Nie jestem pewien czy prywatny serwer o którym mówią powyżej podszedłby Ci do gustu. Gra na wersji 7.4 to duży orzech do zgryzienia. Jeśli preferujesz grę solo nie polecałbym Ci postaci magicznych, chyba, że lubisz pracować na komputerze a w tle robić runki na tibii. Bez run po 40 levelu na profesji magicznej będzie Ci mega ciężko, a im wyższy level tym więcej supplies potrzebujesz. Paladyn jest chyba najlepszą profesją dla początkującego. Tak na prawdę nie musisz skillować. Grałem z najlepszymi paladynami i każdy mówił, że skillowanie na palku to głupota. Nie słuchaj użytkowników powyżej bo botów na prywatnym serwerze 7.4 jest tyle samo jak i nie więcej jak na real tibii. Wiem bo sam jak grałem miałem odpalone do 8 klientów i ani razu ban nie poleciał, jeśli chodzi o wybór serwera na medivii to polecałbym Legacy 2x exp trochę łatwiejszy. Real tibii nie tknąłem od wersji 8.6, ale wydaje się dość przyjazna dla początkujących. Wszystko się wydaje dość proste na globalnej tibii. I co najlepsze mogłabyś grać jaką chcesz profesją - nie ma tam szczególnego stopnia trudności dla profesji, każda jest tak samo łatwa. Na nowej tibii postacie magiczne mają różdżki, które były dodane w wersji 7.6 i umiliły życie druidów i magów.
Osobiście poleciłbym Ci medivie, żaden inny prywatny serwer. To jest jedyny taki serwer w swoim rodzaju, ale i tak ma swoje plusy i minusy.
PS. Jeśli chodzi o grę solo to nie ma z tym żadnych problemów. Tibia jest przyjazna dla graczy solo jak i w grupie. Radziłbym jednak załapać się do jakiejś gildii rpg dla własnej protekcji, żeby Cię randomowo nie zabijali bez żadnych konsekwencji.
PS2. Czy jest sens zaczynania od zupełnego zera? Nie widzę sensu zaczynania gry na medivii gdzie każdy jest już wyexpiony. Za to na real tibii startują podobno jakieś nowe serwery.
PS3. http://medivia.wikispaces.com/Guides Jeśli zdecydujesz się na medivie masz tutaj pare guideów.