Vertical Sync czy aby napewno?

Witam , w wielu grach po wyłączeniu Synchronizacji Pionowej pojawia się falowanie obrazu przy poruszaniu postacią.

Ale czy na pewno jest to przez wyłączenie V Sync ? Gdy gram w Path of Exile po wyłączeniu mam to falowanie, przeszkadza strasznie jakby mi morze przechodziło przez ekran.

Do czego zmierzam , po nagraniu FRAPSEM nie widać tego falowania. Czy to normalne ? Rzeczywiście nie powinno być go widać na filmikach ?

Martwię się czy aby karta graficzna mi nie siada.

Proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź,

Pozdrawiam.

V-Sync jest właśnie po aby tego efektu nie było.

Ale to aż tak strasznie jest bez tego v sync ? Przecież bez tego się grac by nie dało w takim razie, a ostro po fpsach daje.

@down , więc może mi siada karta graficzna : P Albo coś zmonitorem.

Nie wiem jaką masz grafikę, ale ja z wyłączoną tą opcją nie mam żadnego falowania. :D

jezeli chodzi o wode to slowo moze w j.polskim pisze sie przez rz czyli morze a co do tematu graj z wlaczonym v syncem albo zmien monitor. mam nadzieje ze prawidlowo odpowiadam.

a tak btw. morze przeplywa :)

@UP Cofam co powiedziałem ^^ rzeczywiście błąd walnąłem :) myślałem, że chodzi o posta niżej.

hmm robię czasami drobne błędy ale bez przesady, nie chodzi mi o wodę. Chodzi mi o może przez "Ż", wstaw sobie tam morze i sprawdź czy by miało jakiś sens ;). Właśnie muszę na innym monitorze sprawdzić i na innej karcie graficznej.

Raczej to wina karty, a nie monitora.

najdziwniejsze jest to, że fraps tego nie wychwytuje i, że po włączeniu synchronizacji pionowej nie ma tego :P

To może nie ma tam sensu, imo bardziej pasuje morze : D

"Przecież bez tego się grac by nie dało w takim razie, a ostro po fpsach daje."

Co do tematu Vsync to nie jest jakas opcja graficzna (typu aa, aniso czy coś w ten deseń). Jest to opcja, która ma właśnie za zadanie ograniczenie liczby klatek + zapobieganie występowania błędów spowodowanych przez zbyt wielka liczbę klatek. Dodać należy jeszcze, że np. grając w starą grę, gdzie bez vsynca mamy 500 FPSow, karta graficzna zazwyczaj w takim wypadku [ jesli nic jej nie ogranicza] pracuje na 99% mocy. Z Vsyncem mamy tą wystarczającą liczbę klatek i komputer na darmo się nie męczy ; p

najdziwniejsze jest to, że fraps tego nie wychwytuje i, że po włączeniu synchronizacji pionowej nie ma tego

Więc o co ci jeszcze chodzi skoro falowanie znika po włączeniu tej opcji?

Ty nie masz falowania a ja mam, a nie uśmiecha mi się grac z włączonym V sync, bo gra traci na płynności. I do tego nie jestem pewny czy to nie jest wina karty skoro u ciebie tego efektu nie ma.

Poza tym zauważyłem to dosyć niedawno i zdaje mi się, że wcześniej tak nie było.

@Down Chodzi o kartę graficzną ? Geforce gts 250 1gb

A jaką masz grafikę?

dobra grafa czyli to wina monitora albo innego czegos.

Frapsy i inne nagrywacze nagrywaja obraz wysyłany z karty grafiki, wiec jesli na nim nie ma tego efektu to oznacza problem z monitorem. Tylko w grach to masz?

Sproboj pobawic sie z odswiezaniem, rozdzielczoscią, ustawieniami grafiki w grach.

Te, nie wprowadzajcie chłopaka w błąd. Vertical Sync, czyli synchronizacja pionowa, to opcja, która nakazuje karcie poczekać z każdą klatką aż współrzędne będą zsynchronizowane, więc efekt "fali" opisany przez SueSoi JEST spowodowany przez wyłączenie tej opcji.

W zależności od gry i konfiguracji efekt jest bardziej lub mniej widoczny, ale generalnie chodzi o poziomą kreskę przechodzącą przez ekran, gdy poruszamy się w świecie gry. Programy nagrywające tego nie wychwytują.

Innymi słowy - tak, vertical sync jest odpowiedzialny za tą "falę", nie masz się czym martwić, a jeśli ci przeszkadza, to włącz odpowiednią opcję Vertical Sync (możliwy niewielki spadek FPS'ów + ograniczenie FPS do częstotliwości odświeżania monitora).

dobra grafa czyli to wina monitora albo innego czegos.

Dobra grafa? Nie znam takiego producenta. Czekam na konkrety.

@UP pisałem kilka postów wyżej, że Nvidia geforce gts 250, 1gb.

Ozonek, bardzo dziękuje, twoja odpowiedź w pełni mnie usatysfakcjonowała. Dziękuję również innym osobom, które chciały pomóc i pomogły :).

Pozdrawiam.

Temat można zamknąć ;)

Ja tez bez V-Synca nie moge grac :D

Witam , w wielu grach po wyłączeniu Synchronizacji Pionowej pojawia się falowanie obrazu przy poruszaniu postacią.

Ale czy na pewno jest to przez wyłączenie V Sync ? Gdy gram w Path of Exile po wyłączeniu mam to falowanie, przeszkadza strasznie jakby mi morze przechodziło przez ekran.

Do czego zmierzam , po nagraniu FRAPSEM nie widać tego falowania. Czy to normalne ? Rzeczywiście nie powinno być go widać na filmikach ?

Martwię się czy aby karta graficzna mi nie siada.

Proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź,

Pozdrawiam.