Warto zacząć grać w Tibię, jeśli wcześniej nie miało się z nią styczności? Jak wygląda tam gameplay - są questy, grindowanie czy chodzenie bez celu? Da się grać bez PACC?
Tibia dla początkującego - warto?
Grind + questy
Na początku zaczynasz na wyspie dla początkujących gdzie musisz wbić 8 lvl
po wbiciu 8 levela wybierasz swoje miasto i profesje
wtedy zaczyna się prawdziwa gra
Jeśli chodzi o zdobywanie doświadczenia, to polega to na ciągłym grindowaniu. Questy są, ale wykonuje się je ze względu na nagrody. Gameplay ogólnie polega na expieniu i pvp, które jest moim zdaniem najlepszym elementem tej gry. Bez PACC można pograć, ale w późniejszym etapie rozgrywki bez niego się nie obejdzie. Czy warto zacząć? To już zależy od Ciebie. Niestety grę zdominowały boty, co mnie troszkę do niej zniechęca.
Pacc do kupienia w grze a bez niego jest lipa bo gra jest okrojona do potęgi. Grind grind grind i jescze raz grind, pvp troche się uspokoiło bo już hlvl nie biją tak lowlvl. Ogólnie jak lubisz hardcor a nie bezstresowe bicie mobków to graj a jak masz hercklekoty to ni ruszaj bo wyciągniesz kopyta
Bez bota i pacca nie ma co zaczynać, teraźniejsza wersja tibi jest zbyt zje*** by dało się normalnie grać.
Dzięki za odpowiedzi. Zniechęciliście mnie.
Ja uważam że w chwili obecnej na RL nie ma sensu już grać biegają wysokie lvl a te niższe to "alty" biegające tych wyższych. Oczywiście bot na bocie nie spotkasz normalnego gracza a jak już go spotkasz to albo cię ubije albo wpadną jego "ziomki" i cię ubiją za to że siedzisz mu na expie( oczywiście w Tibi to jest to co mi się podoba ale wiem z doświadczenia że nowych w Tibii to odrzuca )
Bez Pacca co najwyżej do 60+ może trochę więcej ale i tak nie ma sensu gry bez niego wszystko co najlepsze jest właśnie jak masz Pacca.
A na serwerach non-pvp?
Gra w Tibię, na serverach non-pvp jest jak jedzenie banana w skórce - Jest to głupie, bezsensowne, i po co to w ogóle robić?
Jeżeli jestem botem, który chce zarobić hajs, to jak najbardziej.
@Down - Nie będę się nawet zniżał by "dyskutować", leci report
Tibia została zniszczona przez boty, jeszcze rok temu poleciłbym zagranie, ale teraz gra za dużo botów. Co do kolegi wyżej, czemu granie na non-pvp jest złe? Może niektórzy lubią bardziej rpg a niżeli pvp? Głupia i bezsensowna była twoja wypowiedź, a kwadratowa krowa z twojego awataru jest mądrzejsza od Ciebie. Pozdrawiam
Na początku jakimś palkiem knightem Server Olympa (non pvp)na facu prawie nie ma botów (sam gram) Gra naprawde się fajnie tylko trzeba przeboleć pierwsze 30 lvl
Mi się średnio podoba tibia, i kolejki. Jednak sparki tam szaleje - czyli gra nie jest zła.
dobra rada od naczelnego Tibijczyka MMORPG.org.pl:
NIE
Istnieje kilkanaście MMORPG'ów na rynku, w których nie ma sensu zaczynać od nowa i w których "nowy" gracz niczego wielkiego już nie osiągnie. Pośród nich jest Tibia.
Pacc podstawa, chociaż teraz nie jest to wielki wydatek 20-30 zł. Nie to jest jednak najważniejsze. Nadal istnieje masa botów, nadal nie ma gruntownego mergingu, gdzie 3/4 światów oscyluje wokół 100-200 player'ów... smiech na sali. Tibia była najlepszym MMO do 2007 roku, później było tylko gorzej.
Na obecną chwilę stanowcze NIE. Za dużo botów, tak jak wyżej są lepsze obecnie propozycje etc. etc.
Piękne czasy 7.4-8.1/2 gdzie to marzyło się o PACCu za 90zł. :')
Guru, guru, guru, guru, guru, guru... Nie jesteś naczelnym Tibijczykiem, bo zdradziłeś Tibie z wildstarem
Nie każdy widzi Tibię, jako nawalankę.
Swoją przygodę w Tibii rozpocząłem na OTS'ie. (To było pare miesięcy po tym, jak odinstalowałem grę tuż po tym, jak mi się nie spodobała). Ze względu na wyższy exp rate mogłem zrozumieć działanie gry, przeżywać wiele historii i zapoznać się z jej zawartością. Śmierć nie była mi strasza, niskie ceny i w miarę dobry drop powodował, że nie płakałem po śmeirci, w końcu przecież nie traciłem ekwipunku. Pomoc znajomego była niezbędna, byłem wtedy też bardzo młody, z resztą jak baza polskich graczy na niektóych serwerach.
Po jakimś czasie postanowiłem zagrać na realu, przeżyłem swoje pierwsze wyprawki, bardzo pomagał mi fakt rozbudowanych poradników i wikii, dzięki czemu moja niewiedza na temat gry była bardzo częsta uzupełniana (w wielu innych grach takie coś nie ma miejsca).
Aby pokazać Ci dlaczego chlopaki wyżej mają takie zdanie, a nie inne, pokażę Ci moje obiektywne wykazanie wad i zalet.
Wady:
#ŚwiatPvP
-Setki wybotowanych postaci, które złożą świeżą Twoją postać, tylko dlatego, że mają odpowiednią ilość fragów (stracisz przy tym cały plecak i fragment ekwipunku.
-Gildie dominujące na serwerze, które mogą Cię skazać i już nie zaznasz spokoju w grze.
-Czasami wejście na expowisko grozi śmiercią, i z reguły nie masz szans na przeżycie.
-W porównaniu do serwerów non-mała baza ludzi.
#ŚwiatNon-Pvp (Optional)
-Na strefie dla darmowych graczy gdziekolwiek nie pójdziesz spotkasz od jednego, nawet do pięciu botów, co znacznie zmniejszy Twoją efektywność w grze. Na strefie graczy premium te zjawisko jest rzadsze, jednakże wciąż bardzo częste.
-To chyba dotyczy się wszystkich światów... Duży stopień głupoty wśród Polskich graczy, mowa właściwiie o world chacie, który niemalże wszędzie stał się tym polskojęzycznym. Nawet niektórzy gracze z wysokim poziomem mają coś z głową. Wciąż jednak są gdzieś Ci "normalni" i da się ich odszukać..
-Brak elementu rywalizacji, z którego Tibia słynie, możliwość walki z innymi graczami jest na zasadzie "wojny dwóch gildii", stąd też "optional" w nazwie. Aczkolwiek i to ma swoją zaletę w grze.
-Często zajęte wysokopoziomowe lokacje. (Zawsze można się dogadać)
#Cała gra.
-Wprowadzany h-lvlowy content w grze zawsze trochę porusza gospodarką, coraz lepsze potowry coraz więcej z siebie wyrzucają, wartość zarobionego przez Ciebie pieniądza na niskim poziomie jest baaaardzo mała.
-Przez boty przyjemność z gry szybko się kończy, jesteśmy w sumie zmuszeni do zakupu tego premium... Na szczęście scrolle można załatwić taniej od graczy, poprzez serwis alledrogo (z 38 zł na 27)
-Bez premium nie masz funkcji trenowania "offline" bardzo ciekawy system wbijania umiejętności władania bronią poprzez jej używanie został lekko "zachwiany" poprzez tę funkcję, bez niej teraz jesteś słabszy od graczy premiowanych.
-Coraz słabsza polityka Twórców gry, mało wprowadzanych zmian na problemy, na które gracze narzekają od dawna.
Zalety
#PVP
-Możliwość ubicia kogoś, kto zajmuje Ci okolicę (oczekuj szybckiej zemsty, albo hlvl'a który się wkurzy, że mu botka bijesz )
-Rozgrywka bardzo oparta na współpracy, możesz poznać, zżyć się z wieloma ludźmi.
#Non-pvp
-Boska nietykalność, z jednej strony błogie bezpieczeństwo, z drugiej strony raj dla trolli i cheaterów.
-Duża baza graczy, światów non jest więcej niż pvp, dlatego też... Można spotkać tam wielu ludzi.
-W trakcie "huntów" nie ma strachu, że zadamy obrażenia naszemu "partnerowi".
-Łatwiej o jakieś pieniądze w grze.
#Cała gra
-"Kratkowy" styl gry powoduje, że gra po części jest logiczna... Np. Jeśli atakuje nas więcej niż dwóch przeciwników, wówczas nasza tarcza nie ejst w stanie zredukować otrzymywanych obrażeń, przez co dostajemy ich o wiele więcej, a nagle gonią nas potworki szt. 3 to czasem trzeba się naglowić, żeby mniej stracić.
-Otwarta mapa, z elementami map zamkniętych, czyli mimo otwartego świata mamy poziomy budynków.
-Masa ciekawych zadań, do których zrobienia nie jesteśmy zmuszeni. Dużo rzeczy do odblokowania,
-Balans profesji, każda ma wiele zalet, swój styl gry.
-Żywioły i wrażliwości/niewrażliwości na nie.
-Specyfika każdej z profesji i osobne "poziomy trudności" grania nimi.
-Dużo informacji na temat zawartości gry. polska wiki i 2 rozbudowane finsite'y. + uzupełnienie w postaci angielskiej
-Aktywni i pomocni gracze.
-Klimat gry.
Ktoś ma jakieś propozycje, niech dopisze pod tematem/wyśle wiadomość na forum/pomarudzi na gg (jestem cały czas).
Tobie proponuję poznać grę na OTS'ie (prywatny serwer Tibii), dam się zapoznasz, czy się podoba czy nie.
Jak się spodoba, zapraszam na świat nerana. (Nie znam tutaj dużo ludzi i niezbyt jestem zadowolony z miejscowej społeczności) ale przynajmniej będziesz miał od czasu do czasu kogoś o coś zapytać
Odradzam świat olympa, dominuje nad nim gildia botów.
Może jednak spróbuję. Znacie jakieś poradniki odnośnie tego, co na jakim levelu robić? Znaczy pewnie kiedy zrobić jaki quest lub na jakie mobki się udać.
Zacząłem gre na Antice 2 tygodnie temu od 0, nie kupowałem niczego oprócz pacca i daje rade! Mam już 56 palka. Ludzi gra dosyć dużo, nie tyle co kiedyś ale nadal sporo. Server jest oblegany przez Polakow, dla niektórych to wada, dla niektórych zaleta. Gra mi się bardzo przyjemnie, jest z kim porozmawiać, jest kogo pobić. Faktycznie, boty są strasznie denerwujące ale idzie się przyzwyczaić Tibia bez pacca to taki trial. Brak większości umiejętności, parę podstawowych miast... więc ten wydatek 25~ zł miesięcznie musi być. Nie uważam żeby to było zbyt dużo jak na tak fajną grę. Gorąco zapraszam do mnie na server i wrazie pytań pisz do 'Vilishon' wytłumaczę Ci wszystko co będziesz chciał.
SnakeVG graj w Tibię sam w niej siedze od 2006 roku i narzekam tylko na boty... To jest uciążliwe ale na wyższym lvlu nawet o to nie dbam, ide na expa siedzi botek/typek zagaduje do mojej gildii zbieramy ekipe i puch bota/typka niema a ja expie Pamiętaj servery pvp to jest zabawa naprawdę ja ze swoimi wrogami niekiedy tworzyłem znajomość na lata. Nie bój się że ktoś Cię ubiję na low-lvlu, jeśli jest pk low lvl vs low lvl to naprawde banalna jest ucieczka a wysokopoziomowi gracze nie marnują fragów na "noobów". Został nam server do wybrania, jedyny słuszny pvp server to Antica - 600 osób online a nie 100+ Niema dominującej gildii więc wojny są rozmaite. Oczywiście jeśli zagrasz na Anticy pomogę Ci, sypne troche pieniędzy czy eq oraz zapewnie "plecy". Pamiętaj przy wyborze profesji o SKILLOWANIU jeśli nie wiesz co to, wygoogluj to.
Mój nick: Lady Mariiska
Spróbuję zagrać, poszukam jakichś tutoriali, ale na pewno będzie to serwer non-pvp. Naprawdę nie lubię PvP, w żadnym MMO....
Najgorzej jest wbić pierwsze 30 LVL potem to naprawde fajnie się gra i najlepiej mieć kogoś do pogrania