Witam mam prośbę o przedstawienie mi książek w uniwersum władcy pierścienia czy hobbita głównie chodzi mi o książki Tolkiena ale jak macie innego pisarza o tej samej tematyce to również podawajcie. Z góry dziękuje za pomoc.
Tolkien
I co mi po tym? Nie chce mi się przeglądać każdej jego książki po to napisałem i poprosiłem o pomoc by dostać tylko te tytuły które mnie interesują.
Tam wszystko czego potrzebujesz jest napisane, a ja nie zamierzam leczyć twego lenistwa.
Powazny jestes? Piszesz tak roszczeniowo, jakby wszystko ci sie nalezalo, tylko dlatego, ze o to poprosiles. Tak swiat nie dziala, koles dal ci odpowiedz i twoj "wysilek" mial polegac na tym, aby kliknac na "PROZA". Proste? Proste, ale jak widac dla ciebie zbyt trudne.
Masz tu jego proze ze stronki, ktora podal Hanz:
Proza
- Hobbit, czyli tam i z powrotem 1937, 1957
- Liść, dzieło Niggle'a 1945
- Rudy Dżil i jego pies 1949
-
Władca Pierścieni 1969/1970, składający się z sześciu części podzielonych na trzy tomy:
- Drużyna Pierścienia 1954
- Dwie Wieże 1954
- Powrót Króla 1955
- Kowal z Podlesia Większego 1967
- Guide to the Names in The Lord of the Rings opublikowane w A Tolkien Compass w 1975
- Listy Świętego Mikołaja 1976, 1977. Nowe wydanie w 2004
- Silmarillion, pośmiertnie w 1977, 1978 (ukończona przezChristophera Tolkiena)
- Niedokończone opowieści 1980, 1983
- Pan Błysk 1982
-
Historia Śródziemia 1983–1996 – dwunastotomowy cykl książek
- Księga zaginionych opowieści część I 1983
- Księga zaginionych opowieści część II 1984
- The Lays of Beleriand 1985
- The Shaping of Middle-earth 1986
- The Lost Road and Other Writings 1987
- The Return of the Shadow 1988
- The Treason of Isengard 1989
- The War of the Ring 1990
- Sauron Defeated 1992
- Morgoth's Ring 1993
- The War of the Jewels 1994
- The Peoples of Middle-earth 1996
- Łazikanty 1998
- Dzieci Húrina 2007
Dodatkowo zaznaczam, ze znalezienie tego spisu, to wpisanie w google jednego hasla. Nazwisko autora + wikipedia. To by ci zajelo mniej czasu, niz napisanie tego tematu, a potem odpowiedzi w nim.
Dobrze dziękuje za odpowiedź, a teraz zadam dodatkowe pytanie jakie książki polecacie i dlaczego?
Dziwię się, że w ogóle ktoś chciał Ci pomoc po tym jak przyznałeś się, że jesteś leniwy. Ja nie polecam Ci żadnej ponieważ jesteś zbyt leniwy aby użyć przeglądarki i poszukać.
Dobrze dziękuje za odpowiedź, a teraz zadam dodatkowe pytanie jakie książki polecacie i dlaczego?
Polecę Sillmarilion, nie jest to tak łatwa książka jak Hobbit czy Władca Pierścieni ale pokazuje Śródziemne z innej równie ciekawej perspektywy.
Jeżeli bardzo zaciekawi cię Sillmarilion, to mógłbyś spróbować się za 12 tomową "Historię Śródziemia". Jeżeli jednak wolisz bardziej "typowe" książki, to bardzo dobre są Niedokończone opowieści i Dzieci Hurina.
Witam mam prośbę o przedstawienie mi książek w uniwersum władcy pierścienia czy hobbita głównie chodzi mi o książki Tolkiena ale jak macie innego pisarza o tej samej tematyce to również podawajcie. Z góry dziękuje za pomoc.