Ultrabook do pracy

Cześć szukam komputera przenośnego i mam ogólnie mindfuck. Z jednej strony widzę w podobnej cenie sprzęty wydajne ale ciężkie (przy tej samej przekątnej ekranu jak i bardzo słabe jednak lekkie) w tej samej cenie. Problem taki, ze nie wiem ile chcę na niego wydać - nie chcę po prostu przepłacić za sprzęt dający mi rzeczy, które potrzebuję

• 12.5-14 Cali
  • Musi być takich wymiarów/ważyć tyle abym mógł go włożyć dosłownie w 1 torbę z innymi rzeczami podczas podróży (cały następny rok spędzę na podróżach po PL na różne szkolenia)
  • Wytrzymałość; niestety jestem słoniem w składzie porcelany
  • Wyświetlacz taki, aby nie męczył wzroku, dość dużo będę się w to patrzył
  • Długi czas pracy bez baterii
  • Ergonomia użytkowania
  • NIE BĘDĘ grał na nim w gry, chyba, że byle co dla zabicia czasu - coś prostego zapewne
  • Budżet - ?!?!!? 0-8000 PLN :v tylko serio jeśli mam płacić górne widełki za coś czego nie wykorzystam to bez sensu. Nie będę na tym grał, ani nic renderował, jednak fajnie jakby bujał się płynnie i chrom + kilka rzeczy w tle go nie zamuliło :v

Patrzyłem na - Apple (ale nigdy nie miałem sprzętu apple), Dell XPS 13, Alienware 13 (super, ale waży już 2,5 kg :/). Z góry dzięki za pomoc.

Ultrabooki z reguły są droższe. Od siebie mogę polecić kilka modeli. Pierwszy to Lenovo Yoga (chyba z oznaczeniem 710 jest najnowszy, oznaczenie 910 to topowa wersja, ale skłaniałbym się ku tym niższym) - fajny ultrabook z możliwością wyginania ekranu. MSI Stealth Pro - zbliżony do Alienware'a 13. Dwie takie hipsterskie opcje Razer Blade lub Microsoft Surface Pro 4. Surface to taki konkurent dla Macbooka Pro.

Z drugiej strony jednak jeśli faktycznie ma to służyć pakietom biurowym, przeglądarce etc. to ciężko będzie znaleźć coś bardziej opłacalnego niż Dell XPS 13 czy Lenovo Yoga. W innych przypadkach sporo płaci się za markę/wygląd tak naprawdę.

Cześć szukam komputera przenośnego i mam ogólnie mindfuck. Z jednej strony widzę w podobnej cenie sprzęty wydajne ale ciężkie (przy tej samej przekątnej ekranu jak i bardzo słabe jednak lekkie) w tej samej cenie. Problem taki, ze nie wiem ile chcę na niego wydać - nie chcę po prostu przepłacić za sprzęt dający mi rzeczy, które potrzebuję

• 12.5-14 Cali
  • Musi być takich wymiarów/ważyć tyle abym mógł go włożyć dosłownie w 1 torbę z innymi rzeczami podczas podróży (cały następny rok spędzę na podróżach po PL na różne szkolenia)
  • Wytrzymałość; niestety jestem słoniem w składzie porcelany
  • Wyświetlacz taki, aby nie męczył wzroku, dość dużo będę się w to patrzył
  • Długi czas pracy bez baterii
  • Ergonomia użytkowania
  • NIE BĘDĘ grał na nim w gry, chyba, że byle co dla zabicia czasu - coś prostego zapewne
  • Budżet - ?!?!!? 0-8000 PLN :v tylko serio jeśli mam płacić górne widełki za coś czego nie wykorzystam to bez sensu. Nie będę na tym grał, ani nic renderował, jednak fajnie jakby bujał się płynnie i chrom + kilka rzeczy w tle go nie zamuliło :v

Patrzyłem na - Apple (ale nigdy nie miałem sprzętu apple), Dell XPS 13, Alienware 13 (super, ale waży już 2,5 kg :/). Z góry dzięki za pomoc.