@PanLowca masz absolutną rację. Też odwiedzam ten portal praktycznie od samego początku. Było zupełnie inaczej. Było wesoło, luźno i miło. Ktoś tam pisał w komentarzach, ze Guru od początku hejtował wszystkie gry, których nie lubi - to totalna bzdura, wystarczy przeczytać newsy sprzed kilku lat (chyba, że wtedy Guru kochał wszystkie gry).
Jakiś czas temu zaproponowałem swoją pomoc przy prowadzeniu portalu i Ci, którzy mnie znają wiedzą, że stawałem na głowie, żeby naprawić/zmienić niektóre kwestie od wewnątrz. Cóż... Mogę powiedzieć tylko tyle, że to co my nazywamy toksycznością jest przedstawiane dla osób decyzyjnych w sprawach portalu jako "unikatowy jak na polskie warunki klimat". Między innymi dlatego zrezygnowałem z zajmowania się newsami, artykułami, marketingiem, cenzurowaniem komentarzy i poprawianiem newsów Guru, a zająłem się jedynie listą. W każdym razie ciągle mam nadzieję, że pewne kwestie prędzej, czy później się zmienią - w innym wypadku bym nie wrócił.
Piszesz o zachowaniu Guru, jego nieprofesjonalnym podejściu, ale przecież on sam niedawno opublikował "odpowiedzi na pytania", wystarczy wyciągnąć odpowiednie wnioski. Napisał, że: " Może nie uwierzycie, ale jestem perfekcjonistą. Potrafię czasami spędzić kwadrans na eksplorowaniu internetu w poszukiwaniu fajnego zdjęcia, a potem kolejny kwadrans na dopieszczaniu treści newsa (to usunąć, to mi nie pasuje, to dodać itd.)... Niekiedy trzeba stworzyć coś własnego: odpalić Photoshop i pobawić się w początkującego grafika. ", a przecież każdy kto zagląda na portal często wie, że Guru potrafi zmieniać obrazek do jednego newsa kilka razy, odpowiadać na komentarze, ale NIGDY nie poprawia swoich błędów w newsach. Pomijając kwestię szczerości to logicznym wydaje się być to, że jeżeli spędza się tyle czasu nad obrazkiem to trudno znaleźć czas na napisanie newsa, czy sprawdzenie prawdziwości informacji, którą się publikuje. Co do rzetelności i poprawności tekstów to odpowiedź też znajduje się w owym wywiadzie -
"Nefae - Czy kształciłeś się lub brałeś jakieś kursy w stronę dziennikarską?
Guru - Absolutnie nie. Nie chodziłem też do klasy polonistycznej...".
Kilka osób pisało o tym, że Guru tym stylem generuje wyświetlenia, a on sam twierdzi, że: " Co do treści, staram się wyznawać zasadę: bądź oryginalny. Nie nawidzę sztuczności i sztucznego pisania. Jak widzę inne serwisy, które każdego newsa zaczynają od zdania "jak poinformowała firma XXX...", mam ochotę strzelić sobie w łeb. Tamtejsze wiadomości może i są rzetelne i obiektywne, ale są również bezpłciowe i nijakie. Nie chciałem tego powtarzać tutaj, dlatego wybrałem taki, a nie inny styl bycia. Koniec końców, chyba się opłaciło, bo nas (MMORPG.org.pl) ludzie wciąż czytają, a konkurenci ze swoim "grzecznym" pisaniem odpadają jeden za drugim." - nie jest tajemnicą, że pierwszy lepszy portal o grach, który pisze "grzecznie" ma co najmniej kilka razy więcej wyświetleń, a więc jest bardziej wydajny/przynosi większy dochód. Guru jednak przekonuje do swojego stylu, porównując mmorpg.org.pl do innych portali traktujących wyłącznie o grach MMO, co jest oczywiście niechlujną i nieprzemyślaną próbą perswazji. Każdy, kto śledzi również inne portale z "MMO" w nazwie wie, że żaden z nich nie oferuje tak dużej ilości newsów, jak mmorpg.org.pl (co nawiasem mówiąc nie jest zasługą jedynie Guru, bo z tego co wiem to nawet na tym forum można spotkać osoby, które również zajmowały się newsroomem i szło im bardzo dobrze) i to jest jedynym atutem Guru. Mówię guru, a nie mmorpg.org.pl, bo chcecie czy nie, ale ten portal to także te forum i kanał youtube, które przyciągają nowych gości, a to kolejna kwestia, w której konkurencyjne portale o MMO nie do końca sobie radzą. Wyobraźmy sobie sytuację, w której pierwszy lepszy portal z grami MMO zaczyna regularnie prowadzić kanał na Youtube, organizuje tak duże forum, z tyloma działami ile mamy tutaj i zaczyna publikować co najmniej 10 newsów dziennie także w weekendy. Załóżmy, że te newsy będą pisane przez kogoś, kto skończył przynajmniej liceum, nawet niekoniecznie w klasie humanistycznej. Może nawet nie mieć matury, ale umie pisać poprawnie i wraca do swoich newsów po to, by poprawiać błędy, a nie tylko zmieniać obrazki i prowadzić pyskówki w komentarzach...(wyobraź to sobie, sobie :D)
Swoją drogą nie wiem, czy pamiętasz/pamiętacie jak wyglądała lista gier zanim tutaj przyszedłem. Ja pamiętam i pamiętam też ile czasu poświęciłem na doprowadzenie jej przynajmniej do takiego stanu w jakim jest teraz (będzie lepiej :D):
"servi - Dlaczego napisałeś "Redaktor Naczelny" z dużych liter a wszystkie inne opisy z małych liter i czy jesteś dumny z bycia Redaktorem Naczelnym tej strony?
Guru - Przypadek ^^. Czy jestem dumny z bycia naczelnym? Prowadzę najpopularniejszy i najpoczytniejszy portal o grach w MMORPG w Polsce." - wszyscy wiemy, że "prowadzenie" ogranicza się do pisania newsów i dwuzdaniowych opisów na liście gier, która nie była aktualizowana przez nikogo od dłuuugiego czasu, zanim się tutaj "zaciągnąłem".
To wszystko nie jest tajemnicą. Rozmawiałem o tym z Guru, ale straciłem tylko kupę czasu na tłumaczenie logicznych spraw, a skutek był tylko iluzoryczny i ulotny. Rozmawiałem też o tym z właścicielem portalu i resztą ekipy, ale najwyraźniej nie jestem tak biegły w sztuce perswazji jak co poniektórzy, ale nie martwcie się - ja szanuję swoich czytelników i jak może zauważyliście moje wpisy na liście odbiegają od normy "unikatowego klimatu", chociaż gdybym montował wpisy składające się z dwóch zdań to zarobiłbym te same pieniążki. Wierzę, że moi czytelnicy również będą mnie szanować, tak jak ja ich.
Oddzielną sprawą jest forum, które w mojej opinii jest w opłakanym stanie. Nie ukrywam, że moim zdaniem jedyna możliwość na jego odratowanie to pozbawienie funkcji wszystkich moderatorów, którzy zamiast pomagać w rozwoju forum autentycznie go hamują, ale to już jest oddzielna para kaloszy. Nie będę tu wam się żalił, ale za każdym razem kiedy próbuję zacząć się tu udzielać to szybciutko jestem gaszony darmowymi warnami i reportami, dlatego raczej często mnie tutaj nie zobaczycie, być może nawet wcale, bo nawet dzisiaj byłem straszony reportami dlatego, że zaprosiłem na chatboxie użytkowników do zajrzenia w założony przeze mnie dzisiaj temat o filmach...
Ps. a propos generowania wyświetleń to zawsze byłem przekonany, że to dobry temat i ciekawe, finezyjne pisanie generuje wyświetlenia i przede wszystkim zachęca ludzi do powrotu na daną stronę. Są też ludzie wyznający zasadę "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.", są też tacy którzy wierzą we wszystko co przeczytają/zobaczą w tv. Ja nie tracę nadziei, że coś tu się zmieni i dziwię się tylko, że ci, którzy prowadzą konkurencyjne portale nie potrafią wyciągać logicznych wniosków tak, by stworzyć prawdziwą konkurencję dla mmorpg.org.pl, pomijając już tych wszystkich młodych ludzi, którzy marzą o prowadzeniu takiej strony, zamiast zacząć taką prowadzić. Wspomnicie kiedyś moje słowa - jak tylko na rynku pojawi się naprawdę poważna konkurencja, która zasypie główną dziesiątkami newsów, a kanał na youtube serią ciekawych nagrań to Guru zmieni całkowicie swój "styl", albo zostanie zastąpiony przez kogoś, kto ma predyspozycje do pracy redaktorskiej. Gdzie nie ma konkurencji - tam nie ma rozwoju (bo po co, skoro i tak jesteśmy najlepsi, najwięksi, najbardziej poczytalni i jesteśmy z tego dumni?).
Ps2. Nie łamcie się, nie bójcie się i śmiało realizujcie swoje marzenia! Życie przemija zbyt szybko, by tracić czas na naprawianie świata, który i tak musi zginąć. Nie dawajcie się tandeciarzom i przygłupom! Wierzcie w siebie! Nawet biblia mówi o tym, że wybranych jest tylko garstka, więc nie dajcie sobie wmawiać, że jesteście nienormalni, bo cały świat myśli inaczej niż wy. To ten świat jest nienormalny, a wy nic nie jesteście mu winni, niech więc on idzie w swoją stronę, a wy idźcie w swoją - tam gdzie prowadzi was sumienie. Głowa do góry. ![:) :)]()
Dobra, spadam już z tego forum, bo i tak pewnie dostanę bana i tysiąc warnów. ;p
Pozdrówka wszystkim! ![:D :D]()