Skoro nie zauważy różnicy to po co ma kupować dysk z przepustem 500 MB/s skoro wystarczy 300 MB/s bo i tak więcej nie uciągnie ? 100 - 200 zł w kieszeni. Po co gość ma kupować ramy 1600 mhz skoro jego płyta nominalnie obsługuje 1333mhz kolejne zmarnowane pieniądze. Fajnie jest doradzać części jak się samemu nie wydaje szmalu.
Upgrade Komputera. (Kilka pytań ,wątpliwości.)
Kiedy to nie jest marnowanie szmalu... Zaznaczam po raz kolejny ,że płyta główna i procesor zostaną zakupione w późniejszym okresie !
A ulepszenie płyty głównej na kiedy planujesz tak + - z ciekawości ?
Pisałem ,przecież że tylko na razie procesor i płyta główna zostają ,miesiąc lub dwa po ogarnięciu tego sprzętu zajmę się płytą główną i procesorem.Po za tym już i tak zdecydowałem. Temat można zamknąć. Nie ma już o czym dyskutować.
Witam ,od dnia dzisiejszego powoli planuję upgrade komputera o nowe komponenty.
Trochę już nad tym rozmyślałem i po części już zdecydowałem ,ale jak wiadomo nie ma to jak zapytać na jakimś forum ,może znajdzie się ktoś doświadczony kto doradzi mi to i owo.
Mile widziana krytyka ,ale oczywiście w miarę rozsądku ,z niecierpliwością czekam na rady osób doświadczonych.
Obecne Komponenty :
Procesor : Intel Core i5 3330 @ 3.00GHz
Karta Graficzna : NVIDIA GeForce GTX 660 (Palit Microsystems)
Pamięć Ram : 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Dysk Twardy : 465GB Seagate ST500DM002-1BD142 ATA Device (SATA)
Płyta Główna : Gigabyte Technology Co., Ltd. H61M-S1
Monitor : Samsung SyncMaster SA300 23"
Zasilacz : Nie mam pojęcia... Pisze tylko ,że jest 600wat.
Obudowa PC : Jakiś tani szajs za 40zł którego nie mogę znaleźć w necie. Haha
Planowane Zmiany :
Karta Graficzna : Planowałem zaopatrzyć się w coś co pozwoli mi bez problemowo bawić się z najnowszymi grami i coś co nie jest tak mocno przesadzone cenowo. Moim prawdopodobnym wyborem będzie GTX 780. Największym dylematem jest wybrać developera (Nie mam pojęcia czy dobrze to określam. Chodzi o np. Asus ,Gigabyte ,Palit ,Zotac itp.) karty graficznej. Rozmyślam też czy nie dopłacić i nie zaopatrzyć się w wersję Titanium ,ta opcja pozwoliła by na dużo więcej ,ale cena też jest nieco większa.
Pamięć Ram : Postawiłem na Kingston HyperX 2x8GB ,w mojej opinii pamięć ta zalicza się do najlepszych na rynku ,wiele osób mi je poleca.
Dysk Twardy : Dysk SSD 250gb ,tutaj potrzebuje opinii osoby naprawdę znającej się na tego typu dyskach. Mam naprawdę ogromny problem z wybraniem odpowiedniego modelu.
Płyta Główna : Tutaj także leżę i kwiczę ,ta którą mam obecnie powinna wystarczyć w zupełności ,ale co jeżeli nie ? Potrzebuję płyty głównej która będzie współgrała z procesorem wymienionym wyżej ,nie zamierzam wymieniać procesora przynajmniej na razie.
Monitor : Tutaj chcę postawić na 1440p. Iiyama XB2779QS-S 27" był by ekstra ,także w tym przypadku oczekuję rady. Może uda się znaleźć bardziej odpowiedni.
Zasilacz : Kolejna rzecz z którą mam problem ,ciężko znaleźć ten odpowiedni.
Obudowa : Silentium PC Gladius X60 Pure Black (GD-X60)
Dodatkowe Chłodzenie : Także postawię na jakieś wiatraczki od Silentium PC
Nie będzie to mały wydatek ,dlatego właśnie postanowiłem popytać ludzi.
Nie chcę popełnić błędu i potem tego żałować ,prawdopodobnie będzie to inwestycja na lata ,ale nic nigdy nie wiadomo.
Pozdrawiam Serbernus.