Upgrade Komputera Stacjonarnego - Porady, Doradzenie

Witam w niedługim czasie planuję zrobić upgrade swojego pieca ;) chcę się was poradzić co pierwsze idzie na wymianę od czego najlepiej zacząć. Aktualny sprzęt to :

Płyta główna : Msi 760GM-P23 (FX)

Procesor : AMD Athlon II x4 640 3.00 Ghz (OC do 3.30 Ghz)

Zasilacz : Modecom Mc 620 Carbon

Karta Graficzna : Sapphire R7 260 X OC

Ram : 4 GB Geil 1333 Mhz DDR3

Dysk : Segate 320 GB 7200 rpm

Obudowa : Zalman Z2

Chodzi mi o uzyskanie większej ilości FPS na ultra/max detalach w MMO i innych. Czy wymiana na 1 strzał karty graficznej da mi więcej klatek ? czy to zła kolejność/wybór ? Czekam na porady ;) Pozdrawiam :P

Po mojemu idzie na " 1 strzał " procek. Do procka nowa płyta.

Ramu do 8 GB.

Zasilacz jeżeli wiekowy to też do wymiany.

Grafa jest ok jeżeli tylko do gier MMO

I nowy dysk też by się przydał jeżeli ma dużo wiosen na koncie.

Zasilacz --> Płyta + Proc --> ssd/ram/grafa

Nie wyjaśniłem

Zasilacz to bomba, proc ogranicza tylko kartę, trzeba wymienić z płytą. Ssd w celu zwiększenia komfortu użytkowania, bo do MMO 4 gb bez problemu starcza, nawet mi na razie nie brakuje, mimo że dość hardkorowo korzystam. Ram jeżeli uważasz, że Twój jest ciągle zapchany i trzeba dokupić, grafa (niezalecane) - jeżeli po wymianie rzeczy z poprzedniego segmentu nie czujesz ogromnego skoku (a powinien być)

AMD FX-6300 + AsRock 970 Extreme3 R2.0 bedzie dobrym wyborem ? zapomnialem ze grafika ta jest wersją z 1 GB ramu

Już lepiej wziąć i3-4130 + Gigabyte GA-H81M-D3H, zawsze później można zmienić na i5 i na spokojnie sobie grać w nowe tytuły.

Po mojemu idzie na " 1 strzał " procek. Do procka nowa płyta.Ramu do 8 GB.Zasilacz jeżeli wiekowy to też do wymiany.Grafa jest ok jeżeli tylko do gier MMOI nowy dysk też by się przydał jeżeli ma dużo wiosen na koncie.

"Zasilacz jezeli wiekowy to do wymiany" hahaha toś mnie chłopie rozbawił , pierwsze co to ZASILACZ !

Krok 1

Zasilacz (XFX 550W )

Krok 2

Płyta główna + Procesor (Płyta z Chipsetem B85 + i5 bez K )

Krok 3

Ramy DDR 3 (Dokupić 1333 MHZ lub 2x4 1600 mhz CL9)

Krok 4

Grafika ( R9 270X / GTX 970)

Krok 5

SSD (Crucial MX100 / Samsung Evo 850)

"Zasilacz jezeli wiekowy to do wymiany" hahaha toś mnie chłopie rozbawił , pierwsze co to ZASILACZ !

Ja mam MC 530 CARBON. Działa mi bez zarzutu 4-5 lat. Podtrzymuje przy życiu trzeciego kompa, w tym mojego obecnego. Seria MC nie jest jakaś super za***ista, ani najgorsza. Ogólnie Modecom stracił renomę na serii FEEL, gdzie zasilacze paliły się żywym ogniem i ciągnęły za sobą inne podzespoły.

Wiadomo, że w tej cenie znajdziesz lepszy zasilacz, wydajniejszy, ale jeżeli już ma taki i jest w miarę nowy, a nie stać go aby kupić od razu proca, płytę i zasilacz to może sobie zostawić narazie. Później oczywiście do wymiany

@pabloeop

Podaj najpierw swój budżet bo bez niego możemy wróżyć z fusów :D

co miesiąc 850 zł do wydania ;) chce pozostac przy amd nie chce intela ;) zasilacz nowy 2 miesiące ;) aa i I3 ? bez przesady obawiam sie ze mniej wydajny od mojego procesora w programach :P

Na pewno nie chcesz intela? Obecnie bije procesory AMD pod każdym kątem. Wiem że może ich polityka jest bardzo, jak by to lekko ująć, nieuczciwa no ale ich procki są najlepsze na rynku. Na pewno lepiej na prądzie i podczas grania wyjdziesz lepiej na intelu.

Jeżeli cię nie przekonałem to w miarę dobre procesory od AMD to te: http://www.morele.net/procesor-amd-fx-8320-x8-socket-am3-64bit-3-5ghz-125w-cache-16mb-box-fd8320frhkbox-529048/

http://www.morele.net/procesor-amd-fx-8350-x8-socket-am3-64bit-4-0ghz-125w-cache-16mb-box-fd8350frhkbox-532269/

Tylko do nich koszt płyty głównej to koszt ok 500 zł, a musisz ją wymienić bo twoja tego procka nie pociągnie do tego trzeba też doliczyć koszt nowego chłodzenia procka.

Ja bym zrobił tak jak napisał DivumHerold. Najpierw wymienił bym zasilacz bo to mus, lecz potem zaopatrzył bym się w większą obudowę.

co miesiąc 850 zł do wydania chce pozostac przy amd nie chce intela zasilacz nowy 2 miesiące aa i I3 ? bez przesady obawiam sie ze mniej wydajny od mojego procesora w programach

Skoro co miesiąc masz tyle do wydania to bez bólu zrealizujesz mój wyżej wymieniony program.

Co do AMD , sam miałem od nich ze trzy procesory bo były lepsze od intela. Niestety od czasów Phenomów ssają pałę . Niema co być sentymentalnym do marki bierze się to co najlepsze w danym czasie.

Co do zasilacza , sam taki miałem. Nie jest on do wymiany ze względu na awaryjność tylko ze względu na WATy. Na 400W zasilaczu nie poniesie nas zbytnio fantazja w budowaniu

Ten zasilacz to ten nie? http://seltrade.pl/zasilacz-atx-modecom-carbon-620w-fan-140mm

Niechciał bym nikogo urazić ale przez sam opis bym nie brał tego zasilacza.Najbardziej rozśmieszyło mnie to "niespotykany 14cm wentylator z kontrolą obrotów" :D

W dodatku brak jakichkolwiek zabezpieczeń no i wystarcze spojżeć na tabliczkę znamionową: http://seltrade.pl/img/prods/1/carbon_620w_desc1_1384264180.jpg

Napięcie na lini +12V tylko 470W przy takiej mocy zasilacza... Ja mam taki zasilacz o mniejszej mocy a napięcie na lini +12V to max 516W: http://www.pcomp3000.pl/pl/zasilacze-atx/701-silentiumpc-deus-m1-550w-psu-80plus-bronze-modular-4xpeg-sklep-kozienice-radom.html

Przy tem modecomie lekki skok napięcia i po kompie bo ten zasilacz nie ma żadnych zabezpieczeń, dlatego zasilacz musi zostać wymieniony.

PS.

14cm wentylator nie jest w cale taki niespotykany: http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-80-bronze-sps-630mpcbeu-549805/

Nikt przy zdrowych zmysłach, znający się chociaż trochę nie weźmie takiego zasilacza, ale osoba już posiada taki zasilacz i jest w miarę nowy. Więc nie musi go od razu wymieniać. Proca i płytę spokojnie może na tym zasilaczu kupić. Przy wymianie grafiki należy wymienić ten zasilacz w pierwszej kolejności

Witam w niedługim czasie planuję zrobić upgrade swojego pieca ;) chcę się was poradzić co pierwsze idzie na wymianę od czego najlepiej zacząć. Aktualny sprzęt to :

Płyta główna : Msi 760GM-P23 (FX)

Procesor : AMD Athlon II x4 640 3.00 Ghz (OC do 3.30 Ghz)

Zasilacz : Modecom Mc 620 Carbon

Karta Graficzna : Sapphire R7 260 X OC

Ram : 4 GB Geil 1333 Mhz DDR3

Dysk : Segate 320 GB 7200 rpm

Obudowa : Zalman Z2

Chodzi mi o uzyskanie większej ilości FPS na ultra/max detalach w MMO i innych. Czy wymiana na 1 strzał karty graficznej da mi więcej klatek ? czy to zła kolejność/wybór ? Czekam na porady ;) Pozdrawiam :P