Spróbuj może guild warsa 2 - posiada wszystkie cechy poszukiwane przez ciebie, po za expieniem w instancjach, a eventów jakie są tutaj próżno szukać w innych grach. Można pograć za darmo, jednak jak gra się spodoba to polecam zapolować na dodatki (mogą być po kolei, niekoniecznie muszą być kupowane razem). W dodatkach dochodzą krainy do daily, masterki które dają ci np dodatkowe nagrody z fractali, nowa fabuła, masa nowych map, MNÓSTWO eventów (na każdej mapie masz kilkanaście/kilkadziesiąt dynamicznych eventów), dostęp do raidów, dalsze etapy living worlds story, nowe kolekcje (coś w stylu pamiątek - zbierasz np posążki rozrzucone po jaskiniach na pustyni, jak znajdziesz wszystkie to dostajesz np tytuł i itemek dla cb, np zbroję), elitarne specjalizacje (zmieniające sposób gry daną klasą). Jak widać warto dokupić dodatki, jednak można zupełnie spokojnie pograć za darmo na początku -wyexpisz sobie postać (nowe rzeczy z dodatków i tak są na max lvl), poznasz grę, zobaczysz czy ci się podoba czy nie. Jednak masz dość spore limity na koncie przez co nie zakosztujesz wszystkiego od razu - przykładowo wojny serwerów masz ponoć od 60 lvla, sPvP (arenki) od... 20 lvla? Dostęp do stolicy od 35 lvla... Trochę tego jest. Ale jak sam widzisz to nie przeszkadza w poznaniu gry i stwierdzeniu czy zabawisz tu dłużej czy nie. A, no i nieoficjalnym polskim serwerem jest Blacktide, aczkolwiek to bez znaczenia bo możesz przechodzić między serwerami po za WvW ![:) :)]()
Kolejną grą która może ci się spodobać jest Rift - serwery też nie mają tu większego znaczenia, grać możesz za darmo wbrew opinii hejterów, gdyż 5k z groszami platyn kosztuje obecnie APEX (wymiana waluty z golda na kredyty aka płatną walutę), podczas gdy ostatnio expiłem sobie nowiutką postać i zarobiłem ponad 500 platyn expiąc ją do 40 lvla. Yup, a to i tak grosze, bo w żadnym mmo nie zarobisz porzadnie przed max lvlem. Podczas gdy max lvl to 70. Więc zarobienie tej kwoty nie jest wiekszym problemem o ile się chce. A podaję taką informację ponieważ na mainie nie pamiętam takich głupot jak to ile golda miałem wczoraj, za to na postaci na której miałem na starcie równe 0 monet, nawet brązowych to idzie łatwo odczytać ile się zarobiło xD. W grze jest unikalny system rozwoju postaci : są powołania i dusze. Powołaniem może być mag, kleryk, łotrzyk, wojownik lub szaman. Standardowe klasy? Nie do końca - każde z tych powołań ma do dyspozycji około 10 drastycznie różnych dusz. Dusze łączysz w grupy po trzy w tzw rolę. I tak np możesz mieć kleryka który włada lodem i błyskawicami walcząc w zwarciu, inkwizytora który korzysta z mocy życia i śmierci niszcząc wrogów i chroniąc sojuszników, możesz mieć kapłana wody który wywołuje lecznicze deszcze i przyzywa olbrzymie fale leczące i zmiatające wszystko na swej drodze, albo możesz też zostać kapłanem-druidem który przyzywa swoich leśnych towarzyszy, osłania się tarczami dzięki mocy natury i atakuje wrogów furią lasu. A to tylko kilka dusz. Gra jest klasyczna i silnie nastawiona na współpracę - dungeony, raidy, eventy na dziesiątki graczy, te sprawy. Generalnie pod względem pve gra błyszczy. Swoją drogą do dzisiaj nie znalazłem gry w której równie fajnie by mi się leczyło ekipę. Dosłownie, po prostu mają sk***ysyny rozmach, no bo jak tu nie lubić tego uczucia gdy 30-40 osób obrywa po d*pie tak że prawie wszyscy mają poniżej 50% hp, a tu nagle przyzywasz falę leczącą, zsyłasz życiodajny deszcz i wywołujesz monsun który rozprzestrzenia twoje HoTy i dzięki temu utrzymujesz tych wszystkich ludzi
. Ale to samo jest z tankowaniem - jest po prostu coś fajnego gdy zgarniasz całą grupę mobów na klatę i obrywasz dość mocno po głowie... ale dzięki umiejętnym odpalaniu skilli umiesz wytrzymać więcej niż powinieneś
. Tutaj z kolei nieco gorzej z pvp, aczkolwiek to raczej klasyka w tym gatunku - w pvp bawimy się głownie na max lvlu, wcześniej rzadko kiedy się odpali. Ale to też dlatego że ułatwili te początkowe etapy po to by ludzie nie zatrzymywali się niewiadomo na ile w poczatkowych okolicach. Generalnie jak dotrwasz do end-game to najgorsze za tobą i zaczyna się najlepsza zabawa pod słońcem. Swoją droga nie jest tak źle, bo jednak na początku dążysz do konkretnych skilli bo chcesz jej zobaczyć w praktyce bo z opisu wydają się fajne. Potem sie nimi pozachwycasz, popróbujesz na różnych bossach i łuuuup - nowy level, patrzysz na nowego skilla itd ![:P :P]()