Trojan-policja

Witam!

Przeglądając stronki obcojęzyczne ( szukałem anime ) w pewnym momencie wyskoczyło mi okienko...po chwili na cały pulpit ( nie widziałem nawet paska start) coś z policją ( było o0 tym głośno na necie ) tuż przed pojawieniem się tego avast powiedział, że znalazł wirusa czy jakoś tak ...przez chwilę byłem w szoku nie wiedziałem co zrobić tam mi jakiś zegar nabijał 40 godzin tu jakieś zdjęcia i teksty typu walka z cyberprzestępczością ...kliknąłem ctrl+alt+dlt i odziwo wyszło mi... i coś tak jakby się zresetowało bo nic na oupicie nie było i po chwili wszystko wróciło do normy ...czy to znaczy, że mój antywir to jakoś naprawił ,czy może jeszcze to mam ? Miał ktoś Z Was tak samo jak ja ?

Omg ludzie za takie coś już powinny polecieć ostrzeżenia, po ponownym uruchomieniu pc czasem pojawia mi się to okno nie wiem jak go usunać helpo !

Miałem go. Wystarczy tylko użyć ComboFIxa w trybie awaryjnym Windows z wierszem poleceń. I wszystko wraca do normy. Ogólnie dość ciekawy wirus. Dobrze zrobiony.

Też to miałem, zdziwiłem się bardzo, ale poszperałem i był to wirus. Ja uruchomiłem tryb awaryjny i zrobiłem przywracanie systemu. Też pomogło.

http://www.chip.pl/news/bezpieczenstwo/wirusy/2012/06/tu-policja-zaplac-400-zlotych-albo-twoj-komputer-zostanie-zablokowany

To jest tak zwany UKASH :P

Ale pomóżcie mi bo nie wiem co mam zrobić jeden mówi tak drugi tak jestem w .

Z pc mogę normalnie korzystać, czasem przy uruchamianiu się to włącza ale moge to jakoś obejść ...czy to normalne że jak klikam alt+ctrl+dlt to okno na chwilkę sie pokazuje po czym znika?

Spoko,ja to miałem,poważnie mówie.Pisało ,że policja mi zablokowała komputer ,były podane paragrafy które mogłem złamać ,międzyinnymi nielegalne oprogramowanie itp..Było też info ,że jak zapłace pay safe cardem 300pln to odblokują ;p.Nie mogłem sie tego ,pozbyć ,za każdym razem po odpaleniu kompa i uruchomieniu windy to się wpierd..lało i klops.Zrobiłem alt+ctrl+delete i wtedy opcja wyloguj lecz przerwałem to wylogowywanie i to cholerstwo znikneło dopiero.Potem przeskanowałem kompa programem Nod32 ,który zainstalowałem i spokój.

Znalazłem na googlach różne info na ten temat ale nie wiem od czego mam zacząć ;/ tam gdzieś piszę że coś trzeba przeskanować ludzie nie mam zielonego pojęcia o co z tym chodzi ;/

http://www.maxkomputery.pl/komputerowy-newsletter/blokada-komputera-przez-policj-trojan.html

Zastanawiam się czy coś tak prostego jak przywracanie systemu zda egzamin jak myślicie?

Pobierz program ComboFix. Potem zresetuj komputer. Włącz go w trybie awaryjnym z wierszem poleceń i wpisz miejsce gdzie znajduje się ten program np. C:Program Files ComboFix.exe

He,he..niezły wkręt.No tak,jak byś miał tą blokade i problem z nią,to byś nie pisał na forum w tym momencie :D

Up- Wcale , że nie. On czasem się ujawnia a czasem nie , ale dobrze się go pozbyć.

Zaraz ściągne tego combofixa... w wierzu poleceń mam wpisać tą ścieżkę gdzie mam zainstalowany combofix tak ? A co się stanie jak tak zrobię ?

Tego się nie instaluje. Tylko gdzie się znajduje. Uruchomi się ComboFix i trzeba poczekać z 5 minutek. Nic się i tak nie stanie z komputerem tylko to naprawisz.

Wirus, kumpel też tak ostatnio miał. Musiał walnąć formata. Lepiej tak zrobić :D

Wirus, kumpel też tak ostatnio miał. Musiał walnąć formata. Lepiej tak zrobić

Jaki odrazu format. Da się go wyłączyć w prostu sposób, ctrl alt del, wyloguj mi znikało okno wirusa, nastepnie pojawiło sie info żeby wymusic zamykanie apliakacji dajesz anuluj i okienko z dyni.

Zostaje tylko przeskanować antywirusem i usunąć delikwenta.

BTW: Wirus chyba nie działa w trybie awaryjnym.

Wejdź tutaj : http://forum.dobreprogramy.pl/bezpieczenstwo-f16.html

Zrób temat zgodnie z tym tematem : http://forum.dobreprogramy.pl/obowiazkowe-logi-t253052.html

Napisac dodatkowo to samo co nam napisałes.

Poczekac godzinke i jakiś profesjonalista Ci pomoże.

Dziękuje, dobranoc. Żadnych formatów nie trzeba robić ...

Jaki odrazu format. Da się go wyłączyć w prostu sposób, ctrl alt del, wyloguj mi znikało okno wirusa, nastepnie pojawiło sie info żeby wymusic zamykanie apliakacji dajesz anuluj i okienko z dyni.Zostaje tylko przeskanować antywirusem i usunąć delikwenta.BTW: Wirus chyba nie działa w trybie awaryjnym.

Nie wiem, nie miałem styczności z tym wirusem, ale ważna informacja dla autora tematu ;)

użyłem combofixa pokaże logi które zostały usunięte... czy jest pewność że to już nie wróci ?

((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Usunięto )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

.

c:programdataDownload and Sa

c:programdataDownload and Sa50c0d0cd05207.ocx

c:programdataDownload and Sa50c0d0cd05240.html

c:programdataDownload and Sa50c0d0cd05279.js

c:programdataDownload and Safmlmacnhohofofiegajonbfploiljfhh.crx

c:programdataDownload and Sasettings.ini

c:programdataDownload and Sauninstall.exe

c:programdatadsgsdgdsgdsgw.pad

c:programdataDynuEncrypt.dll

c:programdataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsDownload and Sa

c:programdataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsDownload and SaDownload and Sa.lnk

c:programdataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsDownload and SaUninstall.lnk

c:usersBaroszAppDataRoamingMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartuprunctf.lnk

c:usersBaroszwgsdgsdgdsgsd.dll

c:windowsIsUn0415.exe

c:windowsSysWow64tmp8E79.tmp

c:windowsSysWow64tmp8E89.tmp

c:windowswininit.ini

Raczej tak, ale skąd kur** za przeproszeniem mamy wiedzieć, to twój komp, trudno ocenić to nam przez internet...

warn_ico.png
Warn za wulgaryzmy