Tibia czy Runescape?

Hej nie mogę się zdecydować w który tytuł pograć… Mniej więcej wiem z czym sie tibia je i jak wygląda jej aktualna sytuacja, lecz co do runescape to nie mam pojęcia… Dawno temu widziałem gierkę w kawiarenkach ale nigdy nie grałem.

Wiadomo, że Tibia tu się nie ma nad czym zastanawiać.

2lajki

Zdecydowanie Tibia.

Nie wiem co bardziej lubię. Pomóżcie mi… Wino, piwo czy wódka na imprezach?
Przecież to są dwie zupełnie inne gry.
Wszystko zależy od Ciebie.
Grałem niedawno w Tibię i powiem szczerze bawiłem się dość dobrze.
Runescape wydaje się być bardziej dojrzały. Crafting, eksploracja, i te questy…
Dwie zupełnie inne bajki.

2lajki

tibia jest prostacka. runescape rozwinięty mmo. tu niema co się zastanawiać

1lajk

Jedyne co mają wspólnego ze sobą te dwie gry to to, że opierają się na grindzie. W Tibii grindujesz tylko mobki, w RuneScape grindujesz to co potrzebujesz do podniesienie interesującego cię skilla (ścinanie drzewek, kopanie, ale też bicie mobków). No i obie te gry wymagają opłacania abonamentu aby mieć dostęp do całego contentu.

Ja osobiście wole RS ze względu na większą różnorodność.

1lajk

Tu i tu walisz abonament. Na twoim miejscu wybrałbym tibie.

RuneScape bez dwóch zdań. Więcej contentu, o wiele lepszy system rozwoju postaci, świetne community, masa eventów których praktycznie w ogóle nie ma w Tibii, nie jesteś ograniczony do jednej klasy postaci, możesz grać kim chcesz i kiedy chcesz, wszystko jest na podstawie ekwipunku oraz poziomu umiejętności które trenujesz. Questy które są genialnie zrobione (brak idź zabij 5 dzików i wróć) do tego jeszcze lepsze Lore (jeśli lubisz się wczuć w historię świata gry).

2lajki

To ty chyba w ogóle w Tibie nie grałeś :slight_smile: Ciągle są jakieś eventy. Do tego bardzo często dają double xp albo przyspieszony respawn mobów.
Jeśli chodzi o packa w Tibii, to można kupić ingame za tibia coiny (można kupić przez brokera), ale ostatnio są dosyć drogie. Chociaż na wyższym lvl da się zarobić w czasie packa na kolejnego.
Do tego dodam, że Tibia ma jeden z lepszych team support. Ich naprawdę interesuje feedback od graczy. I jak coś się nie podoba graczom, to zmieniają. Na przykład gracze narzekali na event tortowy, bo był trudny do zrobienia na mniej zaludnionych serwerach, to ułatwili, że potrzeba mniej ludzi i dali bardziej atrakcyjne nagrody.
Tibia ciągle się rozwija. No cóż jeden będzie tęsknił za patchem 7.x, a nowym graczom może się spodobać tak, jak jest. Chociaż brakuje trochę tej adrenalinki przy wychodzeniu z depo :smiley:
Mi się najbardziej podoba w Tibii, że nie ma prowadzenia za rączkę w questach. No chociaż i tak się szuka w necie podpowiedzi, jak zrobić, tylko to jest już czyjś wybór. Można samemu eksplorować świat i wtedy każda napotkana dziura jest przygodą :slight_smile: Zawsze jak dają nowy content, to jest grupa ludzi, którzy chcą być pierwsi, co rozgryzą nowe zadania :wink:

Akurat Lore i Questy w tibii biją Runescape na głowę xD

Takie eventy co są w Tibii mają się nijak do tego co jest w RS. Grałem w Tibię parę lat, w RS o wiele więcej i wiem co mówię. W RS również jest powiększony XP co jakiś czas, tyle że tam jest to o wiele lepiej bo XP = skille a nie level.

Grałeś w RS więcej niż 30 min? Czytałeś w ogóle questy które robisz czy tylko SKIP byleby mieć je za sobą? Lore Tibii bije na głowę RSa? Dobre żarty.

2lajki

RS bo tam widać niebo !

Ja to Cie Oen szanuje że nie poddajesz się w próbach przekonania ludzi do najlepszej gry pod słońcem jaką jest RS, a w szczególnosci OSRS :stuck_out_tongue: Ja się już dawno poddałem bo wiem, że żeby móc zrozumieć jaka przygoda i wspaniałość drzemie w rs’ie trzeba trochę poklikać bo content jaki oferuje z każdą przegraną godziną staje się bardziej różnorodny i nie ustaje w tym aż do samego “endgame’u”. Wiem co mówię bo na początku tego roku udało mi się “przejść” osrs’a jeśli chodzi o skille, questy i achievementy a zostało jeszcze baaaardzo sporo do zrobienia. W dodatku na horyzoncie kolejne duże updaty które znowu tylko podniosą poprzeczkę… :smiley: A co do Tibi to nie ma co jej porównywać do rs’a. Tibia oparta jest na prostocie dlatego zebrała taką dużą rzeszę fanów. Jej content ogranicza się do zabijania mobów bądź czasami skillowaniu m lvl’a a jeśli ktoś uważa że questy w Tibii polegające na otwarciu skrzynki są złożone to myślę że nie ma sensu żeby nawet próbowały pograć w RS’a ze względu na to że ich ta gra po prostu PRZEROŚNIE.

2lajki

“a jeśli ktoś uważa że questy w Tibii polegające na otwarciu skrzynki są złożone”
Po tym jednym zdaniu widać, że nic o Tibii nie wiesz.

Jeżeli nie chcesz walczyć z botami to polecam Tibię. W RS jest masa botów, które utrudniają zarabianie. Psują market całkowicie. Jeżeli masz grać w tibię to polecam świat gdzie jest sporo ludzi. W dodatku jak masz grupę znajomych co chcą grać w tibię to opłaca się grać na świecie PVP

Co do questów te gry mają taką samą wartość. W tibii lore też jest dobry, a questy również nie polegają na “zabij 15 potworów”. W RS nie ma kultury graczy. Ile razy się zdarzyło, że w RS ludzie wbijali się na spoty i mieli totalnie olane w to co się działo. W tibii ludzie szanują to, że ktoś expi. Po za tym w tibii nie trzeba tyle czasu poświęcić na dostępy do potworów. W RS nawet jak się wykupi member to 80% potworów jest niedostępna, ponieważ trzeba zrobić 4 inne questy z czego finalny wymaga po 70 skillów w górę.