Witam!
Mimo że jak byłem mały, uwielbiałem mordować Simsy w The Sims 1, to jednak przegapiłem informacje o TS4. Nie znalazłem wzmianki na gram.pl czy na cdaction, pewnie dlatego.
Pokaz miał miejsce dla baaardzoooo małej grupki graczy związanych promowaniem Simów - głównie założycieli stron fanowskich, czy innych osób wybranych przez tych założycieli.
The Sims 4 ma wrócić do korzeni, czyli do The Sims 1. W wersji wideo KONCEPCYJNEJ* wersji gry, ani razu nie pojawiła się kamera za plecami bohaterów, czy na ich poziomie, a to może oznaczać, że powrócono do The Sims 1 i zostawiono izometryczny rzut kamery.
Pewnie teraz zastanawiasz się, co to kogo interesuje, od tego są strony fanowskie. To jest właśnie forum o grach MMO, a EA zapowiedziała już wcześniej, że w The Sims 4, będzie można grać z innymi graczami. Nie wiadomo, czy rozgrywka będzie ograniczać się do kilku graczy, czy może będzie to w pełni online'owa rozgrywka z możliwością przejścia w tryb offline.
Może to być jednak pełna rozgrywka online, ponieważ na artach widać około 32 Simów, a na wideo jest ich 8-9. Nie wiadomo, czy są to graczy, czy Simy (NPC). Za w pełni online'owo rozgrywką przemawia też to, że EA konsekwentnie polowała i zamykała wszystkie projekty mające na celu reanimację The Sims Online (a od zamknięcia gry w 2008, były ich aż 4). W dodatku zamknięto The Sims Social na facebook'u, które przecież przynosiło zyski i bardzo dużo osób "grało" w tę grę. Może to oznaczać, że EA (tudzież Maxis) chciała się pozbyć konkurencji dla TS4.
O tym czy miałem rację, przekonamy się 22 Sierpnia, na konferencji EA (GamesCom), gdzie zostanie pokazane The Sims 4.
*wersja koncepcyjna miała na celu pokazanie pomysłu na grę, a nie pokazanie gry, to nawet nie była pre-alpha.