Torchlight 2

Cześć wszystkim!

Ostatnio szukam jakiegoś fajnego H&S, grałem w poe, w Diblo3 i przypomniałem sobie o Torchlight 2 (zastanawiam się nad zakupem).

Nie chcę wywalić kasy w błoto, więc stwierdziłem, ze zapytam was o kilka rzeczy.

Jak tam jest z multiplayerem?

Czy grają tam ludzie?

Co myślicie o tej grze w ogóle?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na konstruktywne odpowiedzi :)

Tdd

Gram obecnie na Multy gra ludzi trochę jakieś +/-50 różnie bywa. Gra nie ma tak dużo systemów jak d3 rodzajów itemów w sensie ich rodzajów masz zwykłe/wzmocnione/magiczne/unikalne + możesz zbierać sety co dają dodatkowe bonusy. Jak masz profil prywatny na steam to nie zagrasz na Multy jakiś error jest. Fabuła prosta grafika bajkowa ciągła anichilacja mobów gre polecam kupić na jakiejś promocji by potem nie żałować.

Dużo osób gra na SynergiesMOD, więc na ich forum proponuję szukać ludzi do gry - http://forums.synergiesmod.com/index.php

Generalnie wszyscy na nim grają więc i tak będziesz go raczej potrzebował na multi bo dodaje nowy end-game i masę innego contentu. Instalujesz go przez Warsztat Steam.

Jak dla mnie gra bardzo fajna i lepiej się przy niej bawiłam niż przy Diablo 3 - aczkolwiek ma swoje wkurzające etapy jak np. chodzenie po krasnoludzkiej kopalni co ma bodajże 5 pieter, a musisz ją przebiec od góry do dołu dwa razy... (no chyba, ze użyjesz portalu miejskiego, ale te w porównaniu do D3 nie są darmowe).

Jest to taki bardziej fantasy h'n's, spotkasz tu smoki, trolle, bazyliszki... klimat zupełnie inny niż jest w Diablo czy PoE. Fabuła jakaś powalająca nie jest, ale daje radę.

Dużym plusem jest właśnie warsztat steam i masa modów do niej, w tym dodające nowe klasy więc możesz grę przechodzić na mnóstwo sposobów. Ja sama gram Druidem ;) (nie zmienia się w zwierzęta ale je przywołuje)

Dzięki, chętnie bym spróbował, zastanawiam się tylko, czy poczekać na jakąś promocję, czy możne znacie jakieś godne zaufanie miejsce, gdzie można go kupić trochę taniej?

Na steamie kosztuje jakieś 19Euro.

Tu coś znalazłem, ale nie wiem czy ta stronka jest ok

https://www.g2a.com/torchlight-ii-steam-cd-key-global1.html?___store=polish&adid=Poland_DSA&id=65&gclid=CjwKEAjw2qzHBRChloWxgoXDpyASJAB01Io0KcvUVY8IgKHzDSbyfDn_iSS5wqXlUjKR_59OQDuvhRoCc3_w_wcB

@Edit

jak jest z tym warsztatem steam? on jest darmowy i jak się go używa?

Raczej klucze na tej stronce są ok (chociaż różne dramy bywają z g2a), akurat T2 nie ma blokady regionalnej, więc ruską wersje też aktywujesz i to bez VPN (ja takową mam, a kupowałam na allegro). Na allegro masz T2 za 26 zł z tego co widzę.

Co do Warsztatu Steam to jest zupełnie darmowy, masz go tutaj http://steamcommunity.com/app/200710/workshop/

Wybierasz mody, które cię interesują, klikasz "zasubskrybuj" i gotowe. Jeszcze przed odpaleniem gry możesz modami zarządzać w budowanym managerze.

A mając mody mogę grać z innymi w multi?

I jak wygląda endgame? W Diablo mamy szczeliny, farmę sprzętu i paragony a w T2?

Możesz, jeśli mają te same mody co ty. Jest też mod (i to oficjalny), który rozszerza multi do 8 osób.

W normalny T2 end-game to Kreator Map - kupujesz sobie mapy u gostka i po prostu je przebiegasz, mordując co popadnie i zbierając loot.

SynergiesMod dodaje raidy czyli walki z super silnymi bossami i Realm of Discord, które jest odpowiednikiem szczelin z Diablo, tyle, że są nieskończone i tym dalej przechodzisz tym jest trudniej. Dodaje też dwa nowe miasta w których bierzesz powtarzalne questy, coś jak zlecenia z Diablo, głównie trzeba w nich wymordować x potworów danego typu. Tu masz opis contentu Synergies - http://forums.synergiesmod.com/index.php?topic=3340.0

Dzięki wielkie :)

Jakiego modu używasz, jeśli chodzi o dodatkowe klasy?

Sam Synergies mod dodaje 3 nowe klasy - Paladyna, Necromancera i Warlocka. Na warsztacie steam jest sporo paczek, które dodają kilka klas na raz, chociaż ja preferuje je raczej wgrywać osobno. Tu jest taka jedna duża: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=900049612&searchtext= zawiera też moją klasę jaką teraz gram (ten ala Druid) - Wildling. Proponuje jednak wygrywać je osobno bo jak któryś autor zaktualizuje swoją klasę to w tym zbiorowym modzie aktualizacja może wejść z dużym opóźnieniem, albo wcale.

Jak wgrywasz klasy osobno? Są mody, które dodają jedną, określoną klase?

No tak, ten zbiorowy mod to po prostu połączenie wszystkich modów autorów, każdy z nich osobno znajdziesz na warsztacie (są nawet odnośniki). Tyle, że o ile dobrze pamiętam Torchlight ma limit iluśtam modów odpalonych jednocześnie, dlatego ludzie robią paczki by limit omijać. Niemniej nie widzę sensu instalowania sobie 20 klas, skoro wybierzesz spośród nich tylko jedną i nią będziesz grać :P

Pewnie, ogarnąłem sobie tego o którym Ty mówiłeś, ze grasz, nie to, zebym zgapiał, ale spodobał mi się :P

Jakie mody jeszcze polecasz, jakbyś mógł to podaj konkretnie nazwy?

Nie mam jakoś dużo modów bo synergies dostatecznie dużo zmienia;

W ogóle mam jakieś dziwne wrażenie, że kilka modów mi poznikało... Pamiętam, że miałam jakiś na poprawę tekstur do jakości HD, ale chyba znikł ;o (możliwe, że autor go usunął z warsztatu)

O, a czy uzywanie tych modów jakoś utrudnia rozgrywkę z innymi przez internet?

No generalnie tym więcej modów tym mogą wyniknąć większe problemy, ale widziałam, że ludzie bez problemu grają na Synergies z dodatkowymi klasami. Tylko pamiętaj, że druga osoba tez musi mieć takie same mody - również na klasę którą ty grasz. Mody zmieniające grafikę (w moim przypadku mod na większą ilość krwi) chyba nie są wymagane aby gry były kompatybilne.

Jak coś będzie niekompatybilnego to nie będziecie mogli się znaleźć w wyszukiwarce gier publicznych.

Ja ze znajomym grałam tylko na Synergies + mój Wildling i było ok.

A powiedz mi ejszcze rposze, czy da sie zresetowac jakoś drzewko skilli i te punkty atybutów ewentualnie?

I Jak możesz to powiedz mi coś więcej o tym Wildingu, bo nie ogarniam jeszcze o co chodzi z tymi drzewkami skilli, w co dawać itd.

Synergiesmod dodał NPC, który może ci zresetować wszystkie punkty, znajduje się on chyba w każdym mieście... W każdym razie w tym pierwszym na pewno jest bo go tam pamiętam :P Trzeba kupić jakiś taki potion, który to resetuje, NPC wygląda bodajże jak taki robot.

Co do Wildlinga to zależy jak chcesz go budować ja generalnie opieram się na tych skillach;

Przekreśliłam te, w które dałam punkty tylko dla testu a potem ich nie używałam.

Guardian - dodatkowy pet na stałe, więc maksowany.

Thrill of the hunt - to buff, więc sobie go włączasz przed walką. Raczej nie jest priorytetem dawać w niego punkty.

Beast - przywołuje mantikore, ale twoja postać jest wtedy unieruchomiona. Ja jej raczej nie używam bo łatwo przez to paść, ale sam skill jest w sumie całkiem dobry na np. bossa, którego aggro zbierają twoje pety.

Natural Selection i Hearth of the Pack to są pasywne buffy do postaci i petów.

Howling Wind to jedno z głównych aoe, które się używa, zaraz po Surge. Oba tymi skillami spami się najwięcej.

Burza Piorunów - dobra na chmary słabych przeciwników bo przeskakuje między nimi.

Dauthers of the Grove - to summon dwóch typów, którzy walczą lancą w miejscu - potrafią także strzelać na odległość pociskami.

Pixie - ja jej nie używam, ale też jest dobra. Uwaga, dzieli summon z powyższymi typami, więc nie można używać obu tych petów jednocześnie.

Gaea's Favor to pasywny buff do wszystkich twoich przywołańców.

Jeszcze podział atrybutów ze względu na ważność;

Siła > Zręczność > Żywotność > Moc

I on jest jako caster, czy walka wręcz?

Może polecisz jakieś ciekawe postacie?

I jak jest z broniami? zakładać to co ma największy dmg?

On walczy wręcz, ale przez pety może trzymać przeciwników na dystans, raniąc ich skillami.

Co do ciekawych klas to była jeszcze taka związana ze smoczymi mocami, to chyba ta - http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=166134834

Generalnie ja jakoś bardzo tych klas nie przeglądałam bo od razu założyłam sobie, że chce coś ala Druid, więc znalazłam tego Wildlinga i dalej już nie szukałam :P Tym Dragoonem to tylko chwile grałam.

Co do broni to tak, tez miewają różne ciekawe aktywy ala te z Diablo 3, ale raczej nie są tak uber hiper ważne żeby przekładać je nad zadawane przez nie obrażenia. Zresztą można je zaczarować + włożyć gemy, które dają te dodatkowe efekty.

Szukam jakiejś fajnej mele klasy z fajnymi aoe i dość mocnej, coś ala paladyn, czy Wildingu się nada? :)