O Therian Saga wspomniano na łamach serwisu dwukrotnie, lecz bez wdawania się w szczegóły.
Jest to mocno nietypowe mmo via wwo, skupiające się na craftingu i rzemiośle. Niemal wszystkie przedmioty w grze są wytworzone przez i dla graczy. Gra przez to że jest trudna(wymaga myślenia i cierpliwości), nie prowadzi gracza za rączkę i nie nagradza epikami za byle pierdnięcie, wolna jest od "gimbazy", która odpada już na samouczku. Dzięki temu community jest dojrzałe i pomocne, lecz niestety mało liczne (średni online w tygodniu 200-300 osó . Gra zdecydowanie zasługuje na większą popularność, zwłaszcza że to bodaj jedyny sandbox www z którym się zetknąłem. Chcesz być drwalem, dorabiającym na eksploracji lochów, w weekendy parający się archeologią? Nie ma sprawy! Alchemikiem, ze smykałką do wydobywania rud metali w górach? Proszę bardzo! Znajdź nauczyciela(NPC) który za drobną opłata nauczy Cię podstaw rzemiosła i dalej rozwijaj się sam
Gra nie wymaga bycia non-stop online, możemy skolejkować kilka czynności by zostały wykonane po sobie i możemy zostawić postać na kilka godzin, aby się tym zajęła. Gra idealna do pracy przy biurku
.
W TS obecny jest delikatny item shop, pozwalający np na zwiększeniu torby (podstawowa jest całkiem duża), odnowieniu staminy (każda akcja zużywa staminę, odnawia się ją kładąc postać do snu - prawdziwy RPG ), lub skróceniu kolejki akcji. Pomaga, ale nie tworzy P2W. Sam jeszcze nie wydałem pieniążków, jednak niedługo pewnie to zrobię, aby wspomóc twórców za ich ciężką pracę. Dodam jedynie, że przedmioty z IS są bardzo tanie i za 100 koron zakupionych za 20 zł, możemy sobie pozwolić na kilka ulepszeń postaci. Walutę premium można kupić/sprzedać w handlu między graczami bez żadnych restrykcji, za walutę in-game(gold).
Gra posiada bardzo przyjazny poradnik http://www.theriansaga.com/guide/, gdzie możemy znaleźć większość odpowiedzi na nurtujące nas pytania. W razie problemów community jest bardzo przyjazne i pomaga informacjami jak może. Nie spotkamy tych "Siemkowców" ani "JuzekPL". Gra wymaga wczytywania się w treść zadań i główkowania. Na tacy dostajemy jedynie podstawowe lokacje i informacje, reszte musimy sami znaleźć. Lokacje z np. najlepszymi rudami metali w górach musimy sami zapamiętywać, po tym oczywiście jak już odszukamy ^^.
Reasumując, jest gra dla ludzi którzy lubią kreować swoją postać poprzez grę, a nie kreator postaci. Coś dla tych bardziej wymagających i dojrzalszych.
Mój nic w grze na serwerze "Wojtek" to PanTalon.
Mogę pomóc na początku informacjami i radą - goldem jeszcze nie za bardzo
Pomóżcie wzbogacić community tej pięknej i unikatowej gry. Nie podaję reflinków, gdyż głównym benefitem będzie dla mnie rozwój gry płynący z napływu nowych graczy
Zapraszam na http://www.theriansaga.com/