Witam postanowiłem ocenić i napisać o moich 5 najlepszych grach sieciowych:
1. World of Warcraft
Zdecydowanie pierwsze miejsce dla dzieła blizzarda. Gra potrafi wciągnąć na długie godziny. Co mnie urzekło w tej produkcji?
Ogrom świata do zwiedzania, moim zdaniem ciekawa mechanika gry, dobrze wykonane PvP (zwłaszcza battlegroundy) i PvE (np. system dungeon finder), nawet profesje potrafią wciągnąć, a do tego uważam, że gra jest bardzo dobrze dopracowana, bardzo rzadko natykałem się na jakieś błędy, czy też problemy z serwerem, a do tego gra jest dobrze zoptymalizowana. Dodatkowym atutem jest przyjazna i dobra społeczność graczy, którzy początkującym wytłumaczą grę, czy też pomogą z zadaniem.
Jakieś wady? I, owszem, moim głównym zarzutem jest stopniowe upraszczanie rozwoju postaci (ja uwielbiam rozbudowane drzewka talentów, przydzielanie statystyk etc.), również widać, że grafika pod względem technicznym się starzeje, chociaż potrafi jeszcze urzec (np. jakiś piękny krajobraz).
Ocena: 9
Plusy:
- PVP
- PvE
- ogólne dopracowanie gry
- ogrom świata i możliwości
- przyjazna społeczność
Minusy:
- starzejąca się grafika
- rozwój postaci
2. League of Legends
Jest to w mojej skromnej najlepiej zrealizowana darmowa gra sieciowa. W grze podoba mi się sposób rozgrywki, czyli starcia drużyn na arenach, gdzie o wygranej powinny decydować zarówno umiejętności, jaki i zgranie i komunikacja zespołu. Podoba mi się również mnogość i różnorodność postaci oraz rozwój summonera, czyli talenty, jak i runy. Ale tak naprawdę największą zaletą tej gry, zwłaszcza, ze jest to darmowa gra, jest dopracowywanie produkcji przez twórców - dobra optymalizacja, częste patche, a także naprawdę nie dający korzyści item shop w grze.
Dzieło Riot Games ma też wady, w zasadzie jak dla mnie jedną dużą (w sumie to twórcy nie mają wpływu na to), czyli społeczność graczy, zdarzają się gracze, którzy robią tzw. "trolling" w przeróżnej postaci np. wyzywanie słabszych, celowe umieranie lub wychodzenie z gry, co potrafi zniechęcić skutecznie do grania. Pomniejsze wady to grafika, która nie jest zbyt mocna od strony technicznej (jest estetyczna, ale nie porywa) i mi nie podoba się pełna polska lokalizacja gry (czyli głosy postaci).
Ocena: 8+
Plusy:
- pomysł na rozgrywkę
- duża liczba różnorodnych bohaterów
- dopracowanie gry
Minusy:
- czasami społeczność graczy
- polskie głosy postaci
- grafika od strony technicznej
3. Battlefield: Bad Company 2
Tak, wiem, nie jest to gra mmo, ale ma bardzo dobry tryb sieciowy. W produkcji EA podoba mi się, zasady jakie panują na polu walki, czyli przeważnie aby wygrać drużyny muszą ze sobą współpracować i wzajemnie sobie pomagać (czy to poprzez leczenie, czy też naprawianie pojazdów). Lubię też rozwój postaci, odblokowywanie nowych broni itd. Grafika i mechanika rozgrywki również stoją na przyzwoitym poziomie, fajne jest np. wykorzystanie pojazdów w grze.
Wadami według mnie jest raczej nie wielka ilość map i trybów gry (chociaż bardzo mi to nie przeszkadza) oraz dość powolny rozwój postaci (ale to może dla tego, że jestem lamerem )
Ocena: 8+
Plusy:
- mechanika rozgrywki i społeczność
- rozwój postaci
Minusy:
- stosunkowo mało trybów i map
- powolny rozwój postaci
4. Ragnarok Online
Na mojej liście musiała znaleźć się klasyczna gra mmo, jaką jest koreańska produkcja. W grze podobał mi się przede wszystkim rozwój postaci, czyli rozdzielanie punktów statystyk, a także klasy zaawansowane, czyli np. rycerz po osiągnięciu odpowiednie poziomu mógł się zmienić np. w paladyna (kurczę strasznie mi się podoba coś takiego w grach mmo). Plusem również była duża dostępność prywatnych serwerów, a także co może wydawać się dziwne, ale grafika, może nie powalająca shaderami, bloomami i innymi takimi, ale ładna i estetyczna. Wadami dzieła gravity jest to, że gra już mocno się zestarzała zarówno pod względem grafiki, jak i mechanizmów rozgrywki - jest to tzw. "grindownik", czyli przeważnie tłuczemy potworki, żeby wejść na wyższy poziom.
Ocena: 7
Plusy:
- rozwój postaci
- estetyczna grafika
Minusy:
- gra się mocno już zestarzała
5. Haxball
Ostatnie miejsce na mojej liście zajmuję bardzo nie typowa gra jaką jest Haxball. Może to wydawać się dziwne, ze znalazła się na mojej liście ale na krótkie posiedzenia, gra jest naprawdę przyjemna. Podoba mi się mechanika gry, czyli gramy pionkami na boisku i musimy współpracować, aby strzelić bramkę, a potem wygrać mecz. Produkcja jest całkowicie darmowa i wymaga jedynie przeglądarki internetowej, co jest dodatkowym atutem. Minusy to na pewno, nie każdemu spodoba się grafika i możliwe, ze sama rozgrywka, brak jakichkolwiek statystyk, a także sporadyczne lagi.
Ocena: 6+
Plusy:
- wciągająca rozgrywka
- w pełni darmowa gra
Minusy:
- grafika
- brak statystyk, nie wiele trybów gry
- czasami lagi
Na koniec chcę, że są to moje mocno subiektywne oceny i rozumiem, że możecie się nie zgadzać co do oceny poszczególnych gier