Witam ,od dnia dzisiejszego powoli planuję upgrade komputera o nowe komponenty.
Trochę już nad tym rozmyślałem i po części już zdecydowałem ,ale jak wiadomo nie ma to jak zapytać na jakimś forum ,może znajdzie się ktoś doświadczony kto doradzi mi to i owo.
Mile widziana krytyka ,ale oczywiście w miarę rozsądku ,z niecierpliwością czekam na rady osób doświadczonych.
Obecne Komponenty :
Procesor : Intel Core i5 3330 @ 3.00GHz
Karta Graficzna : NVIDIA GeForce GTX 660 (Palit Microsystems)
Pamięć Ram : 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Dysk Twardy : 465GB Seagate ST500DM002-1BD142 ATA Device (SATA)
Płyta Główna : Gigabyte Technology Co., Ltd. H61M-S1
Monitor : Samsung SyncMaster SA300 23"
Zasilacz : Nie mam pojęcia... Pisze tylko ,że jest 600wat.
Obudowa PC : Jakiś tani szajs za 40zł którego nie mogę znaleźć w necie. Haha
Planowane Zmiany :
Karta Graficzna : Planowałem zaopatrzyć się w coś co pozwoli mi bez problemowo bawić się z najnowszymi grami i coś co nie jest tak mocno przesadzone cenowo. Moim prawdopodobnym wyborem będzie GTX 780. Największym dylematem jest wybrać developera (Nie mam pojęcia czy dobrze to określam. Chodzi o np. Asus ,Gigabyte ,Palit ,Zotac itp.) karty graficznej. Rozmyślam też czy nie dopłacić i nie zaopatrzyć się w wersję Titanium ,ta opcja pozwoliła by na dużo więcej ,ale cena też jest nieco większa.
Pamięć Ram : Postawiłem na Kingston HyperX 2x8GB ,w mojej opinii pamięć ta zalicza się do najlepszych na rynku ,wiele osób mi je poleca.
Dysk Twardy : Dysk SSD 250gb ,tutaj potrzebuje opinii osoby naprawdę znającej się na tego typu dyskach. Mam naprawdę ogromny problem z wybraniem odpowiedniego modelu.
Płyta Główna : Tutaj także leżę i kwiczę ,ta którą mam obecnie powinna wystarczyć w zupełności ,ale co jeżeli nie ? Potrzebuję płyty głównej która będzie współgrała z procesorem wymienionym wyżej ,nie zamierzam wymieniać procesora przynajmniej na razie.
Monitor : Tutaj chcę postawić na 1440p. Iiyama XB2779QS-S 27" był by ekstra ,także w tym przypadku oczekuję rady. Może uda się znaleźć bardziej odpowiedni.
Zasilacz : Kolejna rzecz z którą mam problem ,ciężko znaleźć ten odpowiedni.
Obudowa : Silentium PC Gladius X60 Pure Black (GD-X60)
Dodatkowe Chłodzenie : Także postawię na jakieś wiatraczki od Silentium PC
Nie będzie to mały wydatek ,dlatego właśnie postanowiłem popytać ludzi.
Nie chcę popełnić błędu i potem tego żałować ,prawdopodobnie będzie to inwestycja na lata ,ale nic nigdy nie wiadomo.
Pozdrawiam Serbernus.