Tibia

Nawet dobra recka, jednak grafikę w tibii - > Grafiką sie nazwać nie da... pikselki. W sumie gra dobra, ale za bardzo wciąga młodsze osoby, które cierpią na tym w przyszłości (np ja, gdy miałem 7 lat, grałem po 5 godzin w tibie dziennie, a ogólnie w tibie grałem do 9 roku życia). W sumie jest jedna gorsza gra według mnie -> Metin2, ale to już off-top. Co do recki to 9/10 mogę dać :P

Możecie mówić co chcecie, ale tibia to jedna z najlepszych gier mmo, zaraz po runescape. Mimo, że jest tu tylko grind, to tutaj potworki są dowolnie porozrzucane na mapie, a nie od najółatwiejszego do najtrudniejszego, klimat, skille (coś ala było w ultima online) itd.. Byście pograli dłużej niż do 30 lvla to mogę se dać uciąć głowę, że byście grali dalej :).

To utnij głowę bo wbiłem 70 lvl i mi się znudziło.

@edit

Chcesz wyglądać tak jak mój avatar ? Graj w tibie !

Taa, Tibia to na pewno dobra gra ale cały klimat, gameplay i wszystko inne zostało zepsute przez dzieci neo, także nie ma o czym gadać nawet...

Mój przedmówca okreslił Tibię tak, że lepiej się nie dało. Ta gra to swego rodzaju fenomen, chyba żadna gra nie wywołuje takich skrajnych emocji na forach.

To utnij głowę bo wbiłem 70 lvl i mi się znudziło.@editChcesz wyglądać tak jak mój avatar ? Graj w tibie !

@up

No moim zdaniem racja, wywołuje, ale chyba tylko u anty tibijczyków, bo sobie wszyscy normalnie piszą, i wbija ktoś taki jak RoXxMmo i co wnosi tym postem? Niewiem czy chce by śmiesznie było czy co...

Ps. Znam grę która wciąga bardziej niż tibia - Oczywiscie WoW:) No ale cóż, to po prostu gra... "znakomita" :)

Akurat o tibii, to można się rozpisać i to bardzo...., bo to mimo pozorów rozbudowana gra i nie banalna, chociaż chodzi o sam grind...

Tibia jest grą MMORPG stworzoną przez 4 niemieckich studentów informatyki. dystrybuowaną przez firmę CipSoft.

Tibia została wydana w roku 1997, była jednak wtedy bardzo niedopracowana. Niewiele później, stała się projektem komercyjnym.

GRAFIKA:

To co w grze pierwsze rzuca się w oczy, to oczywiście grafika. Nie musze pisać że w tibi jest ona słaba. Jednak w trakcie gry czuć, że daje ona, niepowtarzalny klimat. (oczywiście nie każdy musi odczuwać to co ja)

QUESTY (ZADANIA):

Moim zdaniem, misje w tibi to jeden z największych plusów w tej produkcji. Głównie, questy można podzielić na 2 części. Takie "normalne" które dostajemy od NPC, oraz takie, które odkrywamy same, np. chodząc po jaskiniach, czytając różne książki, szukając wskazówek i tak dalej. Do tego, zadania wcale nie są łatwe, wymagają dość sporej znajomości języka angielskiego, a czasem nawet, logicznego myślenia. Oczywiście zostały stworzone spoilery do tych questów, jednak nawet z opisem, mogą one sprawić problem.

SERWERY:

Obecnie, Tibia posiada 74 serwery. Są one rozlokowane w USA, oraz w Niemczech. (Gracze z Polski, powinni grać na serwerach niemieckich, żeby uniknąć zwisów gry (lagów))

Są dostępne 4 typy serwerów:

Open-pvp: Na tych serwerach, umożliwione jest atakowanie innych graczy. Po bezkarnym morderstwie innego gracza, dostajemy jednak kare, w postaci białej czaszki na czas 15 minut. (wiecej o czaszkach w odpowiednim dziale :))

Optional-pvp: Na tym typie serwerów, atakowanie innych graczy jest niemożliwe. Walki pomiędzy graczami, odbywają się tylko i wyłącznie na wojnach gildi.

Hardcore-pvp: Tutaj, tak jak na Open-pvp, można atakować graczy, jednak nie ma żadnych ograniczeń, czaszek itp.

Premium: Na tym typie serwerów (a raczej serwera) mogą grać tylko gracze z płatnym kontem. Obowiązują ty takie same prawa jak na Open-pvp

PROFESJE:

Nie jest tutaj brylantowo. Są dostępne 4 klasy, Knight, Paladyn, Sorcerer oraz Druid. Dość kiepsko (a nawet bardzo) jak na te czasy. Na szczęście profesje są zróżnicowane i zbalansowane.

AWATAR:

Jaki mamy wpływ na wygląd naszego pikselka? Otóz całkiem fajny. Możemy dowolnie zmieniać palete barw naszych ciuchów. Wybór jest dość spory, i prawdopodobieństwo, że znajdziemy postać, o identycznych kolorach, jest bardzo małe.

GRYWALNOŚĆ:

Grywalność w tibi, jest dosyć spora. Słaba grafika, oraz brak muzyki, rekompensuje świetny klimat. Ogólnie gra się całkiem przyjemnie, do tego, chat jest najprostszy i najprzystępniejszy ze wszystkich MMO.

COMMUNITY:

Zgranie zespołu, w tibi jest bardzo ważne, jednak z party, będziemy niestety korzystali z niego na późniejszych poziomach doświadczenia.

Żeby pokonać choć najprostszego boosa, potrzebna jest zgrana drużyna. Bez tego ani rusz. W pojedynke jest poprostu za trudno.

PVP:

Czyli to, co lubie w tibi najbardziej. PVP. W tibi jest otwarte (nie licząć optional-pvp). Wprowadzony jest backpack-loot (po śmierci spada nam całe eq z plecaka, nie licząć sprzętu, który mamy na sobie), spada też całkiem sporo doświadczenia po śmierci, co sprawia, że rozgrywka jest emocjonująca.

SYSTEM CZASZEK:

Białą, czerwoną i czarną czaszkę, dostajemy za zabójstwa graczy. Białą za zabicie pojedynczej jednostki, trwa 15 minut, nie można się wtedy wylogować. Czerwoną dostaje się na miesiąc, bo zabiciu znacznej ilości graczy (3 w ciągu jednego dnia, 5 w ciągu tygodnia). Gdy mamy czerwoną czaszkę, i zginiemy, nie ma przebacz. Tracimy wszystko, co przy sobie mamy razem ze sprzętem który mamy na sobie, czyli zbroje broń itp.

Czarną czaszke otrzymujemy, gdy zabijemy tyle samo osób co przy czerwonej, z tym że musimy mieć wtedy red skulla. Także po śmierci spada cały ekwipunek, do tego nie można używać czarów ofensywnych.

PACC:

Czyli najgorsze co może być. Oczywiście sama gra w sobie jest bezpłatna. Jednak istnieje możliwość wykupienia płatnego konta. Daje ono dośc sporo przywilejów. Cena PACC'A to 30-35 złotych miesięcznie. Istnieje, jednak wiele polskich firm, umożliwiających wykupienie PACC'A, za pieniądze w tibi.

TIBIA, A REALNE PIENIĄDZE:

Tibia, może być dość dobrym źródłem dochodów. Wystarczy tylko spojrzeć na allegro. Postacie i pieniądze w tibi schodzą jak ciepłe bułeczki. Niektórzy grają w tibie tylko po to, żeby mieć z tego zysk w postaci realnych pieniędzy.

Ocena.

Grafika 4/10

Muzyka 0/10 (brak jakichkolwiek dźwięków)

Community 9/10

Klimat 9/10

Questy 8/10

Ocena koncowa = 7,5/10

W skrócie:

Szukasz gry, która posiada wspaniały klimat, świetne community oraz w której lubisz pobać się śmierci? Jak nie zalezy ci na dobrej grafice, Tibia to gra stworzona dla ciebie.

Jednak jeżeli cenisz sobie w MMO świetną grafike, dobrą muzyke, i nie lubisz bać się, że za chwile możesz zaliczyć zgon i stracić cenne przedmioty, odpuść sobie.

Pozdrawiam :)

Ps. Recka była napisana z mojego punktu widzenia. Teksty np. 'nie napisałeś że są nooby" czy coś takiego, będe ignorował. Czemu? Bo ja nie natrafiałem na noobków. Fakt, czasem jakiś się trafił, ale nie zbyt często by to wypisać w minusach, więc jeżeli ktoś ma takiego pecha, i trafia na noobków, no to sobie może odjąć nieco od oceny koncowej, tyle z mojej strony :)