Upgrade PC + kilka pytań

Witam serdecznie :).

Planuję w najbliższym czasie ulepszyć troszkę, mojego leciwego już blaszaka w związku z tym mam kilka pytań.

Sprzęt

Procek: Intel core 2 Duo E7200 2.53GHz

Grafika: Geforce GTS 250(wersja 512MB od Gainward)

Ram: 2GB RAM DDR2

Płyta główna: MSI K7N2 Delta2

Zasilacz: Chieftec Smart SERIES 350-500W

Od lat używam rozdziałki 1024x768 i nie zamierzam tego zmieniać.

Mam zamiar wymienić RAM na nowy i jeżeli jest taka możliwość, zamontować lepszą grafikę i zmienić XP na 7, tutaj właśnie pojawia się kilka wątpliwości:

1. Czy ta płyta główna obsługuje DDR3? Jeśli tak jaki polecacie :P?

2. Ile RAMU maxymalnie wykrywa 7-ka 32bit?

3. Czy płyta główna jest kompatybilna z nowszymi kartami graficznymi? Jeżeli jest jaką polecacie, w okolicach 500zł

4. Opcjonalne pytanie , raczej z ciekawości: Czy można zamontować w tej płycie głównej jakiś nowszy procek?

5. I na koniec: Czy po wymianie komponentów: RAM/GPU będę musiał kupić "silniejszy" zasilacz?

1. DDR 3 do tej płyty nie wstawisz.

2. 4GB ale Twoja płyta da radę pociągnąć tylko 3 GB

3. GTX 290-280 na bank wsadzisz ale czy warto pchać się w tą płytę po argumentach wyżej? Wątpię.

4. Ponawiam pytanie. Czy jest sens ?

5. Masz zasilacz 550 i nie powinno być z nim problemu.

Mały upgrade

Intel Pentium G2020 BOX - 200 zł lub Procesor Intel Celeron G1610 - 160 zł

MSI B75MA-E33 - ok 190 sklepowa

Ram 4gb - jak dobrze popatrzysz to nawet za 80 zł dorwiesz

Do tego GTX 460 - 300 zł lub Radeon 5850-5870 -350-400 zł

ok 800 zł na nowych częściach z używanymi grafikami. Jeśli poszperasz na allegro to możesz wyrobić się nawet w 600 -700 zł.

Dzięki wielkie :).

Możliwe że pomyliłem płyty główne... bo mam karton i właśnie spojrzałem na obrazek i wygląda inaczej niż to co mam, prawdopodobnie to jest mojego starego kompa... a może nie...

Chyba ta... ta co podałem była pod AMD a ta co mam w środku to:

http://www.komputronik.pl/product/57602/Gigabyte_GA_EP45_DS3L.html

Przepraszam za pomyłkę :<.>

No ta też nie obsługuje DDR 3 ;), Windows ten wykrywa 3,25 GB. nie będzie płyta współpracować z nowszymi procesorami. Po co karta za 500 zł, skoro ją będzie ograniczać procesor? Zasilacz 500W - ok.

Naprawdę są teraz dostępne dość tanie płyty główne i powinieneś nad tym pomyśleć, bo wciskanie lepszych komponentów na obecną jest mało opłacalne. Do nowej niedrogiej płyty dorzuć np i3 lub i5 i taniego radeona. Dlaczego windows 7 32? bardziej przyszłościowo jest 64 bo potem będziesz mógł dorzucić sobie kość i mieć 8gb ram co w zupełności wystarcza:)

Naprawdę są teraz dostępne dość tanie płyty główne i powinieneś nad tym pomyśleć, bo wciskanie lepszych komponentów na obecną jest mało opłacalne. Do nowej niedrogiej płyty dorzuć np i3 lub i5 i taniego radeona. Dlaczego windows 7 32? bardziej przyszłościowo jest 64 bo potem będziesz mógł dorzucić sobie kość i mieć 8gb ram co w zupełności wystarcza:)

Windows 7 32 ze względu na procka, wychodzi na to że lepiej kupić nowego kompa :P.

Dziękuje wszystkim, zaraz rozdam "lubię to".

Wątpliwości rozwiązane, proszę o zamknięcie tematu.

Witam serdecznie :).

Planuję w najbliższym czasie ulepszyć troszkę, mojego leciwego już blaszaka w związku z tym mam kilka pytań.

Sprzęt

Procek: Intel core 2 Duo E7200 2.53GHz

Grafika: Geforce GTS 250(wersja 512MB od Gainward)

Ram: 2GB RAM DDR2

Płyta główna: MSI K7N2 Delta2

Zasilacz: Chieftec Smart SERIES 350-500W

Od lat używam rozdziałki 1024x768 i nie zamierzam tego zmieniać.

Mam zamiar wymienić RAM na nowy i jeżeli jest taka możliwość, zamontować lepszą grafikę i zmienić XP na 7, tutaj właśnie pojawia się kilka wątpliwości:

1. Czy ta płyta główna obsługuje DDR3? Jeśli tak jaki polecacie :P?

2. Ile RAMU maxymalnie wykrywa 7-ka 32bit?

3. Czy płyta główna jest kompatybilna z nowszymi kartami graficznymi? Jeżeli jest jaką polecacie, w okolicach 500zł

4. Opcjonalne pytanie , raczej z ciekawości: Czy można zamontować w tej płycie głównej jakiś nowszy procek?

5. I na koniec: Czy po wymianie komponentów: RAM/GPU będę musiał kupić "silniejszy" zasilacz?