Uruchamianie systemu

hej, hej, hej, moje kociki. Mam taką mała sprawę, otóż mój kochany windows xp długo się ładuje więc mam prośbę aby ktoś napisał mi co mogę wyłączyć przy uruchamianiu co nie zaszkodzi mojemu blaszakowi.

http://pl.tinypic.com/r/282f4vp/8

(skype już wyłaczyłem:P)

re :(

Avast i Ctfmon reszta można won

Jak możesz to powiekszył bys jeszcze kolumnę "Polecenie" bo nie widać całości a jest to ważne.

http://pl.tinypic.com/r/s58mc0/8

proszę ^^

Wyłączaj co chcesz , to nie są procesy krytyczne dla systemu można wyłączyć wszystko. Oczywiście zostaw sobie antyvirusa i to co wspominałem bo czasem wywala błędy jak to się wyłączy .

Moim zdaniem to wszystko oprócz netsession_win i elementów, ze ścieżką C:\WINDOWS\system32 można wywalić (na wszelki wypadek zostaw jeszcze RTHDCPL).

można wyłączyć wszystkie oprucz avast oraz zostawił bym też z adresem "system32" gdyż wyłącznie niektórych tych procesów może powodować problemy. (jeśli po wyłączeniu procesów z system32 nie następują żadne problemy to można je zostawić wyłączone).

Procesów nie masz wiele wiec nie sądze żeby był przyczyną długiego ładowania się systemu. Proponuje także usunąć zbędne pliki np programem "CCleaner" co odświeży zawsze komputer od zbędnych logów czy też plików.

Defragmentacja także by pomogła lecz jest bardzo czasochłonna (zależy od pojemności). Robaki także mogą spowaniać (mulić) komputer także proponuje także sprawdzić czy posiada je ma na komputerze.

PS:

Niestety wyłączenie niektórych procesów jak daemon bedzie trzeba uruchamiać odręcznie by móc z niego korzystać. Większość z procesów niepotrzebna

Avasta nie wyłączaj gdyż jest to twój antywirus który musi byc aktywny by móc chronić twój komputer przed szkodnikami.

Wysłałem Ci wczoraj wiadomość na pw, ale zapomniałem że żyjemy w erze przesyłania sobie wiadomości gołębiami i odpiszesz mi dopiero za kilka dni.

Usuń avasta, bo żaden darmowy antywirus nie jest pożyteczny w dzisiejszych czasach, a tylko obciąża Ci procesor niepotrzebnie.

Niestety problem windowsa jest taki, że zaśmieca dysk twardy, używaj CCleaner do kasowania starych rejestrów, czyszczenia cookies, cache itd. Jeżeli naprawdę muli Ci komputer, nie do zniesienia, to jeśli nie masz jakiś ważnych rzeczy zrób sobie wymazywanie dysku, masz taką opcje w cleanerze, wtedy na pewno pozbędziesz się wirusa, jeśli takowy istnieje. Możesz też zwyczajnie sformatować kompa, też pomaga bo odświeża system, możesz też wyczyścić folder temp. I dobrze jest nie zaśmiecać dysku windowsowego "na początku był chaos" w Windowsie trwa aż do wyczyszczenia dysku :P.

Usuń avasta, bo żaden darmowy antywirus nie jest pożyteczny w dzisiejszych czasach, a tylko obciąża Ci procesor niepotrzebnie.

Bez antywirusa to bedzie jeszcze gorzej. A płatne to także nie są idealne antywirusy gdyż mają dodatkową opcje np firewall i inne dodatki które mogą być zbyteczne. Po drugie nie każdy może sobie pozwolić na kupno lub wykupienia abonamentu na antywirusa.

możesz też wyczyścić folder temp

same czyszczenie CCleaner-em wyczyszcza ten folder wiec jesli uzyje tego programu to już nie musi grzebać w tym folderze.

Możesz też zwyczajnie sformatować kompa, też pomaga bo odświeża system

Moim zdaniem Formatowanie to ostateczność bo jak byśmy formatowali dysk za każdym razem gdy będzie się coś działo z naszym komputerem to nasz "dysk" nie nie pożył by zbyt długo.

Firewall i inne dodatki są zbyteczne? :P To tak jakbyś czekał na backdoor :P Niestety żaden darmowy antywirus nie jest dobry, a tylko zmniejsza Twoją czujność, zaopatrz się w płytkę z Linuxem i kasuj podejrzane pliki :P

Firewall i inne dodatki są zbyteczne? To tak jakbyś czekał na backdoor Niestety żaden darmowy antywirus nie jest dobry, a tylko zmniejsza Twoją czujność, zaopatrz się w płytkę z Linuxem i kasuj podejrzane pliki

NIe miałem na myśli że zbyteczny jest firewall ale sam firewall nie obroni cie przed wirusami. A zazwyczaj płatne antywirusy dodają w swoim pakiecie Firewalla i inne gadzety które są zbytecznie Miałem an myśli te inne gadrzeety jak dodatki do przeglądarki czy też przyśpieszacze komputera itp.

Nie napisałem że Firewall jest zbyteczny lecz można zainstalować dobrego, darmowego firewalla jakim jest np "Comodo Firewall" a nie płacic za pakiet i mieć wcale nie lepszego firewalla.

hej, hej, hej, moje kociki. Mam taką mała sprawę, otóż mój kochany windows xp długo się ładuje więc mam prośbę aby ktoś napisał mi co mogę wyłączyć przy uruchamianiu co nie zaszkodzi mojemu blaszakowi.

http://pl.tinypic.com/r/282f4vp/8

(skype już wyłaczyłem:P)