Varus pare pytań

Mam pare pytań odnośnie varusa ponieważ różnie to z nim bywa raz czuje się z nim słaby raz pro no to zależy jak mi idzie:

1. Dlaczego varus ma iść na bota a nie na mida? Moim zdaniem jak varus jest z kassadinem albo z fizzem na midzie to on ich tak zjedzie że nie będą w late stanie nic zrobić. Miałem przyjemność grania z kassadinem miałem z 2.5 lepszą farmę, wracał się 5 razy w ciągu mojego jednego powrotu był tak zdesperowany że dał mi pewnego killa, chociaż jakbym chciał to bym pewnie zbił mu z 5 ale wolałem ostrożnie pofarmić. Z fizzem byłoby pewnie podobnie. A może zależy kiedy go dać na mida? Bo moim zdaniem z postaciami ap ale nie dystansowymi to on spokojnie może ich kontrować a oni życia nie mają tam na lini. Później w late to on był śmieszny nic dmg nie zabierał ten kassadin. Z takim Ryze mogłobybyć trudniej bo on ma stuna poza tym jest range więc do tyłu z farmą by tak nie był jak kassadin.

2. Czy na prawdę jest to dobra postać? Bo często sie spotykam że ludzie wolą vayne w sumie ta sama cena lecz vayne więcej osób pickuje. Mi się bardzo podoba varus ale chcę wiedzieć.

3. Dlaczego niektórzy mówią że jest łatwy? Grałem veigarem, kassadinem(który niby jest trudny a czy ja wiem), asha, fizzem i moim zdaniem ogarnięcie varusa było najtrudniejsze. Przez pierwsze 2 dni tylko feedowalem i nic nie robiłem, teraz to jestem dobry, ale moim zdaniem jest znacznie trudniejszy od niektórych. Nie wiem czemu ale zawsze jak ktoś nim gra np. jak jest darmowy to tylko feeduje i wgl. jest słaby. Jak dla mnie jedna z trudniejszych postaci- co wy sądzicie o tym?

Trudności postaci to jest subiektywna ocena. Dla jednego dany champ będzie łatwiejszy dla innego trudniejszy. Varus idzie na bota bo gra się nim jako AD carry. Na mida idą AP carry. Gdybyś robił go pod AP mógłbyś na mida iść. Jeśli grałeś Varusem pod AD na midzie i cisnąłeś Kassadina to nie ma co się dziwić. AD champy mają lepsze early w stosunku do AP.

1. Kassadin pewnie był mało ogarnięty, poza tym mag vs ad carry zawsze ma na początku słabszą farmę ( AP farmi skillami, a te na początku bardzo szybko pozbawiają postać many ). Co do Fizza, to od 3 lvl-u za każdym razem gdy tylko pojawisz sie na linii to Fizz cię zje ( taka prawda, jego kombo z Q W E zjedzie ci jakieś 3/4 HP nim ty go zdążysz chociaż raz trafić ).

2. Ludzie wolą Vayne ponieważ ma większy dmg w bezpośredniej walce niż Varus ( true dmg, bardzo krótkie cd na Q skillu, odepchnięcie z stunem, bostujące dmg ulti robi swoje ).

3. Varus jest łatwy dla wielu osób, ponieważ jego skille pozwalają mu trzymać się z daleka od pola walki. Możesz ranić przeciwników, samemu pozostając 2 - 3 razy dalej niż jest ich zasiąg ataku ( coś w stylu Cait czy Kog'a ).

Ogólnie to graj tą postacią którą bardziej lubisz. W tej grze nie ma słabych i mocnych postaci, każda jest w czymś dobra i ma unikalny styl gry ( dobra przesadziłem z tym "unikalny", postacie są nudne i do siebie podobne, ale to taka moja refleksja ;p )

1. Na mida zazwyczaj idą magowie, bo strasznie opierają się na skillach, IMO. Varus polega na autoattackach i jemu szybkie zdobywanie lvli nie da tyle, co - przykładowo - da takiemu Xerathowi, Lux czy Anivii. Wyższy lvl - mocniejsze skille - więcej dmg... a Varus, jako champ opierający się na AA nie potrzebuje ich aż tak bardzo.

Co nie znaczy że nie można tak zagrać, słyszałem o wielu ciekawych i nietypowych pickach na mida. Poza tym... jakkolwiek rozumiem że Kassadina na midzie ograłeś [early ma słabe], tak stwierdzenie że Fizz przeciwko Varusowi nic nie może zrobić to jakaś brednia. Ogarnięty Fizz nie skupi się na tym żeby farmić za wszelką cenę, jeśli ma możliwość wskoczyć ci na łeb, a z twoich prób trafienia go Q będzie po prostu się śmiać. Nie, fakt wygrania lane przeciwko komuś kto powinien cię w normalnych warunkach zjeść nie oznacza że to jest lepszy pick. Poza tym jeśli uważasz że jesteś w stanie grać nim na midzie, spróbuj się z kimś pokroju Xeratha albo Lux - ktoś ogarnięty nie da się trafić prawie z niczego, a ty będziesz bezlitośnie harassowany :)

Chyba zrozumiałem- Varus nie idzie na mida nie zeby nie utrunić przeciwnikom tylko by zrobić miejsce innemu ap? PS przed chwilą tak wyfeedowałem varusa to syndrze z 1/10 albo 2/10 hp zjechałem z autoatacku jak nie wiecej :D. Ale klepać mida jak nie ma ap to jest dobry pomysł? I tak na razie rankedów nie gram.

1. Kwestia tego czy preferujesz siedzenie w pudełku z napisem "meta" czy poszukujesz innych, kreatywniejszych rozwiązań, które dają Ci przewagę nad przeciwnikiem. Spora część Ad carry radzi sobie świetnie na midzie (w szczególności sivir ze wględu na tarczę) i praktycznie każdy z nich counteruje Kassadina. Myślę, że ogarnięta ryba by Ci ścisnęła jajka, ale to już kwestia umiejętności.

2. Ludzie nie grają nim nie ze względu na obrażenia (te ma dosyć przyzwoite+AOE redukcja heala), ale na zasięg. Spora część po prostu ma większą możliwość pokeowania przeciwnika i Q jest zbyt łatwe do ominięcia.

3. Co kto lubi, jeżeli ktoś gra tylko ad carry to każdy nowy będzie kwestią poznania mechaniki jego czarów.

Reasumując,Varus jest bardzo dobrym pickiem, niezależnie od pozycji. Baw się dobrze ;-)

Mam pare pytań odnośnie varusa ponieważ różnie to z nim bywa raz czuje się z nim słaby raz pro no to zależy jak mi idzie:

1. Dlaczego varus ma iść na bota a nie na mida? Moim zdaniem jak varus jest z kassadinem albo z fizzem na midzie to on ich tak zjedzie że nie będą w late stanie nic zrobić. Miałem przyjemność grania z kassadinem miałem z 2.5 lepszą farmę, wracał się 5 razy w ciągu mojego jednego powrotu był tak zdesperowany że dał mi pewnego killa, chociaż jakbym chciał to bym pewnie zbił mu z 5 ale wolałem ostrożnie pofarmić. Z fizzem byłoby pewnie podobnie. A może zależy kiedy go dać na mida? Bo moim zdaniem z postaciami ap ale nie dystansowymi to on spokojnie może ich kontrować a oni życia nie mają tam na lini. Później w late to on był śmieszny nic dmg nie zabierał ten kassadin. Z takim Ryze mogłobybyć trudniej bo on ma stuna poza tym jest range więc do tyłu z farmą by tak nie był jak kassadin.

2. Czy na prawdę jest to dobra postać? Bo często sie spotykam że ludzie wolą vayne w sumie ta sama cena lecz vayne więcej osób pickuje. Mi się bardzo podoba varus ale chcę wiedzieć.

3. Dlaczego niektórzy mówią że jest łatwy? Grałem veigarem, kassadinem(który niby jest trudny a czy ja wiem), asha, fizzem i moim zdaniem ogarnięcie varusa było najtrudniejsze. Przez pierwsze 2 dni tylko feedowalem i nic nie robiłem, teraz to jestem dobry, ale moim zdaniem jest znacznie trudniejszy od niektórych. Nie wiem czemu ale zawsze jak ktoś nim gra np. jak jest darmowy to tylko feeduje i wgl. jest słaby. Jak dla mnie jedna z trudniejszych postaci- co wy sądzicie o tym?