Upgrade Komputera. (Kilka pytań ,wątpliwości.)

Witam ,od dnia dzisiejszego powoli planuję upgrade komputera o nowe komponenty.
Trochę już nad tym rozmyślałem i po części już zdecydowałem ,ale jak wiadomo nie ma to jak zapytać na jakimś forum ,może znajdzie się ktoś doświadczony kto doradzi mi to i owo.
Mile widziana krytyka ,ale oczywiście w miarę rozsądku ,z niecierpliwością czekam na rady osób doświadczonych.

Obecne Komponenty :
Procesor : Intel Core i5 3330 @ 3.00GHz
Karta Graficzna : NVIDIA GeForce GTX 660 (Palit Microsystems)
Pamięć Ram : 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)

Dysk Twardy : 465GB Seagate ST500DM002-1BD142 ATA Device (SATA)

Płyta Główna : Gigabyte Technology Co., Ltd. H61M-S1

Monitor : Samsung SyncMaster SA300 23"

Zasilacz : Nie mam pojęcia... Pisze tylko ,że jest 600wat.

Obudowa PC : Jakiś tani szajs za 40zł którego nie mogę znaleźć w necie. Haha :)

Planowane Zmiany :

Karta Graficzna : Planowałem zaopatrzyć się w coś co pozwoli mi bez problemowo bawić się z najnowszymi grami i coś co nie jest tak mocno przesadzone cenowo. Moim prawdopodobnym wyborem będzie GTX 780. Największym dylematem jest wybrać developera (Nie mam pojęcia czy dobrze to określam. Chodzi o np. Asus ,Gigabyte ,Palit ,Zotac itp.) karty graficznej. Rozmyślam też czy nie dopłacić i nie zaopatrzyć się w wersję Titanium ,ta opcja pozwoliła by na dużo więcej ,ale cena też jest nieco większa.

Pamięć Ram : Postawiłem na Kingston HyperX 2x8GB ,w mojej opinii pamięć ta zalicza się do najlepszych na rynku ,wiele osób mi je poleca.

Dysk Twardy : Dysk SSD 250gb ,tutaj potrzebuje opinii osoby naprawdę znającej się na tego typu dyskach. Mam naprawdę ogromny problem z wybraniem odpowiedniego modelu.

Płyta Główna : Tutaj także leżę i kwiczę ,ta którą mam obecnie powinna wystarczyć w zupełności ,ale co jeżeli nie ? Potrzebuję płyty głównej która będzie współgrała z procesorem wymienionym wyżej ,nie zamierzam wymieniać procesora przynajmniej na razie.

Monitor : Tutaj chcę postawić na 1440p. Iiyama XB2779QS-S 27" był by ekstra ,także w tym przypadku oczekuję rady. Może uda się znaleźć bardziej odpowiedni.

Zasilacz : Kolejna rzecz z którą mam problem ,ciężko znaleźć ten odpowiedni.

Obudowa : Silentium PC Gladius X60 Pure Black (GD-X60)

Dodatkowe Chłodzenie : Także postawię na jakieś wiatraczki od Silentium PC :)

Nie będzie to mały wydatek ,dlatego właśnie postanowiłem popytać ludzi.
Nie chcę popełnić błędu i potem tego żałować ,prawdopodobnie będzie to inwestycja na lata ,ale nic nigdy nie wiadomo.
Pozdrawiam Serbernus.

Pierwsza sprawa to zasilacz. Nic możemy sobie pozwolić na podanie karty graficznej nie mając modelu zasilacza. Dlatego też podam Ci moją propozycję napędu.

Karta Graficzna: Osobiście mam od Asusa i nie narzekam. Kultura pracy bardzo dobra podobnie jak osiągi. W przypadku Gigabyte chłodzenie Windforce jest dość głośne pod obciążeniem. Na temat Palita i Zotaca się nie wypowiadam. Osobiście mam uprzedzenie do tych firm.

Ram: http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-ddr3-2x8gb-khx16c9p1k2-16-491987/ Hajperki są fajne gdyż mają stosunkowo niski radiator. Przydaje się to przy dużych chłodzeniach i fakt faktem są solidne ale i droższe od innych pamięci.

Zasilacz: Be Quiet Pure Power BQT 630W albo np ten: Super Flower Golden Green HX 650. Kwiatek robi bardzo solidne zasilacze jednak jeśli zależy Ci na modularnym okablowaniu to nie ma on najmniejszego sensu.

Dysk Twardy SSD: Crucial M500 Klasyczny, dobry dysk. W sumie nie wiem po co 240 gb takiego dysku. Lepiej kupić sobie 80 na system a za resztę np WD Blue HDD.

Dodatkowe Chłodzenie: U Ciebie na tą i5 starczy Fera 2 albo Fortis 2. Jak chcesz bydlaka to zainteresuj się Grandisem.

Płyta główna starczy w zupełności na początek ;)

Obudowa bardzo przyjemna i fajna.

Co do monitora sporo kasy no ale cóż. Asus ma bardzo przyzwoite konstrukcje. Asus PB278Q ode mnie.

No i to się nazywa konkret ,zdecyduję się na dwa dyski SSD które poleciłeś.

Kartę graficzną raczej dobrze dobrałem i jeżeli z ręką na sercu polecasz mi tą od Asusa to w porządku.
Co do zasilacza ,raczej wybiorę Super Flower.
Chłodzenie procesora zostawię stockowe (Przynajmniej na razie ,nie planuje podkręcania.) ,lecz kupię sobie 9 wentylatorów po 120mm ,aby w pełni wykorzystać obudowę. Jeżeli możesz mi jakieś polecić to chętnie skorzystam z rady. Najlepiej jak będą z wyższej półki.

Nad monitorem się jeszcze zastanowię ,nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie będzie kupienie trzech 1080p po 22".

Wygooglowałem taki oto monitorek ,jestem ciekaw co o nim sądzisz - http://www.ceneo.pl/17855869

Jeśli chcesz mieć 3 monitory i używać jednego do gry , drugiego do np przeglądarki i trzeciego do Red tube to wtedy niema problemu . Jeśli jednak masz zamiar odpalić grę jednocześnie na trzech to szykuj się na zasilacz 1000 Wat i Duet kart 780 bądź 290X.

Co do kart to Asus ma kilkanaście konstrukcji 780 i nie każda jest fajna.

Osobiście jak bym chciał zmarnować 2000 zł to poszedł bym w Radosława 290X bo od 780 jest lepszy moim zdaniem .

co do 9 wentylatorów odradzam , chyba że lubisz siedzieć przy kompie ze stoperami do uszu .

A ty Xaorus zanim zaczniesz coś polecać to najpierw ogarnij temat pliss . Pojechałeś po bandzie z tymi rekomendacjami aż idą iskry .

Nie rozumiem ,większość z podanych przez Xaorusa komponentów ma dobrą opinię.
Po za tym pewnie nie zauważyłeś ,że szukam wentylatorów z wyższej półki ,a obudowa jest wyciszana.
Wentylatory z wyższej półki nie robią tyle hałasu co te tanie. Przynajmnije tak mi się wydaje.

Twoja płyta główna nie obsługuje DDR 1600 MHZ

Nie pociągnie również dysku SSD w 100% bo nie ma łączy na 6/bs tylko 3/gbs

Taki dysk będzie ci chodził na 50%

Twoja płyta główna nie obsługuje DDR 1600 MHZNie pociągnie również dysku SSD w 100% bo nie ma łączy na 6/bs tylko 3/gbs Taki dysk będzie ci chodził na 50%

bla bla bla mądrzysz się wypisując jakieś nieistotne bzdety, ramy będą działać normalnie, co do tego 50% wolniejszy dysk.... bzdura, w codziennym użytkowaniu nie zobaczysz różnicy ŻADNEJ 0 NUL NIC, między sata 2 a sata 3

przy okazji dysk SSD, poczytaj to: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/jaki_dysk_ssd_kupic_test_100_dyskow_ssd_i_polecane_dyski_ssd_2014?page=0,30 i wybieraj, osobiście skłaniał bym się w stronę dysków Samsunga

kartę graficzną brał bym od ZOTAC 780 AMP Edition, po zarejestrowaniu będziesz miał gwarancje na 5 lat

przy takiej grafice lepiej zmienić zasilator pewnie masz jakiś noname, 600w od modecoma czy inne badziewie (zgaduję). Jeśli chodzi o zasilacz celował bym w BQ, konkretna firma i są na prawdę ciche np: http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-l8-600w-80plus-bronze-bn224-585607/

i tak jak by wszystko, nie ma co debatować

A co do dysków SSD Samsung? Serio? Fajną ofertę to ma Plextor/Crucial.

Co do 780 od Zotac'a to ja osobiście wolał bym R9 290/290X, wydajność taka sama (290) albo i lepsza (290X)

Ten bequiet tez nie jest dobry... jeśli patrzeć przez pryzmat innych zasilaczy w podobnej cenie.

Ja do podobnego zestawu mam wrzucony XFX Pro Series 550W i jest wystarczająco.

Co do karty, również mogę polecić Asus'a. Pierwsza poleciała do wymiany, o piszczące cewki, ale druga już przyszła okej. Więc pierwsze co to sobie odpal jakiś 3D Mark i posłuchaj karty, czy nie piszczy.

Za to kumpel z piętra kupił Gigabyte - wymieniana 3x + jest głośniejsza od mojej - z ciekawości sprawdzaliśmy.

Niestety nie jestem zwolennikiem Radeonów - posiadałem je od ok 7 lat i zdecydowałem się na zielonych tym razem - jestem zadowolony.

Dysk SSD mam Plextora - żadnych problemów.

Po co gość ma kupować 1600 mhz skoro będzie mu wykrywać 1333.

Strata kasy

Tak jest kupić Dyks SSD za gruby hajs co zamyka Transfer na Sata III (600 mb) i wsadzić go na SATA II co ma przepustowość do 270 ~ 300 .

Pacjent chce kupić porządny i szybki SSD a nie jakąś Biedę za 100zł

I jak piszecie do kogoś niegoarniętego w temacie to pliss całe nazwy całego chłodzenia np Asus Direct CU II

Tak się wtrącę...

Kto teraz wiedzie prym jeżeli chodzi o karty graficzne?

Przez bardzo długo Nvidia trzymała się na szczycie, a teraz Xardunek podaje Radeona jako 'to lepsze'.

Czy to znaczy że AMD okazuje się mieć lepsze osiągi?

Mamy remis.

z kategorii karta za 2 patyki wygrywa Radeon 290x

Dobra. Teraz w końcu nie wiem jakie GPU wybrać.

Jedni mówią ,że od czerwonych ,jedni że od zielonych.

Co w końcu jest lepsze ?

Geforce wg mnie robi lepsze sterowniki, a Radeon ponoć lepsze (wytrzymalsze) karty graficzne. Tak było kiedyś ale nie wiem jak jest teraz. Musisz sobie porównać wydajność na GPU Boss http://gpuboss.com/%C2'> graficzne obu wydawców.

GPU Boss to sobie można wsadzić tam gdzie światło nie dochodzi.

Patrzy się na portalach najlepiej kilki (i w tym niekoniecznie polskich).

z porównywarek... to może benchmark?

Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Widzę wiedza wielu osób o komputerach opiera się na onet.pl .

Moim zdaniem pierwszym krokiem na drodze twojego ulepszania komputera jest zmiana płyty głównej. Gdybym zobaczył tą płytę główną w obudowie z 9 wentylatorami i częściami z górnej pułki to chyba bym umarł ze śmiechu.

Pisałem ,przecież że tylko na razie procesor i płyta główna zostają ,miesiąc lub dwa po ogarnięciu tego sprzętu zajmę się płytą główną i procesorem.
Po za tym już i tak zdecydowałem. Temat można zamknąć. Nie ma już o czym dyskutować.

Twoja kasa twoja decyzja :P Tylko żebyś potem nie żałował ^^

Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Widzę wiedza wielu osób o komputerach opiera się na onet.pl .Moim zdaniem pierwszym krokiem na drodze twojego ulepszania komputera jest zmiana płyty głównej. Gdybym zobaczył tą płytę główną w obudowie z 9 wentylatorami i częściami z górnej pułki to chyba bym umarł ze śmiechu.

to jest dopiero podejście, za dużo woorklogów na forach z hardware i fapania przed super radiatorami

miałem okazję składać zestawy dla biura architektonicznego, gdzie potrzebowano mocnego procka do programów graficznych i w takie nic nie warte płyty zostały wsadzone i7 + radeony, aktualnie 270x, mijają miesiące kompy działają bez problemu nikt do środka nie zagląda i nie pęka ze śmiechu

To samo jest tutaj co z tego że płyta nie błyszczy, skoro spełnia swoje zadanie i będzie spełniać nawet jak tam wsadzi 780, SSD pod sata 3 i tak podczas użytkowania codziennego nie zobaczy różnicy między s3, a s2

Płyta i proc są git, po wsadzeniu nowej grafiki i SSD zobaczysz wieeelki przyrost mocy i bardzo dobra myśl żeby zacząć modernizację od tego, a nie proc + płyta, bo żebyś mobasa z cpu wymienił, powiem jednym słowem g.... byś dostrzegł przyrost wydajności.

Karty nvidia i radeon są bardzo dobre, podobna wydajność w wyższym segmencie za podobną cenę, w różnych grach różna różnica FPS, przy segmencie o którym rozmawiamy czyli kartach pokroju 290, 780 i tak wszytko będzie śmigało aż miło, a że sam posiadam 760 od nvidia to polecam nvidie i tyle.

Dlaczego zasilacz od BQ ? bo Seasonic za drogi.

Pozdro