Upgrade procka

Aktualnie posiadam procesor Celeron g1840 . (plyta h81m-e33)

Zastanawiam sie czy kupic se i3 za ok. 500 zl czy kupic takiego 3258 do overclocku.
Zapewne do takiego OC potrzebnebylo by jeszcze dokupic cooling.
Nie bardzo znam sie na podkrecaniu , a chce kupic dobry oplacalny procek . Nie chcialbym ryzykowac z mocnym podkrecaniem. Ktos posiada i wie jakie jest bezpieczne ustawienie? Czy jednak kupic tego i3.

i3 h81 nie jest płytą do oc /używany i5 bez K

do oc potrzeba ci 3 itemów:

nowa płyta główna

chłodzenie dobre

procesor odblokowany

+opcjonalnie dla bezpieczeństwa:

DOBRA obudowa

no przy intelu (z dośw) płyta ok można by zmienić xD nie będę komentować tego "biórowca" xD

przy chłodzeniu można kupić tańszy bo do domowego oc nie potrzeba niewiadomo czego bo to nie amd :)

i tak cep z K potrzeba :P ale znalazłem poradnik że da radę kręcić bez K cepy lecz do tego i tak potrzeba innego mobasa bo jak widzę te sekcję to aż mi się przypomina facepalm ze star treka łysego xD

No ok. Czyli zapewne kupie i3 bo zmiana plyty to tak srednio mi sie widzi.. (kolejne koszty) .

i3, twoja plyta sie pewnie nie zda, zakladajac koszta twojego zestawu zasilacz nie jest pierwszego rzedu, i3 tylko pamietaj z 4ma watkami.

a nie lepiej spuścić ten badziew co masz może ktoś weźmie i zakupić normalnego mobasa(nówkę) i zakupić używkę cepa(ofc nie po nitro xD) ?

taka luźna dygresja :)

To nie jest badziew... To poprostu budzetowa ale sensowna plyta glowna na start.. Zasilacz mam Corsaira VS 450w .
Kupowalem taki tani pc bo nie mialem hajsu a bez kompa to zyc nie potrafie .
Nie kupuje uzywek btw. ;).

To poprostu budzetowa ale sensowna plyta glowna na start..

czyli badziew ;)

Zbieraj na i5, który starczy na kilka lat najlepsza opcja nie pchaj się w i3, bo to tylko 2 rdzenie 2 wątki. Wymagania gier rosną.

http://pclab.pl/art51103-6.html

nom wychodzi że potrzeba byłoby wziąć i3 z ht dużej różnicy nie będzie lecz tragedii tym bardziej nie będzie

Aktualnie posiadam procesor Celeron g1840 . (plyta h81m-e33)

Zastanawiam sie czy kupic se i3 za ok. 500 zl czy kupic takiego 3258 do overclocku.
Zapewne do takiego OC potrzebnebylo by jeszcze dokupic cooling.
Nie bardzo znam sie na podkrecaniu , a chce kupic dobry oplacalny procek . Nie chcialbym ryzykowac z mocnym podkrecaniem. Ktos posiada i wie jakie jest bezpieczne ustawienie? Czy jednak kupic tego i3.