Witam,nie znalazłem w tym dziale opisu bądź recenzji tej znakomitej natomiast bardzo starej juz gry,postaram się przybliżyć wam ją z mojego punktu widzenia przez kilka lat gry.
Ultima Online - gra typowo MMORPG, wydana 30 kwietnia 1997 roku przez firme Origin. Śmiało można ją nazwać jedną z pierwowzorów i "ojców" dzisiejszych MMORPGów. Gra na oficjalnym serverze Ultimy jest płatna wynosi 15 euro miesięcznie, lecz niech to nikogo nie zraża ponieważ istnieją prywatne servery zwane "Shardami",które nie są wcale gorsze od oryginału co więcej można powiedzieć ze pomysły realizowane przez twórców serverów prywatnych są wykorzystywane na globalnym serverze. Dzięki temu wydawca gry nigdy nie walczył zbytnio z pirackimi serverami licząc na bogatą inwencję twórczą fanów Ultimy. Chciałbym dodać że recenzja jest o Polskich Prywatnych Servarach na jakich miałem okazję grać.
Linki do polskich serverów ultimy :
Pierwsze wrażenie :
Gdy po raz pierwszy logujemy się do świata Ultimy pierwsze co rzuca nam się w oczy jest grafika 2d, jak na grafikę z 1997 roku prezentuje się bardzo ładnie, świat,przedmioty,postacie wygladają na dopracowane i nie rażą zaniedbaniem. Natomiast porównując ja z grafika z dzisiejszych czasów to... gracze dla których najważniejszym elementem gry jest grafika będą mocno zawiedzeni. Co do muzyki również pojawia się problem, jest przestażała,zaledwie kilka utworów i z czasem męczy ucho.
Klimat,fabuła,questy :
Czyli to co najważniejsze w tej grze. Może grafika nie zachwyca ale ta gra ma coś czego nie ma żadna inna gra mianowicie klimat! Ultima pozwala (przy odrobinie wyobraźni) przenieść nam się do średniowiecznego świata - dlaczego? Chociażby dlatego że język jakim posługujemy się w życiu na co dzień został całkowicie wyeliminowany z świata gry. Posługujemy się językiem średniowiecznym, mile widziana jest znajomość wielu słów. Przykładowo zamiast zwykłego cześć,elo,siema powinniśmy napisać Witaj wędrowcze. Osoba która styka się z tym pierwszy raz zazwyczaj ma duży problem z porozumiewaniem się,co bardzo często zniechęca do dalszej gry. Wytrwali gracze jednak powinni sobie poradzić gdyż jest to niezbędne, za używanie języka powszechnego stosowane są przez Gamemasterów - tam Bogów różnego rodzaju kary np. więzienie,wygnanie itp.
Co do questów i fabuły to nie zobaczymy w tej grze typowych questów czyli "idz i zabij 5 dzików" lub "idz i zbierz 5 przedmiotów wypadających z dzików". Brałeś kiedyś udział w eskorcie królowej przez niebezpieczną przełęcz? A może brałeś udział w ataku na miasto z udziałem kilkuset ludzi,oraz potworów?A może brałeś udział w odbudowie miasta po walce i razem z innymi ludźmi wybrałeś się do kamieniołomów po kamienie lub do lasu po drewno? To są nie liczne przykłady questów jakie występuja w Ultimie,wszystkie są z udziałem Bogów którzy przybierają różne postacie, często kierują oddziałami wroga, ale równie często występują w roli przewodnika,wojownika. Questy te opatrzone są w unikalna fabułę której prózno szukac w jakichkolwiek innych grach,są własciwie tworzone na zasadzie eventów ale są na tyle często że nie przeszkadza brak questów zlecanych przez NPC.
Postać,umiejętności :
W Ultimie na dobrą sprawę wyrózniamy tylko 2 profesje mianowicie : Wojownik i Mag, dużo lepiej jest z natomiast z rasami postaci których jest więcej przykładowo Człowiek,Elf,Nieumarły,Wampir,Wilkołak itp. Ale nie jest to nic innowacyjnego. Prawdziwą rewolucje stanowią zawody które możemy wykonywać (w zależności od servera liczba zawodów jest mniejsza bądz większa natomiast jest ich około 20) kucharz,rybak,górnik,kartograf,krawiec,grajek,stolarz to tylko niektóre z nich. Zawody jakie wykonujemy są nie odłącznym elementem rozwoju naszej postaci, poprzez wykonywanie jakiejkolwiek pracy otrzymujemy stosunkowo odpowiednie wartości Siły,Zręczności i Inteligencji - 3 elementów które musimy ciągle udoskonalać by nasza postać była silniejszą. Nie doświadczymy w tej grze leveli,dlatego siłe napotkanej osoby możemy ocenić jedynie po umiejętności : mądrość ( o ile nauczyliśmy sie jej wcześniej) lub po orężu jakie nosi na sobie. Co do umiejętności oprócz rzemieślniczych wyrózniamy równiez umiejętności wojenne oraz magiczne. Jak same nazwy wskazują w umiejętnościach wojennych wprawiamy się we władaniu mieczem,szpadami,sztyletami,toporami i tym podobne,a magiczne we władaniu magia czy to biała (druidzka) bądz też czarna (nekromancką). Wystepują również umiejętności dodatkowe jak : otwieranie zamków (ciekawa umiejętność dzieki której możemy otworzyć prawie każdy dom i okraść własciciela),muzykalnośc,oswajanie,uspokajanie,weterynaria,żebractwo,zatruwanie.
PVP :
Ultima była pierwszą gra która zachwyciła mnie swoim systemem walki, 1997 roku na pewno była swoista rewolucją i drogowskazem dla innych gier, mnogość czarów,broni,oswojonych zwierząt robi wrażenie, tym bardziej że każda broń ma dobre i złe strony , nie ma w nich powtarzalności,bronie można umagiczniać bądz zatruwać by nadać im dodatkową moc lub umiejętnośc bojową.
Co do zabijania ludzi, jest to możliwe w niemal każdym miejscu,oczywiście w miastach jest ustawiona straż (są to NPC które reagują na osoby które próbują kogoś zabić). Kiedy zabijemy za dużo ludzi stajemy sie na pewien czas mordercą, i przez ten czas nie mamy wstępu do miast pokojowo nastawionych np takich jak miast ludzi czy elfów,aczkolwiek uzyskujemy w ten sposób dostęp do ukrytych miast morderców,nekromantów,nieumarłych.
System Domów :
Cóż tego brakuje mi w nowoczesnych grach, w Ultimie możemy kupić dom (lub go zbudować zbierając pewna liczbę kamieni,drewna i innych elementów) i wybudować go na dowolnym miejscu na mapie! No prawie na dowolnym miejscu(nie możemy domu postawić na skałach,drzewach itp). Każdy dom posiada przynajmniej jedna bezpieczną skrzynię co do której ma pewność że nie dostanie sie żaden złodziej,co do innych skrzyń w domu(nawet tych ktore możemy zamknąć na klucz bądź czar) nigdy nie mamy pewności że nie zostaniemy okradzeni. Dla jednych może być to wada ale bardzo urozmaica gre, i według mnie nadaje jej realności.
Społeczność :
Tak jak juz pisałem wcześniej świat gry jest absolutnie nastawiony na klimat,tak że nie zdziw się gdy bardzo silna postać podejdzie do Ciebie i poprosi o pomoc w zbieraniu ziół badź innym zajęciu. Gra głównie opiera się na walce i rozmowie z przerwami na udoskonalanie postaci,tutaj każdy jest zależny od każdego powstaje pewien łańcuch np : górnik wydobywa żelazo,z żelaza mogą zostać zrobione narzędzia krawieckie,narzędzia mogą zostać urzyte przez krawca do wyboru ubrania,bądz zbroi lecz potrzebuje on materiału, aby uzyskać materiał możemy zabijać zwierzęta i zdzierać z nich skórę,bądz hodować owce i zbierać z nich wełnę... Takich łancuchów jest bardzo wiele,dlatego też w grze bardzo ważny jest szacunek dla drugiej osoby,nigdy nie wiadomo kiedy będzie nam potrzebna jej pomoc.
Podsumowując mam nadzieje że zapaliłem chęć poznania tej kultowej gry choć w jednej osobie (ja zarwałem przy niej wiele nocek i absolutnie nie żałuje), przejdźmy do ocen końcowych :
Grafika : 4/10
Muzyka : 4/10
Grywalność : 10/10
Klimat 10/10 !
Społeczność 8/10
Ocena końcowa : 7,5/10 - Ocena taka a nie inna z racji upływającego czasu,grafika absolutnie nie zachwyca,muzyka tak jak by jej nie było, po za tym... UO nie jest dla wszystkich...