TOP 5 gier sieciowych według zax454

Witam postanowiłem ocenić i napisać o moich 5 najlepszych grach sieciowych:

wow-logo2.jpg

1. World of Warcraft

Zdecydowanie pierwsze miejsce dla dzieła blizzarda. Gra potrafi wciągnąć na długie godziny. Co mnie urzekło w tej produkcji?

Ogrom świata do zwiedzania, moim zdaniem ciekawa mechanika gry, dobrze wykonane PvP (zwłaszcza battlegroundy) i PvE (np. system dungeon finder), nawet profesje potrafią wciągnąć, a do tego uważam, że gra jest bardzo dobrze dopracowana, bardzo rzadko natykałem się na jakieś błędy, czy też problemy z serwerem, a do tego gra jest dobrze zoptymalizowana. Dodatkowym atutem jest przyjazna i dobra społeczność graczy, którzy początkującym wytłumaczą grę, czy też pomogą z zadaniem.

Jakieś wady? I, owszem, moim głównym zarzutem jest stopniowe upraszczanie rozwoju postaci (ja uwielbiam rozbudowane drzewka talentów, przydzielanie statystyk etc.), również widać, że grafika pod względem technicznym się starzeje, chociaż potrafi jeszcze urzec (np. jakiś piękny krajobraz).

Ocena: 9

Plusy:

- PVP

- PvE

- ogólne dopracowanie gry

- ogrom świata i możliwości

- przyjazna społeczność

Minusy:

- starzejąca się grafika

- rozwój postaci

LoL.png

2. League of Legends

Jest to w mojej skromnej najlepiej zrealizowana darmowa gra sieciowa. W grze podoba mi się sposób rozgrywki, czyli starcia drużyn na arenach, gdzie o wygranej powinny decydować zarówno umiejętności, jaki i zgranie i komunikacja zespołu. Podoba mi się również mnogość i różnorodność postaci oraz rozwój summonera, czyli talenty, jak i runy. Ale tak naprawdę największą zaletą tej gry, zwłaszcza, ze jest to darmowa gra, jest dopracowywanie produkcji przez twórców - dobra optymalizacja, częste patche, a także naprawdę nie dający korzyści item shop w grze.

Dzieło Riot Games ma też wady, w zasadzie jak dla mnie jedną dużą (w sumie to twórcy nie mają wpływu na to), czyli społeczność graczy, zdarzają się gracze, którzy robią tzw. "trolling" w przeróżnej postaci np. wyzywanie słabszych, celowe umieranie lub wychodzenie z gry, co potrafi zniechęcić skutecznie do grania. Pomniejsze wady to grafika, która nie jest zbyt mocna od strony technicznej (jest estetyczna, ale nie porywa) i mi nie podoba się pełna polska lokalizacja gry (czyli głosy postaci).

Ocena: 8+

Plusy:

- pomysł na rozgrywkę

- duża liczba różnorodnych bohaterów

- dopracowanie gry

Minusy:

- czasami społeczność graczy

- polskie głosy postaci

- grafika od strony technicznej

4331395266_d44eeae9e2.jpg

3. Battlefield: Bad Company 2

Tak, wiem, nie jest to gra mmo, ale ma bardzo dobry tryb sieciowy. W produkcji EA podoba mi się, zasady jakie panują na polu walki, czyli przeważnie aby wygrać drużyny muszą ze sobą współpracować i wzajemnie sobie pomagać (czy to poprzez leczenie, czy też naprawianie pojazdów). Lubię też rozwój postaci, odblokowywanie nowych broni itd. Grafika i mechanika rozgrywki również stoją na przyzwoitym poziomie, fajne jest np. wykorzystanie pojazdów w grze.

Wadami według mnie jest raczej nie wielka ilość map i trybów gry (chociaż bardzo mi to nie przeszkadza) oraz dość powolny rozwój postaci (ale to może dla tego, że jestem lamerem ;) )

Plusy:

- mechanika rozgrywki i społeczność

- rozwój postaci

Minusy:

- stosunkowo mało trybów i map

- powolny rozwój postaci

RO+Logo.jpg

4. Ragnarok Online

Na mojej liście musiała znaleźć się klasyczna gra mmo, jaką jest koreańska produkcja. W grze podobał mi się przede wszystkim rozwój postaci, czyli rozdzielanie punktów statystyk, a także klasy zaawansowane, czyli np. rycerz po osiągnięciu odpowiednie poziomu mógł się zmienić np. w paladyna (kurczę strasznie mi się podoba coś takiego w grach mmo). Plusem również była duża dostępność prywatnych serwerów, a także co może wydawać się dziwne, ale grafika, może nie powalająca shaderami, bloomami i innymi takimi, ale ładna i estetyczna. Wadami dzieła gravity jest to, że gra już mocno się zestarzała zarówno pod względem grafiki, jak i mechanizmów rozgrywki - jest to tzw. "grindownik", czyli przeważnie tłuczemy potworki, żeby wejść na wyższy poziom.

Ocena: 7

Plusy:

- rozwój postaci

- estetyczna grafika

Minusy:

- gra się mocno już zestarzała

Haxball-Logo.jpg

5. Haxball

Ostatnie miejsce na mojej liście zajmuję bardzo nie typowa gra jaką jest Haxball. Może to wydawać się dziwne, ze znalazła się na mojej liście ale na krótkie posiedzenia, gra jest naprawdę przyjemna. Podoba mi się mechanika gry, czyli gramy pionkami na boisku i musimy współpracować, aby strzelić bramkę, a potem wygrać mecz. Produkcja jest całkowicie darmowa i wymaga jedynie przeglądarki internetowej, co jest dodatkowym atutem. Minusy to na pewno, nie każdemu spodoba się grafika i możliwe, ze sama rozgrywka, brak jakichkolwiek statystyk, a także sporadyczne lagi.

Ocena: 6+

Plusy:

- wciągająca rozgrywka

- w pełni darmowa gra

Minusy:

- grafika

- brak statystyk, nie wiele trybów gry

- czasami lagi

Na koniec chcę, że są to moje mocno subiektywne oceny i rozumiem, że możecie się nie zgadzać co do oceny poszczególnych gier

Polecam w przeglądarce: http://www.margonem.pl/?r=1693187

Taka mała dygresja, naprawdę warto :).

warn_ico.png
Za reflink. - Kubox

Co do Ragnarok to gra się nie zestarzała. Ciągle otrzymuje nowe aktualizacje (jakiś czas temu wprowadzono go gry całe nowe miasto z terenami otaczającymi, oraz dungami ). Co do rozgrywki to wolę grind od czasu do czasu urozmaicony rozbudowanym questem, niż nudna liniowa ścieżka powtarzających się questów typu: idź zabij X mobków / przynieś X itemków (jak w większości innych gier ). Co do grafiki to ta dzięki swojemu unikalnemu mangowemu ( nie jakiś cukierek jak w większości gier tego typu ) stylowi, ciągle trzyma poziom i klimat ( wystarczy spojrzeć na inne produkcje wydane w tym samym roku co RO ). A co do samego mechanizmu rozgrywki, to ten jest o wiele bardziej rozbudowany niż w większości wydawanych dzisiaj gier MMO. Jeszcze w żadnej grze nie spotkałem się z tym by przeciwnicy w grze byli opisywani przez tyle atrybutów co w RO ( i wszystkie te atrybuty mają wpływ na rozgrywkę, a nie są tylko pustym słowem), gdzie na nasz atak ma pływ rodzaj broni, property broni, rasa mobka, jego typ ( boss / czy zwykły), a nawet rozmiar mobka. Do tego unikalny system kart ( każdy potwór posiada unikalna kartę, dającą unikalne bonusy ). Dużo by jeszcze wymieniać.

A co do zmian to z rycerza nie zmienisz się w palladyna (Lord Knight i Palladyn to równoległe drzewka rozwoju swordmana = po polsku miecznik, nie rycerz )

Kasztelan no tak klasa nazywała się swordman, jeśli chodzi o starzenie chodzi mi też o to, że wydaje mi się, że na rynku jest zbyt duża konkurencja, żeby nowi gracze wybierali ragnaroka (a niektórzy patrzą na grafikę itp.), ja sam myślę o graniu znów w RO, tylko zastanawiam się jeszcze nad tymi ograniczeniami dla grających za darmo, na pierwszy rzut oka nie wydają mi się zbyt duże.

Ograniczenia są nie duże ( bonus go expa i NPC dający free buffa jeżeli masz premke ). Sam też zastanawiam się nad ponownym graniem na iRO, czekam tylko aż wprowadzą update dla ninja (w koreańskiej wersji wprowadzają 2 sub-classy dla ninja, żeby ten nie był tak w plecy w porównaniu do 3rd class )

W League of Legends w minusach wpisałeś Grafike, w Ragnaroku, dałeś ją w plusach. Może grałeś na low detalach w LoL'a, ale grafika jest duzo lepsza w Lolu niz w Ragnaroku.. A co do polskich glosow postaci, to juz jest kwestia wzgledna, a poza tym, jezeli Ci nie odpowiadają, mozesz jest zmienic na angielskie, hiszpanskie, rosyjskie itd itd

chodzi o to, że są to moje subiektywne oceny, przy ragnaroku pisałem, że ma dla mnie jest estetyczna po mimu lat, choć słabsza pod względem technicznym (np. shadery), ja grałem w League of Legends na wysokich detalach i grafika nie powalała mnie, chociaż również podobnie jak w ragnaroku jest estetyczna i szybko się nie starzeje.

Ja muzykę, głosy zazwyczaj wyłączałem, ale w mojej ocenie tak jak pisałem nie spodobały mi się.

Ja tylko przyczepię się do jednego minusa gry League of Legends - kto Ci każe grać w wersji po polsku?

W BC2 mało map?? I powolny rozwój postaci?? To chyba w inna wersje BC2 grałem

nie ma to jak dać BF BC 2 do jednego worka z innymi MMO -.- ale i tak się cieszę że nie wybrałeś Battlefail 3 (wg. mnie najgorsza część BF'a)

W League of Legends w minusach wpisałeś Grafike, w Ragnaroku, dałeś ją w plusach. Może grałeś na low detalach w LoL'a, ale grafika jest duzo lepsza w Lolu niz w Ragnaroku.. A co do polskich glosow postaci, to juz jest kwestia wzgledna, a poza tym, jezeli Ci nie odpowiadają, mozesz jest zmienic na angielskie, hiszpanskie, rosyjskie itd itd

Zgodzę się z kolegą bo dla mnie w LoLu nie jest jakaś grafika oczojebna ale jest ładna szczególnie na high.

A tak ogólnie (do autora) to nawet ładnie opisane gier.

nie ma to jak dać BF BC 2 do jednego worka z innymi MMO -.- ale i tak się cieszę że nie wybrałeś Battlefail 3 (wg. mnie najgorsza część BF'a)

Autor w tytule wątku ma wpisane "Top 5 gier SIECIOWYCH" =O

Czemu taka bardzo niska ocena haxball'a? Daje więcej emocji niż gra Polaków ;)

Tak jak wcześniej pisałem są to moje subiektywne oceny/odczucia. Tak więc, po kolei, w League of Legends nikt nie każe mi grać po polsku ale jest po prostu wygodniej grać w ojczystym języku, BC2 w porównaniu do innych tego typu gier moim zdaniem ma mniej map, a jeśli chodzi o powolny rozwój to jest to właśnie moja subiektywna ocena mnie uzdolnionego gracza ;) , tak jak Xarias09 pisał jest to moja subiektywna lista ulubionych gier sieciowych. Haxball nisko oceniłem, dla tego, że praktycznie poza ciekawym pomysłem i grywalnością przy krótszych sesjach, za bardzo nic więcej nie oferuje.

Witam postanowiłem ocenić i napisać o moich 5 najlepszych grach sieciowych:

wow-logo2.jpg

1. World of Warcraft

Zdecydowanie pierwsze miejsce dla dzieła blizzarda. Gra potrafi wciągnąć na długie godziny. Co mnie urzekło w tej produkcji?

Ogrom świata do zwiedzania, moim zdaniem ciekawa mechanika gry, dobrze wykonane PvP (zwłaszcza battlegroundy) i PvE (np. system dungeon finder), nawet profesje potrafią wciągnąć, a do tego uważam, że gra jest bardzo dobrze dopracowana, bardzo rzadko natykałem się na jakieś błędy, czy też problemy z serwerem, a do tego gra jest dobrze zoptymalizowana. Dodatkowym atutem jest przyjazna i dobra społeczność graczy, którzy początkującym wytłumaczą grę, czy też pomogą z zadaniem.

Jakieś wady? I, owszem, moim głównym zarzutem jest stopniowe upraszczanie rozwoju postaci (ja uwielbiam rozbudowane drzewka talentów, przydzielanie statystyk etc.), również widać, że grafika pod względem technicznym się starzeje, chociaż potrafi jeszcze urzec (np. jakiś piękny krajobraz).

Ocena: 9

Plusy:

- PVP

- PvE

- ogólne dopracowanie gry

- ogrom świata i możliwości

- przyjazna społeczność

Minusy:

- starzejąca się grafika

- rozwój postaci

LoL.png

2. League of Legends

Jest to w mojej skromnej najlepiej zrealizowana darmowa gra sieciowa. W grze podoba mi się sposób rozgrywki, czyli starcia drużyn na arenach, gdzie o wygranej powinny decydować zarówno umiejętności, jaki i zgranie i komunikacja zespołu. Podoba mi się również mnogość i różnorodność postaci oraz rozwój summonera, czyli talenty, jak i runy. Ale tak naprawdę największą zaletą tej gry, zwłaszcza, ze jest to darmowa gra, jest dopracowywanie produkcji przez twórców - dobra optymalizacja, częste patche, a także naprawdę nie dający korzyści item shop w grze.

Dzieło Riot Games ma też wady, w zasadzie jak dla mnie jedną dużą (w sumie to twórcy nie mają wpływu na to), czyli społeczność graczy, zdarzają się gracze, którzy robią tzw. "trolling" w przeróżnej postaci np. wyzywanie słabszych, celowe umieranie lub wychodzenie z gry, co potrafi zniechęcić skutecznie do grania. Pomniejsze wady to grafika, która nie jest zbyt mocna od strony technicznej (jest estetyczna, ale nie porywa) i mi nie podoba się pełna polska lokalizacja gry (czyli głosy postaci).

Plusy:

- pomysł na rozgrywkę

- duża liczba różnorodnych bohaterów

- dopracowanie gry

Minusy:

- czasami społeczność graczy

- polskie głosy postaci

- grafika od strony technicznej

4331395266_d44eeae9e2.jpg

3. Battlefield: Bad Company 2

Tak, wiem, nie jest to gra mmo, ale ma bardzo dobry tryb sieciowy. W produkcji EA podoba mi się, zasady jakie panują na polu walki, czyli przeważnie aby wygrać drużyny muszą ze sobą współpracować i wzajemnie sobie pomagać (czy to poprzez leczenie, czy też naprawianie pojazdów). Lubię też rozwój postaci, odblokowywanie nowych broni itd. Grafika i mechanika rozgrywki również stoją na przyzwoitym poziomie, fajne jest np. wykorzystanie pojazdów w grze.

Wadami według mnie jest raczej nie wielka ilość map i trybów gry (chociaż bardzo mi to nie przeszkadza) oraz dość powolny rozwój postaci (ale to może dla tego, że jestem lamerem ;) )

Plusy:

- mechanika rozgrywki i społeczność

- rozwój postaci

Minusy:

- stosunkowo mało trybów i map

- powolny rozwój postaci

RO+Logo.jpg

4. Ragnarok Online

Na mojej liście musiała znaleźć się klasyczna gra mmo, jaką jest koreańska produkcja. W grze podobał mi się przede wszystkim rozwój postaci, czyli rozdzielanie punktów statystyk, a także klasy zaawansowane, czyli np. rycerz po osiągnięciu odpowiednie poziomu mógł się zmienić np. w paladyna (kurczę strasznie mi się podoba coś takiego w grach mmo). Plusem również była duża dostępność prywatnych serwerów, a także co może wydawać się dziwne, ale grafika, może nie powalająca shaderami, bloomami i innymi takimi, ale ładna i estetyczna. Wadami dzieła gravity jest to, że gra już mocno się zestarzała zarówno pod względem grafiki, jak i mechanizmów rozgrywki - jest to tzw. "grindownik", czyli przeważnie tłuczemy potworki, żeby wejść na wyższy poziom.

Ocena: 7

Plusy:

- rozwój postaci

- estetyczna grafika

Minusy:

- gra się mocno już zestarzała

Haxball-Logo.jpg

5. Haxball

Ostatnie miejsce na mojej liście zajmuję bardzo nie typowa gra jaką jest Haxball. Może to wydawać się dziwne, ze znalazła się na mojej liście ale na krótkie posiedzenia, gra jest naprawdę przyjemna. Podoba mi się mechanika gry, czyli gramy pionkami na boisku i musimy współpracować, aby strzelić bramkę, a potem wygrać mecz. Produkcja jest całkowicie darmowa i wymaga jedynie przeglądarki internetowej, co jest dodatkowym atutem. Minusy to na pewno, nie każdemu spodoba się grafika i możliwe, ze sama rozgrywka, brak jakichkolwiek statystyk, a także sporadyczne lagi.

Ocena: 6+

Plusy:

- wciągająca rozgrywka

- w pełni darmowa gra

Minusy:

- grafika

- brak statystyk, nie wiele trybów gry

- czasami lagi

Na koniec chcę, że są to moje mocno subiektywne oceny i rozumiem, że możecie się nie zgadzać co do oceny poszczególnych gier