Widzę, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią. Od razu mówię, że nie studiuję filologii angielskiej, nawet nie chodzę na żadne kursy, ale tekst nie był jakoś nieziemsko niezrozumiały i tak mnie zainteresował, że chętnie się podzielę tym, co zrozumiałam.
Rozpocząłem poszukiwania od projektu triskelionu. Mówi się, że posiada on wiele znaczeń. Oznaczony do użytku jako kalendarz odwołuje się także do koła życia. W Dishonored zwyczajna forma triskelionu reprezentuje dogorywanie (ciężko mi przetłumaczyć słowo latter – chodzi o m.in. drugą połowę wieku, ostatnie stadium choroby, ogólnie późniejszą część czegoś) i jest znakiem Odmieńca (Outsider ;-)). Trzy współistniejące formy reprezentują także mordercze instynkty (swojego) nosiciela, jak również zdolność do bycia niezauważalnym, stąd też ich kołowo-hipnotyczny kształt. Symbol przedstawia trzy poziomy (lub „po naszemu” tiery) mocy: obronę, atak i intuicję.
Klient zażyczył sobie odejść od powszechnie znanego znaku do takiego, który bardziej przypominałby tribal i byłby bardziej – z barku lepszego określenia – oryginalny; nie widziany nigdy wcześniej, tym bardziej, że sam Odmieniec wywodził się z innego, niepowtarzalnego Świata.
Kontynuowałem poszukiwania i wymyśliłem znak, który stanowił w naturze kompas (by polować na swoje cele) z elementami tribalu i ostrymi kształtami, które oznaczają działanie i niebezpieczeństwo. Szeryfowe formy były wykorzystywane dla wszystkich przykładów ikonografii w grach ze względu na swoją estetykę (w oryginale: konsystencję). Ostatecznie tatuaż rozwinął się ze współśrodkowych okręgów.
Zgłębiony został także leksykon i dodano pojedynczy znak, by rozszerzyć znaczenie elementów „z innego świata”.
Tekst jest super a że gram w Dishonored, siedzę w temacie projektowania logo i sam tatuaż też bardzo mi się podobał to i tekst czytało się z przyjemnością. Dowiedziałam się przy okazji co to jest triskelion, znalazłam w logo szeryfy, więc czas poświęcony na tłumaczenie nie był tym bardziej czasem straconym ![;)]()