@Artlorek Duch zasłużył tu już na całą beczkę piwa dzięki prawdzie, którą powiedział nie raz. Dlatego cieszę się, że wrócił bo jest z kim pogadać, wymienić poglądy, współpracować.
Toksyczność portalu
Oj tak, lubiłem posty Ducha, widać niestety, że ludzie wolą być karmieni szambem miast czymś ambitniejszym, nie wiem czemu tak się dzieje. Chyba taki znak czasów, że niewychowana młodzież przodująca w internetach lubi być nęcona i traktowana jak zwierzęta. Nie wiem, mi to całe dzisiejsze podejście do klienta bardzo się nie podoba i dlatego cieszy mnie fakt, że są jeszcze jacyś normalni ludzie (a może w całym tym zgiełku nienormalni? ), bo czasami to się można załamać. Z drugiej strony, skoro większość ludzi to niestety trolle i dno umysłowe to po co komukolwiek się wysilać na jakieś głębsze treści. Smutna prawda. Co do toksyczności to niestety anonimowość, a w szczególności brak wychowania robi swoje, bo nie każdy kto jest anonimowy rzuca zaraz na prawo i lewo mięsem obrażając kogo popadnie. To się wynosi z domu. W każdym bądź razie, nie można oszaleć i jakoś trzeba sobie radzić w tym pomylonym świecie, pocieszając myślą, że zawsze znajdzie się ktoś cię zrozumie, wysłucha i nie spławi.
Ludzie wchodzą na mmorpg.org.pl dlatego, że:
1. Newsy są świeże.
2. Jest ich dużo.
3. Można podyskutować i porzucać łajnem bez zbędnej cenzury.
Ludzie są wulgarni, ludzie są prymitywni, ludzie są małostkowi. Zawsze byli, zawsze będą i obserwowanie ich to świetna rozrywka. Jestem na tym portalu od niepamiętnych czasów i nie zauważyłem jakichś większych zmian. Komentarze portalu to postapokaliptyczny śmietnik, a forum jest prowadzone przez nadgorliwych, znudzonych nazistów. I o wiele lepiej mi się czyta to pierwsze, bo jest po prostu weselej, a jak będę chciał sobie rzucić bluzgiem, to se rzucę, ot co!
Pomysł na ciężką moderację portalu pojawia się od lat i jest, w moim mniemaniu, głupi. Bo wolę poczytać szczere bluzgi i debilizmy, niż wymuszenie grzeczne komentarze w stylu "Ojej, ta gra zapowiada się fajnie", "O nie, to bardzo złe posunięcie ze strony Kakao, możliwe że stracą graczy". Często wchodzę na newsa tylko dlatego, żeby pośmiać się z komentarzy ludzi, których guru złapał na swoją przynętę. Lub którzy złapali się sami bez pomocy osób trzecich.
A minusy/plusy - cóż, mają swoje plusy i minusy.* Od początku było wiadomo, że jest to pewna "władza" w rękach głupich ludzi i będą nadużycia, ale mimo to zostały wprowadzone jako dodatkowy smaczek. Jeśli fakt, że ktoś zminusował twój nudny i neutralny komentarz nie daje ci spać po nocach, to miej ciekawsze opinie lub nie pisz w ogóle.
*pun intended
Sam osobiście kiedyś hejtowałem guru za to jak pisze ale z czasem odmieniło się. Przeglądając inne portale polskie które już padły, zagraniczne które piszą sztywno, powróciłem tu i polubiłem styl i swobodę pisania guru,
też jaka jest na portalu, chociaż czasem przesadza z robieniem hype na gry które się wydają gowniane.
Wiele portali teraz shitposty robi, przyciąga to większą publikę. Nie dziwie się że @Ozonek i @Duchmmo zrezygnowali, oni po prostu do tego portalu się nie nadają, nadal to będzie blog guru póki on sam nie odejdzie, nic się nie zmieni.
Sam osobiście kiedyś hejtowałem guru za to jak pisze ale z czasem odmieniło się. Przeglądając inne portale polskie które już padły, zagraniczne które piszą sztywno, powróciłem tu i polubiłem styl i swobodę pisania guru, też jaka jest na portalu, chociaż czasem przesadza z robieniem hype na gry które się wydają gowniane. Wiele portali teraz shitposty robi, przyciąga to większą publikę. Nie dziwie się że @Ozonek i @Duchmmo zrezygnowali, oni po prostu do tego portalu się nie nadają, nadal to będzie blog guru póki on sam nie odejdzie, nic się nie zmieni.
Czy ja wiem, czy się "nie nadawałem". Przestałem pisać z dwóch powodów:
1. Lubię pisać, natomiast lubię też mieć o czym pisać, a niestety jak jest posucha i nic się w światku MMORPG nie dzieje, to trzeba się przemóc i robić newsy na siłę. A to mi nie sprawiało przyjemności. Można powiedzieć, że się wypaliłem.
2. Zmieniłem kraj zamieszkania oraz zatrudnienia, co sprawiło, że te dodatkowych parę złotych z portalu przestały mi robić różnicę, nawet w kategorii kieszonkowego.
Co do guru i jego stylu pisania, to nigdy mi to nie przeszkadzało, bo w większości kwestii się z nim zgadzam. Ba, nawet wiele się od niego nauczyłem jeśli chodzi o chwytliwe/prowokacyjne tytuły newsów.
Ten temat przewija się tu regularnie co parę miesięcy i zawsze dotyczy jednej i tej samej kwestii - różnicy oczekiwań niezadowolonych klientów i strategii promowania produktu, którym w tym wypadku jest portal. Do każdej sprawy można podejść na kilka sposobów, chociaż w przypadku tych dyskusji zawsze mówi się o dwóch, czyli nieco bardziej ambitnym i rzetelnym dziennikarstwie oraz dużo bardziej luźnym, osobistym, skrajnie subiektywnym i bulwarowym podejściu do publicystyki growej. To, że bardziej poczytna jest ta druga nie powinno chyba nikogo dziwić. Ten portal wygląda tak w zasadzie odkąd pamiętam, a jestem tu już od naprawdę kilku ładnych lat. Tak jak wtedy, tak i teraz sprzedają się clickbaitowe nagłówki, historie podszyte kontrowersją oraz szczucie wartościami atrakcyjnymi przede wszystkim dla młodej widowni. Jedyne co odsiało konkurencję na przestrzeni lat, to poczucie niesprawiedliwości (niepoprawne) oraz brak konsekwencji, która jest akurat czymś czego guru można bez problemu pozazdrościć. Na przestrzeni wszystkich tych lat pojawiały się przecież różne inne serwisy i blogi. Ostatni z poważniejszymi ambicjami nadal przecież funkcjonuje, chociaż radzi sobie raczej kiepsko i nie liczę, by dożył choćby nadchodzącej wiosny. I to nawet nie jest tak, że tamten portal czy inne, które poumierały dotychczas były jakieś wyraźnie gorsze. Podjęły po prostu decyzję o poważnym/poważniejszym podejściu do sprawy. Można to samo porównanie zastosować do tego portalu i forum, które są prowadzone w wyraźnie inny sposób. Do tego forum oraz innego polskiego forum o tematyce MMO, które funkcjonuje bez połączenia z portalem, a nadal jest o wiele bardziej popularne niż to podczepiane. Można to też odnieść przecież chociażby do społeczności zebranych wokół streamów czy kanałów youtube'owych, na których wszyscy wiemy, co sprzedaje się najlepiej. Koniec końców każdy, czy to twórca czy też odbiorca, staje przed wyborem tego czego od siebie oraz innych oczekuje. Niektórzy stawiają na kulturę, inni na wolność słowa i wypowiedzi. Skutek obu tych podejść jest do przewidzenia odgórnie, jednak ja na przykład nadal nie chciałbym prowadzić tego forum, gdyby miało wyglądać tak jak portal. Guru natomiast nie chciałby prowadzić serwisu, który generowałby wypowiedzi, które regularnie pojawiają się tu na forum. Każdy ma swoje upodobania i swoje drogi do zupełnie różnych celów i nie należy do tego podchodzić jak do wyborów gorszych czy lepszych. To, że nie używano tu wulgaryzmów od roku 2010 nie sprawiało, że to środowisko było w jakikolwiek sposób lepsze czy elitarne. Było po prostu inne i tak jak wtedy, tak i teraz znajdowali się zwolennicy swoich ulubionych miejsc. Czy forum poniekąd przegrało, bo jego popularność wyraźnie spada? Może i tak, ale według mnie każde forum i tak wkrótce umrze na rzecz społeczności zebranych na FB i już raczej nikt, ani nic tego nie powstrzyma. Można się doszukiwać jakichś niedociągnięć forumowej ekipy, administracji, wątpliwych wyborów, banicji, itp, ale doskonale ze swojego własnego doświadczenia wiem, że takie dramy były tu zawsze. Odkąd pamiętam było mnóstwo narzekań na wszystkie elementy działania tego portalu oraz forum, a dramy i skargi, których kiedyś było nawet więcej, generowały przecież jeszcze większe ruchy. Zawsze trzeba coś poświęcić i każdy indywidualnie powinien zadać sobie pytanie, co dla niego samego jest najmniej wartościowe. Pamiętanie przy okazji o tym, że nasze wybory, niezależnie od ich kierunku, nie są lepsze ani gorsze, pozwoli również wyzbyć się niewygodnego społecznie snobizmu.
Hej! otóż chciałem poruszyć jeden temat - toksyczność portalu mmorpg.org.pl.
Ciekawi mnie od dłuższego czasu co się dzieje z tą stroną, jestem tu prawie od początku i kiedyś tak nie było.
Na przykładzie powiem że w którymś poście na głównej stronie pod newsem mój komentarz dostał z 9 minusów bo napisałem "Może będzie fajna gra, kto wie?" co w tym złego?
Ciekawie zachowuje się też Guru który jedzie po grach które TYLKO MU się nie podobają - to jest profesjonalny portal a nie blog.
Wszyscy ze "staffu" usuwają negatywne niewygodne komentarze, ludzie minusują wszystko, plusowane są cięte riposty - zabawne.
Powiedzcie czy to tylko moje indywidualne urojenia czy ten portal idzie z dnia na dzień coraz niżej.