Upgrade komputera stacjonarnego

Witam,

chciałbym się Was dopytać o radę zanim polecę gdzieś z moim skarbem do jakiegoś serwisu po wsparcie w sprawie wymiany "bebechów" kompa.

Zastanawiam się czy jest sens ładować w mojego staruszka - no ma już trochę lat - nową kartę graficzną i ew. dokupić mu kolejne 8 gb ramu (2x4gb i mam jeszcze dwa sloty).

Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda następująco:

komp.thumb.png.ef443402a828877079f44e1a7

No i tu się pojawia pytanie czy jest sens inwestować? Jeżeli tak to co wybrać? Interesuje mnie jakaś tania karta graficzna z 4gb (np. ta http://www.x-kom.pl/p/257307-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-geforce-gtx-750ti-4096mb-128bit-windforce-ii-oc.html ), a ramy to jakieś kingstona (takie jakie mam).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, sam raczej nic wcześniej nie robiłem, ale raz już się naciąłem na naciągaczy w serwisach i mam pewne obawy, że znów jakiś serwis wykaże się rażącą niekompetencją chcąc zarobić.

Pozdrawiam!

zalezy na jak dlugo chcesz z nim zostac. ja modernizowalem nawet gorszy bo kasy nie mialem na nowy. dodaj ram i wymien grafike (wedlug mnie nawet na 970 o ile masz pci-e x16 v3.0). procesor masz dobry. obecnie za duzo nie zyskasz.... no chyba ze kupisz serie z min. 6 rdzeniami.

Wymień kartę graficzną w pierwszej kolejności na tym najbardziej zyskasz

Całość nie wymaga upgrade poza grafika. GTX 750Ti to obecnie za mało, zbieraj pieniążki :). No chyba ze chcesz grać w nowe gry na minimalnych ustawieniach :).

Dzięki Wszystkim serdeczne za szybką reakcje.

W takim wypadku jeżeli opinie są zgodne co do wymiany karty graficznej to jaką wybrać, czym się sugerować? Jak mówiłem nie znam się i robię to pierwszy raz własnoręcznie. Gram tylko w mmo, ostatnio głównie ffxiv - dla którego tą modernizację chcę dokonać.

@ScypionXP

zalezy na jak dlugo chcesz z nim zostac. ja modernizowalem nawet gorszy bo kasy nie mialem na nowy. dodaj ram i wymien grafike (wedlug mnie nawet na 970 o ile masz pci-e x16 v3.0). procesor masz dobry. obecnie za duzo nie zyskasz.... no chyba ze kupisz serie z min. 6 rdzeniami.

Cena znośna, ale dlaczego akurat ta?

@EDIT

Czy przy wymianie karty graficznej na mocniejszą powinienem sprawdzić czy zasilacz to uciągnie, czy się tym nie przejmować?

Może dodam swoje kilka groszy. Siedziałem długo na Gtx 750ti 2gb i nie było źle, w nowe gry można było pograć na średnich detalach. Polecam Ci zrobić to co ja zrobiłem. Idź i przeszukaj olx'a. Kupiłem tam swojego nowego gtx 970 za 800 zł. W większości przypadków ludzie sprzedają tam karty na gwarancji. W twoim przypadku wystarczyło by dołożyć te 150zł, a miał byś kartę która uciągnie Ci obecnie wszystko na co najmniej wysokich detalach w 60 fps'ach

jesli zasilacz masz kiepski to kup gtx 1060, bierze mniej pradu. technologicznie lepszy ale ogolnie porownywalny z gtx 970.

napisz jaki masz zasilacz i ile ma lat, przeważnie traci co roku jakies 10% maksymalnej mocy.

Właśnie nie mam tabliczki z mocą na zasilaczu, ale zakładam że to 300-tka nie więcej, znając źródło tego komputera.

stawiam ze pewnie watomierza w domu nie masz?

no w kazdym razie moj na amd łyka 220-230 Wat pod obciażeniem, intel powinien jeść mniej wiec moze da rade.

Niestety nie, ale chyba nic się nie stanie jak wsadzę nową kartę graficzną i będzie za mało mocy prawda? Po prostu się nie uruchomi - tak na logikę.

W internecie znalazłem, że minimalna moc zasilacza przy mojej karcie graficznej to 400, więc pewnie mam taki ;).

Normalnie rozbawiaja mnie komentarze... Idz kup gtx 970 also ze jak zasilacz slaby to 1060 ...

To nic ze autor nie podal jaka kwota dysponuje ...I tylko napisane ze chcialby Nabyc karte gtx750 ktora kosztuje 3-4 stowki ... a tutaj ludzie wyskakuja... Z kartami od 850-1500 zl

Po co 1060 niech odrazu machnie 1080 jak szalec to po calosc a jak ... A tak serialnie od modernizacji too sie najpierw zaczyna jaka kwota dysponuje... . Bo wymieniac I proponowac Mozna ..

Jezeli budzet ma limit nieograniczony too machnij nowy komp

@majster008

Masz racje, nie podałem kwoty jaką dysponuję, ale też dlatego Kolega proponuje od siebie karty graficzne w rozsądnych w jego mniemaniu cenach.

Mnie interesuje raczej jaką kartę kupić, aby była dobra, a nie jej cena, ale jestem przeciętnym zjadaczem chleba, tak też szukam balansu pomiędzy rozsądną ceną (okolice 1000 zł), a jakością.

@majster008

Masz racje, nie podałem kwoty jaką dysponuję, ale też dlatego Kolega proponuje od siebie karty graficzne w rozsądnych w jego mniemaniu cenach.

Mnie interesuje raczej jaką kartę kupić, aby była dobra, a nie jej cena, ale jestem przeciętnym zjadaczem chleba, tak też szukam balansu pomiędzy rozsądną ceną (okolice 1000 zł), a jakością.

No I od tego powinno sie zaczac kwota 1000 zl na karte w tym przedziale cenowym Rx 470 Kroluje . Jezeli cie nie zraza ... Zadna uzywana 970 ... Bo szkoda pieniedzy ...

W sumie za 1000 zl wrzucilbym 4gb dodatkowe dysk ssd I rx 460 akurat kasy starczy

@majster008

Dzięki za pomoc, ssd mam, więc może ramu bym dołożył 8gb. Rozważę rx470, nie znam się czym się różnią one od geforców - nigdy nie miałem.

Muszę się jeszcze dowiedzieć jak to będzie z tym zasilaczem - nie chciałbym go wymieniać.

w internecie sprawdzic ile wat zjada twoja karta a ile karty proponowane, ktore mieszcza sie w zasiegu cenowym. Kart AMD używałem długo, jedyne co mnie wkurzało to brak CUDA, niestety niektore programy uzywane przeze mnie tego uzywaja (tj. przy tworzeniu filmikow lub kompresji).

Jesli chodzi o zasilacz to ja bym co do jego mocy nie był taki pewien np. mi doradzano zasilacz o mocy 550 Wat w starym kompie, kupilem sobie 400 i działało, bo komp i tak nie jadł wiecej niż 250 wat a zasilacz jezeli jest np. 80 gold to az tak sie nie starzeje.

zaraz zaraz... hola hola. Ludzie zasilacz to WAŻNA sprawa, to chyba wie każdy. Autor tematu, co masz na myśli pisząc że zasilacz jest taki znając pochodzenie komputera? To jakiś składak z alledrogo czy co? Ja bym się bał wkładać midendową grafike do skrzyni gdzie nawet nie znam pochodzenia zasilacza.

@FreeQ

Kiedyś dostałem go w rozliczeniu ;). Jest to składak z jakiś sklepów internetowych typu znak.pl czy inny x-kom. Niestety nie jestem wstanie znaleźć w tych papierach co do niego dostałem mocy zasilacza. Na pewno nie jest to jakaś najtańsza chińszczyzna, ale na pewno wersja minimalistyczna. Jutro go rozkręcę może jak będę miał okazje i sprawdzę dla pewności.

Po długim myśleniu zastanawiam się nad kupnem:

- Asus Radeon R9 380 OC 4GB GDDR5 / Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming 4GB GDDR5 - @ScypionXP CUDA mi nie potrzebna, ja potrzebuje fpsy w grach

lub w wersji tańszej, ale dochodzą mnie bardzo dobre opinie o tej karcie:

- MSI GeForce GTX 750Ti GAMING 2GB GDDR5

Do tego chcę dorzucić sobie HyperX FURY DDR3 4gb x2, bo tanio wychodzi a 16gb ramu na jakiś czas będzie wystarczające. Kwestia pozostaje tego zasilacza, nie wiem jak to sprawdzić inaczej niż rozkręcając kompa (nigdzie w widocznym miejscu nie mam tabeli wartości :/).

Lepiej zamiast dodatkowych kości ram dołożyć do lepszej grafiki, 8GB ci w zupełności wystarczy na tą chwilę, co najwyżej dokupisz kiedyś tam, jeśli zależy ci na fpsach to nie masz się nad czym zastanawiać.

Jak juz to RX 470 G1. Nowsza architektura :). Ale sprawdz zasilacz... dziwi mnie ze nie ma tam nawet nazwy producenta. A jak NoName to ja bym miał lekkie obawy :). Szczegolnie przy nowszych grafikach :)

Boze nie wspominaj nic o gtx750 zreszta too twoja kasa ... Gtx 750 too juz antyk ... Kupowanie karty ktora miala premiere kilka lat temu juz ... Wciskaja taa karte zestawach gotowych na komunie.... Lub gimbom do csa...