Tworzenie gier i inne takie tam

Witam.

Od jakiegoś czasu tworzę coś w rodzaju gry ;) Jest to mniej więcej RPG, na razie bez MMO, z własną autorską mechaniką itd...
Prawdopodobnie jeśli nie wpadnę pod tramwaj lub nie zakocham się, być może uda mi się ów projekt dokończyć.

A teraz wyjaśnienie dlaczego założyłem ten wątek.
Szukam ludzi którzy w taki lub inny sposób mają do czynienia z tworzeniem gier komputerowych i chcą podzielić się wiedzą, lub sami ją uzyskać. Zaznaczam że raczej nie szukam współpracowników czy kogoś do pomocy przy tworzeniu gry. :)
Ponieważ nawet w teorii, trudno mi wyobrazić sobie że ktoś zgodziłby się współtworzyć ze mną grę na moich warunkach - a na zmianę koncepcji gry i kompromisy to ja z kolei się nie zgodzę, więc koło się zamyka. :)
Jednak chętnie porozmawiałbym z kimś na temat animacji, programowaniu AI czy innych takich tematach, dowiedział się czegoś, lub sam komuś pomógł.
Osobiście, najbardziej interesuje mnie to czego nie potrafię i co będę musiał "DOKUPIĆ" do swojej gry - a tą rzeczą są animacje.
Tworzę całą mechanikę gry i wdrażam to i inne rzeczy programując. Ale zdaję sobie sprawę że wcześniej czy później będę musiał zdobyć w taki lub inny sposób animacje do mojej gry, a samo zakupienie assetów nie rozwiązuje problemu.

Ewentualna praktyczna informacja:

- Przez jakiś czas pracowałem używając silnika Unreal Engine 4 - ale ze względu na to że kompilacja shaderów trwała tak długo że w między czasie mogłem ugotować obiad i mieć jeszcze czas na pozmywanie po obiedzie, a mały landscape ze średnią ilością drzew i trawy powodował że miałem pokaz slajdów, to...
przesiadłem się do Unity.
Generalnie jestem zadowolony z tej przesiadki i chętnie bym porozmawiał z kimś o tych tematach po polsku. :)

Pozdrawiam.

Edit:
Parę słów ewentualnych wyjaśnień :)

Rozmawiałem ostatnio ze znajomą, kobietą w średnim wieku, która oprócz przypadkowych przygód z tetrisem, angry birds czy diamentami, raczej nie interesuje się grami, a mimo to, dzięki tej rozmowie, wpadłem na nowy pomysł odnośnie zadań w mojej grze, osoba która ze mną rozmawiała, też stwierdziła że ta rozmowa była dla Niej ciekawa i pouczająca, ale pewnie kłamała z uprzejmości ;)
W każdym razie, ja zyskałem :) i to przypomniało mi że bardzo ważna jest aktywność dookoła naszych pasji, tego co nas interesuje i umiejętność odnajdywania w tej aktywności przydatnych rzeczy pomocnych w naszych pasjach. To oczywiście banał, ale prawdziwy.

Wracając do tematu głównego, jak napisałem wcześniej, tworzę grę, postępy są powolne, ale jak to mawiał pewien słynny piłkarz: "Cały czas do przodu" ;) W tej chwili po "wstępnym" zakończeniu prac nad systemem inventory, skupiłem się na mechanice, statystykach, które mam na papierze, ale teraz wdrażam ją w skrypty :) Jak wspomniałem, mechanika jest autorska i delikatnie mówiąc - dość oryginalna
Wydałem na to na razie około 2 tysięcy złotych - (głównie assety z grafiką)
Mam za sobą również sporo prób stworzenia świata gry (pełne 3D) i na bazie tego doświadczenia, zamierzam niedługo tworzyć również sam świat gry ----- gdy pojawi się, zapowiedziane na okolice 10 czerwca narzędzie ----->

Całość sprawia mi wiele frajdy i co tu dużo pisać - po prostu to moja pasja.
Jest jednak coś w czym czuje się słabo - to animacje postaci, zakupienie gotowych i w dodatku pasujących do koncepcji gry - to bardzo duży koszt.
W związku z tym, wcześniej czy później będę musiał, w jakiś sposób zmierzyć się z tym Demonem :)
Być może zagląda tutaj grafik-animator-pasjonat, którego zainteresuje jakaś forma współpracy ze mną. A może znów ktoś, jak kiedyś, podeśle mi ciekawy link na PW.
Cokolwiek się stanie, warto próbować, w związku z tym że nie znalazłem jeszcze czasu na stworzenie strony o moim projekcie, to na razie zaśmiecam różne fora takimi postami. :)

Pozdrawiam wszystkie osoby "umęczone" własnymi pasjami :)

Witam.

Od jakiegoś czasu tworzę coś w rodzaju gry ;) Jest to mniej więcej RPG, na razie bez MMO, z własną autorską mechaniką itd...
Prawdopodobnie jeśli nie wpadnę pod tramwaj lub nie zakocham się, być może uda mi się ów projekt dokończyć.

A teraz wyjaśnienie dlaczego założyłem ten wątek.
Szukam ludzi którzy w taki lub inny sposób mają do czynienia z tworzeniem gier komputerowych i chcą podzielić się wiedzą, lub sami ją uzyskać. Zaznaczam że raczej nie szukam współpracowników czy kogoś do pomocy przy tworzeniu gry. :)
Ponieważ nawet w teorii, trudno mi wyobrazić sobie że ktoś zgodziłby się współtworzyć ze mną grę na moich warunkach - a na zmianę koncepcji gry i kompromisy to ja z kolei się nie zgodzę, więc koło się zamyka. :)
Jednak chętnie porozmawiałbym z kimś na temat animacji, programowaniu AI czy innych takich tematach, dowiedział się czegoś, lub sam komuś pomógł.
Osobiście, najbardziej interesuje mnie to czego nie potrafię i co będę musiał "DOKUPIĆ" do swojej gry - a tą rzeczą są animacje.
Tworzę całą mechanikę gry i wdrażam to i inne rzeczy programując. Ale zdaję sobie sprawę że wcześniej czy później będę musiał zdobyć w taki lub inny sposób animacje do mojej gry, a samo zakupienie assetów nie rozwiązuje problemu.

Ewentualna praktyczna informacja:

- Przez jakiś czas pracowałem używając silnika Unreal Engine 4 - ale ze względu na to że kompilacja shaderów trwała tak długo że w między czasie mogłem ugotować obiad i mieć jeszcze czas na pozmywanie po obiedzie, a mały landscape ze średnią ilością drzew i trawy powodował że miałem pokaz slajdów, to...
przesiadłem się do Unity.
Generalnie jestem zadowolony z tej przesiadki i chętnie bym porozmawiał z kimś o tych tematach po polsku. :)

Pozdrawiam.