Tło fotograficzne

Witam. Szukam osób ogarniętych w temacie tła fotograficznego. Zdecydowałem się na siateczkowe, dwustronne z fakturą błyszczącą i matową o rozmiarze 3x5m. Potrzebne mi będzie do kręcenia filmów i tutaj pojawia się moje kluczowe pytanie. Wybrać tło czarne czy białe? Nie jestem w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie, które tło wymaga lepszego doświetlenia oraz zniweluje liczbę szumów na materiale. Wydaje mi się, że czarne jest eleganckie lecz moje brązowe powodowało, że na materiale pojawiają się szumy. Z białym nie miałem do czynienia ale tutaj wydaje mi się, że aby tło było wyeksponowane trzeba Bóg wie jakiego światła. Ktoś orientuje się w temacie tych dwóch odcieni?

Napisałem wykład o oświetleniu białego screena ale przed chwilą znalazłem kilka filmików, które wytłumaczą to lepiej na przykładach. (30 min pisana na marne ;/)

www.youtube.com/watch?v=beWW6MBKSnI

www.youtube.com/watch?v=ibd6xB6zFew

www.youtube.com/watch?v=fOUXig4Pcsc

(więcej znajdziesz na prawym pasku ;D)

opisanych jest sporo sztuczek na oświetlenie co nie zmienia faktu, że oświetlenie musi solidne.

A jak wygląda sytuacja z szumami? Nie ma różnicy czy będzie to czarne czy białe tło? Wydaje mi się, że ciemniejsze gorzej prezentuje się na ekranie. Może to również kwestia oświetlenia?

Jeżeli będzie dobre doświetlenie to na czarnym tle szumy nie powinny się pojawić. Zależy także od kamery lub lustrzanki, którą będziesz nagrywał. Pokombinuj, a zwłaszcza z ustawieniami ISO. Wiadome, że im ciemniej tym szumy są wyraźniejsze. Jeżeli jesteś ograniczony sprzętowo wybierz białe tło

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/image-noise-2.htm

Wszystko zależy co nagrywasz, czarny sprawdza się lepiej przy dłuższych filmach i nie męczy oczu tak szybko. Biały jest dobry na krótkie występy lub filmy przemieszane z innymi wstawkami. Do tego na czarnym tle możesz zawsze obok siebie wklejać jakieś bajery np. inny film lecący obok twojej postaci, na białym raczej tego nie zrobisz. Co do prezentacji na ekranie koloru czarnego, dużo zależy od natężenia światła w białym raczej dajesz na fulll żeby było równomiernie oświetlone w czarnym już musisz bardziej tym operować.

Z szumami sobie można poradzić manipulując światłem przesłonami lub filtrami na lampy ewentualnie obrabiając film.

EDIT: krótko odpowiadając na twoje pytanie w pierwszym poście

-Lepszego oświetlenia wymaga białe tło oraz łatwiej usunąć z niego szumy, łatwiej jest również uzyskać czyste tło niż na czarnym.

Od siebie dodam, że wybierz to co Ci się podoba. Z oświetleniem sobie na pewno poradzisz manipulując kątami padania światła.

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Zakupię białe.tło

Witam. Szukam osób ogarniętych w temacie tła fotograficznego. Zdecydowałem się na siateczkowe, dwustronne z fakturą błyszczącą i matową o rozmiarze 3x5m. Potrzebne mi będzie do kręcenia filmów i tutaj pojawia się moje kluczowe pytanie. Wybrać tło czarne czy białe? Nie jestem w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie, które tło wymaga lepszego doświetlenia oraz zniweluje liczbę szumów na materiale. Wydaje mi się, że czarne jest eleganckie lecz moje brązowe powodowało, że na materiale pojawiają się szumy. Z białym nie miałem do czynienia ale tutaj wydaje mi się, że aby tło było wyeksponowane trzeba Bóg wie jakiego światła. Ktoś orientuje się w temacie tych dwóch odcieni?