W poszukiwaniu MMORPG

Jak widać w temacie próbuje znaleźć idealne dla mnie mmorpg. Zacznę może od tego co już testowałem, spróbuję wypisać + i -:

• RYL 2

+ Tryb FPP, dzięki niemu można się wczuć w postać i gra się staje o wiele bardziej dynamiczna

+ Ładna grafika

+ W ciągu gry towarzyszą nam cały czas Questy (przynajmniej do 55 który nabiłem)

- Gra w wielu aspektach bardzo niedopracowana, niektóre skile w ogóle nieopisane, drobne błędy graficzne itp.

- Darmowy serwer na którym grałem bardzo powolny

- Do PvP nie możemy niestety wybrać dowolnej postaci, istnieją 3-4 klasy którymi można rozwalić pozostałe z wyłączonym monitorem

- mała ilość skilli

• Silkroad

- - - - - O tej grze nie mogę napisać zbyt wiele, próbowałem wejść na serwer jakikolwiek w godzinach wieczornych tj 19-22 i mi się nie udało. Następnego dnia próbowałem z rana i udało mi się tylko 1 raz na całe 5 minut, gra może i dobra ale co z tego skoro nie da się w nią grać ?

+ Z tego co czytałem na stronie poświęconej tej grze to jest bardzo dużo skilli

• 9Dragons

+ Bardzo ładna grafika, efektowne style walki

+ Bardzo dopracowana, wrażenie zrobił na mnie tutorial z filmikami instruktażowymi

+ Ciekawe Questy

+ Oryginalny sposób rozwijania skilli ("trening czyni mistrza")

- Z porównaniem do innych mmorpg angielski w grze jest zaawansowany co może być przeszkodą nie do ominięcia dla ludzi którzy tego języka nie znają

- Bardzo często pojawiające się reklamy

- Bardzo długo mi się gra ładowała i niejednokrotnie zawiesiła ( GeForce MX 440, 512 ddram, procek athlon 1,6 )

- Walka polegała na tym że klikaliśmy 2x na moba i mogliśmy odejść od komputera na okres dopóki on nie zginął, no chyba że musielibyśmy uciekać z powodu niskiego HP, nie wiem jak to wygląda na wyższych LVL, ja nabiłem 25

I tu następuję moje pytanie: czy istnieje jakiś mmorpg który łączy w sobie te + a nie posiada za wiele - ? :)

Jak sie ma dobre łącze to można wejść , ja wchodziłem o każdej porze dnia i nocy bez większych problemów , najdłuższe próby zajmowały mi 5 min grałem jeszcze 2 miesiące temu lecz grałem tylko 2 tygodnie ponieważ nie tyle wolno co nudno sie expi

Grałem w wieeeele mmorpg których nazw już nie pamiętam i jak bym wymienił je i powiedział to co o nich myśle to pół forum by mnie zbluzgało(z tego co znam środowisko internautów to jak ktoś sie zbyt wyróżnia to odrazu chamstwo z nich wychodzi a ja dostaje warna bo niby "sprowokowałem")

A tu odpowiedz na pytanie Crona : sam szukam ;p warunki podałem w moim temacie

Corum Online: http://corum.gpotato.com/index.php/?i=download

hmm zaczynamy... :mrgreen:

•Lineage 2

jest gra płatna jeśli zamierzacie grac na serwerach oficjalnych jednak prywatne serwery nie kosztują nic a tez gra sie wyśmienicie :mrgreen: Osobiście gram w Lina od 3 latek i jak do tej pory mi sie nie znudziła, z reszta wymienię kilka jej plusów

+ piękna grafika

+ 6 ras (mroczne elfy,elfy,ludzie,orki,krasnalki,kamel)

+ Ciekawie rozbudowany system profesji

+ wiele zróżnicowanych skilli

+ ogromny świat

+ świetnie rozbudowany system PvP, GvG,PK

+ Siege - inaczej mówiąc walka o zamki :mrgreen: (osobiście bylem na 4 siege przy czym wygraliśmy tylko 1 :-P )

+ Raid bossowie od lvl 20

+ Bossowie głowni tacy jak antharas :->

+/- troszkę mangowe postacie (dla jednych plus dla innych minus :P)

+ masa eventow

+ dobrze zrównoważone klasy (chociaż czasami można sie nad tym zastanawiać :mrgreen: )

+ sporo zroznicowanego EQ

+ Dungeons :-D

- questy

niestety tu twórcy sie nie postarali, questy są nudne i monotonne

troszkę spontanicznie to opisałem za co przepraszam ale jestem na nogach ok 32 godzin no i wysiadam :-P

ogólnie porucz qestow nie znam innych minusów tej gry

gdy tylko dołączycie do dobrej gildii nie i znajdziecie mnóstwo znajomych nie będziecie chcieli odejść od monitora :mrgreen:

dla tego jak najbardziej polecam wam ta wspaniała grę !!!

Prywatny Server World of Warcraft

Mhmm co tu dużo mówić, skilli masa, questów jeszcze więcej (a narazie z 100 zrobiłem... i podobno jeszcze 3x tyle czeka...). Ras masa (a bodaj koło 10 :P), i grafika (jak dla kogo) miodzio :mrgreen: Może nie z tego co Lost Planet lub Witcher :P No ale dzięki swoim "bajkowym" kolorom naprawde jest dobra :) Tereny są naprawde zróżnicowane, od malutkiego zagajnika na wzgórzu po ogromąkopalnie w jakimś dole, gdzie krasnale cięzko pracują. Jest tu masa plusów co jest dobre, no minusów puki co nie znalazłem (no może grafika nie rewela(chodzi o modele postaci)). POLECAM ;-)

A żebyś długo nie szukał:

http://www.thegatesofwar.org

Mam do Ciebie pytanie Milan, dotyczące zadań w World of Warcraft. Czy polegają one tylko na "zabijaj, dopóki coś nie wypadnie i wróć jak uzbierasz kilkanaście tych cosiów" czy jest to bardziej RPG'owe?

Kurde, żes sie uczepił :roll: Nie bede się z tobą kłócił, bo nie wypada, ale wiedz, ze jeżeli oczekujesz "super wypasnych questów" to nie znajdziesz w MMORPG. Tutaj questy sądobre, i się naprawde nie nudzą (chociaż mi, bo za questy są określone przedmioty specjalne). Najlepiej sam oceniać jakie gry się podobają a jakie nie, więc... najlepiej sprawdzić, a później oceniać.

Ale przecież ja nie oceniłem World of Warcraft :| Słowa dotyczące oceny tejże gry przecież nie wypowiedziałem. Czego się uczepiłem? Przecież tylko zadałem pytanie, po prostu chcę wiedzieć czy opłaca mi się to ściągać. Nigdy nie oceniam czegoś zanim tego nie spróbuję (z wyjątkiem jedzenia :P). Chyba zostałem źle zrozumiały. Chcę się tylko dowiedzieć jak wyglądają i na czym polegają zadania w WoW.

hmmmm jak jeszcze niewybrales gryto moze Lunia :mrgreen:

sam w to gram przez 3 miechy i mi sie nienudzi

Co do wow'a, to może by wypadało żeby ktoś zrobił listę z najlepszymi serwerami ?

W międzyczasie ściągnąłem sobie jeszcze 3 gry:

• LINEAGE II

• Cabal online

• Metin2

Po ściągnięciu LA z oficjalniej strony (4 GB ) chce go rozpakować, a tu mi wywala błąd, że plik (który ważył 3,5 GB) jest uszkodzony :evil:

Potem zainstalowałem Cabala, gra nawet ciekawa, dużo skilli, 6 klas, questy itp. tylko trochę klimat mi nie pasował, np. nazywanie mapy GPS i takie trochę zmechanizowane wszystko, poza tym tam tak samo jak w 9Dragons żeby mieć skill na wyższym lvl, trzeba go używać ("Trening czyni mistrza") i tu niemiła niespodzianka, większość graczy używa jakiś botów, żeby to robiły za nich. Co do grafiki to taka średnia.

Obecnie gram w metina2, jak dla mnie to jest diablo-podobny, nie będę jeszcze pisał co o nim sądzę bo mam za niski lvl :) Powiem tylko, że grafika jest 2x lepsza niż w Cabalu, a na screenie dołączonym do opisu gry wygląda to jak jakieś gó***, co wprowadza w błąd.

Jezeli chodzi o lineage2 moge sie wypowiedziec gralem w to od Chronicle 2 do Kameali :) czyli teraz. Gra jest naprawde dobra. Nie wiem co dokladnie mowic o niej bo jest sporo do gadania. Siege Sluby PvP TvT crafting fishing i bog wie co jeszcze. Jezeli chodzi o Siege jest to poprostu napadanie na zamek. Raz na jakis czas jest organizowany event gdzie sie napada na zamek. Klan ktory jest w posiadaniu zamku wraz z swoim Ally(jezeli takie posiada) musi go bronic a klan ktory napada wraz z swoim ally musi go zdobyc( lol jak to zabrzmialo :P ) A co daje zamek. Hmm a daje to ze kasa Z Monor(czy jak to sie nazywalo :P) jeci bezposrednio do klanu. Kazdy zamek ma swoj region zamkow chyba jest 9. No i to ze Clan Leader moze miec Wyverne jest to taki latajacy smok ktorym se moze latac. :) Nie powiem wiecej bo chodz nie raz z klanem mialem zamek to jakos nie przywiazywalem do niego szczegolnej wagi. Sluby to jak sluby kumacie chyba nie :P. PvP czyli Player vs Player (lol) jest na wysokim poziomie. To nie RF Online gdzie moze trwac z godzine albo i wiecej. PvP w L2 trwa max 40s. Balans ogolnie jest chodz na Chronicle Interlude i Kameale najlepsi sa Gladiatorzy Necro i Dystroyerzy( im nikt nie podskoczy). Jezeli chodzi o Crafting. Ooo boze jednych to Wkur*** a inni to kochaja. Jezeli sie gra na serverach z malimi ratami(ja caly czas pisze o pirackich servach :P ) to zlozenie B gradowego miecza na ratach x3 moze trwac hmm 2 tygodnie :) moze wiecej :P bo nie da sie w grze wszystkiego kupic. Mozna miec nadzieje ze leprze itemy sie wydropie albo wlasnie sie Craftuje :P tutaj polecam zapoznanie sie z www.lineage2.com i obcykanie tej strony bo bez tego poczatkujacy nigdy do niczego nie dojdzie nparawde. Aaaa i b grade wcale nie jest najleprze on najgorszego No grade D grade C grade B grade A grade S grade S grade 80lvl Konczac.

Mowiac Scislej Gra jest Swietna ale piekielnie trudna dla noobkow bez obcykania www.lineage2.com szkonczycie tak szybko jak zaczeliscie :) A co do questow to jak questy w wiekszosci MMORPG zaciukaj podaj przynies nazbieraj itp. :Phttp://l2.hopzone.net/lineage2/list.html tu znajduje sie najbardziej obecnie szanowana strona z serverami do gry. Jakies pytania PM do mnie badz na gg pzdr :)

Jak widać w temacie próbuje znaleźć idealne dla mnie mmorpg. Zacznę może od tego co już testowałem, spróbuję wypisać + i -:

• RYL 2

+ Tryb FPP, dzięki niemu można się wczuć w postać i gra się staje o wiele bardziej dynamiczna

+ Ładna grafika

+ W ciągu gry towarzyszą nam cały czas Questy (przynajmniej do 55 który nabiłem)

- Gra w wielu aspektach bardzo niedopracowana, niektóre skile w ogóle nieopisane, drobne błędy graficzne itp.

- Darmowy serwer na którym grałem bardzo powolny

- Do PvP nie możemy niestety wybrać dowolnej postaci, istnieją 3-4 klasy którymi można rozwalić pozostałe z wyłączonym monitorem

- mała ilość skilli

• Silkroad

- - - - - O tej grze nie mogę napisać zbyt wiele, próbowałem wejść na serwer jakikolwiek w godzinach wieczornych tj 19-22 i mi się nie udało. Następnego dnia próbowałem z rana i udało mi się tylko 1 raz na całe 5 minut, gra może i dobra ale co z tego skoro nie da się w nią grać ?

+ Z tego co czytałem na stronie poświęconej tej grze to jest bardzo dużo skilli

• 9Dragons

+ Bardzo ładna grafika, efektowne style walki

+ Bardzo dopracowana, wrażenie zrobił na mnie tutorial z filmikami instruktażowymi

+ Ciekawe Questy

+ Oryginalny sposób rozwijania skilli ("trening czyni mistrza")

- Z porównaniem do innych mmorpg angielski w grze jest zaawansowany co może być przeszkodą nie do ominięcia dla ludzi którzy tego języka nie znają

- Bardzo często pojawiające się reklamy

- Bardzo długo mi się gra ładowała i niejednokrotnie zawiesiła ( GeForce MX 440, 512 ddram, procek athlon 1,6 )

- Walka polegała na tym że klikaliśmy 2x na moba i mogliśmy odejść od komputera na okres dopóki on nie zginął, no chyba że musielibyśmy uciekać z powodu niskiego HP, nie wiem jak to wygląda na wyższych LVL, ja nabiłem 25

I tu następuję moje pytanie: czy istnieje jakiś mmorpg który łączy w sobie te + a nie posiada za wiele - ? :)