To co w MMORPG lubię najbardziej

Napiszę tutaj co lubię w grach MMORPG najbardziej.

PvE

Nie ma to jak pozabijać potworki nie?Prawie nic nie daje tyle radochy co to,bo tutaj liczy się zręczność i nasze wyposażenie.Aktualnie w prawie wszystkich grach,system walk jest na niskim poziomie,bo to jest tylko tyle że trzeba podejść do potwora i zacząć nawalać ze skilli i czasami się uleczyć,lub zregenerować manę.Mimo to zabijanie potworów,bossów i innego typu ścierwa daję sporo radości.

Questy

Czyli przyjmowanie i wykonywanie zleceń,dostarczonych od naszych questodawców.Są różne typy zadań, począwszy od zbadaniu terenu,aż do zabicia bossa.Questy można wykonywać samemu,jak i w grupie,polecam robić w grupie,ponieważ wszystko przychodzi łatwiej i szybciej.Questy mogą być jedynym dochodem,bo przy wykonaniu zadania zdobywamy doświadczenie,pieniądze i przedmioty.

Dungeony

Dungeony nie są w każdej grze MMORPG,a szkoda,bo są niezwykle fascynujące.Szukanie wyjścia,chodzenie po labiryntach. Do tego dungeony zapewniają wiele expa i wartościowych przedmiotów.

Craft

Kiedy jestem już znudzony tym expieniem,robieniem questów,mam czas na craft.Kręci mnie kolekcjonowanie przedmiotów,w celu dalszej obróbki np. Na miecze,zbroje.Nie ważne czy te zbroję będą miał mało defense,a może duży?Dla mnie najważniejsza tutaj jest satysfakcja,bo swoje jest dobre,mimo że może mieć słabą jakość.Lubię kiedy trzeba zmierzyć połowę świata tylko dlatego żeby zdobyć jakiś unikalny kawałek metalu,albo roślinę,bo to wszystko nie idzie na marne.

PvP

Walczenie z istotami myślącymi daję dużo więcej frajdy,niż walczenie ze sztuczna inteligencją,bo każdy ma równe szanse jeżeli mamy zbliżony do siebie lvl. Nie ma to jak gra Archerem,hunterem,lub scoutem,bo trzeba uciekać i jednocześnie walczyć.

Odkrywanie nowych terenów w grze

Nie ma to jak samotne wędrowanie po świecie gry,dla niektórych może być to nudne,ale dla innych nie,bo możemy się tym dzielić z innymi graczami Np. Spotkaliśmy na swojej drodze jakiegoś Gianta,lub bossa i sami nie mamy szans go rozwalić,ponieważ jest zbyt silny,więc piszemy do naszych przyjaciół i umawiamy się na ustawkę z bossem.Kiedy jest już po sprawie każdy wraca do swojego miejsca, a my możemy swobodnie przemierzać świat.

Handel

Kiedy mamy już bardzo wysoki lvl,możemy handlować ze spokojnym zyskiem.Kiedy mamy jakąś bardzo dobrą rzecz,możemy ją komuś podarować,oczywiście za drobną,lub kolosalną sumę.Sam handel jest nudny,ale przynosi bardzo duże zyski i pomaga innym w dalszej grze.

Porozumiewanie się z innymi graczami

Nie ma to jak mieć kogoś kto pomoże.Są to ludzie w grze,którzy pomagają,czasami chętnie,czasami niechętnie,a czasami wcale,ale nie ma to jak pójście z kumplami,lub przypadkowymi graczami na bossa,lub na wspólny Hunt.

Pety

Nie to jak nasze małe pomocnicze zwierzaczki które walczą,zbierają przedmioty,buffują,leczą,lub po prostu chodzą za nami żeby sprawić nam przyjemność i popisać się przed innymi graczami w grze.

Koniec

Są to moje przemyślenia na temat gier MMORPG

obserwator: łoś

To ja sie wypowiem co ja lubiem ^^

PvM: Znudzil mi sie taki samotyn grind jak w silkroad online gdzie trzeba 10k mobow wybic na lvl up'a (wiem ze jestem noł lajfem ale kazdemu moze sie znudzic?) wole cos gdzie dosc szybko leci lvl ,pozniej mozna na pvp , guild wary itp .

PvP: konieczne ,ciekawe skille,buffy,w grze powinien znajdowac sie jakis event np jak w MU Castle Siege lub jak w silkroad Fortress war

Craft : nie musi byc nie wiem jak rozbudowany, ale jakis musi byc xd

Gra w pt : Konieczna,chodzenie na instanty, unique i inne bossy ^^ gra w pt (tanker, healer,dmg dealer, inne buffiery ^^) silkorad moim zdaniem najlepszy przyklad.

Questy : jakies ciekawe questy , nie takie jak w silkroad (wybij 600mobow x3 ^^ no pozdro z takimi questami jeszcze nagroda shitowa) ale wkoncu jest murzyn to przy okazji zrobi questa xf

Handel : rowniez konieczny , stallowanie itp ^^

Styl gry i atmosfera , potrzebna ciekawa gildia z spoko playerami ^^

PVP- najwazniejsze

To tyle z mojej strony xd

Dałeś wszystkie cechy jakie ma większość klonów - klonów - klonów :).

Jednak najważniejszą rzeczą jest dodać coś od siebie i wspólna gra ze znajomymi razem z mikrofonami będzie najlepszą możliwością jaką oferują nam mmo :).

Dla jeszcze ważne są walki o zamek,guild warsy i brak neonizmu(chodzi o neo, a nie o nazi ;))

A u mnie to wygląda tak:

PvE - jest w grze rzeczą podstawową i dość zwyczajną, więc przykładam do niej średnią ilość uwagi.

Questy - jedna z najważniejszych rzeczy, ważne żeby były ciekawe i skomplikowane

Dungeon - rzecz ciekawa, bardzo umila rozrywkę

Craft - tak jak questy u mnie jedna z najważniejszych rzeczy, jeśli jej nie ma gra u mnie bardzo dużo traci

PvP - jest ono prawie w każdej grze, ja stawiam PvP na równi z PvE

Odkrywanie nowych terenów w grze- rzecz dość rzadka, lecz bardzo interesująca i wciągająca w gre

Handel - ma dla mnie małe znaczenie

Porozumiewanie się z innymi graczami - rzecz zdecydowanie najważniejsza, bo grając samemu każda gra się z nudzi. A grając razem, nawet słaba staje się ciekawsza.

Pety - bardzo mało ważna rzecz, dla mnie to dość obojętne czy mam jakiegoś zwierzaczka czy nie mam.

Ja w grach mmo cenie sobie dokładnie to samo co Kuboszek :D

Kuboszek znajdź mi taką grę w której to wszytko jest, (poza wowem) a ucałuję cie w goła d**** :D

Cóż, nie spotkałem jeszcze gry, która potrafiłaby wciągnąć mnie na dłużej, ale nie próbowałem jeszcze niektórych gier, które mam na oku ( Age of Conan, Guild Wars). Według mnie, MMORPG powinien posiadać:

- rozwinięty system rozwoju postaci ( coś jak w Icewind Dale lub Baldur's Gate)

- sporo questów, w miarę skomplikowanych, a zarazem łatwych do rozgryzienia

- craft może być, choć nie musi. To ciekawe urozmaicenie, ostatnio widywane w coraz większej ilości mmorpg.

- porządny sytem gildii, sojuszy itp.

- ciekawe PvE, bez rzygania grindem, zaopatrywania się w lodówkę przy komputerze.

- ciekawe rozwiązania w umiejętnościach postaci ( Np. Leśny Elf szybciej biega, gdy jest w lesie (dziwne, ale ciekawe), jakiś ork po dostaniu kilkudziesięciu uderzeń wpada w szał i zwiększa mu się atak, ale spada obrona [wiem, że rasy z L2, ale to tylko przykłady] )

- niezłą grafikę, choć wcale nie musi

- połączenie magii, techniki, walki bronią białą, dystansową (kochane Arcanum)

I to by było z grubsza tyle. Wiem, że taki MMORPG nie istnieje, więc gdyby istniał, lubiłbym gatunek MMORPG jeszcze bardziej, bo na razie to kicha :P.

Najwspanialsza jest radość z tego że razem z klanem rozwaliło się jakiegoś super starożytno-epickiego nie do pokonania bossa albo to że nasza postać stała się najlepsza w grze pokonuje każdego w pojedynach PvP i wogóle wymiata. :) No i może jeszcze to że w porówniu ze strzelankami MMO nie odłącza całkiem od świata bo w końcu te wszystkie czasem wielkie a czasem małe i śmieszne chopki z którymi gadamy to też ludzie.

Ja mam własną skalę, według której oceniam gry. Oto ona:

-Crafting

Zbieranie- 1 pkt.

Przerabianie- 2 pkt.

Tworzenie produktów- 2 pkt.

-Grind

Zręcznościowy- 2 pkt.

Ciekawy- 1 pkt.

Bez monotonni- 2 pkt.

-Questy

Dużo- 1 pkt.

Inne niż zabij, przynieś itd.- 1 pkt.

-Świat

Otwarty- 2 pkt.

Ciekawy- 1 pkt.

Dobra historia- 1 pkt.

Duży- 2 pkt.

-Handel

Aukcje- 0,5 pkt.

Na rękę- 0,5 pkt.

-Party

Dobrze rozwiązany- 1 pkt.

-Gildie

Dużo możliwości- 2 pkt.

Awanse gildii- 1 pkt.

System partnerstwa (taki jak w ROM)- 1 pkt.

Łącznie można u mnie zyskać 24 punkty. Jeśli gra ma >20- brać w ciemno, >15- ciekawa, >10- można, >5- na własną odpowiedzialność, a poniżej tego nie warto w ogóle grać. I to jest ranking dla niektórych z gier (w przypadku remisu kieruję się gustem):

Runes Of Magic- 21/24

AirRivals- 17,5/24

Archlord- 16/24

Anarchy Online- 16/24

Taikodom- 15/24

Pirate Galaxy- 14,5/24

Runescape- 12/24

Metin 2- 10,5/24

Margonem- 10/24

My fantasy- 6/24

Tibia- 1/24

Hehe,wymieniłeś wszystkie rzeczy które kocham w grach mmo ^ ^.Ale jest mało gier(chyba bo żadnej nie znam ;/) w której to wszystko jest ;/

Napiszę tutaj co lubię w grach MMORPG najbardziej.

PvE

Nie ma to jak pozabijać potworki nie?Prawie nic nie daje tyle radochy co to,bo tutaj liczy się zręczność i nasze wyposażenie.Aktualnie w prawie wszystkich grach,system walk jest na niskim poziomie,bo to jest tylko tyle że trzeba podejść do potwora i zacząć nawalać ze skilli i czasami się uleczyć,lub zregenerować manę.Mimo to zabijanie potworów,bossów i innego typu ścierwa daję sporo radości.

Questy

Czyli przyjmowanie i wykonywanie zleceń,dostarczonych od naszych questodawców.Są różne typy zadań, począwszy od zbadaniu terenu,aż do zabicia bossa.Questy można wykonywać samemu,jak i w grupie,polecam robić w grupie,ponieważ wszystko przychodzi łatwiej i szybciej.Questy mogą być jedynym dochodem,bo przy wykonaniu zadania zdobywamy doświadczenie,pieniądze i przedmioty.

Dungeony

Dungeony nie są w każdej grze MMORPG,a szkoda,bo są niezwykle fascynujące.Szukanie wyjścia,chodzenie po labiryntach. Do tego dungeony zapewniają wiele expa i wartościowych przedmiotów.

Craft

Kiedy jestem już znudzony tym expieniem,robieniem questów,mam czas na craft.Kręci mnie kolekcjonowanie przedmiotów,w celu dalszej obróbki np. Na miecze,zbroje.Nie ważne czy te zbroję będą miał mało defense,a może duży?Dla mnie najważniejsza tutaj jest satysfakcja,bo swoje jest dobre,mimo że może mieć słabą jakość.Lubię kiedy trzeba zmierzyć połowę świata tylko dlatego żeby zdobyć jakiś unikalny kawałek metalu,albo roślinę,bo to wszystko nie idzie na marne.

PvP

Walczenie z istotami myślącymi daję dużo więcej frajdy,niż walczenie ze sztuczna inteligencją,bo każdy ma równe szanse jeżeli mamy zbliżony do siebie lvl. Nie ma to jak gra Archerem,hunterem,lub scoutem,bo trzeba uciekać i jednocześnie walczyć.

Odkrywanie nowych terenów w grze

Nie ma to jak samotne wędrowanie po świecie gry,dla niektórych może być to nudne,ale dla innych nie,bo możemy się tym dzielić z innymi graczami Np. Spotkaliśmy na swojej drodze jakiegoś Gianta,lub bossa i sami nie mamy szans go rozwalić,ponieważ jest zbyt silny,więc piszemy do naszych przyjaciół i umawiamy się na ustawkę z bossem.Kiedy jest już po sprawie każdy wraca do swojego miejsca, a my możemy swobodnie przemierzać świat.

Handel

Kiedy mamy już bardzo wysoki lvl,możemy handlować ze spokojnym zyskiem.Kiedy mamy jakąś bardzo dobrą rzecz,możemy ją komuś podarować,oczywiście za drobną,lub kolosalną sumę.Sam handel jest nudny,ale przynosi bardzo duże zyski i pomaga innym w dalszej grze.

Porozumiewanie się z innymi graczami

Nie ma to jak mieć kogoś kto pomoże.Są to ludzie w grze,którzy pomagają,czasami chętnie,czasami niechętnie,a czasami wcale,ale nie ma to jak pójście z kumplami,lub przypadkowymi graczami na bossa,lub na wspólny Hunt.

Pety

Nie to jak nasze małe pomocnicze zwierzaczki które walczą,zbierają przedmioty,buffują,leczą,lub po prostu chodzą za nami żeby sprawić nam przyjemność i popisać się przed innymi graczami w grze.

Koniec

Są to moje przemyślenia na temat gier MMORPG

obserwator: łoś