Tibia

Nigdy nie grałem w Tibię na poważnie i dłużej niż tydzień, ale chciałbym dać jej szansę. I chcę uzyskać jakieś opinie.
Po pierwsze, myślałem o zrobieniu palka. Jaki on teraz jest? Ogólnie szukam klasy dobrej w (prawie?) wszystkim i niszą w której są najlepsi.
Po drugie, dominando. Polecacie jakiś serwer no-pvp, gdzie ten proceder jest niewielki, ew. nie ma większych problemów w dołączeniu do głównej gildii?
To chyba tyle, dzięki za pomoc.

Jeżeli chodzi o klasy postaci to na początek paladyn jest całkiem fajnym wyborem jest to praktycznie najłatwiejsza klasa do gry solo ale jak zamierzasz się nastawiać na grę w grupie to polecam Knighta.
co do dominando to niestety się nie orientuje w innych serwerach niż Damora i mogę śmiało stwierdzić że tam nie zaobserwowałem czegoś takiego + jest tam całkiem spore polskie comunity

1lajk

Palek jak i knight spoko, przy czym tak jak napisał kolega powyżej, Paladynem lepiej idzie gra solo, a knightem jednak bardziej nastawiasz się na grupowe działania :slight_smile:
Sam mam na Damorze zarówno EKa (128 EKa) jak i RP ( 37 lub 231 na inny serverze). Spróbuj sobie obydwie klasy i sam zdecyduj. Warto pograć w grupie docelowo :wink:

1lajk

na próbowanie każdej klasy bym się nie nastawiał bo każdej trzeba poświęcić trochę czasu tak żeby dobić je chociaż do 60 -100 lvl

1lajk

Tak jak wyżej pisali, Damora i palek. Community jak to community, znajdziesz i zjebów i normalnych ludzi. Ogarnij sobie CrownyCro na fb, chłop robi co tydzień darmowe serwisy questów

1lajk

Jeżeli szukasz spokojnego i poukładanego świata to polecam Bone. A co do klas to Paladin najlepszy solo, w miarę bezpieczny dający w miarę regularny zarobek, Knight solo też da radę ale trzeba co jakiś czas pograć w party, Magiczne klasy najcięższe do ogarnięcia ale najszybciej lvlują.

1lajk

Dzięki. Pewnie spróbuję kupić postać na 8 lvl z ~100distance za jakieś grosze.
Powiedzcie jeszcze proszę jak zwykle się expi na high levelach i jaka jest różnica w zarobkach. Bardziej bym celował w solo exp, ale jeżeli w grupie się expi 50% szybciej i zarabia znacznie więcej, to bym się zastanowił jeszcze raz.

Na high levelach latasz praktycznie wyłącznie w party, bo wyciągasz najlepszy exp a zarobek też porządny. Przy czym tutaj i tak chodzi o znalezienie całej ekipy, więc nawet jako Palek nie ma z tym aż takiego problemu, bo w Tibi bonusy masz za 4 osobowe party składające się z każdej dostępnej klasy.

Palkiem będzie Ci najwygodniej się grało, ale… start może być mozolny i w okolicach 100-150lv zaczniesz lepiej odczuwać grę. A najlepszą różnice w expie solo odczujesz przy 200lv jak dojdzie summon :slight_smile:

Sam myślę, żeby znowu może pograć coś w Tibię, bo nie mam sprzętu na lepsze gry i w sumie też czasu…

1lajk

W odpowiedzi na Twoje pytanie mógłbym cały referat napisać ale postaram się streścić. Wszystko zależy od tego jak chcesz grać czy zamierzasz kupować tc ile czasu masz na gre i tak dalej. Z mojej perspektywy takiego mid lvl playera (500+) najlepiej zainwestować w wyskilowaną postać niezależnie od profesji prosty przykład ms low lvl z mlvlem 90+ można kupić za 1k-1.5k tc a czasem nawet taniej wbicie takiego mlvla na double evencie będzie kosztować więcej niż postać na bazarku wniosek - zawsze taniej jest kupić postać niż w nią inwestować. są ludzie którzy są charloverami i koniecznie chcą mieć swoją postać od początku i zwykle wydają na to dużo więcej niż gdyby kupili jakąś postać i zmienili nick.

Teraz kwestia serwera jeżeli nie interesuje Cie gonienie jakiejś topki na serwerze i chcesz w spokoju grać wybrał bym server non-pvp ale green battle eye. Chyba, że chcesz mieć możliwość transferu na dowolny server to wtedy wybrał bym server juva jest tam obecnie wojna więc gracze neutralni mają raj na ziemi :P.

Co do klasy postaci jeżeli chodzi o grę najprostszy jest Knight solo nie robisz jakichś super wyników ale na spocie na którym grasz raczej niema możliwości umrzeć.
jeżeli chodzi o ms-a i ed-ka do grania solo na lvl 300-600 robią chyba najlepsze wyniki ale łatwo o śmierć zawsze grasz na granicy :stuck_out_tongue:
z kolei palladyn do 150lvla jest najsłabszą profesją ale z każdym lvlem odrabia straty a na endgame robi największy dps ze względu na 2obszarówki na turę co za tym idzie 2 szanse na aktywacje charma a dalej skille w tibii robią robotę do pewnego stopa dochodzi się z czasem do ściany i skill właściwie nie leci dalej a dmg podnosi Ci level

Gdybym teraz miał rozpocząć przygodę solo z tibią wybrał bym server concordia i grałbym sorcem pozdrawiam :wink:

2lajki

Hejo. Wracam cyklicznie do Tibi co jakis kilka lat by sobie pograć na luzie. Podłącze się do pytania żeby nie zakładać nowego tematu. Napisaliście tutaj że do solo expa fajny knight i pałek ale ze do 100-150 wolno się Expi. Ja grindziarzem jakimś nie jestem , na spokojnie lubię się pobawic i pograć. Lubię grać magicznymi postaciami z racji DMG ale znowu chciałbym nie czuć się jak papier. Czy jeśli wybiorę palladyna to jest możliwość zrobienia go bardziej tankowatego? Nigdy nie grałem palkiem, ekiem też rzadko więc pytam. Kolejne pytanie to czy knighta można zrobić bardziej pod DMG czy jest typowo nastawiony pod party . Pomozcie wybrać także czym grać i jakie bronie wybrać , oraz proszę o serwer z najbardziej rozwiniętym polskim community z nie otwartym pvp ale takim gdzie sam mógłbym zdecydować kiedy chce się bić. Jeśli takie coś wgl istnieje. Sorki że tyle pytań ale po Albionie mam braki. Możecie podrzucic także jakiś poradnik do danej postaci pod solo grę :wink:

Magiczne na początek odradzam, są to raczej klasy dla bardziej zaawansowanych graczy, a szczególnie teraz gdzie magic shield działa zupełnie inaczej niż kiedyś. Paladin to klasa, która spokojnie może być “bardziej tankowa” na high lvlach palki praktycznie już klatują moby i biją je obszarowo, knight ma bardzo dobre combo, spokojnie można z niego zrobić dpsa, choć trzeba też pamiętać, że w party nigdy takim nie będzie, a bardziej tylko w solo grze. Ja polecam Ci mimo wszystko Paladyna ponieważ jest najbardziej uniwersalną klasą w grze i przy czym bardzo prostą i przyjemną w obsłudze. Jeśli chodzi o Paladyna, to bijemy z łuku + arrows i z lvlem zmieniamy sobie po prostu łuki/kusze na lepsze tak samo amunicję na lepszą, to już nie są czasy Spear czy gwiazdek. Knight to już zależy od ciebie, praktycznie każdy rodzaj broni ma swój odpowiednik żywiołowy, cluby od zawsze najtańsze i najłatwiej dostępne, przynajmniej te na początku gry. Jeśli chodzi o największe polskie community to patrz na taki serwer jak Secura, lecz jest to jeden z nielicznych serwerów, które trzymają się bez połączenia z innymi od wielu wielu lat (ciekawostka, Secura to pierwszy serwer non pvp/optional pvp w tibii) dlatego też nie jest to “zielony battleeye” - czyli serwer od początku powstania chroniony antycheatem. Na serwerach non pvp/optional jest także “pvp” tylko to pvp wygląda zupełnie inaczej niż na Open pvp, w pvp na takich serwerach mogą uczestniczyć tylko gildie, są to takie wojny gildi o ile jedna i druga gildia się na to zgodzi, w innym wypadku nie możesz decydować czy się chcesz bić czy też nie. Mam nadzieje, że trochę pomogłem, a i polecam ogólnie zajrzeć na tibiopedie, albo reddita, dużo więcej tam się dowiesz na temat aktualnej tibii.

Kurcze nigdy zbytnio nie przepadałem za łukami/kuszami . Zrobiłem knighta i pałka ale chyba pierwszym będę grał. Teraz co do broni. To jeśli robic go pod dps to grać axem? I jeśli już to pojedynczym z tarczą czy podwójnym? Nie wiem jak różnica defa bądź tych kilku DMG wpływa pozniej na komfort expienia.

damian2502 blagmaqico Polecam serwer Karna, jest w miarę nowy i nie ma problemów z miejscami na exp. Ogólnie ludzie pomocni i są częste serwisy questów. Co do palka, to zarówno się nadaje do gry solo jak i w party, jednak w porównaniu do gry solo innymi postaciami, palkiem raczej się nie zdarza wrócić z expa z pustymi rękami (trzeba naprawdę się postarać żeby nie profiitować). Co do knighta, według mnie na ten moment jest to najbardziej zboostowana klasa w grze. Do party zawsze potrzebny, a solo wykręca kosmiczne expy. Jedyny problem to to, że na samym początku jest drogi w utrzymaniu (musisz mieć ekwipunek i inwestować w imbu/preye żeby się przypadkiem nie złożyć na expie - zwłaszcza solo). Co do broni, polecałbym sword lub club z racji dobrej dostępności do broni z żywiołami.

Nie ma większego znaczenia czy grasz axem czy swordem czy clubem, z każdego rodzaju broni idzie zrobić knighta po dps solo, tylko, że nie które bronie są mniej dostępne, a inne łatwiej. Wiadomo, ze większe dmg będziesz zadawał przy użyciu two handed wapeon, ale na low lvlu nie zobaczysz większych różnic w tym czy jedziesz na dwuręcznej czy z jedno + tarcza, dlatego mimo wszystko na początek polecam tarczę ponieważ zawsze masz nieco lepszą defensywę przez co nie tracisz aż tylu suppli, potem z czasem gdy już dostajesz mocniejsze spelle można powoli się przerzucać na two handed, ale w grze knightem ogólnie jest tak, że każdy knight ma kilka broni na zmianę w swoim ekwipunku zależnie od trego na jakim spocie się hunci.

Więcej opinii o Karnie? Rozważam ją i Damorę. Byście polecili w miarę świeży serwer, by były tańsze TC czy starszy?

Polecam bardziej Karnę niż Damore, Karna jest nowsza i wiadmo, że będzie tam nieco taniej. Damora znowu już jakis czas istnieje, jest to serwer nieco zdodminowany na high lvlach.

1lajk

Karna +1

jeżeli chodzi o porównanie karny i damory
na karnie są tańsze tc i droższe itemki czyli jak masz wysoki level to eldorado a jak dopiero zaczynasz to masz trudniej bo nie jako więcej pieniędzy/tc trzeba zapłacić za dobry przedmiot i drożej wychodzi skillowanie na double evencie.
Jeżeli chodzi o znalezienie grupy do gry to łatwiej na niskim lvlu będzie na karnie bo server jest świeży.
Podsumowując
Osobiście nie poszedł bym na damorę ale karny też nie polecam gdybyś się jednak zdecydował tam grać namawiał bym na kupno wyskilowanej postaci (podziękujesz później )