To ja też zadam pytanka :)

Dobry wieczór, chciałbym zadać kilka pytań komuś kto gra w Terę

1. Ile zajmuje i czy mając 54gb na dysku wolnego zainstaluje tę grę ?

2. Są serwery full czy pustki ?

3. p2w czy nie muszę się martwić item shopem ?

1. ~20GB, tak.

2. Nie mam pojęcia jak z EU, ale na NA cały czas coś się dzieje. Ludzie są cały czas.

3. NA jest jednym z najbardziej sprawiedliwych Item Shopów w grach F2P, głównie czysto kosmetyczne rzeczy. Europa P2W.

1) właściwe to kilka godzin temu wywaliłem tere z dysku ale zajmowała około 25GB z tego co pamiętam, ale zmieści ci się spokojnie

2) miesiąc temu jak się nie mylę robili merge więc w teorii z populacją nie ma problemu, tu masz rozpiskę EU:

http://en.tera.gameforge.com/community/serverstatus taki Killian powinien mieć bardzo dużo graczy jako że to jedyny sensowy wybór dla wpvp

3) każdy ma inną definicję p2w, jak dla mnie tera jest tego typu grą za sprawą bonusów 50zł miesięcznie = boost do repy, 50% mniejszy cd na insty, poty na większy drop golda, można kupować exp, klucze

@dodatkowo co do pingu na NA miałem 190-210 na EU 50-60 jako że to non-target mmorpg wybór był oczywisty - choć są ludzie którzy podobno mają normalne opóźnienia na NA

Co do kosztów w terze to jest kwestia, tego czy chcesz wydawać czy nie.
W IS nie ma żadnego itemu który da ci przewagę i będziesz potęgą. Nie tego nie ma.
Jeżeli masz tyle czasu że chcesz częściej dungi niż to jest na free. To trzeba zapłacić za bosta.
Tylko że w Terze jest sporo dungeonów, nawet bardzo więc.. :)

1. Ja ściągnąłem TERE niedawno temu, pograłem trochę i nie wiem czy jej nie usunę za jakiś czas ( Około 50GB a po aktualizacji na dysku 32,2GB. Nie pamiętam ile mi się ściągało ale coś około pół dnia przy necie 1MB/s

2. Kumpel grał na serwerze Killian (PVP,EN) ale mówił że jak tylko wbił 15 level bez przerwy go PK-owali, respił się w mieście i zanim dojechał do mobków potrzebnych do questa mijało 5-10min. Dla przetestowania przeniósł się na Fraya (PVE,EN) i tak już na nim został. Na tym i na tym gra podobno w miarę dużo osób.

3. Niestety nie odpowiem :(

a jakbym się was zapytał czy lepsza jest Tera czy Aion to co byście wybrali ?

3. NA jest jednym z najbardziej sprawiedliwych Item Shopów w grach F2P, głównie czysto kosmetyczne rzeczy. Europa P2W.

Europa p2w?? A grałeś, czy tylko słyszałeś od kolegi, który ma kolegę, który ma babcię, która kiedyś grała na EU i tak powiedziała? Bo ja testowałem obie wersje i item shop wygląda niemal dokładnie tak samo.

a jakbym się was zapytał czy lepsza jest Tera czy Aion to co byście wybrali ?

Grałem w obie gry, jak dla mnie TERA.

Tylko Expienie do lvl capa jest Monotonne, nie ekstremalnie, ale troszq.Gdy zdobędziesz lvl cap :) Graaa jest świetna.

Co do pytania Aion czy Tera to powiem ci tak na dzień dzisziejszy wybieram Tere poniewać te wszystkie aktulizacje w Aionie pogorszyły tylko tą gre (Ale to tylko moje zdanie masz prawo się z nim nie zgodzić)

A jak to jest z tymi pingami ? Jest jakaś różnica, czy nie ma ? Na słabym internecie da się pograć, czy lepiej dać sobie spokój ?

Wiadomo ze zawsze jest różnica między pingami w wersjach EU i NA. :-P

Tym bardziej przeszkadza to w grach non target gdzie w PvP liczy się każda sekunda.

Do TERY wróciłem jakiś tydzień temu i tym razem wybrałem wersje od "ENMASSE". Na dysku miałem 55GB i przy 92% pokazało mi brak wolnego miejsca wiec musiałem zwolnić jeszcze ok 5-6GB a po instalacji gra zajmuje 32GB a 30GB się zwolniło. Na NA "high" na all serwerach są a co do laggów to osobiście póki co żadnych nie miałem, pozdrawiam ;)

Dobry wieczór, chciałbym zadać kilka pytań komuś kto gra w Terę

1. Ile zajmuje i czy mając 54gb na dysku wolnego zainstaluje tę grę ?

2. Są serwery full czy pustki ?

3. p2w czy nie muszę się martwić item shopem ?