Totalny newbie zaczyna grę Witch

Witam. Grałem w POE może kilka razy ale nie zrobiłem żadnej postacią więcej niż 20 poziom i nawet to osiągnięcie było dobre parę miesięcy temu. Dlatego nazywam siebie totalnym newbie w POE. Chciałbym zacząć grę klasą Witch i dlatego piszę do was drodzy gracze. Wiem, że jest dużo buildów w internecie, ale niestety dla mnie są one zbyt hmm nieprzejrzyste. Nie jestem w stanie wyciągnąć informacji jak się składać na początku swojej przygody i jaki rodzaj armora zakładać oraz inne temu podobne. Moglibyście mi doradzić może jakiś dobry poradnik do gry Witch, lub sami napisać coś od siebie?

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)

Witam. Grałem w POE może kilka razy ale nie zrobiłem żadnej postacią więcej niż 20 poziom i nawet to osiągnięcie było dobre parę miesięcy temu. Dlatego nazywam siebie totalnym newbie w POE. Chciałbym zacząć grę klasą Witch i dlatego piszę do was drodzy gracze. Wiem, że jest dużo buildów w internecie, ale niestety dla mnie są one zbyt hmm nieprzejrzyste. Nie jestem w stanie wyciągnąć informacji jak się składać na początku swojej przygody i jaki rodzaj armora zakładać oraz inne temu podobne. Moglibyście mi doradzić może jakiś dobry poradnik do gry Witch, lub sami napisać coś od siebie? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Zacznij od przeczytania tego tematu: https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/549432 i/lub obejrzenia filmów gracza ZiggyD: https://www.youtube.com/watch?v=_by-r2rX5WY

Postać witcha można robić na ogrom sposobów, na głównym forum jest ponad 90 aktualnych buildów dla tego archetypu. Napisz jakim chciałbyś grać skillem, czy ma to być melee/ranged/spell/totem/summoner, jaki rodzaj obrażeń: fire/cold/lightning/poison/chaos/physical. Ogólnie musisz się jakoś określić :D

https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/549763

Tutaj masz buildy z głównego forum. Najlepiej szukać coś z dopiskiem "beginner", "cheap", "newbie" etc. Jeśli wybrałeś jakiś i nie wiesz/nie rozumiesz czegoś to pisz.

Zacznij od przeczytania tego tematu: https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/549432 i/lub obejrzenia filmów gracza ZiggyD: https://www.youtube.com/watch?v=_by-r2rX5WYPostać witcha można robić na ogrom sposobów, na głównym forum jest ponad 90 aktualnych buildów dla tego archetypu. Napisz jakim chciałbyś grać skillem, czy ma to być melee/ranged/spell/totem/summoner, jaki rodzaj obrażeń: fire/cold/lightning/poison/chaos/physical. Ogólnie musisz się jakoś określić https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/549763Tutaj masz buildy z głównego forum. Najlepiej szukać coś z dopiskiem "beginner", "cheap", "newbie" etc. Jeśli wybrałeś jakiś i nie wiesz/nie rozumiesz czegoś to pisz.

Myślę, że chętnie bym zagrał jako Ranged Fire/Chaos. Jednak jakimi efektami dysponuje chaos (jakieś CC czy może obrażenia DoT? ? Jakieś specjalne ma efekty?

Fire troche grałem to pamiętam jakie były efekty, ale chaosem jeszcze nigdy.

Z tych chaosem się trochę zapędziłem :D jest to dosyć drogie jak na początek.

Co do np. samego fire to polecam skill incinerate (sam nim gram na głównej postaci w obecnych ligach). Osobiście zrobiłem postać pod drogą wersję natomiast tobie polecam pójść za tym poradnikiem https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1024272

Nie mam dzisiaj już czasu na dokładne przejrzenie co tam jest, ale powinien być ok. Ewentualnie później lub jutro coś jeszcze znajdę.

Ewentualnie Dual Flame Totem: https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/1050038

Stawiasz totemy i one atakują :)

W PoE klasa ma małe znaczenie, bo można grać Witch niekoniecznie pod czary.

Skille pod Chaos są trzy:

-Desecrate(tworzysz AoE DoT na ziemii)

-Poison Arrow(chmurka AoE DoT na łuk)

-Viper Strike single target melee(claw, dagger, sword) nakłada DoT na enemy

Desecrate jak i Poison Arrow najlepiej używać jako Trapy, bo dmg bardzo się zwiększa, a Desecrate z tego co pamiętam ma ograniczone użycia(dlatego dobrze działa z trapami). Viper Strike jest dość słabe.

Dodatkowo są itemy które zamieniają część dmg na chaos, np. Infernal Mantle(unikalny item) zamienia 25% zadanego fire dmg na chaos, są itemy które dodają chaos dmg, np. wand Apep's Rage dodaje trochę chaos dmg do każdego spella, jest też gem Added Chaos Damage, który dodaje chaos dmg do spella dołączonego. Jest więcej przykładów oczywiście. Chaos dmg jest jest najrzadszym typem obrażeń.

Jeśli chodzi o CC to w grze jest Chilled i Frozen - dzięki Cold Damage. Można też stunować enemy(trzeba zainwestować bardzo dużo w itemy, pasywy i gemy żeby permastunnować) i knockbackować(np. Shockwave Totem albo Shield Charge).

Wybierz skill/spell którym będzie się Tobie najlepiej grać i się pod to zbuduj. Najpiew zdecyduj czy chcesz grać melee/bow/spell a potem można decydować dalej.

Chciałbym się budować pod jakiś Spell. Skoro chaos jest dość drogi to raczej odapada jak na pierwszą postać.To jestem zdecydowany na fire build :).
W poradnikach widzę, że jako broni używają np 1h mace, a nie wand, troche mnie to zastanawia :P

Jeśli w buildach jest Doryani's Catalyst to dlatego mace, to jeden z lepszych unikalnych itemów. Broń ma tu mało znaczenia u maga, bo w drzewku nie masz niczego w stylu "Increased Spell dmg with Wands", a po prostu Spell Dmg. Wandem można grać także pod ranged, coś jak Bow... ciężko wytłumaczyć. Wand ma swój bazowy atak z daleka i można go używać, lub są specjalne skille pod wanda(nie spelle).

Nie zacząłeś gry a piszesz "w poradnikach używają 1h mace" "nie chcę używać poradników bo się gubię", to zastanów się co piszesz.

Można grać pod czary nawet daggerem jeśli grasz pod kryty. Staffem 2h jeśli chcesz wzmocnić gemy. Zadowolony?

Jeśli w buildach jest Doryani's Catalyst to dlatego mace, to jeden z lepszych unikalnych itemów. Broń ma tu mało znaczenia u maga, bo w drzewku nie masz niczego w stylu "Increased Spell dmg with Wands", a po prostu Spell Dmg. Wandem można grać także pod ranged, coś jak Bow... ciężko wytłumaczyć. Wand ma swój bazowy atak z daleka i można go używać, lub są specjalne skille pod wanda(nie spelle).Nie zacząłeś gry a piszesz "w poradnikach używają 1h mace" "nie chcę używać poradników bo się gubię", to zastanów się co piszesz.Można grać pod czary nawet daggerem jeśli grasz pod kryty. Staffem 2h jeśli chcesz wzmocnić gemy. Zadowolony?

Przejrzałem po prostu kilka buildów, które przesłał Goryvlad, dlatego wiedziałem czego używają w poradnikach.

Zadowolony. Dziekuję za Twoją odpowiedź, ale jeśli mają być złośliwe to chyba wolę abyś jednak mi nie odpisywał bo niepotrzebnie się denerwujesz i marnujesz czas na czytanie tematu założonego przeze mnie.

Też bym chciał zagrać witchem pod totem/summon. Posion albo ice. Można tak? Prosiłbym o build i wskazówki

Jeśli pod Summonera to wbijasz lvl jakimś czarem(chyba najlepiej Arc), do tego można używać Flame Totem no i summony.

W ogóle nowym graczom jeśli pod maga chcą sobie zagrać to polecam Arc, mi sie zawsze przyjemnie grało. Nabiera mocy kiedy Arc chainuje 3 razy(trzeba wylevelować gem troszke). Pod Flame Totem jest bardzo łatwo, ale bardzo nudno też.

A nie lepiej po prostu chwilę się zastanowić i rozdawać punkty wg. własnego uznania ?

I robić postać od nowa bo sie jednak na endgame nie sprawdzi. Nie każdy czerpie jakąś nieograniczoną satysfakcje z tego, że rozdał sobie po swojemu, a dla innych to niemal cel gry. Skoro pyta to raczej podchodzi pod tych pierwszych.

Polecam obadać buildy innych połączyć z własnym pomysłem, tworzyć samemu nie ma co jeśli nie chce się powtarzać. Na początku gry po prostu nie wiemy co możemy dropnąć i jak utrzymać balans hp/dmg.

Dla nowego gracza najlepiej zacząć grać czymś prostym a mechanikę gry poznać potem, bo jak się tutaj rozpisujecie to może być ciężko się połapać. Od siebie polecę ball lightning albo incinerate. Odradzam kombinowania chaos+fire na początku bo itemki są drogie, ale chaos ma duży plus że nie można go reflectować.

Polecam Groundslammer'a, najlatwiej na poczatku i prosty w "obsludze"

Polecam witch robioną pod firestorm aoe dmg + burning dmg. Sam zaczynałem od takiej właśnie postaci.

witch dual flame totem.

Witam. Grałem w POE może kilka razy ale nie zrobiłem żadnej postacią więcej niż 20 poziom i nawet to osiągnięcie było dobre parę miesięcy temu. Dlatego nazywam siebie totalnym newbie w POE. Chciałbym zacząć grę klasą Witch i dlatego piszę do was drodzy gracze. Wiem, że jest dużo buildów w internecie, ale niestety dla mnie są one zbyt hmm nieprzejrzyste. Nie jestem w stanie wyciągnąć informacji jak się składać na początku swojej przygody i jaki rodzaj armora zakładać oraz inne temu podobne. Moglibyście mi doradzić może jakiś dobry poradnik do gry Witch, lub sami napisać coś od siebie?

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)