Witajcie, jestem zafascynowany książką Tunele, a ściślej rzecz ujmując korytarzami oraz pomieszczeniami pod domem Willa Burrowsa. Ktoś może ma jakieś pojęcie na jaką głębokość w dół można kopać oraz czy zgodne z prawem jest tworzenie tuneli pod ziemią.... Może ktoś się już spotkał z wyczynami ludzi-mrówek co tworzą korytarze podziemne ? Temat bardzo dziwny, pomysł także lecz od pewnego czasu jestem zainteresowany stworzeniem własnych tuneli bądź pomieszczeń pod ziemią ( może znalazłbym jakąś tajemną kryptę bądź podziemne miasto
)
Tunele pod działką
Wątpię żeby można było kopać tunele pod domami mieszkalnymi . Może to naruszyć i osłabić fundamenty a co może doprowadzić do uszkodzenia domu ale nie jestem na 100 % pewien.
Tunele jeśli bym się na to zdecydował kopałbym z pewnością nie pod budynkiem lecz na działce, gdzie nie ma żadnych fundamentów i ciężkim itemów.
jak chcesz podejść do tego na poważnie skonsultuj się najlepiej ze specjalistą
Nie chcę wprowadzić w błąd, ale działka należy do ciebie tylko do 4m pod ziemie. Jakoś tak. Niżej należy już do państwa. Dzięki temu państwo może zagarnąć wszystko co tam znajdziesz np. rope, złoto itp.
jak chcesz podejść do tego na poważnie skonsultuj się najlepiej ze specjalistą
Z lekarzem bądź farmaceutą
Musiałbyś nieźle zainwestować w sprzęt by się za to zabrać... jednak myślę że znudziłoby ci się to - a jak nie, to zawsze znajdziesz pracę w kopalni!
Podpory to podstawa, zwiedzałeś może jakieś ekm. schrony w swoim mieście? Bardzo ciekawe miejsca... i lekko straszne - polecam.
@kurio. Jednak póki nikt nie zauważy, to raczej problemów z tego nie będzie. No ale naprawdę smutno by było jakby taką ropę nagle znaleźć...
Wojciech Cejrowski odpowiada krótko i wyczerpująco na ten temat
https://www.youtube.com/watch?v=70Gsu5TH6xg
W Polsce jest chyba tak, ze wszystko co jest pod ziemia nalezy do panstwa, a znajac prawo to ziemia pewnie tez hehe
z drugiej strony fajny pomysl, zrobic sobie tajny schron 20m pod ziemia, wszystko ladnie zbudowac jak umbrella corporation. Kabel do internetu 20m heheh
Żeby wykopać sobie staw albo oczko wodne powyżej 30 m² - potrzeba zezwolenia.
Budowa studni głębinowej poniżej 30 m² (albo 25) nie wymaga zezwolenia, ale jej obudowa już tak.
Pomyślmy teraz o tunelach:P
Nie ma czegoś takiego, że wszystko co jest pod ziemią, to należy do państwa. Jeśli masz pod ziemią garaże czy piwnice twojego domu, to jest to twoja własność. Tyczy się to tylko zabudowy, którą postawiłeś. Tak więc jak ktoś znajdzie miecz czy monety, to nie, to nie jest twoja własność. Nawiasem mówiąc, jeśli państwo potrzebuje twojej ziemi np. pod budowę autostrady, to ją sobie weźmie i ty masz akurat najmniej do powiedzenia.
Nie wiem, czy na tunele potrzeba jakiś specjalnych zezwoleń, ale na pewno potrzeba zwykłe zezwolenie na budowę. No i pod ziemią są też rury i inne instalacje, które nie zawsze muszą być naniesione w dokumentacji.
W grę wchodzi też jakość gruntu.
Duuużo zachodu z tym xD
Witajcie, jestem zafascynowany książką Tunele, a ściślej rzecz ujmując korytarzami oraz pomieszczeniami pod domem Willa Burrowsa. Ktoś może ma jakieś pojęcie na jaką głębokość w dół można kopać oraz czy zgodne z prawem jest tworzenie tuneli pod ziemią.... Może ktoś się już spotkał z wyczynami ludzi-mrówek co tworzą korytarze podziemne ? Temat bardzo dziwny, pomysł także lecz od pewnego czasu jestem zainteresowany stworzeniem własnych tuneli bądź pomieszczeń pod ziemią ( może znalazłbym jakąś tajemną kryptę bądź podziemne miasto
)