ToD vs Sunwell

Witam, tak jak w temacie. Ktory server uważacie za lepszy i dlaczego? Zastanawiam sie ktory wybrac ale malo o nich wiem :/

Up.

Wystarczy wpisać w GOOGLE opinie na temat Tod,Sunwell.Co to wyboru każdy ma swoj gust jedni napiszą że wolą Sunwell a inni znów że ToD jest lepszy niż Sunwell.

ToD jest zwany buglandem i gra tam dużo dzieciarni, poza tym administracja robi tyle ile jej się chce czyli malutko.

Sunwell jest dobrze oskryptowany, sporo działa, tu i tam coś nie działa, ale za to administracja się stara.

Ogólnie Sunwell wypada dużo lepiej niż ToD.

@UP

No i właśnie to jest problem, bo takie same opinie rzucane są w obie strony. :)

Również polecę Sunwella :) Od kąd gram nie spotkałem ani jednego buga :) Polecam gorąco :)

Grałem tylko na SUnwellu, i nie polecam ci go z tego względu, że można golda kupować za real kase. Farmienie kasy w grze mijało sie z celem, bo mogles wydac sobie z 2 zeta, i masz tyle kasy, ile za opylenie z tysiaca copper barow na aukcji.

Grałem tylko na SUnwellu, i nie polecam ci go z tego względu, że można golda kupować za real kase. Farmienie kasy w grze mijało sie z celem, bo mogles wydac sobie z 2 zeta, i masz tyle kasy, ile za opylenie z tysiaca copper barow na aukcji.

jeżeli uważsz farmienie golda jako sprzedawanie surowców (copper bar - wtf?!) na ah, bądź graczom to widać że zbyt krótko grasz w WoWa.

jeżeli uważsz farmienie golda jako sprzedawanie surowców (copper bar - wtf?!) na ah, bądź graczom to widać że zbyt krótko grasz w WoWa.

Gdzie w moim poście jest napisane, że farmienie to sprzedawanie surowców? Bo ja przeczytałem go kilka razy, i nie zauważyłem czegoś takiego. Chodzi mi o to, że rozumiem, iz serv musi się utrzymywać, ale takie coś to dla mnie lekka przeginka

bo mogles wydac sobie z 2 zeta, i masz tyle kasy, ile za opylenie z tysiaca copper barow na aukcji.

jak własnych postów przeczytać dogłebnie nie potrafisz to nie dziwie się że nie zrozumiałeś.

Sunwell jest lepszy.

Jeżeli ktoś pisze, że któryś z tych serwerów jest najlepszy- widocznie nie ukończył jeszcze gimnazjum. Nie ma żadnego oficjalnego rankingu, jakości nie można w żaden sposób zmierzyć- dla każdego gracza liczy się co innego. Dlatego wszystkie opinie zamieszczane w internetowych forach są cholernie subiektywne i często mijają się z rzeczywistością. Pomijam fakt, że zazwyczaj wypowiadają się gracze, którzy "gówno" osiągnęli zarówno na płaszczyźnie PvE, jak i PvP- często wypowiadają się osoby, które nawet nie doszły do end-game'u na 80 lvl'u.

Grałem na obu serwerach porównywalną ilość czasu- ponad rok na każdym. Ponieważ jestem graczem, który ponad wszystko preferuje poziom PvE nad zwykłym farmieniem BG i zbijaniem MMR'a, pozwolę sobie zamieścić moją opinie (ale uwaga- z racjonalnym uzasadnieniem). Od razu zaznaczam, że nie każdy się musi zgadać.

Obecnie na ToDzie jest Tier 8/Season 6, co oznacza mniej rajdowanie Ulduaru i możliwość zdobycia tytułu Furious Gladiator. Serwer jest utrzymywany na zasadach blizzlike. Nie oznacza to jednak, że nie pojawiają się spontaniczne eventy prowadzone przez Game Masterów. W porównaniu do Sunwella są one jednak na poziomie- nie ma tutaj mowy o wyborach Miss i Mistera serwera, gdzie gimnazjaliści wysyłają sweet-fotki swoich postaci do administracji. Ponadto nagrody żaden sposób nie faworyzują graczy- zazwyczaj są to companiony lub tabardy. Żeby dostać specjalnego mounta (który i tak nie wybiega speedem ponad 280%)- należy zasłużyć się dla serwera (np. biorąc udział w beta-testach) a nie po prostu kupić za grube pieniądze punkty premium. Ponadto punkty premium można odsprzedawać na Sunwellu za golda w grze, co całkowicie niszczy gospodarkę na AH...

Brak dotacji na ToDzie to według mnie również plus. Jeżeli któryś gracz wyróżnia się unikalnym mountem to oznacza, że albo własną, ciężko pracą go zdobył, albo rzeczywiście się zasłużył. Administracja nie pobiera żadnych, ale to żadnych opłat (nie ma nawet panelu gracza). Aby mieć podwojony exp należy skorzystać z systemu Recruit a Friend (a co za tym idzie, razem expić z drugą osobą), a nie wykupić specjalny pakiet, jak na Sunwellu.

Na ToDzie wartości exp/honor/drop/gold rate ustawione na 1, natomiast na Sunwellu odpowiednio 3/1/1/2. O czym to świadczy? Na ToDzie bez problemów można w mniej więcej 2-3 tygodnie stworzyć nową postać od 1-80 poziomu, więc uprzedzam pytania wszystkich początkujących- questów bez problemu wystarczy do wbicia 80-tki przy tym exp racie. Jest bardzo dużo działających questów - do tytułu Loremaster'a (tak, Loremaster na prywatnym serwerze) zabrakło mi osobiście 30 questów w Icecrown i 10 questów w Zul'Drak - w Kalimdor, Eastern Kingdoms, Outland już zdobyłem. Wszystkie chain questy na reputacje działają w 100%, problem jest natomiast jedynie z kilkoma daily. Dla mnie to wielki plus- gdyż administracja dba nie tylko o end-gaming, ale również o komfort gry na nowych graczy i tych tworzących alty, o miłośnikach Role-Play nie wspominając. Na Sunwellu Northrend wypadł o wiele gorzej. Masz potrójny exp za questy, do tego wykupujesz specjalny pakiet premium- na low levelach oddaje 2-3 questy i masz lvl up. Wniosek dla wszystkich logicznie myślących nasuwa się sam- na Sunwellu jest mniejsza liczba działających questów...

Co do poziomu graczy- każdy z nas potrafi chyba wyciągnąć logiczne wnioski. Skoro na Sunwellu można bez problemowo wyexpić postać bez heirloomów w mniej niż 24h /played, to w jaki sposób taki gracz może ogarnąć klasę swojej postaci, wszystkie jej słabe/mocne strony? Dla początkujących wymaga to pewnego czasu, jednak powinno się uczyć podczas levelowania na bieżąco, a nie dopiero po wbiciu 80-tki. Dlatego poziom Heroiców i Rajdów z randomami oceniam na żenująco niski w porównaniu do ToDa. Oczywiście są wyjątki i to w przypadku obu serwerów, dlatego przedstawiam jedynie moją osobistą opinię- czy podoba się poziom graczy- o tym trzeba się przekonać osobiście.

Jeśli chodzi o ilość osób online to Sunwell ma znaczącą przewagę, jeśli chodzi o... liczby. Posród tych 3k online najczęściej 1.5-2k to gracze expiący, którzy zostali zwabieniu korzystnym dla wszystkich nowych exp ratem. Jaką jakość osiągną ci gracze, zależy tylko od tego, ile rzeczywiście chcą się nauczyć o tej grze. Jednak wciąż większość świeżych 80-tek jest taka, jak opisałem akapit wyżej.

Chciałbym porównać również częstotliwość wbijania na Random DF, głównie podczas expienia. O ile na ToDzie z levelowaniem poprzez DFy nie ma problemów (sam wyexpiłem kilka postaci nie wychodząc z miasta), o tyle robienie ich na Sunwellu mija się z celem dla każdego myślącego gracza- otóż niezbalansowane jest ustawienie exp rate z questów na 3 - w dodatku z pakietem premium po prostu nie opłaca się robić instancji podczas levelowania (pomijam chęć chodzenia po itemy), ponieważ bardziej opłacalne jest robienie questów.

Jeżeli chodzi o dopracowanie samych instancji - mogę porównać jedynie rajdy T7 i T8, gdyż tylko takie posiadają obydwa serwery. Wielką zaletą ToDa jest wypuszczanie sprawnie działających bossów (aby było trudniej administracja zdecydowała się na wgranie parametrów kilku bossów z danych PTRu z globala), których zabicie rzeczywiście daje graczom satysfakcje (kukłowatości jak na Nexusie czy Sunwellu nie zauważyłem). Wadą natomiast jest bardzo długi czas oczekiwania na wprowadzenie nowego contentu. Z kolei z Sunwellem jest na odwrót- bossy są mniej dopracowanie (a przez to łatwiejsze do ubicia) niż na jakichkolwiek prywatnych serwerach blizzlike. Natomiast content jest wprowadzany szybciej, dostępne są instancje i rajdy T9. Coś za coś...

Ogólnie jeśli ktoś poszukuje prywatnego serwera i stawia mocno na PvE, polecam wybrać ToD.

Jeżeli kogoś interesuje wyłącznie gra PvP (bo Arena Tournament się znudziło) lub szuka bardziej fun niż blizzlike serwera to polecam Sunwell.

Pamiętam ktoś napisał że ToD jest zwany buglandem. A nie słyszałeś nic o bugwellu? :D

ToD jest zwany buglandem i gra tam dużo dzieciarni, poza tym administracja robi tyle ile jej się chce czyli malutko.Sunwell jest dobrze oskryptowany, sporo działa, tu i tam coś nie działa, ale za to administracja się stara.Ogólnie Sunwell wypada dużo lepiej niż ToD.

ToD jako prywatny serwer ma najwiekszy % dzialajacych questow wiec nie mowiac ze ten serwer jest buglandem to tak jak bys napisal ze lepiej nie grac wgl na privach bo skoro ToD jest zbugowany to reszta to porazka :) ( tak trolle i hate'rzy gralem na moltenie i sunwellu na kazdym z nich o wiele wiecej questow jest niedzialajacych lub zbugowanych )

Co do dzieciarni na tym privie, widac ze nie chcialo ci sie wbic nawet 80 lvla bo ja po osiagnieciu go nie spotkalem zadnego gracza ktory ma mniej niz 17 lat, nie mowie tu o samych gildiach nawet ludzie na worldzie gdy zbierasz na raid z pugu nie maja mniej niz 17 lat.

Administracja rzeczywiscie robi malo poniewaz serwer stoi na darmowy hosterze i nie maja po co sie tym zabardzo interesowac :x Bo niby po co skoro serwer stoi i bedzie stal na zawsze wkoncu hosting jest darmowy ( rownie dobrze moga to zrobic pozniej ).

Na ToD'dzie gra teraz malo osob poniewaz od dluzszego czasu nie bylo zadnego powazniejsze update typu nowy season itd. ale gdy wchodzi wlasnie nowy season czy np jakis raid to na serwerze jest 4k+ ludzi online ;).

Wiec jezeli szukasz serwera ktory da ci najwieksza ilosc dzialajacych questow, ludzi z ktorymi da sie pogadac i nie maja po 12 lat to serwer dla ciebie :x.

Ale niestety musisz liczyc sie z malo iloscia ludzi, sadze ze gdzies jeszcze do 2 miesiecy bedzie po 1400+ ludzi online :(.

Ps. Jezeli zdecydujesz sie grac na todzie hate'uj Krogga jak wszyscy ^^

ToD jako prywatny serwer ma najwiekszy % dzialajacych questow wiec nie mowiac ze ten serwer jest buglandem to tak jak bys napisal ze lepiej nie grac wgl na privach bo skoro ToD jest zbugowany to reszta to porazka ( tak trolle i hate'rzy gralem na moltenie i sunwellu na kazdym z nich o wiele wiecej questow jest niedzialajacych lub zbugowanych )Co do dzieciarni na tym privie, widac ze nie chcialo ci sie wbic nawet 80 lvla bo ja po osiagnieciu go nie spotkalem zadnego gracza ktory ma mniej niz 17 lat, nie mowie tu o samych gildiach nawet ludzie na worldzie gdy zbierasz na raid z pugu nie maja mniej niz 17 lat.Administracja rzeczywiscie robi malo poniewaz serwer stoi na darmowy hosterze i nie maja po co sie tym zabardzo interesowac :x Bo niby po co skoro serwer stoi i bedzie stal na zawsze wkoncu hosting jest darmowy ( rownie dobrze moga to zrobic pozniej ).Na ToD'dzie gra teraz malo osob poniewaz od dluzszego czasu nie bylo zadnego powazniejsze update typu nowy season itd. ale gdy wchodzi wlasnie nowy season czy np jakis raid to na serwerze jest 4k+ ludzi online .Wiec jezeli szukasz serwera ktory da ci najwieksza ilosc dzialajacych questow, ludzi z ktorymi da sie pogadac i nie maja po 12 lat to serwer dla ciebie :x.Ale niestety musisz liczyc sie z malo iloscia ludzi, sadze ze gdzies jeszcze do 2 miesiecy bedzie po 1400+ ludzi online .Ps. Jezeli zdecydujesz sie grac na todzie hate'uj Krogga jak wszyscy ^^

Że niby ile jest?HAHAHAHA

Na todzie najwięcej widziałem online to 2-2,5k,a co dopiero 4 nie mówiąc o 3.

W ogóle ten twój post od początku do końca to kompletna bajka.

http://www.darkwizard.pl/showthread.php/28028-Thetre-of-Dreams/page245

Polecam przeczytać ostatnie 5 stron tego tematu,a nie czytać jakieś bajki :)

P.S

Nie gram w WoW'a od 3 miesięcy,a na Sunwellu nigdy nie grałem.

LOL.Owca dobrze mówi.Grałem tam (nawet mi pomgadał ;).Questów baaardzo dużo działa, ogólnie to chyba NAJLEPSZY POLSKI SERWER.Administracaj mało robi ?? Hmmmm.Miałem problem z Q na totem.Napisałem na specjalnym chacie od tego, razem z administratorem napriawialiśmy to i wszystko było ok.Społeczność, hmmmmmm była tam tylko 1 gildia złodziejów, ale tak to nie spotkałem kolesią młodszego niż 15 lat (mojego wieku).

Tak gra tam ponad 4k ludzi, ale jak wejdzie nowy sezon.....

Ale mimo to, jeżeli nie chcesz nawet troche bugów, to global.

@EDIT, ogólnie to posty dosyć stare......

Chcialbym ponowic pytanko, czy po takim czasie cos sie zmienilo na tych dwoch serverach ?

Sunwell ma ICC już i zmniejszony exp jak na globie czyli 1x? Po wejściu ICC wszedł 1x exp , dobrze że wbiłem 80 jak był 3x :o Ale nadal jest exp boost za grosiki na stronie ^^

Tak wiec, na tą chwile, gdzie lepiej grac? Sunwell czy ToD ?

Moim zdaniem ToD.

Nie chce rozstrzasac bledow w grze ktore sa i na Sunwellu i na ToDzie, zreszta dosc dobrze opisane przez airwavesa.

Jesli chcesz grac z ludzmi o nikach Chu...wy, Skur...syn to wybierz Sunwell z cala jego kultura slowa i wypowiedzi, żenada - to chyba wszystko co moge powiedziec.

Zreszta sprawdz sam :), tak bedzie najlepiej.