Jeśli ma ktoś tego addona to prosze o pomoc , żeby wytłumaczył o co chodzi w tym addonie , ponieważ słyszałem że zarąbiście na nim się trzepie golda.
Tycoon gold addon
Tycoon to po prostu zwykły kalkulator aukcji, który zbiera dane z każdego skanu, oblicza trendy (czyli co po ile się zazwyczaj sprzedaje) i pokazuje Ci to, co można kupić taniej i sprzedać za drożej. W Tycoonie raczej imho nie ma niczego specjalnego.
Jeszcze z tego co pamiętam są w nim jakieś moduły do farmienia materiałów (tj. sprawdza ich cene i podaje Ci najlepsze miejsce do farmienia najlepiej sprzedających się) ale to już kwestia gustu.
I co najważniejsze, jak każdy kalkulator aukcji, można go oszukać - i na tym trzaska się najlepszy gold
czyli napiszesz mi mały poradnik ?
A co tu radzić, rozum masz, konto masz. Tworzysz X postaci, przez tydzień-dwa wirtualny trend robisz na dany item (nic nie warty), potem ściągasz go z rynku, wstawiasz ponownie i tycoonowcy widzą to jako złoty zysk
nie zbyt, rozumiem powiedz jak zarabiasz xd
To zależy, jeżeli po prostu chcesz mieć golda, to rób daily, pofarm trochę materiałów, sprzedaj na AH i gotowe, gratulacje, masz golda. Ew. ściągnij Auctionera, który napisze Ci co jest tanio w stosunku do dnia poprzedniego. Ty na tym zyskujesz, inni też na tym zyskują. Ale z żadnego addona z rękawu milionów nie wyciśniesz.
Jeśli jednak celujesz w duże sumy, 100k itp to czeka cię sporo liczenia, kalkulowania i pilnowania rynku.
Przykład strategii 3+3+ w/g której ja swoje pierwsze 100k zrobiłem.
Pierwsze trzy tygodnie to obserwacja kilku popularnych przedmiotów na AH - np. nieobrobione gemy, cloth, mid-tierowe materiały do enchantingu, zbieranie danych o ich cenach. Dwa skany AH dziennie (w środę i piątek po cztery skany, bo to dni wysokiej aktywności)
Dzień 1 - przedmiot X kosztuje 1.5G
Dzeiń 2 - przedmiot X kosztuje 1.7G
Dzień 7 - przedmiot X kosztuje 1.5G
Dzień 14 - przedmiot X kosztuje 1.6G
Dzień 21 - przedmiot X kosztuje 1.6G
Wiesz już ile średnio dany przedmiot kosztuje - na oko 1.6G za sztukę. Widzisz że czasami schodzi niżej, czasami schodzi wyżej, ale generalnie średnia jest na przyzwoitym poziomie. Zazwyczaj taki trend oznacza że sporo osób "obracających" przedmiotem X korzysta z addonów do aukcji (Tycoon, Auctionator itp) - i to jest bardzo dobry znak.
Kupujesz około 70% przedmiotu X z marketu, rozsyłasz na 5 różnych postaci. Wystawiasz kolejno co godzine z każdej innej postaci po cenie 250%. Robisz tak przez kilka dni (aukcje po 12 godzinach ściągasz). Cena realna przedmiotu dalej pozostaje na granicy 1.6G (bo nikt nie kupuje po tak zawyżonych cenach). W międzyczasie wszystko w zakresie 1.6-2.0G skupujesz na jeszcze innej postaci. I mimo że cena przedmiotu wcale się nie zmieniła, to wirtualnie, programy skanujące AH będą markowały cenę przedmiotu X jako 3G+. Wtedy dalej śrubujesz cenę, aż po kolejnych trzech tygodniach cena "wirtualna" utrzymuje trend 6G za przedmiot X. A wtedy z kolejnej postaci (to jest bardzo ważne, powtarzające się osoby na AH w danej kategorii od razu pokazują że mamy do czynienia "z graczem AH" a nie trendem rynkowym) wystawiamy to po 5G, co według addonów jest świetnym zyskiem i okazją, a i mocno już przez nas hypowany market utrzymuje ceny na podobnym poziomie.
I to jest taka chyba najbardziej prosta i prymitywna metoda na większą kasę na AH.
Jeśli ma ktoś tego addona to prosze o pomoc , żeby wytłumaczył o co chodzi w tym addonie , ponieważ słyszałem że zarąbiście na nim się trzepie golda.