Witam.
Potrzebuje waszej pomocy w upgradzie mojego komputera.
Tak wyglądają komponenty na ten moment:
Intel Core i5-4690K/4x3.5GHz
GeForce GTX 970 Strix OC 4GB
Płyta MSI Z97-G43
DDR3 8GB Kingston Savage/2400MHz CL11
HDD Seagate 1TB
Zasilacz Cooler Master G550M 550W
Myślę, że zainwestuje w następne 8GB RAM'u oraz w dysk SSD. Zostanie mi +/- 2tyś zł. Co polecacie upgrade'ować?
Upgrade PC
Witam. Potrzebuje waszej pomocy w upgradzie mojego komputera. Tak wyglądają komponenty na ten moment: Intel Core i5-4690K/4x3.5GHz GeForce GTX 970 Strix OC 4GB Płyta MSI Z97-G43 DDR3 8GB Kingston Savage/2400MHz CL11 HDD Seagate 1TB Zasilacz Cooler Master G550M 550W Myślę, że zainwestuje w następne 8GB RAM'u oraz w dysk SSD. Zostanie mi +/- 2tyś zł. Co polecacie upgrade'ować?
Najlepiej by było jeszcze napisać do czego konkretnie potrzebujesz komputer. Jak do "nauki" to niewiele trzeba zmienić. Jeśli chcesz zostać "profesjonalnym streamerem" lub grafikiem to już dużo więcej.
Pytanie czy interesują Cię konkretne oferty czy po prostu luźne sugestie?
Bo jeśli luźne sugestie to proponowałbym tak jak sam stwierdzasz dokupić kolejne 8 GB ramu oraz dysk SSD jeśli aż tak konieczny.
Jeśli zostałoby potem 2k, to sugerowałbym może wymianę karty na jakąś 1060 gtx? Jednakże przed tym sugerowałbym zmianę zasilacza na 750W, żeby się Twój tak nie pocił (o ile w ogóle pójdzie z lepszą kartą, dodatkowym dyskiem, pamięcią itd..), bo szkoda sprzętu. A co do ramu to może lepiej kupić pakiet 16 GB z obniżonym CL? Wymiana płyty głównej wiąże się z kupnem nowego procka, a to już większe koszta, a procek dobry i pociągnie jeszcze spokojnie. Szczególnie, że masz wersje z możliwością kręcenia. Masz na niej jakieś chłodzenie ciekawe czy stockowe? Jeśli stockowe to proponowałbym kupić jakieś lepsze powietrze jak nie kręcisz za mocno.
A i na przyszłość "tys." nie "tyś", bo nie mówi się tyśięcy nie?
Ramu dorzuć i dobry ssd 250 lub 512 gb i ... tyle Resztę kasy trzymaj na premierę Volty / Ampere i tańsze płyty i procki coffelake ew premierę odświeżonych zenów, bo na tą chwile wymiana karty grafiki to bezsens. Oczywiście jeśli mówimy tylko o grach bo jak inne zastosowania to Ci nie pomogę.
Procek jest bardzo spoko. Ewentualnie możesz kupić chłodzenie i trochę go podkręcić. Grafika w zależności w co grasz. Obecnie 4GB to taki standard się zrobił w grach(nowy Wolfen czy Assassin) jeżeli już wymieniać to możesz nawet się rozglądać za GTX 1070. jeżeli już klasę niższą to GTX 1060 albo RX 580(moim zdaniem lepiej wróży na przyszłość) w zależności od gier w jakie grasz. I jak pisali inni możesz dokupić ram jak chcesz, tylko nie wiem jak ich ceny bo ostatnio ostro skakały. Dysk SSD też spoko opcja która umila użytkowanie z względu na to że wszystko szybciej się ładuje :). Zasilacz jest spoko i da radę jego nie musisz ruszać.
ja bym sprzedał grafikę przyjmijmy że masz 2k + kasa z karty
masz opcje ssd+ ram/grafikę ja bym się skłaniał bardziej na przerwszy ogień ssd i 1060/70 czy jakiś rx potem dorzucić 8gb bo procek wykręcony dalej daje radę (hmm jakie masz chłodzenie na cepie? )
Witam.
Potrzebuje waszej pomocy w upgradzie mojego komputera.
Tak wyglądają komponenty na ten moment:
Intel Core i5-4690K/4x3.5GHz
GeForce GTX 970 Strix OC 4GB
Płyta MSI Z97-G43
DDR3 8GB Kingston Savage/2400MHz CL11
HDD Seagate 1TB
Zasilacz Cooler Master G550M 550W
Myślę, że zainwestuje w następne 8GB RAM'u oraz w dysk SSD. Zostanie mi +/- 2tyś zł. Co polecacie upgrade'ować?