Witajcie, zamierzam nieco zupgradeować kompa składanego 2 lata temu z hakiem.
Obecny sprzęt nie sprawiał mi problemów (jedynie chłodzenie na karcie które wymieniłem i dalej działa bez zarzutu)
Procesor: i5 4950 lga 1150 box
mobo: asrock h87 pro 4
ram: crucial ballistic tactical 2x 4gb ddr3
zasilacz: antec true power classic 550w
gpu: zotac geforce gtx970 4gb
(wszystko zamknięte w zalmanie z3 plus)
Mam wrażenie, że karta graficzna nieco mnie ogranicza gdyż w grach typu wiedźmin 3, gta 5 czy PUBG jak i w wielu innych musiałem zmniejszyć nieco detale po dłuższym czasie użytkowania sprzętu z powodu spadku wydajności, fpsów gdzie na początku W3 przykładowo leciał na uber(może były jakieś minimalne spadki, ale nie przypominam sobie). Chciałbym znowu na bardzo wysokich, a nawet i na maxymalnych grać w te jak i nowsze tytuły. Przymierzam sie do forzy 3, nowego nfs czy Call of duty. Co do dysków posiadam ssd crucial mx300 525gb +1tb hdd.
W co powinienem zainwestować najpierw? Czy jest to grafika, ramy? Myślałem, o wymianie mobo gdyż moja aktualnie nie obsługuje ramów ddr4 lecz to chyba bez sensu plus koszty mogą być nieco wysokie bo i procek by musiał lecieć do wymiany.
Z upgrade się nie spieszę daje sobie jeszcze trochę czasu miesiąc ewentualnie dwa poczekam.
Budżet ok. 400 funtów, zależy też które podzespoły pójdą do wymiany. Jestem w stanie dołożyć oraz nie koniecznie muszę wymieniać wszystko na raz.
Co sądzicie?
Chodzi za mną jakiś gtx 1070, jest sens rozejrzeć się za jakimś i czy będzie to udany zakup do mojego zestawu? Chciałbym uniknąć bottlenecków. Zależy mi na jak najwyższej wydajności.
Upgrade czy poczekać?
Bottleneck z tym prockiem i gtx 1070 będzie występować. Ewentualna możliwość to gtx1060 albo rx580 ale średnio polecam ten zabieg. Dlatego że gtx1060 w przyszłości szybko odpadnie a RX580 obecnie drogi. Poza tym karty sa tylko trochę wydajniejsze od GTX970. Ogólnie zestaw który masz nie jest zły wręcz przeciwnie, jest ok.
Ale czegoś nie rozumiem. Piszesz że od jakiegoś czasu musiałeś zmniejszyć detale bo gry zaczęły troche gorzej chodzić. Czyli wczesniej te SAME gry chodziły lepiej? Może to temperatury? Teraz jest okres letni zła cyrkulacja powietrza może nieść za sobą różne konsekwencję, dodatkowo mówiłeś że już raz zmieniłeś chłodzenie na grafice.
970 pozwala na granie wysokie/średnie w full hd, więc nie jest źle. Obecnie musiałbyś dużo wpakować aby grać na maxa we wszystko, a i procesor już by troche odstawał od takiej grafiki. Do 1070 potrzebowałbyś conajmniej i7 4770 czyli tak z 200zł drożej niż 4590, który obecnie najtanszy na allegro 580zł a 4770 800zł
http://allegro.pl/procesor-intel-core-i7-4770-lga1150-i6904941465.html
A gtx970 kosztuje jakieś 850-900zł od MSI za 865zł z gwarancja jest, więc liczyłbym 850zł i gtx1070 1800zł od Palita używany. Więc końcowo 200+ 950zł czyli jakies 1200 musiałbyś władować i to w starą platforme, ale zestaw pociągnie wszystko na maxa.
Tak jak @FreeQ napisał, nie ma sensu nic zmieniać. Jak koniecznie zmiana sprzętu to raczej wszystko bym zmienił, procek masz zablokowany więc nic nie wyciśniesz, gpu będzie ograniczone przez ten procek.
Jedyne co ja bym zrobił to dołożył pamięci sam posiadam 12gb DDR3 1600MHz i strasznie mi tego mało.
Temperatury są okej jedynie w pubg zauważyłem, że grafika się dosyć mocno grzeje bo nawet do 82 stopni. Może to przez pastę, bo w pokoju gorąco nie mam mieszkam w uk, a tu lata nie widać ;p Dzięki za podpowiedzi może rzeczywiście się wstrzymam na razie jedynie te ramy 2x 4gb bym dokupił ale czy rzeczywiście jest aż taka potrzeba i będzie jakaś różnica przy 4x4gb?
Co do w3 leci niby na uber, ale z wyłączonymi postprocesami, no i zdarzy się jakiś mały spadek od czasu do czasu także jeszcze pokombinuję z ustawieniami. Tak jak mówicie jeszcze nie jest tak źle
Temperatury są okej jedynie w pubg zauważyłem, że grafika się dosyć mocno grzeje bo nawet do 82 stopni. Może to przez pastę, bo w pokoju gorąco nie mam mieszkam w uk, a tu lata nie widać ;p Dzięki za podpowiedzi może rzeczywiście się wstrzymam na razie jedynie te ramy 2x 4gb bym dokupił ale czy rzeczywiście jest aż taka potrzeba i będzie jakaś różnica przy 4x4gb? Co do w3 leci niby na uber, ale z wyłączonymi postprocesami, no i zdarzy się jakiś mały spadek od czasu do czasu także jeszcze pokombinuję z ustawieniami. Tak jak mówicie jeszcze nie jest tak źle
Jeśli nie zużywasz tego co masz teraz to różnicy w 4x4gb nie odczujesz, ja mówiłem o sobie, np. taki Destiny 2 będzie żarł już więcej niż 8gb pamięci.
Na razie siedź na tym co masz i szykuj kaskę na nową platformę.
Tak najlepiej za 1-2 lata zmienić cały sprzęt sprzedając ten będzie już jakaś część na nowy
Okej, dzięki za rady w takim razie. Odkładam sianko i coś będę myślał pewnie za rok. Można zamknąć. Pozdrawiam
Playersunknown czy jak to się zwie może ci ścinać to gra w alpha optymalizacja jeszcze ma problemy. Wiedźmin może ci ścinać gdy doczytuje opszar
Dobra decyzja. Sprzęt jeszcze całkiem dobry, a za rogiem czeka Coffee Lake, na który sam bym z ponad czteroletnim laptopem czekał, gdyby mi się drań nie zepsuł.
Pozostań przy tym zestawie co jesteś. Jeżeli chcesz coś zmienić poczekaj do października ponieważ kryptowaluta i ceny kart graficznych powoli spadają. Co do nowych procesorów 7 generacji już nie są drogie bo dobrą kupisz za 1000zł. Poczekałbym też jeszcze na premierę AMD VEGA które mają kosztować ok 400$ a reszta kart pójdzie w dół nawet GeForce. Dodatkowo trzeba zaznaczyć że VEGA po testach jest całkiem imponujący fakt faktem enegrożerca ale wydajność ala 1080.
No także nic tylko poczekać jeszcze trochę niż potem sobie w brodę pluć :> Ciekaw jestem też tych nowych coffe lake ciekawe jak to będzie cenowo wyglądać.
Witajcie, zamierzam nieco zupgradeować kompa składanego 2 lata temu z hakiem.
Obecny sprzęt nie sprawiał mi problemów (jedynie chłodzenie na karcie które wymieniłem i dalej działa bez zarzutu)
Procesor: i5 4950 lga 1150 box
mobo: asrock h87 pro 4
ram: crucial ballistic tactical 2x 4gb ddr3
zasilacz: antec true power classic 550w
gpu: zotac geforce gtx970 4gb
(wszystko zamknięte w zalmanie z3 plus)
Mam wrażenie, że karta graficzna nieco mnie ogranicza gdyż w grach typu wiedźmin 3, gta 5 czy PUBG jak i w wielu innych musiałem zmniejszyć nieco detale po dłuższym czasie użytkowania sprzętu z powodu spadku wydajności, fpsów gdzie na początku W3 przykładowo leciał na uber(może były jakieś minimalne spadki, ale nie przypominam sobie). Chciałbym znowu na bardzo wysokich, a nawet i na maxymalnych grać w te jak i nowsze tytuły. Przymierzam sie do forzy 3, nowego nfs czy Call of duty. Co do dysków posiadam ssd crucial mx300 525gb +1tb hdd.
W co powinienem zainwestować najpierw? Czy jest to grafika, ramy? Myślałem, o wymianie mobo gdyż moja aktualnie nie obsługuje ramów ddr4 lecz to chyba bez sensu plus koszty mogą być nieco wysokie bo i procek by musiał lecieć do wymiany.
Z upgrade się nie spieszę daje sobie jeszcze trochę czasu miesiąc ewentualnie dwa poczekam.
Budżet ok. 400 funtów, zależy też które podzespoły pójdą do wymiany. Jestem w stanie dołożyć oraz nie koniecznie muszę wymieniać wszystko na raz.
Co sądzicie?
Chodzi za mną jakiś gtx 1070, jest sens rozejrzeć się za jakimś i czy będzie to udany zakup do mojego zestawu? Chciałbym uniknąć bottlenecków. Zależy mi na jak najwyższej wydajności.