Tibia

Tibia jest grą MMORPG stworzoną przez 4 niemieckich studentów informatyki. dystrybuowaną przez firmę CipSoft.

Tibia została wydana w roku 1997, była jednak wtedy bardzo niedopracowana. Niewiele później, stała się projektem komercyjnym.

GRAFIKA:

To co w grze pierwsze rzuca się w oczy, to oczywiście grafika. Nie musze pisać że w tibi jest ona słaba. Jednak w trakcie gry czuć, że daje ona, niepowtarzalny klimat. (oczywiście nie każdy musi odczuwać to co ja)

QUESTY (ZADANIA):

Moim zdaniem, misje w tibi to jeden z największych plusów w tej produkcji. Głównie, questy można podzielić na 2 części. Takie "normalne" które dostajemy od NPC, oraz takie, które odkrywamy same, np. chodząc po jaskiniach, czytając różne książki, szukając wskazówek i tak dalej. Do tego, zadania wcale nie są łatwe, wymagają dość sporej znajomości języka angielskiego, a czasem nawet, logicznego myślenia. Oczywiście zostały stworzone spoilery do tych questów, jednak nawet z opisem, mogą one sprawić problem.

SERWERY:

Obecnie, Tibia posiada 74 serwery. Są one rozlokowane w USA, oraz w Niemczech. (Gracze z Polski, powinni grać na serwerach niemieckich, żeby uniknąć zwisów gry (lagów))

Są dostępne 4 typy serwerów:

Open-pvp: Na tych serwerach, umożliwione jest atakowanie innych graczy. Po bezkarnym morderstwie innego gracza, dostajemy jednak kare, w postaci białej czaszki na czas 15 minut. (wiecej o czaszkach w odpowiednim dziale :))

Optional-pvp: Na tym typie serwerów, atakowanie innych graczy jest niemożliwe. Walki pomiędzy graczami, odbywają się tylko i wyłącznie na wojnach gildi.

Hardcore-pvp: Tutaj, tak jak na Open-pvp, można atakować graczy, jednak nie ma żadnych ograniczeń, czaszek itp.

Premium: Na tym typie serwerów (a raczej serwera) mogą grać tylko gracze z płatnym kontem. Obowiązują ty takie same prawa jak na Open-pvp

PROFESJE:

Nie jest tutaj brylantowo. Są dostępne 4 klasy, Knight, Paladyn, Sorcerer oraz Druid. Dość kiepsko (a nawet bardzo) jak na te czasy. Na szczęście profesje są zróżnicowane i zbalansowane.

AWATAR:

Jaki mamy wpływ na wygląd naszego pikselka? Otóz całkiem fajny. Możemy dowolnie zmieniać palete barw naszych ciuchów. Wybór jest dość spory, i prawdopodobieństwo, że znajdziemy postać, o identycznych kolorach, jest bardzo małe.

GRYWALNOŚĆ:

Grywalność w tibi, jest dosyć spora. Słaba grafika, oraz brak muzyki, rekompensuje świetny klimat. Ogólnie gra się całkiem przyjemnie, do tego, chat jest najprostszy i najprzystępniejszy ze wszystkich MMO.

COMMUNITY:

Zgranie zespołu, w tibi jest bardzo ważne, jednak z party, będziemy niestety korzystali z niego na późniejszych poziomach doświadczenia.

Żeby pokonać choć najprostszego boosa, potrzebna jest zgrana drużyna. Bez tego ani rusz. W pojedynke jest poprostu za trudno.

PVP:

Czyli to, co lubie w tibi najbardziej. PVP. W tibi jest otwarte (nie licząć optional-pvp). Wprowadzony jest backpack-loot (po śmierci spada nam całe eq z plecaka, nie licząć sprzętu, który mamy na sobie), spada też całkiem sporo doświadczenia po śmierci, co sprawia, że rozgrywka jest emocjonująca.

SYSTEM CZASZEK:

Białą, czerwoną i czarną czaszkę, dostajemy za zabójstwa graczy. Białą za zabicie pojedynczej jednostki, trwa 15 minut, nie można się wtedy wylogować. Czerwoną dostaje się na miesiąc, bo zabiciu znacznej ilości graczy (3 w ciągu jednego dnia, 5 w ciągu tygodnia). Gdy mamy czerwoną czaszkę, i zginiemy, nie ma przebacz. Tracimy wszystko, co przy sobie mamy razem ze sprzętem który mamy na sobie, czyli zbroje broń itp.

Czarną czaszke otrzymujemy, gdy zabijemy tyle samo osób co przy czerwonej, z tym że musimy mieć wtedy red skulla. Także po śmierci spada cały ekwipunek, do tego nie można używać czarów ofensywnych.

PACC:

Czyli najgorsze co może być. Oczywiście sama gra w sobie jest bezpłatna. Jednak istnieje możliwość wykupienia płatnego konta. Daje ono dośc sporo przywilejów. Cena PACC'A to 30-35 złotych miesięcznie. Istnieje, jednak wiele polskich firm, umożliwiających wykupienie PACC'A, za pieniądze w tibi.

TIBIA, A REALNE PIENIĄDZE:

Tibia, może być dość dobrym źródłem dochodów. Wystarczy tylko spojrzeć na allegro. Postacie i pieniądze w tibi schodzą jak ciepłe bułeczki. Niektórzy grają w tibie tylko po to, żeby mieć z tego zysk w postaci realnych pieniędzy.

Ocena.

Grafika 4/10

Muzyka 0/10 (brak jakichkolwiek dźwięków)

Community 9/10

Klimat 9/10

Questy 8/10

Ocena koncowa = 7,5/10

W skrócie:

Szukasz gry, która posiada wspaniały klimat, świetne community oraz w której lubisz pobać się śmierci? Jak nie zalezy ci na dobrej grafice, Tibia to gra stworzona dla ciebie.

Jednak jeżeli cenisz sobie w MMO świetną grafike, dobrą muzyke, i nie lubisz bać się, że za chwile możesz zaliczyć zgon i stracić cenne przedmioty, odpuść sobie.

Pozdrawiam :)

Ps. Recka była napisana z mojego punktu widzenia. Teksty np. 'nie napisałeś że są nooby" czy coś takiego, będe ignorował. Czemu? Bo ja nie natrafiałem na noobków. Fakt, czasem jakiś się trafił, ale nie zbyt często by to wypisać w minusach, więc jeżeli ktoś ma takiego pecha, i trafia na noobków, no to sobie może odjąć nieco od oceny koncowej, tyle z mojej strony :)

Dawno sie tak nie uśmiałem , to nie powinno być w dziale humor ?

ps. Żart o świetnym komjunity jest równie dobry jak skecze Monthy Pythona , wróże ci kariere scenarzysty komediowego :rolleyes:

Community jest bardzo dobre w tibi, zależy na jaki team trafisz:) Ja zawsze trafiam na dobry, widocznie jak już napisałem gdzie indziej mam super farta do ludzi, bo wszyscy tak piszą w tibi nooby, nooby, a ja jakoś trafiam na bardzo fajnych ludzi :) I recka jest pisana z mojego punktu widzenia, a z mojego punktu widzenia Community jest dobre :) Zreszta dopisze to za chwilke

Mam nieodparte wrażenie że gdzieś to już czytałem...

Ja osobiście nie rozumiem ludzi co do tej gry coś mają. Nie wiem też o co chodzi z dziećmi neo w tibi, bo ostatnio jak grałem jakoś na wakacjach na guardi jest to jeden z kilku servów co grają prawie sami polacy i nie widziałem dzieci proszących o itemy czy też wyzywaniu po rodzichach itp... Co do tego community to sie zgodze nie wiem czemu broda tak zareagowałeś. Team trzeba mieć naprawde dobry prawie do każdego questa lub silniejszego potwora tak samo jak chcesz isc expic. Nie wiem czemu Warcraft947 dałeś do muzyki 1/10. W muzyce powino być 0/10 .

Racja brozek poprawie.

Nie mogłeś tego czytać, sam to wsyzstko z głowy napisałem ;p

hehe x]

Szukasz gry, która posiada wspaniały klimat, świetne community oraz w której lubisz pobać się śmierci? Jak nie zalezy ci na dobrej grafice, Tibia to gra stworzona dla ciebie.

Tu chyba powinno być mowione o falloucie : D

te zdania zmusiły mnie do zastanowienia się czy grać w ogóle w mmo 0.o

Oczywiście jak masz dobry serwer i zgraną ekipę to zmienia postać rzeczy gra się wtedy nawet fajnie.

jak grałem jakoś na wakacjach na guardi jest to jeden z kilku servów co grają prawie sami polacy i nie widziałem dzieci proszących o itemy czy też wyzywaniu po rodzichach itp

Fakt. W wakacje grałem na Wypas OTS z kumplami. Bardzo przyjemnie mi się grało, nie spotkałem chamów, noobów i cheaterów. W istocie mimo kiepskiej grafiki i braku dźwięku ta gra nie jest tak kiepska jak o niej mówią ludzie. Znam wielu co się "chwalą?" ,że grają w takie stare tytuły jak Fallout, Torment bo jest klimat. Więc zrozumcie tych co grają w Tibie! A ,że macie złe wspomnienia z tą grą (schakowali was) to nie mój problem.

Znaczy zmieńcie sobie nazwe tematu np. na : Tibia rox! i cisnijcie sobie bajere dalej , a teraz z mojej strony ciach bajera

I co tera wniosłeś do tematu? NIC. Dalej nie powiedziałeś czemu tibia jest taka zła. A dlaczego? Bo sam nie wiesz...

Napisal to w tym temacie. Pierwszy post:

http://www.mmorpg.org.pl/forum/index.php?s...t=0&start=0

Ja tam do niego nic nie mam, tylko po co wchodzi na praktycznie każdy temat o tibi i wywołuje kłótnie? xD Nie skumam tego ;p Pozatym dziś wyszło nowe CDA którego niestety jeszcze jakimś dziwnym trafem nie posiadam... właściwie to niewiem czemu jeszcze do sklepu nie poleciałem nara xD

Ps. No ok ale tak pozatym, nieważne czy tibie lubicie czy nie, to jak recka, może być?

Pss. @Up, dobry podpis, ile razy już widziałem ten tekst xD

Broda w tym swoim temacie pisał jakie to sa skurwiele w tej tibi i same nooby nic innego. A ja jak juz wczesniej napisałem widziałem może 1 nooba w ciagu 1 miesiąca. Fakt duzo chamów...

Moją przygodę z tibia pamietam dobrze. Grafika nie zachwyca, lecz nawet bez niej mozna sie swietnie bawic. Moj przyjaciel gra juz w nia z 5 lat i mówi, ze nie ma ochoty grac w nowsze produkcje, poniewaz nie zalezy mu na grafice lecz klimacie.

No więc tak. Po pierwsze i najważniejsze - fatalna interpunkcja. Strasznie się czyta tekst z tak tragicznie rozłożonymi przecinkami. Za to duży minus.

Kolejna sprawa: wiadomo, że recenzja nigdy nie będzie obiektywna, bo kazdy ma inny gust itd, ale recenzant powinien jak najbardziej dążyć do obiektywizmu, patrząc na różne mechanizmy z różnych perspektyw. Jak natomiast to się czyta? Jakbym słuchał ślepego fana tibii.

To tyle takiego ogólnego czepiania się. Teraz parę uwag co do treści merytorycznej.

To co w grze pierwsze rzuca się w oczy, to oczywiście grafika. Nie musze pisać że w tibi jest ona słaba. Jednak w trakcie gry czuć, że daje ona, niepowtarzalny klimat. (oczywiście nie każdy musi odczuwać to co ja)
Grafika 4/10

Błagam Cię :/ Klimat buduje wiele składowych: grafika, styl graficzny, muzyka, scenariusz itd. Co w tibii może go budować? Kupka pikseli rodem z pokemonów?

Owszem, klimat tibia ma - ale to nie grafika go broń Boże buduje, lecz ludzie.

Kolejna sprawa - ocena grafiki to powinna byc ocena grafiki, czyli szczegółowość tekstur, animacji, modelow, a nie tego co "według Ciebie buduje". Mamy 2010 rok, a ta grafika była by dla mnie warta na ocene 1/10 już 10 lat temu... Mamy XXI wiek, takie coś ciężko nazwać nawet grafiką - zasluguje na ocene 0/10 albo nawet poniżej skali (nie wiem, jakieś -1/10) - błagam Cie powiedz mi za co te 4 oczka?

Klimat 9/10
Szukasz gry, która posiada wspaniały klimat

Tu też się czepne. Grałeś w ogóle w coś poza tibią? :P Wiesz w ogóle jak wygląda klimat na ocene 9/10? Mięsisty, gęsty albo wręcz przytłaczający. Tibii wiele do tego brakuje. Owszem, ma pewien wspaniały klimat, ale jak już wspomniałem - to gracze go tworzą i praktycznie w każdej grze mmo z dość rozbudowaną interakcją (mało ostatnio takich gier jest) można takie coś osiągnąć i ten klimat naprawdę nie jest niepowtarzalny - wręcz przeciwnie.

Jeszcze pare smaczków tam jest z których trochę porechotałem (community 9/10 hehehe :P:D), ale resztę już przemilcze.

Moja ocena:

Tekst - słabo :/ 4/10

Treść merytoryczna - 7/10 - biorąc pod uwagę, że Ty serio widzisz zalety w tym paskudnym silniku graficznym i ze naprawdę jesteś zachwycony klimatem (cóż, różni są ludzie...) to dam Ci dość wysoką ocenę, bo jest w sumie całkiem rzeczowo i konkretnie. Jednak proszę Cię, abyś na przyszłość nie pisał tak kontrowersyjnych tekstów... Staraj się o obiektywizm, bo recenzja to nie reklama.

ocena ogólna - 5/10

Nie wiem czy Cię to zachęci czy zniechęci, ale mi się wydaje ze "piątka" jest całkiem niezła jak na pierwszą recenzję.

Niby fajnie, ale może sprecyzujesz to, dlaczego jestem ślepym fanem tibi? bardzo ciekawy jestem jak to opiszesz dokładniej

Dla mnie klimacik w tibi jest fajny, nie każdy lubi i u mnie zawsze bedzie na 9/10 :)

Aha i jeszcze pisałeś że recenzja to nie reklama, i że tekst kontrowersyjny, też jakoś sprecyzuj, bo niewiem czemu twierdzisz że to reklama, i czemu tekst jest kontrowersyjny.

Hmm nie twierdze, że jesteś 'ślepym fanem tibii' tylko to sie tak czyta, bo nawet z największej wady potrafisz wyciągnąć zaletę :) Może to i dobrze, może i ja się mylę - nie jestem poetą ani jakimś duchem świętym :D Takie tylko odniosłem wrażenie. Dlatego i tak za treść Ci dałem 7/10 (wg mnie sporo) bo wydaje mi się że to tylko takie moje czepialstwo. Niemniej napisać musiałem co mi leżało na wątrobie :D

Analogicznie ta druga sprawa (recka = reklama).

No niby racja, do tibi napisałem recke, bo to poprostu 1 gra w którą grałem a taki sentymencik mam xD A teraz to zamierzam zagrać w Runes of Magic, ale 5 giga nie amm kiedy pobrać xD

Tibia w sumie nie jest złą grą, i gracze to nie nooby.

To, że 50% graczy to ludzie poniżej 14 roku życia to nie oznacza że są noobami.

Dzieciak z sąsiedztwa ma 9 lat i gra w Tibie. Młody jest dosyć inteligentny jak na swój wiek,

a widziałem jak gra i wcale na nooba mi nie wyglądał.

Ja zostaje przy mojej tezie, że Tibia może nie jest grą idealną,

ale na pewno jest lepsza od pewnej gry której nazwy nie wypowiem (zaczyna się na M kończy na N... albo na 2, jakby się uprzeć.)

Ja - osobiście - nie jestem zwolennikiem Tibii, ale wiem że gra jest niezła. Problemem jest cześć graczy no i oczywiście grafika.

Ja uważam że recka bardzo trafna ogrom ludzi którzy teraz graja w mmo zaczynali właśnie od Tibi , jednak według mnie zepsuli ją już chwile temu. ;)

Doskonały przykład na "Co za dużo to niezdrowo"