W co by tu zagrać?

W końcu załatwiłem sobie nowy sprzęt - taki prezent świąteczny i zastanawiam się w co by tu można zagrać. Myślałem nad Vindictusem i RaiderZ(nie jestem pewny czy w ogóle tą grą się twórcy jeszcze interesują). Możecie też zarzucić czymś innym, na ten moment planuję F2P - sporo wydatków na Święta było, z czasem może B2P, czy P2P. Głównie zależałoby mi na temat informacji dot. ww. gier ew. podaniu jakichś podobnych - non-target. Co się zmieniło przez ostatnie 3-6 miesięcy i czy warto wrócić :)

Szczerze Wow stał się starym wowem gw to nadal crap :> A tak to syf syfem pogania a i Hot's jest genialny pozdrawiam jako jeden z piewszych którzy otrzymali dostęp do gry jest totalnym pogromcą Lola

HotS to ta MOBA od Blizzarda? Obczaję zapewne, chociaż z tego typu planowałem młócić w SMITE'a i jakiegoś MMORPG'a poszukać, do Vindictusa mam słabość - zaje*isty sytem non-target tylko te dungeony są tak żmudne i nudne po n'tym razie.

O RaiderZ już dawno nie słyszałem, pewnie za niedługo padnie. W Vindictusa ludzie nadal grają, ale oczywiście już nie tyle co kiedyś. Ostatnio wyszła nowa klasa/postać więc możesz spróbować.

Raiderz ma otwarty świat a Vindictus to dungeonówka.

Vindictus - dungeonówka, fajna grafika, jak dla mnie dużo class i fajnie wyglądające skille, częste eventy (ponadto jak się nie gra z 3-4 miesiące nie wchodzi na konto to dają paczkę w której można znaleźć naprawdę niezłe itemy - armor i broń z dużym DMG i fajnie wyglądający. Ostatnio dodali nową postać) ale strasznie okrojony system tworzenia postaci tzn. za FREE bo jak się zapłaci można mieć postać cud miód malina (no albo jak się nazbiera w grze z 5-10 milionów to można kupić TIR Coin z tego co pamiętam i nie musieć wydawać ani złotówki bo się wymieni na jakiś fajny armor. Przykładowo za 1 questa na początku się dostaje tak z 1 tysiąc-3 tysiące) Ostatnio częste, mocne laggi po wprowadzeniu nowej postaci np. po załatwieniu bossa nie dało się wyjść z gry, nie dało się wrócić do lokacji początkowej itp. nikt nie mógł wrócić. Całe party się zlagowało.. inne błędy też momentami. Czytałem że twórcy zaczęli trochę olewać ostatnio no i nie gra tyle osób co kiedyś

Mam nadzieje że pomogłem.

Jak masz dobry sprzęt to pograj w Archeage :D. Sam bym grał, gdyby mój blaszak mi na to pozwalał :/.

Może narazie wow na sunwelu a potem się zobaczy na globalu :)

Wersje RaiderZ Eu zamknięto więc pozostała tylko wersja NA. Próbowałem na niej grać lecz lagi nie pozwalały za bardzo.Na temat Vindictusa się nie wypowiadam bo nie grałem ale trochę pykałem w C9 więc mógłbym polecić Ci tą grę w sumie dungi są również żmudne jak w Vindictusie ale jak kto woli :P

Ja bym na Twoim miejscu zagrał w TERA Online, a nie w RiderZ. Aion (ale to target) też jest jednym z lepszych darmowych MMORPG teraz. Co do ArcheAge, to można pograć, ale szybko się nudzi.

Jeśli odechce Ci się grać w MMORPG, to możesz dać szansę prawdziwemu MMOFPS - PlanetSide 2

C9 ciągle na czołówce jeśli chodzi o dungeonówke non target. Także w to graj.

A ja polece Neverwinter online

Grafika niezla na max ustawienia

Niezle do testowania sprzetu - wiekszosc ma problemy z wydajnoscia w miescie

System walki ... "udawany" nontarget (podobny do tera w przypadku mystica)

W ten weekend event do 2x expa, 2x pkt doskonalenia itd (to sie wykorzystuje do ulepszania urokow ktorymi zaklinasz bron i zbroje) i jeszcze jakies tam x2, chyba chwala/honor z pvp

Opisze teraz ten system walki:

-jako klasa walczaca wrecz jest idealny, dynamiczny, wymagajacy skupienia i podzielnosci uwagi (kiedy uzyc skilla? Jaka liczba wrogow wokol cb oznacza ze jestes otoczony i musisz uciekac?)

-jako klasa dystansowa to bardziej target niz non target chociaz tutaj sa swietne AoE castowane w ziemie, nie w przeciwnika

-walczac wrecz mozesz uzyc wszystkich/wiekszosci skilli jak chcesz, nawet bijac w powietrze, natomiast klasy dystansowe juz nie postrzelaja z luku w powietrze

Kolejna sprawa - dungeony.

- na poczatku (do 60 lvl) banalnie proste, nawet team lotrzykow moze je zrobic przy odrobinie wysilku. Jednak nie nalezy lekcewazyc bossow.

- na max lvl to juz wyzsza szkola jazdy, nawet z dobrym eq, nie ma tutaj syndromu z wowa gdzie ktos z dobrym eq umial praktycznie przy minimalnej pomocy kogos z teamu wysolowac slabsze dungi, tutaj nawet jak caly team ma dobre eq latwo mozna pasc i miec tzw wipe

- jak szukasz wyzwania to zapraszam na niektore trudniejsze dungi, ktore sa tak trudne ze wiekszosc je odpuszcza i woli wydac kilkadziesiat tysiecy diamentow za eq stamtad (co nie znaczy znaczy ze nikt ich nie robi, za taka cene to nawet duzo osob probuje je zrobic zeby niezle i szybko zarobic - inna sprawa ze z powodzeniem bywa roznie xd)

- kazdy moze wskrzeszac innych z pewnymi ograniczeniami : jak padniesz to koledzy maja kilkanascie sekund na pomoc, jak pomoga to wstajesz i grasz dalej jakby nigdy nic ale masz debuffa na sb na kilka minut ktory sprawia ze po smierci nikt ci nie moze pomoc dopoki on sie nie skonczy,. Nadmierne uproszczenie? Zapewniam cie ze nie, tutaj sie umiera nader czesto i gesto. Trzeba sie do tego przyzwyczaic po prostu :D

Odnosnie levelowania :

- oparte na questach

- najpierw mapa ogolna, dostepna dla wszystkich a potem najczesciej jeszcze instancjonowane mapy specjalnie dla cb i druzyny

- dosc latwe

- ciezko pasc, przez co nie zniecheca, a wrecz zacheca - do probowania skilli, roznych kombinacji itd (czego nie zalecam na dungach)

Odnosnie klas - jest ich pare, ale za to kazda klasa ma dwie sciezki chwaly/podklasy, lowca dla przykladu moze byc straznikiem burzy (taka bardziej magiczna odmiana lucznika) lub traperem (bardziej fizyczna, oparta na podstepie, pulapki, niewidka itd)

Odnosnie ras - co tu duzo mowic, w tym aspekcie sie popisali, mamy cala palete wyboru od elfow roznych rodzajow (slonecznych, lesnych, ksiezycowych (VIP)), przez polelfy, drowy (mroczne elfy), niziolki, ludzi, krasnoludy a konczac na diablętach i polorkach (zwyczajne orki tylko koloru skory ludzkiego bardziej, ale tez maja kly itd, o dziwo maja niezle zenskie postacie, mi sie udalo z dwie/trzy naprawde fajnie wygladajace stworzyc ktore bardziej wampirki przypominaly niz orki :D).

Co do wydawania pieniedzy ... Do max levela bawisz sie totalnie za darmo. Na max levelu tez, z tym ze zawsze jest jakies "ale".

Polecalbym zainwestowac tylko w dwie rzeczy - towarzysza lepszej rangi i urok do zbroi (pokroju uroku duszy ktory cie wskrzesza raz na xx sekund bez debuffa). Te przedmioty sa trudno dostepne w grze (chociaz mi sie udalo zrobic urok za darmo :D. Z skrzynki wypadl mi talizman ochrony czy jakis tam ktory dawal 100% szansy na powodzenie i zrobilem sb wtedy wlasnie urok duszy) jak i na aukcjach gdzie ceny osiagaja nawet miliony w przypadku tych najlepszych.

Z dungeonowek to tak jak koledzy wyzej - c9. Moim zdaniem jedna z lepszych jesli nie najlepsza z obecnie dostepnych. Jednak problemem sa dwie rzeczy - monotonnosc expenia i monotonnosc gry ktora polega na pojsciu naprzod i zabijaniu wszystkiego jak leci :D

Poważnie się nad RaiderZ teraz zastanawiam, co myślicie? Pograłem w vindi chwilę i jakoś tak mi średnio podeszło. W RZ grałem na EU bardzo długo i mile to wspominam, ale nie chcę grać w grę która ma upaść lub już jest martwa. Ktoś kto gra/ł może mi pomóc :)?

P.S. Możecie zarzucać więcej propozycji, ew. razem można w coś pograć jak ktoś chętny :D

Więc tak.
RaiderZ odpada, bo EU zamknięto z powodu braku graczy. Zostaje NA serwer z wielkimi lagami.
Po drugie ta gra nie ma kompletnie nic do zaoferowania, 3 sety na krzyż, pare skilli i totalny brak end-gamu.

Od siebie mogę polecić mocne tytuły F2P takie jak
Tera,
Aion,
SW:TOR,

Tibia(konto 3 miechy i jeden pacc, a potem kupujesz za hajsy w grze),
EVE Online (darmowa, da się kupować abonament za hajsy w grze, a je spokojnie zarobisz na 21 dniowym trialu)

Kolega się tak rozpisał o Neverwinter a ty to zbagatelizowałeś :P. Bardzo fajna gierka i przyjemna, na początku trudno jest to wszystko ogarnąć, ale z czasem załapiesz o co chodzi, mi się zdaje, że gierka nastawiona bardziej dla casuali.

Jutro Neverwintera obczaję(jeśli faktyczne warto) i pomyślę co by tu z pingiem w RaiderZ US pokombinować, bo grało się fajnie, ale jednak 0.5-1s to sporo w non-target'cie, wiecie może czy WTFast coś na to poradzi, albo inne programy tego typu polecacie :)?

Reszta gier mnie jakoś nie zachwyciła, Tera ewidentnie zasługuje na uwagę, ale niestety uważam iż system walki w RaiderZ jest lepszy - moja subiektywna opinia.

Swego czasu grałam w RaiderZ na NA i w sumie tragedii nie było. Szło jakoś przeżyć te lagi, chociaż bywały też irytujące sytuacje kiedy np z serwera wyrzuciło. Jednak z tego co pamiętam to w launcherze trzeba było wybrać zachodnią czy wschodnią Amerykę (chyba, nie pamiętam) i były wtedy inne serwery, ale na wschodniej mniej lagów było. I skoro jesteś taki chętny na tę grę, to polecam. Choćby nawet z sentymentu. :D
Z innych gier, poleciłabym ci Aiona, jednak gra już została wymieniona.. Co powiesz na The Secret World? Może i B2P, ale lagów nie ma, dzieciarni też nie uświadczysz, a klimat wręcz wylewa się przez monitor. W grze jest trochę zagadek i polecałabym ci grać z kimś, bo niektóre rzeczy są dość ciężkie do zrobienia samemu. W tej grze nie ma lvli, tylko zbierasz doświadczenie z misji, potworków i co jakiś czas sobie coś tam rozwijasz. Jest kilka rodzajów broni i magii, jednak nie ma konkretnych klas (tylko na początku coś tam wybierasz, ale można rozwinąć wszystko) jest też crafting (możesz też wiele rzeczy "rozłożyć" na części pierwsze), nie ma tutaj jako takich zbroi, są tylko ubrania, ale one robią za element dekoracyjny, więc tutaj hulaj dusza.

Swego czasu grałam w RaiderZ na NA i w sumie tragedii nie było. Szło jakoś przeżyć te lagi, chociaż bywały też irytujące sytuacje kiedy np z serwera wyrzuciło. Jednak z tego co pamiętam to w launcherze trzeba było wybrać zachodnią czy wschodnią Amerykę (chyba, nie pamiętam) i były wtedy inne serwery, ale na wschodniej mniej lagów było. I skoro jesteś taki chętny na tę grę, to polecam. Choćby nawet z sentymentu. Z innych gier, poleciłabym ci Aiona, jednak gra już została wymieniona.. Co powiesz na The Secret World? Może i B2P, ale lagów nie ma, dzieciarni też nie uświadczysz, a klimat wręcz wylewa się przez monitor. W grze jest trochę zagadek i polecałabym ci grać z kimś, bo niektóre rzeczy są dość ciężkie do zrobienia samemu. W tej grze nie ma lvli, tylko zbierasz doświadczenie z misji, potworków i co jakiś czas sobie coś tam rozwijasz. Jest kilka rodzajów broni i magii, jednak nie ma konkretnych klas (tylko na początku coś tam wybierasz, ale można rozwinąć wszystko) jest też crafting (możesz też wiele rzeczy "rozłożyć" na części pierwsze), nie ma tutaj jako takich zbroi, są tylko ubrania, ale one robią za element dekoracyjny, więc tutaj hulaj dusza.

Problem jest taki, że jak kiedyś na lapku to cięło mi z winy sprzętu(spadek FPSów) i nie odczuwało się pingu/laggów, ale teraz na full gra działa płynnie i ataki, umiejętności widzę jak "załącza" dopiero po ok. 1s od użycia, to samo z unikami, ja u siebie odskoczyłem, ale i tak otrzymuję obrażenia. Dlatego zastanawiam się czy WTFast coś by pomógł.

Co do B2P i P2P to narazie sobie odpuszczam, planuję coś kupić z czasem na pewno, po prostu święta wysuszyły moją skarbonkę na ten moment :)

sprobuj wowa na sunwellu nic nie tracisz bo to inny dodatek i inny content jak Ci sie spodoba to kup globala

koszt startu na globcu zamknie sie w 250zl

Jeśli chcesz spróbować wowa, to tak jak up, zapraszam na sunwell. Poznasz choć... 10% tego co jest na globalu. Na sunwellu masz stare miasta, stare skórki, stare raidy, itemy... ogólnie WoD łączy się ze starymi dodatkami praktycznie tylko nazwą. Wszystko się zmieniło.

Sunwell jest dla miłosników f2p i stare wowa ;).