Tibia dla początkującego - warto?

Jeśli server non-pvp to bierz Refugie mam tam 200 to coś pomogę.

A ponowie pytanie - znacie jakiś poradnik odnośnie expienia? Co kiedy i gdzie zrobić? Google nic sensownego nie pokazuje. Może być po angielsku.

Nie polecam refugi

Snakevg masz może skype? Naprawdę odpowiem na wszystkie Twoje pytania.

Nie posiadam Skype'a. W pracy jestem, a w domu nie mam mikrofonu.

Okey, poradniki dotyczące expienia rozumiem że chodziło Ci o miejsca.
Rookgard - wbij 8 lvl robiąc tego questa, nie będziesz się tak nudził. http://www.tibia-wiki.net/wiki/The_Rookie_Guard_Quest/Spoiler
Resztę niestety podam kiedy wybierzesz profesje.

Ten Rookie Guard Quest to dobra rzecz dla nowych graczy. Można zdobyć itemki i jakiś 6 level, potem już sobie taki gracz poradzi :D Choć po wyjściu z rooka bez pomocy może być problem żeby się odnaleźć, ale widzę że sporo chętnych do pomocy więc życzę ci powodzenia.

Już wiem, że na pewno zagram paladynem.

A zamierzasz od razu kupić premium? Jeżeli nie to na początku będziesz musiał trochę poskillować ręcznie zanim będziesz mógł sensownie poexpić.

Jeśli wybierasz paladyna rozumiem że wygooglowałeś słowo "skillowanie" i rozumiesz że to troszkę zajmie czasu bo o kamienie się nie martw zasponsoruje Cie. Paladyn postać marna do pvp(Ci i tak to friko) ale świetna na początek i do solowania mocnych potworów z pięknym lootem. Chciałbym jeszcze wiedzieć czy planujesz kupić premium na start czy może trochę później albo w ogóle.

Premium nie jest drogie. Wyjdę z rooka to podejmę decyzję o zakupie. Gdy będę wiedział, co robić. ;) O skillowaniu poczytam w domu, teraz trochę głupio, jak szefostwo się kręci. ;) Skillowanie offline to PACC? Trzeba wbić jakiś tam poziom skilla, żeby móc ubijać moby, tak?

EDIT: głupie pytanie, ale... Idzie to jakoś pobrać?? Pamiętam, że lata temu Tibia była klientem, a teraz otwiera mi się we flashu po założeniu konta.

Wytłumaczę to w takim skrócie bo w poradnikach o skillowaniu są techniki, sposoby i wszystko co potrzebne. Skill - umiejętność w posługiwaniu się różnymi rzeczami, w Tibii jest ich niedużo:
Magic level - Poziom magiczny postaci, czym wyższy to postać leczy się więcej, zadaje więcej obrażeń ze spelli(czarów).
Fist fighting - walka z "łapy" ludzie to skillują tylko po to żeby być w topce, bezużyteczny.
Axe/Club/Sword fighting - To interesuje tylko knighta.
Distance fighting - Najważniejsze co paladyn powinien mieć, czym wyższy to postać celuje lepiej i zadaje większe obrażenia z broni dystansowych(włóczni, strzał, bełtów czy gwiazdek)
Shielding - Czym wyższy tym lepiej bronimy się tarczą, przydatne aczkolwiek na wysokich lvl'ach w większości przypadków biega się z łukiem/kuszą.
Fishing - Czym wyższy tym lepiej łowimy rybki ; )

Skille rosną kiedy np. Używamy broni dystansowej to wtedy leci distance, kiedy używamy czarów to leci magic lvl - proste co nie?
Tyle że na niskim skillu paladynem będziesz się tylko denerwował ponieważ większość Twoich rzutów bronią to będą pudła a jak trafisz to będzie to marny dmg. Skill to podstawa.
Zawsze się skillowało na potworkach które zadają mało obrażeń używając słabej broni ale o tym przeczytasz w domu. Offline training to dodatek którego nienawidzę, postać sama skilluje(12h potem 12h przerwy) tyle że 50% wolniej, ułatwienie masakryczne teraz jak ktoś ma skille 90 to nie jest jakiś wyczyn... Pamiętam jak 1% skilla leciał 30minut i na 120 lvlu knightem miałem ledwo 90/90 a teraz? Mam 90 sworda na 8 lvlu...

Dochądzac do końca to zasponsoruje Ci kamienie pokaże gdzie poskillować i wbijesz sobie 60/60(mowa o faccu) zejdzie Ci przy tym parę godzin ale w potworki będą siadać ładne i częste uderzenia.

Tak da się pobrać klienta, flasha nie polecam!

gra świetna, polecam ci zacząć na non-pvp. expienie i lotowanie(zbieranie rzeczy z potworków) to niezapomniane chwile spędzone w grze o nazwie TIbia

Racja, tylko szkoda, że real jest teraz taki słaby. Przekombinowali niesamowicie. Zrobili z tej gry jakieś dziwadło. Ile ja bym dał za taki serwer 7.92, max 8.00...

up

Zapraszam na gunzodusa

Tibia 10.35

trochę bugów ale gra sporo ludzi

upZapraszam na gunzodusaTibia 10.35trochę bugów ale gra sporo ludzi

Świetny OTS ;_; Od 100 do jakoś 200 expi się na Slug bo są zmienione przez administracje. Zresztą krzych napisał, że chce OTS'a z wersją max. 8.0.

@ Krzych

Będziesz miał ciężko znaleźć takiego OTS'a. Jeżeli szukasz już OTS'ów z bardzo starą wersją to polecam Ci http://tibianic.org/library/begin/ . Na tym OTSie PACC'a trzeba kupić, ale jak zrobisz Sorcerer'a to bez problemu zarobisz na PACC'a robiąc runki.

Zacznij też się rozglądać nad OTS'ami pod wersje 8.6.

Global? Tylko jak masz wtyki w czolowych gildiach bys mogl swobodnie expic. Osobiscie preferuje wbicie tego glupiego 40lvl i pk'owanie bota jakiegos high-lvl o poznych godzinach gdzie mam pewnosc ze taki borsuk nim wyjdzie ze swojej nory i sie zdazy zalogowac na 300 lvl to dam rade sie wylogowac i moc dalej sobie dropic z takich ludzi mms'y xD Co do poradnika to polecam Ci poszukac strony z platnym botem a nastepnie wejsc w zakladke skryptow dla graczy. Kazdy skrypt powinien byc opisany gdzie bot sie porusza z jakimi skillami eq i jaki mniej wiecej potrzebuje lvl by mogl tam sie poruszac. Opierajac sie na tym info dowiesz sie gdzie i na jakim lvl dobrze jest expic Twoja klasa. (oczywiscie wiekszosc skryptow bedzie uzywana jezeli jest udostepniana darmowo dlatego zalecam kupno paka i opieranie sie na skryptach dla tej uslugi)

Na 8.6 jeszcze grałem na OTS. Na tej wersji jeszcze Tibia nie straciła duszy. W każdym razie nie do końca, bo trochę już na pewno. To już nie ten klimat i nie ta rozgrywka. Ale dało się w miarę pograć, mimo że gra na wersjach wyższych niż 8.0 to już only bot.

Warto zacząć grać w Tibię, jeśli wcześniej nie miało się z nią styczności? Jak wygląda tam gameplay - są questy, grindowanie czy chodzenie bez celu? Da się grać bez PACC?