Upgrade starego kompa-pomocy

Zacznijmy od tego, że mam starego Intel Pentiuma 4 HT na płycie głównej Asus P5VD2-MX Socket LGA 775 2.5GB Ram DDR2

I chciałbym trochę go ulepszyć mianowicie:

Dokupić jeszcze 2GB Ram co dałoby razem 4gb ddr2

wymienić procesor na Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz) na socket 775

I mam pytanie:Czy socket s-775 i lga775 czymś się różnią? Czy zmiana procesora i dokupienie RAM'u dużo zmienią w tym starym blaszaku? Czy razem z kartą graficzną Nvidia GeForce 8500GT 512mb dam rade grać w gry np. GTA IV Far Cry 2 Skyrim Batman Arkham City, Asylum? I czy ten procesor będzie pasował do socketu LGA 775

Na tej karcie raczej nie pograsz w wyżej wymienione gry

W sumie , nie znam się za bardzo na prockach intela i płytach pod nie ,także nie wypowiem się w tym temacie ale jesli chodzi o twoją karte graficzną to kurde wygląda to troche marnie.Miałem taki sam model,zajeżdziłem ją aż wiatraczek odpadł bo się karta przegrzała :D .Jeśli by ci poszły te gry(biorąć pod uwagę nowy procek i więcej ramu) to raczej na min detalach przynajmniej FarCry2 i GTA4.A możliwe ,że wogóle byś nie zagrał ..karte musisz wymienić.

Czyli karta do d*py.A polecicie jakąś dobrą kartę? I żeby nie kosztowała majatku.

No kartę to masz straszną xD. Ta karta nawet w 50% procka by nie obsłużyłą.

Co do kart jest dużo możliwości, ale najtańsze kosztem najlepszej wydajności są:

W UJ prądożerne karty: Radeon HD 4850, 4870. Koszt 250-350

Mało prądożerna, ale też trochę mniej wydajna Radeon HD 6670 (sam mam tą kartę i jak narazie dźwiga wszystkie najnowsze gry na procku C2D)

Nie wiem tylko czy procek kompatybilny, ale na 80% tak, lepiej sprawdź dokładnie np. na komputer świat na forum, tam Ci powiedzą,

Na twoim miejscu kupiłbym jednak nowego kompa.

2GB przyzwoitego ramu DDR2 kosztuje ponad 2 bańki. A DDR3 około 150 zł.

Kupując płytę główną pod DDR3 oszczędziłbyś nerwów, bo twoja płyta ssie przysłowiową pałę.

Możesz ogarnąć też w ten sposób że pierw kupić kartę, a potem uzbierać na procek+ram+płytę. Wiem że ludzie kasą nie sr**ą, ale na takich rzeczach jak komp nie za bardzo można oszczędzać w dzisiejszych czasach.

Może taka karta ,z niższej półki ? http://sklep.benchmark.pl/product/118102/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GT440_Asus_1GB_HDMI_DVI_DSUB_PCI_E_DDR5_.html

Chodzi mi o to żeby nowy procek + ram i karta nie kosztowały więcej niż 700zł

Jeżeli chcesz mieć naprawdę dobrego kompa to na sam procek muszisz wydać ok. 700zł, ja kupiłem procka chyba 2 lata temu i dałem za niego około 670 zł, a teraz nawet daje rade :D, jeżeli chodzi o ram to może kup używane.

Jeżeli chcesz mieć naprawdę dobrego kompa to na sam procek muszisz wydać ok. 700zł, ja kupiłem procka chyba 2 lata temu i dałem za niego około 670 zł, a teraz nawet daje rade , jeżeli chodzi o ram to może kup używane.

Jeżeli chciałbym mieć naprawdę dobrego kompa to kupiłbym nowego.Chodzi mi o kompa który udźwignie nowsze gry, nie mam aż tyle hajsu żeby kupić nowego.Procek którego szukam kosztuje ok 300zł z tego co wyszukałem.

Na twojej płycie nie będzie działa procesor z serii quad "Gniazdo Socket 775 dla procesorów Intel Core 2 Dual / Pentium D / Pentium 4 / Celeron

Obsługa technologii Intel Hyper-Threading" - to jest ze stronki Asusa i opisu twojej płyty, kartę graficzną masz też już trochę leciwą i ram ddr2 którego nie wsadzisz już do nowych płyt głównych, co do samego procesora to powiem ci że P4 to już relikt zamierzchłych czasów, skoro masz 700 zł na rozbudowę, postaraj się troszkę dozbierać i kupić nową konstrukcję

parę pytań:

dysk twardy masz pod ata czy stata ?

jaki masz zasilacz ?

dvd rom też ata czy sata ?

jeśli masz dysk pod sata i dvd też, do tego zasilacz przynajmniej modecom 500w, który i tak jest słaby ale lepiej to niż jakiś totalny noname

możesz zastanowić się nad zakupem komputera który nie powala wydajnością ale twój aktualny zestaw bije na głowę i kiedyś można będzie go ulepszyć wkładając tam procesor i5

415111_942915.jpgProcesor Intel Pentium G 860, 3.00GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, BOX (BX80623G860) 244,00

381691_802719.jpgPłyta główna ASRock H61M-S 160,00

294462_498208.jpgPamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 63,00

502305_1231787.jpgKarta graficzna Vertex3D Radeon HD7770 X-Edition 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (1150/5000) (471540918-0227) 419,00

Suma 886,00

nie jest to demon szybkości ale jak pokazuje ten test bez problemu można grać w nowe gry:

http://pclab.pl/art49989-13.html

dysku nie ma dvd nie ma i zasilacza, zakładam że dysk dvd są sata i zasilacz w miare, jeśli nie to przykro mi ale będziesz musiał też dokupić te podzespoły i trzeba doliczyć jeszcze około 350 zł

jeśli i to jest za drogo, po prostu szukaj na allegro quada albo core duo z płytą i kartę graficzną 4850

Właśnie też chiałem polecić karty z tej serii Radeona 4850 albo nawet 4830 .Te karty chyba już nie są produkowane,jesli, dobrze kojarze ale na Allegro używki można spokojnie kupić ,może w jakis większych hurtowniach coś by się uchowało.

Może taka karta ,z niższej półki ? http://sklep.benchma...CI_E_DDR5_.html

Nie rozumiem dlaczego podałeś kartę biurową nadającą się jedynie do oglądania filmów na Youtube.

UP@ No jak szukał podzespołów ,które pozwolą mu zagrać w FarCry2 czy GTA4 a ma obecnie karte GF 8500gt to chciałem mu podrzucić coś taniego z niskiej półki.Przy jego obecnej karcie , ten geforce do którego link wkleiłem to rakieta.

UP@ No jak szukał podzespołów ,które pozwolą mu zagrać w FarCry2 czy GTA4 a ma obecnie karte GF 8500gt to chciałem mu podrzucić coś taniego z niskiej półki.Przy jego obecnej karcie , ten geforce do którego link wkleiłem to rakieta.

Do gier nie podaje się kart biurowych. Używane karty typu 9600GT, 9800GT, 9800GTX+, HD4850 wystarczą, więc czemu ich nie podałeś. Zresztą ten quad to też nie jest pogromcą, więc po co komplikować kartami biurowymi. Jeżeli będzzesz chciał udowodnić mi, ze ta GT ma DX 11, a inne nie, to żaden dowód. Z takim komputerem DX 11 nie ma najmniejszego sensu. Nawet w GTS 450 jest nie za bardzo opłacalny, bo karta nie jest potężna do wyświetlania tych rzeczy oraz przekombinowanej teselacji.

@edit. To chyba wystarczy: http://forum.pclab.p...440-vs-hd-4850/

Zacznijmy od tego, że mam starego Intel Pentiuma 4 HT na płycie głównej Asus P5VD2-MX Socket LGA 775 2.5GB Ram DDR2

I chciałbym trochę go ulepszyć mianowicie:

Dokupić jeszcze 2GB Ram co dałoby razem 4gb ddr2

wymienić procesor na Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz) na socket 775

I mam pytanie:Czy socket s-775 i lga775 czymś się różnią? Czy zmiana procesora i dokupienie RAM'u dużo zmienią w tym starym blaszaku? Czy razem z kartą graficzną Nvidia GeForce 8500GT 512mb dam rade grać w gry np. GTA IV Far Cry 2 Skyrim Batman Arkham City, Asylum? I czy ten procesor będzie pasował do socketu LGA 775