Throne and liberty - parę pytań

Siema. Chciałem spróbować sił w thron and liberty. Warto poświęcić temu czas ? Widzę, że na STEAM jest obecnie 15 000 ludzi online więc cos się dzieje niby. Ogólnie chciałem spróbować healerem. Powinienem wiedzieć coś konkretnego na temat tego cholerstwa?

Czy populacja rzeczywiście dopisuje? Jak tam polskie gildie? Czy Healer to dobry wybór na początek?

Gra nie jest najgorsza. Ale po przejściu fabuły zaczyna się po prostu GRIND. Gra też mocno celuje w aktywności PvP, które moim zdaniem do doskonałości ma bardzo daleko. Gildia tutaj to raczej “must have”. Jeśli więc jesteś solo graczem, to przyjdzie moment, kiedy napotkasz trudną do przebicia barierę. Populacja na pewno jest, polskich gildii było całkiem sporo jak grałem. Ogólnie bawić da się w to dobrze ale mnie end game znudził. Natomiast na resztę pytań musi Ci odpowiedzieć kto inny, bo raz ze dawno nie grałem, dwa że nie healowałem w tej grze.

Spróbować zawsze warto, gierka jest specyficzna więc prawdpodobnie albo ją znienawidzisz albo się zakochasz, znam wiele osób którym w ogóle nie przypadła do gustu i też takich co grają codziennie od premiery do teraz włącznie ze mna.

Healer jak najbardziej jest pożądany w każdej gildii i kontencie więc na pewno nie będziesz się nudził jeśli lubisz grać healerem, nie bój się rozwijać na start skilli ofensywnych, jakoś te questy trzeba porobić na start.

Aktualnie gra posiada dwóch głównych helaerów. Wand/Bow, full heal i support oraz Staff/Wand obrażenia, buffy/debuffy, również heal. Polecam na start potestować różne kombinacje broni, jest to najlepszy czas przed zainwestowaniem mocniej w skille i itemy do buildu.

Tak na prawde na start jedyne na co bym bardzo zwrócił uwagę to wybór gildii. W grze to gildia decyduje co dzieję się z twoim lootem z field i archbossów więc polecam ci znaleść taką która pozwala graczom decydować co się dzieję z ich itemem, wszystko to zależy od tego jak gildia to ustawi.

Na Zephyrze jest bardzo dużo polskich gildii, jeśli ci odpowiada klimat nieoficjalnego polskiego servera to zapraszam, jeśli nie to może ktoś inny będzie miał jakieś sugestie.

Jak by coś wymagało wytłumaczenia to pytaj.

Nie zapomnij podpiąć portfela :slight_smile:

Gra nie jest dla gracza solo, sam lubię sobie popykać w mmo i czasami z kimś dungi porobić, ale samotnie tam zbyt wiele nie porobisz, gra typowa wydmuszka PvP bez ciekawego contentu, dungi mało przystępne jak nie masz ogarniętej ekipy to wipe na pierwszym end-game grindowaniu itemów. Wspomniałem o P2W? A no jest, aukcja tylko za walutę za realną kasę.

Osobiście nie polecam pal licho z p2w przegrałem w tą gre 3 miesiące i odpuściłem po wale itemowym samych deweloperów

15k masz na wszystkie servery :wink: gra nie warta świeczki moim zdaniem . Gdyby zrobili wipe. , wprowadzili open pvp , grind na spotach , zrobili normalny Craft , gathering gra by miała sens

15k tylko ze steama, drugie tyle z konsol. Zdziwiłbyś się ile osób na PS’ach i Xboxach gra na EU.

Witam Cie, 6,6++k CP, 2k h Day 1 gracz TnL’a tutaj.

Wskakuj i nie “słuchaj” opinii ludzi, co mają w grze 400h, nie mających nawet pełnych buildów, a wypowiadają się o endgame. Da sie grać solo jak najbardziej, w 90% bossach jak nie chcesz sie bić gildijnie albo dominion idziesz na peace, dolaczasz tylko do jakiegoś party na zasadzie “Taxi” albo zwykłego pt, robisz bossa i wychodzisz. Liczy się Twój performance względem 96 uczestników do loot table, a co za tym idzie - CP i klasa. Do tego sobie dojdziesz w odpowiednim czasie, nie zawracaj sobie głowy minmaxem na wczesnym etapie gry.

Nebula solo? Możesz sobie pobiegać solo i pogankować dla nabicia troche killi, ale solo nie pofarmisz wydajnie, wiec znowu - dolaczasz do jakiegoś pt, robisz swoje i wychodzisz. Nie musisz mieć dobrze zorganizowanej gildii, niemniej jednak takie właśnie dominują, ale głównie dzięki wysokiemu CP, bo skillowo wystarczy wejść na arene solo queue ranked albo normal i sie przekonać, że różnie bywa z tym bywa (czesto przegrywają 3v3), ale to znowu temat na inny wątek.

Na wczesnym etapie nie pofarmisz solo dungów jak Bercant, Crimson B1,B2,B3, i ToT, ale mając mój CP bierzesz hordy na klate i robisz contracty sam czekając aż Cie ktoś sam zaprosi do pt, samemu nie szukając żadnych premadeów tylko spokojnie farmiąc.

Grupowy content jak bossy, archbossy, Dominiony (automatyczne przydzielanie do pt), open world dungi da sie załatwić w randomowych pt, nie mając nawet gildii. W topkach aren widnieją osoby bezgildijne, to samo w rankingach killów ogólnych.

Grając healerem jestes na wygranej pozycji, bo akurat tak sie składa, że teraźniejsza defensywna meta / melee eva meta bardzo faworyzuje healerów w PvP, nie mówiąc o tym, ze heal jest wszędzie i zawsze mile widziany.

Z pytaniami spokojnie sie zgłaszaj na global czata, na każdym serwerze zawsze są grupki czatownikow, co chętnie pomogą.

Pozdrawiam