Uruchomienie Biosu

Witajcie, mam mały problem no.

Zakupiłem ostatnio nowego komputra, i nie mogę wejść do biosu :/

Posiadam płytę MSI Z97 Gaming 5 i mam klawiaturę na USB która włącza mi się dopiero gdy startuje windows, a jak wiadomo do biosu wchodzi się zaraz po uruchomieniu komputera lecz wtedy jeszcze klawiatura nie jest uaktywniona. Nie wiem czemu się tak stało ale na początku było super.

Posiadam Windows 8.1

Mówią, że mogę wejśc z poziomu windowsa oczywiście znalazłem jakieś poradniki ale nie posiadam takich opcji (mam pełną wersię windowsa)

Słyszałem również, że mogę też wejść z poziomu aplikacji Command Center którego oczywiście mam zainstalowanego ale też nie ma takiej opcji w tej aplikacji. Macie jakieś pomysły aby klawiaturę wczytywało zaraz po starcie komputera?

chyba, jedynym sposobem będzie zakup zwykłej kalwiaturki za 20zl model na wejście PS/2 i podpięcie jej do kompa:D Przynajmniej ja tak zrobiłem, i klawki się nie biją :)

Może złym przyciskiem chcesz uruchomić bios. Ja mam klawiaturę na USB i uruchamiam bios na każdym komputerze, więc jest to dla mnie co najmniej dziwne. Podłączyłeś klawiaturę do górnych portów USB?

Jeśli chodzi o przyciski to właśnie dobrymi uruchamiam ;)

I tak sprawdzałem w różnych portach nic nie daje cały czas klawiatura uruchamia się dopiero w momencie startu windowsa, co jest dziwne bo na początku normalnie wszystko było :/

Możliwe że bawiąc się biosem zmieniłeś priorytet wykrywania urządzeń z USB na PS/2, możesz zrestartować BIOS wyciągając baterię na płycie głównej i wkładając ponownie i spróbować (bo domyślnie nowe płyty mają priorytet uruchamiania z USB)

Kup przejsciówkę z usb na ps2 (koszt 5 zł) lub porzycz jeśli masz taką możliwość klawiaturę z wejściem ps2 i sprawdź.

Zaraz obadamy, jeśli nie pomoże to może faktycznie zakupię tą przejściówkę.

@update

Ok, już wszystko działa, wystarczyło zaktualizować Bios do najnowszej wersji :)

Witajcie, mam mały problem no.

Zakupiłem ostatnio nowego komputra, i nie mogę wejść do biosu :/

Posiadam płytę MSI Z97 Gaming 5 i mam klawiaturę na USB która włącza mi się dopiero gdy startuje windows, a jak wiadomo do biosu wchodzi się zaraz po uruchomieniu komputera lecz wtedy jeszcze klawiatura nie jest uaktywniona. Nie wiem czemu się tak stało ale na początku było super.

Posiadam Windows 8.1

Mówią, że mogę wejśc z poziomu windowsa oczywiście znalazłem jakieś poradniki ale nie posiadam takich opcji (mam pełną wersię windowsa)

Słyszałem również, że mogę też wejść z poziomu aplikacji Command Center którego oczywiście mam zainstalowanego ale też nie ma takiej opcji w tej aplikacji. Macie jakieś pomysły aby klawiaturę wczytywało zaraz po starcie komputera?