W co gracie/ będziecie grali w 2k19

Witam.
Poszukuje tytułu który wciągnie mnie na dłużej. Stąd moje pytanie w co sami gracie lub zamierzacie zagrać? I oczywiście dlaczego :slight_smile:

Grałem:
Wow, GW2, TESO, Silkroad, Gloria Victis, Tibia, Metin, Revelation, Shaiya, Last Chaos i wiele innych. Jednak większość albo mi się " znudziła " albo nie podobała mi się polityka firmy.

Sprzęt:
AMD Razen 5 2600
RTX 2060
16gb Ram.

Black Desert Online - ze względu na to, że od dłuższego czasu szukałem gry nastawionej na PvP A taką ciężko znaleźć w dzisiejszych czasach. W końcu zdecydowałem się spróbować BDO i wiesz co nie żałuję :grin:

2lajki

Czekam z ciekawości na Diablo Immortal, a po alfa testach bardzo czekam na Pagan Online

1lajk

A jak to wygląda z początkowym graczem? Dużo trzeba zainwestować? Czy da się grać i wydać np 50-100 miesięcznie

Neverwinter i może nie mmorpg ale multiplayer Conan exiles.

Neverwinter bo fajne klasy, unikalny system skili (2 spamy 3 skile zwykle 2 ulty 1 mechanika klasy)
Pety, dużo ewentow z kosmetycznymi rzeczami, moim zdaniem ciekawe story podczas lvl owania od 20 lvla, dużo mapek do daily grindu. System bonów z kampanii jedyne co złe to p2w pvp okropnie nie zbalansowane.

A Conan świetna grafika ostatnio sporo nowości i ulepszenia drewnianego AI npc pety, niewolnicy budowanie, pvp na poziomie, grind do przeżycia nie tak harkorowo jak w ark 3h wbijasz lvl i giniesz co 5sec. Z ekipą fajnie się gra +ma story dungi religie. Ale wiadomo to multiplayer survival a nie mmoRPG

1lajk

Pytasz o BDO? Nie wiem jak inni, ale ja gram po prostu 4fun i czerpię z gry przyjemność nie wydając przy tym ani złotówki :wink:

1lajk

Jeśli chodzi o wydatki na BDO to najważniejsze są pety. Podnoszą one za Ciebie loot co pozwala na o wiele szybszą i przyjemniejszą grę.

Najtańsze pety kosztują 900 pereł (9 euro), ale najtańszą opcją zakupu pereł jest 1000 za 10 euro. Możesz mieć 5 petów na raz z czego jednego dostajesz za darmo po dwóch dniach gry. Czyli żeby grać “optymalnie” możesz wydać 40 euro na same pety z pierwszego tieru (mi wystarczają, ale im wyższy tier tym szybciej pety podnoszą loot, pet może mieć max tier 4 co przy słabym RNG to naprawdę duże wydaki).

W ostatnim dużym patchu został wprowadzony tak zwany Central Market. Bardzo duża zmiana, ale w skrócie o wiele łatwiej jest teraz kupić pety za pieniądze w grze. Jeden pet kosztuje od 40 milionów do 55 milionów silvera zależnie od tego jaki to pet. Takie pieniądze zarabia się w miarę szybko więc jeśli chcesz to możesz zarobić silver, ustawić zamówienie i liczyć na szczęście związane z trafieniem peta z marketu (dla przykładu, na losowego kota jest teraz 20 zamówień, masz wtedy szansę 1/20, że kot sprzeda się dla Ciebie).

Jeśli chodzi o inne wydatki to Value Pack (status premium) jest czymś powiedzmy, że wymaganym. Miesiąc kosztuje albo 1500 pereł (15 euro, trzeba wydać 20 żeby mieć wystarczająco pereł) albo 88 milionów silvera (tutaj niestety jest aktualnie 2700 zamówień, więc marne szanse, że akurat sprzeda się tobie).

Podsumowując, pety i Value Pack to jedyne “wymagane” wydatki w mojej opinii.

1lajk

Hytale i lost ark online.

1lajk

Dzięki za odpowiedź. Czyli można teoretycznie grać wydając +/- 100 zł miesięcznie xd Czyli tragedii niema. :smile:

W teorii tak, jednak nie nastawiaj się na to, że będziesz mógł grać open world PvP na normalnym poziomie. PvP w BDO to niestety gear check jeśli gracze nie są na podobnym poziomie AP/DP.

We wczorajszym patchu dodali tak zwany Trial Characters, czyli postacie z itemami bliskimi do tych end game’owych. Na tych postaciach możesz grać duele, RBF (pseudo Battlegroundy) i jakieś inne tryby.

A jeśli chodzi o PvE i czysty grind to gra jest na prawdę przyjemna bez wydawania wielkich sum. Nie wiem czy coś takiego aktualnie jest, ale w BDO był kiedyś trial, mogłeś grać do 30 poziomu za darmo, po czym ktoś mógł podarować Ci grę i oboje dostawaliście bonusy. Na reddicie (reddit.com/r/blackdesertonline) ludzie często giftowali gry dla nowych ludzi bo bonusy były tego warte. Jak chcesz możesz zrobić na ten temat większy research.

1lajk

Nah, ja bym powiedział że nawet da się grać “za darmo”. Tak jak kolega wyżej wspomniał pety da radę wysnajpić na markecie, obecnie jest dużo łatwiej, kiedyś armia botów/afkerów czekała pod marketem aż ktoś coś wystawi i licytowali, a obecnie jest to niemożliwe. Plus wygoda dla użytkownika - jak chcesz peta to dajesz preordery i możesz robić cokolwiek chcesz, nawet nie musisz być zalogowany w grze :stuck_out_tongue:.

Natomiast co do Value Packa to moim zdaniem jest zbędny. Fakt, niektórzy powiedzą “ale tracisz kasę z marketu!”, nah, przy mniejszych transakcjach ten podatek jest nie odczuwalny, a większe zostawiam i raz na miesiąc kupuję dzień Value Packa za Loyality Points które dostaję za dzienne logowanie, wtedy odbieram z marketu wszystko jak leci. I nie potrzebuję go mieć aktywnego non-stop, bo tak na prawdę nie daje nic specjalnego po za tym podatkiem - 10% więcej expa to nic, więcej mi pety dają czy nawet durne potki które wytwarzam jako alchemik. A inventory sloty/udźwig też są już do niczego nie potrzebne - trash loot leci na mounta (jest pewien trick dzięki któremu może przekroczyć swój udźwig… w nieskończoność), bronie/zbroje +0 “zjada” wróżka, a resztę sell na market.

Tak więc polecam kupić grę, pograć (do 50+ lvla i tak nie potrzebujesz niczego, nawet eq, nie mówiac o petach), potem jak bardzo chcesz to kup sobie jakieś pety na start (bez znaczenia jakie, główną ich cechą jest to że podnoszą loot, a to mają wszystkie pety wspólne po ostatnich zmianach, bo dawniej niektóre pety wolniej podnosiły loot) i możesz grać dopóki serwery nie padną, więc nie jest to nawet te 100zł miesięcznie, prędzej jednorazowe :stuck_out_tongue:

1lajk

Zgadzam się, że VP do ogólnego grindu jest zbędny, jednak jeśli chodzi o life skille to storage sloty + waga jest najlepszą rzeczą z całego pakietu. Oczywiście life skille to rzecz na później więc tak, do 50 levelu nie potrzebujesz nic (zwłaszcza, że za pierwsze 15 dni logowanie się dostajesz 3 tygodnie darmowego Value Packa).

1lajk

Dual Universe. Szkoda, że ALPHA taka droga. Swoją drogą znacie jakieś MMORPG gdzie można latać między planetami? Wykluczam NMS

1lajk

Do warframe niedługo wchodzi spory update z wieloma zmianami, spory hype się robi w okół tego. Poza warframe czekam też na Torchlighta i w międzyczasie pykam na telefonie w The World of Magic, taki old-schoolowy grindownik :smile: .
Zastanawiałem się też nad powrotem do gw2, ale patrząc na brak dobrych updatów nie jestem zbytnio zainteresowany (chociaż nadal uważam, że jest to gra o najlepszym PvP aktualnie na rynku).

1lajk

Strój też się przydaje - obojętnie jaki byle był dla twojej klasy (daje niewielkie bonusy i nie wyglądasz komicznie w boss secie). Konieczny jest też udźwig, który niestety kupujesz oddzielnie dla każdej postaci. Więcej potek uniesiesz i dłużej będziesz siedzieć na spocie bez konieczności zanoszenia loota co pół godziny. (bez promocji to jakieś 3k pereł czyli 30 dolarów - plus, co jest bardzo głupie - eventowo sprzedają udźwig 250 i 300).
Reszty przedmiotów w IS możesz się przerazić, to co powyżej to jest ‘must have’.

1lajk

Nie da się w nieskończoność, w pewnym momencie zabraknie ci albo miejsca albo udźwigu by to wszystko przerzucać bo prócz trash loota masz jeszcze rzeczy, które albo da się sprzedać jak scrolle albo przetopić jak pancerz czy broń.
Gear też lubi sie szybko psuć.

1lajk

GuildWars 1

2lajki

Daj mi znać jak obie te gry wyjdą.
Zwłaszcza Lost Ark Offline bo póki co to szału nie robi, ani z terminem ani z rozgrywką.

Jako fan izometrycznych HnSów: PoE. Lost Ark. Torchlight Frontiers. Może Pagan, ale nie wkręcił mnie za bardzo w alphie, zobaczymy po niej co będzie.
Ponad to: Liga Legend. Hunt: Showdown. Dota 2 Auto Chess. Oraz co dobrego się nawinie między czasie.

Jakbyś miał chęć pograć w któreś z powyższych czasem to daj znać. Jestem z reguły dostępny wieczorami po pracy i w weekendy.

1lajk

Gram w Paladins, oprócz tego gram też w Mobile Legends: Bang Bang Bang, a planuję grać w Mad World i wrócić do SMITE. na 100% będę jeszcze w coś grać, ale póki co tylko te gry mam w głowie.

1lajk