użytkownika sklepach do TTC)

• Awesome Guild Store - (odpowiada też trochę na pytanie 2) - dodaje sporo filtrów i kategoryzacji do Guild Store’ów, must have do kupowania jak dla mnie

• Character Knowledge - dodaje ci spis receptur itp, żebyś wiedział których ci brakuje

• WritWorthy (+Daily Alchemy i Daily Provisioning) - automatyzują dość nużący proces dziennych misji craftingowych (bierzesz misje - podchodzisz do stołu i zamiast przeklikiwać, automatycznie wykonuje potrzebne przedmioty

• HarvestMap - zapisuje znalezione resource i wyświetla ci na mini mapie. Dostępne są także paczki z danymi od autora, które oznaczą ci wszystkie surowce

Pomijam te na DPS, bo te względem uznania

1. Handel masz albo bezpośredni - osoba z osobą, albo właśnie “domy gildyjne”, gdzie gildie wynajmują merchanta, żeby sprzedawać itemy. Globalne wyszukiwanie masz przez TTC, jak ktoś ci odpisał
1lajk
  1. “Zbywalne” w tym wypadku jest z Skrybów Tamriel i jest to dość dziwne tłumaczenie, bo znaczy to tyle, że przedmiot jest “Wymienialny”, ale przez pewien czas. Przedmioty z dungeonów możesz wymienić przez bodajże 4 godziny z innymi członkami drużyny, z którą robiłeś ten dungeon.
  2. Generalnie polecam wszystko, co nie jest “Ornate” (czyli chyba “Zdobione”? u skrybów? Ikonka monety w plecaku) przerabiać na surowce. Wyleveluje ci to crafting i ta trochę materiałów. Jeżeli masz ESO+ - limitu na materiały nie masz, jeżeli ESO+ nie masz, polecam szybko powiększać plecak, a materiały trzymać w banku. Generalnie jeżeli nie grasz sam, dobrą opcją jest założyć gildię. Bodajże jak gildia ma 10 osób, dostajecie bank z 500 slotami. Sam używam mojej martwej gildii jako osobistego banku.
    Generalnie jako Nightblade pod łuk, najpewniej powyżej 15 lvla będziesz chciał na drugim pasku jakąś broń na krótszy dystans, więc i tak levelowanie kowalstwa wyjdzie ci na dobre.
    Polecam też levelować alchemię i gotowanie najszybciej jak się da - jedzenie jest praktycznie niezbędne w veteran dungeonach i pvp, podobnie z potionkami, a pasywne umiejętności z ich drzewka boostują ich efekt.
    Z pozostałych craftingów zależy ci napewno na ostatniej i przedostatniej pasywce (nie jestem pewien jak się u skrybów nazywają). Przed ostatnia skraca czas na research/badanie traitów - które będą ci przydatne nawet jeżeli nie craftujesz, a ostatnia sprawia że polepszanie rzadkości itemu jest tańsze, co także będzie ci niezbędne przy lootach z dungeonów.

No i research - większość przedmiotów które lootniesz ma “trait”, specjalną cechę dodającą ekstra statystyki, coś jak “Naostrzony” pod nazwą przedmiotu. Te traity możesz właśnie badać w stole craftingowym, jest to jeden z timegate’ów ESO. Researchuj najpierw niezbędne traity - Divine (“boski?”) na pancerzach, Bloodthirsty na biżuterii i… nie jestem pewien czego się na łukach używa, ale najpewniej Sharpened albo Precise. Jeżeli będziesz miał te najbardziej podstawowe, za kryształy transmutacji możesz zmienić cechę w stole transmutacji (który musisz albo kupić za writy - misje craftingowe - albo korzystać w bazie gildii) (Jest też niby jeden dostępny dla wszystkich, ale tylko w mieście z dodatku Clockwork City)

Ogólnie to mam w sumie 2x łuki :stuck_out_tongue:
Mniej więcej skile lece takie jak tu:
https://alcasthq.com/eso-stamina-nightblade-bow-build-for-pve/

Co to reszty to dzięki wam za odpowiedzi :wink: Widze sporo nauki przedemną XD