W7 czy W8

Witam. Uczelnia w końcu udostępniła studentom za darmo windowsa. I tu pojawia się mój problem bo mam do wyboru 2, windows 7 i windows 8.Do tej pory korzystam oczywiście z Xp. Komputera używam głównie do gier, a komputer ma już dobrych kilka lat. Czy jeśli zmienię windows`a odczuje spadek płynności gier które i tak chodzą mi na ustawieniach low??

7 zdecydowanie.

Przeinstalowałem na 8 niedawno, i nie jestem zadowolony. Niemal po paru dniach komp zaczął się sam wyłączać, freezował się bez żadnego powodu, lagował, długo się włączał itd. Po wywaleniu blue screena postanowiłem wrócić na siódemke, minął miesiąc i żadnych błędów.

8 z wyłączonym metroui

Ja mam oryginalny W8 i nie narzekam, mimo tego, że byłem głównym hejterem "ósemki", ale na starym laptopie zostałbym przy XP, ewentualnie możesz sprawdzić 7, ale wymagania się zwiększyły.

Oba są dobre. Ale jak masz wybór, to ja bym wybrał 8, ze względu że jest odrobinę szybszy i mnie zasobożerny no i pod warunkiem, że nie jesteś ani przeciwnikiem, ani zwolennikiem przycisku start xD

Ja proponuje Ci właśnie 7. Sprawdź sobie minimalne wymagania tych systemów i porównaj ze swoim komputerem. Siódemka jak dla mnie jest bardziej uniwersalna i mniej zawodna. Ósemkę miałem tylko przez chwilę i w ogóle mi się nie spodobała ; )

Win 7.

Nowszy, lepszy, szybszy i niezacinający się Win Xp. No i bez zbędnych bajerów. Moja Siódemka stoi już jakoś chyba piąty rok i śmiga jak nowa. Do gier i normalnego użytkowania jest niezła.

Win 8.1 podobno też nie jest jakiś zły, ale ja go po prostu nie lubię i nie widzę potrzeby przechodzenia z prawie idealnej (jak na możliwości windowsa ofc :)) Siódemki.

Zgodznie z tradycją Micro$oft wypuszcza dobre systemy jako co drugie. tzn. lipny 95, potem dobry 98, i zas lipny Me, potem dobry XP, potem bardzo lipna Vista, no i znów genialny Win7, a po nim zgodnie z tradycją linpy Win8 :D

Win 7.Nowszy, lepszy, szybszy i niezacinający się Win Xp. No i bez zbędnych bajerów. Moja Siódemka stoi już jakoś chyba piąty rok i śmiga jak nowa. Do gier i normalnego użytkowania jest niezła.Win 8.1 podobno też nie jest jakiś zły, ale ja go po prostu nie lubię i nie widzę potrzeby przechodzenia z prawie idealnej (jak na możliwości windowsa ofc ) Siódemki.Zgodznie z tradycją Micro$oft wypuszcza dobre systemy jako co drugie. tzn. lipny 95, potem dobry 98, i zas lipny Me, potem dobry XP, potem bardzo lipna Vista, no i znów genialny Win7, a po nim zgodnie z tradycją linpy Win8

Jeśli uważasz, że Windows 8.1 jest lipny to wiesz tyle o systemach, co nic. Windows 8 mial błędy, Windows 8.1 je usuwa. U mnie było odwrotnie niż u wszystkich, tj. Windows 7 działał ślamazarnie, ciągnął dużo pamięci bez powodu, zawieszał z niczego programy. Przeinstalowałem na 8.1 i jest świetnie. Lepsza wydajność, szybsze uruchamianie, szybsze zamykanie, szybszy dostęp do wszystkich programów. Ja proponuję iść do przodu, czyli 8.1, a nie kurczowo trzymać się Windows 7. Skończy się to tak jak z WinXP, gdzie ludzie chcą korzystać z niego nawet bez wsparcia od Microsoft.

Miałem 8 i to było piekło. Komputer z d*py się przegrzewał (to nie wina kurzu), a z czasem okno wykorzystywało tylko 1/3 mocy mojego procesora, wtf? Wcześniej miałem 7 i spokojnie mogę Ci powiedzieć, abyś to właśnie 7 wybrał zamiast metra.

Gdyby W8 był taki fajny to Microsoft nie spieszyłby się z W9 obiecując, że będzie ulepszoną wersją 7. W8 ciągnie tylko mniej zasobów and thats all.

Używałem W8 i byłem zadowolony, nie doświadczyłem spadków fps, przegrzewania a sam system działa szybciej niż Windows 7.

Ogółem polecam używanie Windows 8 w wzwyż, jeżeli masz normalny komputer na intelu pentium g2330 w wzwyż bo naprawdę czuć różnicę w prędkości a metro włącza się 1 programem i w wyglądzie za bardzo różnicy nie ma a w grach to samo, oba systemy bazują na 1 kodzie i są tylko kosmetyczne zmiany. Nie rozumiem ludzi, którzy piszą że nagle zaczął się im komputer grzać, brednie albo zainstalowali jakiś syf nie wiadomo skąd.

Jeśli uważasz, że Windows 8.1 jest lipny to wiesz tyle o systemach, co nic. Windows 8 mial błędy, Windows 8.1 je usuwa. U mnie było odwrotnie niż u wszystkich, tj. Windows 7 działał ślamazarnie, ciągnął dużo pamięci bez powodu, zawieszał z niczego programy. Przeinstalowałem na 8.1 i jest świetnie. Lepsza wydajność, szybsze uruchamianie, szybsze zamykanie, szybszy dostęp do wszystkich programów. Ja proponuję iść do przodu, czyli 8.1, a nie kurczowo trzymać się Windows 7. Skończy się to tak jak z WinXP, gdzie ludzie chcą korzystać z niego nawet bez wsparcia od Microsoft.

Co za brednie.

Po 1. gdzie ja napisałem, ze win 8.1 jest lipny ? Przeczytaj tekst 3 razy zanim coś napiszesz.

Win 8 JEST lipny i to jest fakt, a nie jakiś wymysł. 8.1 poprawia tyle bledów w Ósemce, że sam mógłby być systemem operacyjnym.

A na starych systemach pracowałem, jak ciebie pewno nie było jeszcze na świecie. I pewno wielu z nich nawet na oczy nie widziałeś.

Piszesz takie brednie, jakbyś miał góra 16 lat i jedyny Windows jaki widziałeś to Win8 dostarczony ci razem ze złożonym już komputerem ze sklepu.

Co do Xp, to ludzie używają go bo Vista jest lipna, a 7 im nie ruszy na starych kompach. Win 7 JEST udoskonalonym Win XP i znacznie ulepszoną wersją Visty, na której mocno bazuje. To jest FAKT, nie mój wymysł. Podparty opiniami milionów użytkowników. I sam M$ wielokrotnie o tym mówił.

Jak Win7 zawieszał ci programy i działał ślamazarnie, to znaczy, że nawet nie potrafisz obsługiwać komputera, a teraz pieprzysz bzdury. "zrzerał dużo pamięci" ? Tylko tyle ile sam potrzebuje, wciąż mniej niż Vista. Jeśli twoj komp nie spełniał wymagań minimalnych Siódemki, albo był blisko tego progu, a ty chciałeś grać w najnowsze gry i w efekcie brakowało ci tego 500Mb RAMU to nie mamy o czym gadać.

@NorthernStar

Dokładnie. Czyli zgodnie z moim wyliczeniami co drugiego dobrego windowsa, to Win9 będzie tym dobrym. Pożyjemy zobaczymy, ale moge się już założyć, że mam rację ;)

Win 7 ciągnie tyle zasobów, że komputer z przed 5 lat nawet tego nie zauważy, a co dopiero nowsza maszyna. Zasobożernością bym sie w ogóle nie kierował w dzisiejszych czasach.

Te wszystkie niedoskonałe systemy jak Vista czy Me wprowadzały szereg nowych rozwiązań, ale były one zrobione w sposób niedoskonały. Systemy, które wyszły po nich, po prostu je poprawiły i stały się automatycznie tymi dobrymi.

Ehhh...pisze jak jakiś przedstawiciel Micro$oftu, albo akwizytor... przepraszam, już przestaję :)

Co do tematu, to jeszcze raz powiem, wybieraj Win 7 w wersj 64bity (jeśli sprzęt pozwala). Sprawdzona jakość. Osobiście.

Jeśli chodzi o gry zdaje mi się, że 7. Niektóre gry z tego co się orientuję nie wspierają 8. Żdane zgodności nie działają po prostu nie pójdzie

Technicznie Win 8 jest krokiem na przód w stosunku do 7, ale jeśli przeszkadza Ci Modern UI - pozostań przy 7. Jeśli nie przeszkadza, lub wiesz, że szybko się do niego przyzwyczaisz - 8 jest oczywistym wyborem. Mam w domu 2 laptopy. z 7 x64 i 8 x64. Wszystko na oby dwóch działa elegancko, ale 8 sama w sobie jest szybsza.

Hmm co do microsoftu to w ich przypadku jest tak, że co drugi system im wychodzi i jak na razie to się sprawdza. Osobiście polecam ci win7 z tego co można wyczytać znacznie mniej awaryjny, więc nie stracisz dużo nerwów.

Win 8.1 > Win 7.

Windows 8.1 jest wyraźnie szybszy od 7emki, da się ściągnąć pasek startu aby był jak ten znany z siódemki, przez co wygląda jak win7. Mi działa stabilnie i bezproblemowo, w ciągu 6 miechów użytkowania miałem tylko raz bsoda, przez wadliwą kartę graficzną :P, takto wszystko ok, po tych 6 miechach system działa tak samo szybko jak po świeżym zainstalowaniu. Nie widzę sensu wracania do Win7.

Witam. Uczelnia w końcu udostępniła studentom za darmo windowsa. I tu pojawia się mój problem bo mam do wyboru 2, windows 7 i windows 8.Do tej pory korzystam oczywiście z Xp. Komputera używam głównie do gier, a komputer ma już dobrych kilka lat. Czy jeśli zmienię windows`a odczuje spadek płynności gier które i tak chodzą mi na ustawieniach low??